Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie spotkacie adobo i wszędzie powiedzą Wam, że jest to od wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. Filipińczycy przekonują, że jeszcze przed najazdem Hiszpanów autochtoni konserwowali w ten sposób mięso. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć wieprzowina i kurczaki pojawiły się tu dopiero wraz z hiszpańskimi(...)adobo” pochodzi od hiszpańskiego “adobar” – marynować. Jest to mieszanka ostrych przypraw, ziół i czosnku oraz wina lub octu. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna
Niedzielny kucharzwołowy sprawdził się w moim domu. Wiem już, że mam go gotować na przemian z drobiowym. Jest bardzo smaczny, trochę bardziej wyrazisty i tęgi w smaku. Składniki: * 1.80 kg mięsa wołowego * 4 marchewki * 2 pietruszki * kawałek selera * 15 cm części pora * 1 duża cebula bądź dwie małe * 4 liście laurowe * 6 kulek ziela angielskiego * sól i pieprz * natka pietruszki Mięso(...)włożyłam do garnka. Zalałam zimną wodą i nastawiłam na gotowanie. Gotowałam na bardzo małym ogniu bez przykrycia - podobnie jak drobiowy. Warzywa korzeniowe obrałam i dodałam do gotującego się mięsa po ok. 30 minutach. Cebulę w łupinkach opaliłam nad palnikiem i dołożyłam do garnka z gotującym się rosołem. Łyżką cedzakową ściągałam pianę co utworzyła się podczas gotowania. Rosół
Pieprzyć z Fantazjąbyć z kartonu) ulubione przyprawy: zioła prowansalskie lub zioła dalmatyńskie kilka gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku Udka kaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych resztek piór. Mięso osuszamy, nacieramy roztartym czosnkiem z solą, posypujemy ziołami i zostawiamy na min. 30 minut. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dobrze ją rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz układamy udka skórą(...)dołu i podsmażamy na złoty kolor. Na chwilę odwracamy je na drugą stronę i smażymy 1 - 2 minuty. Tak przygotowane mięso przekładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem
KorniszonkiGulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na dość nieskomplikowany obiad. Możecie go przygotować z dowolnego mięsa wieprzowego. Mięso idealnie komponuje się z sosem pomidorowym, którego nie trzeba zagęszczać mąką. Sos jest mocno pomidorowy, gęsty i po prostu pyszny - jak zresztą całe danie. Polecam! około 500g mięsa wieprzowego (*) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania (**) olej(...)listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) Ponadto: około 100g koncentratu pomidorowego (według smaku) 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną
Di gotujeLazania z mielonym mięsem, serem i beszamelem to dla mnie absolutny nr 1 ulubionych dań. Nie przygotowuję jej zbyt często (ale około 2-3 razy w roku musi się pojawić), za to gdy już ją zrobimy, jeszcze przez długi czas po jej zjedzeniu mamy w pamięci ten smak. Moim zdaniem lazania z tego przepisu jest idealna – doskonale przeplatają się(...)pieprz Dodatkowo: makaron lasagne 300 g tartej mozzarelli Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mielone mięso. Smażymy, rozdrabniając większe grudki mięsa drewnianą łopatką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
Smaki Na TalerzuFileciki z kurczaka w sosie serowym z warzywami Kruche i soczyste mięso drobiowe zanurzone w kremowym sosie serowym z dodatkiem marchewki, cukinii i aromatycznego czosnku. Danie możemy podać z ryżem, makaronem albo ziemniaczkami. Pyszny i szybki obiad dla całej rodziny! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 niewielka marchewka 1/2 niedużej cukinii 2 ząbki czosnku 250ml bulionu(...)wody 2 łyżki kremowego serka śmietankowego (typu almette, turek, twój smak itp.) 1 łyżka sera gorgonzola 1/3 szklanki mąki (do obtoczenia mięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka posiekanego koperku opcjonalnie świeże zioła *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Mięso oprószamy
