mięso - 63110 przepisów (strona:254/4208)

Roladki schabowe z pikantnym kąskiem w sosie pomidorowym 100

niedzieli miałam jednak dużo więcej czasu niż zazwyczaj, a kawałek schabu, którym dysponowałam był nieco problematyczny ;) Po chwili zrezygnowania, wpadłam na pomysł uratowania znacznej cześci mięsa i przygotowania nieco innego wnętrza roladek niż do tej pory. I wiecie, co? Wyszło niesamowicie pysznie! <3 Z podanych składników wyszło mi 10 roladek. Składniki: 2 kg schabu 300 g pieczarek 10 plastrów(...)białe, tłuste części i błonki - wyrzucamy. 2.   Z boku schabu często jest taki ciemniejszy, poprzerastany tłuszczem element - odkrajamy go i odkładamy na bok. 3.   Pozostałe mięso dzielimy na kotlety grubości ok. 2 cm. 4.   Rozbijamy kotlety na grubość ok. 0,5 cm. 5.   Każdy kotlet posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem

Prosto z Kotła
DOMOWA KONSERWA. GULASZ Z ŁOPATKI LUB KARKÓWKI. 87

ŁYŻKA SŁODKIEJ PAPRYKI ŁYŻECZKA OSTREJ PAPRYKI 3 LISTKI LAUROWE 9 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO 2 ŁYŻKI MAKI 1 – 2 ŁYŻKI SMALCU ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MIĘSO UMYĆ, OCZYŚCIĆ Z BŁONEK I POKROIĆ W KOSTKĘ. KAWAŁKI O WIELKOŚCI OKOŁO 2 CM. MIĘSO UMIEŚCIĆ W MISCE, PRZYPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM, MAJERANKIEM I CZOSNKIEM. MISKĘ PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZA I ODSTAWIĆ(...)LODÓWKI NA MINIMUM 2 GODZINY LUB NA NOC. KIEDY MIĘSO SIĘ ZAMARYNUJE WYJĄC Z LODÓWKI, OPRÓSZYĆ LEKKO MAKA. NA PATELNI ROZPUŚCIĆ SMALEC I USMAŻYĆ NA NIM MIĘSO. POD KONIEC SMAŻENIA DODAĆ DO MIĘSA CEBULE POKROJONA W KOSTKĘ I ZESZKLIĆ RAZEM Z MIĘSEM. KIEDY CEBULA SIĘ ZESZKLI, DO POTRAWY DODAĆ PAPRYKĘ, SŁODKA I OSTRA, DOPRAWIĆ DO SMAKU I SMAŻYĆ NASTĘPNE

Pani M - kuchnia smakowita
Spaghetti polsko-włoskie 73

Prawdziwe włoskie receptury na spaghetti bolognese nie zawierają w sobie mięsa. Niewyobrażalne, prawda? ;) Dlatego właśnie w wielu miejscach pojawia się spaghetti "