Blog z Apetytemkapusty, skorzystajcie z przepisu na błyskawiczny bigos. Bigos nie będzie należał do najlżejszych dań, do jego przygotowania wykorzystamy również boczek, kiełbasę i schab. Oczywiście zamiast schabu użyjcie dowolnego innego mięsa wieprzowego, który w danej chwili będzie w promocji – może to być np. łopatka, karkówa itd. Najlepszy bigos jest wielokrotnie odgrzewany, więc nie bójcie się go każdego dnia podgrzewać(...)możecie dodać go do łazanek, wyjdzie wam przepyszne danie… sprawdźcie. Składniki 1 kg kapusty (kupcie taką w wiaderku np. z dodatkiem marchewki) 0,5 kg schabu lub innego mięsa wieprzowego 300 g kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz majeranek 400 ml wody 100 ml czerwonego wina Błyskawiczny bigos – przepis Na suchej patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obiad bez drugiego dania. Przyznam, że ja zazwyczaj gotuję ją z piersią z kurczaka, którą wyjmuję przed blendowaniem, a następnie dodaję do miseczki z porcją córki. Osobiście uwielbiam mięso gotowane (tak, tak serio!), więc zjadam je z warzywami na parze, które codziennie są przygotowane. Brukselka w moim domu jest bardzo lubiana, więc często bywa podana na rożne sposoby(...)zadowolona, ponieważ to naprawdę wartościowe warzywo posiadające mnóstwo witamin i minerałów! A wiem, że ma dużo przeciwników... To kto się skusi na pyszną oraz treściwą zupę z dodatkiem brukselki? mięso na wywar (u mnie przeważnie pierś z kurczaka) 750 ml wody 300g kapustki brukselki 3 ziemniaki (średnie) 2 marchewki (średnie) 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego domowa
Di gotujetego nadaje – ten jest charakterny, lekko pikantny i pysznie serowy, momentami rozkosznie się ciągnie. Wilgotny i mięciutki, a dodatkowo będzie gotowy w godzinę – takie jedzenie to sama przyjemność! Mięso wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, powinno osiągnąć temperaturę otoczenia. Jeśli mielicie je sami, użyjcie sitka o średniej grubości oczek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Czerstwą(...)niż klasyczna bułka tarta!) mieszamy w małej miseczce z wędzoną papryką, granulowanym czosnkiem, solą, mielonym pieprzem. W dużej misce dokładnie rozkłócamy jajko z sosem Worcester. Dodajemy do niego mielone mięso, drobniutko posiekaną cebulę, bułkę z przyprawami i wybrane sery, pokrojone na kawałki wielkości ziarna ciecierzycy. Masę mięsną mieszamy dłonią do połączenia – nie ugniatamy, nie wyrabiamy za długo. Składniki powinny się
Karo in the Kitchenadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa w której jest kasza jęczmienna, kawałki ziemniaków, marchewki ugotowania na bazie mięsa z kurczaka bądź indyka oraz świeżych warzyw. Dla jednych przepyszna, pożywna dla innych koszmar dzieciństwa pod postacią zdrowej kaszy. Ja i mój mąż uwielbiamy domowy krupnik. Jest to bardzo pożywna, sycąca zupa, pełna pysznych dodatków. Kasza jęczmienna, staropolsko zwana(...)soli 4 ziela angielskie (rozgniecione) 2 liście laurowe garść koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – Wykonanie Kaszę wypłukać dokładnie w zimnej wodzie. Zalać 3 litrami zimnej wody, dodać mięso i posolić. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować pod przykryciem przez około godzinę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler, całą cebulę. Gotować około 2 godziny. Wyciągnąć
To Musisz WiedziećKruche, soczyste mięso, doskonałe na ciepło na obiad i na zimno jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się również na stole w czasie przyjęcia i świąt Co potrzeba: 1.5 kg udźca z indyka bez kości, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany, Gotowa mieszanka przypraw: pomidor suszony, bazylia, czosnek granulowany, 6 łyżek oleju do smażenia, 15 gałązek tymianku świeżego lub mrożonego Wykonanie: Umyte mięso(...)posypujemy obficie przyprawami z każdej strony. Do wyższej i szerszej patelni przystosowanej do pieczenia w piekarniku dajemy olej, układamy gałązki tymianku, dajemy mięso, przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso odwracamy, przykrywamy pokrywką, pieczemy 20 minut. Odwracamy mięso jeszcze raz i pieczemy 10 minut. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika
Bułka z ChlebemUwielbiam sosy na bazie słodkiej śmietany i pora, do tego dodałam również cebulę Co potrzeba do przygotowania klopsików: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 mała cebula, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu Olej do smażenia klopsików Co potrzeba na sos: 400 g śmietanki słodkiej 30 %, 300 g pora(...)płaska łyżeczka pieprzu, 2 łyżki masła Do osobnych miseczek kroimy przeznaczoną na sos cebulę i por razem z zieloną częścią oczyszczoną z twardych liści. Przygotowujemy klopsiki: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek przepuszczony przez praskę, cebulę pokrojoną bardzo drobno, sól, pieprz. Mięso dokładnie mieszamy, formujemy 16 szt. kulek nieco większych od orzecha włoskiego. Przekładamy na dużą patelnię
Bułka z ChlebemWiejskie kotlety mielone Trochę inne niż tradycyjne, bo z dodatkiem kapusty, cebuli oraz natki pietruszki, ale zapewniam, że bardzo smaczne i aromatyczne. Dzięki dodatkom warzywnym mięso jest bardziej soczyste i miękkie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek(...)granulowany 1 niewielka cebula 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej pół szklanki bułki tartej – do obtoczenia mięsa smalec, masło klarowane lub olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę, cebulę oraz pietruszkę drobniutko siekamy *** *** Posiekane warzywa dodajemy
Blog z ApetytemBardzo delikatne i lekkostrawne danie. Dobrze rozbite mięso, szybko obsmażone, dzięki czemu zachowało soczystość, następnie duszone z cebulką i ziołami. Do tego perłowe ziarna ryżu, które w środku po ugotowaniu są mięciutkie, a zarazem zachowują lekką chrupkość. Wystarczyło dodać jeszcze świeżą o tej porze roku zieleninę z ogródka, i ryż nabrał aromatycznego charakteru 🙂 Tak przygotowany ryż można potraktować(...)szklanki Ryżu Długoziarnistego Bio Polskie Młyny -garść posiekanej natki pietruszki -garść posiekanego koperku -garść posiekanego szczypiorku -olej rzepakowy do podsmażania -mąka pszenna do obtaczania mięsa -sól -pieprz ziołowy -pieprz cytrynowy -pieprz czarny -2 liście laurowe -2 ziela angielskie Mięso pokroić w poprzek włókien na niezbyt grube plastry i każdy dokładnie rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać
Kulinarne przemysleniaKiedy gulasz przygotowujemy, to często długo go gotujemy, czekamy, czekamy i na dodatek mąką zagęszczamy. Ja mąki nie użyłam, dużą ilość warzyw podsmażyłam, mięso na cienkie plasterki pokroiłam, jedno z drugim połączyłam, delikatnie doprawiłam i tylko 30 min dusiłam. Na końcu mix warzywny z chili dodałam, dzięki któremu ciekawy smak uzyskałam, bo w puszce zostały schowane: cebulka(...)czerwonej, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki kaszy kuskus, pęczek świeżego koperku. Przygotowanie: Rada: czas duszenia (jednak) zależy od tego jak pokroiliśmy mięso, dlatego ważne jest, aby wszystkie kawałki były podobnej grubości i cienkie, warzywa nam się nie rozpadną, a gulasz szybko przygotujemy. Mięso oczyszczamy z błonek, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy
Moniki Smakołyki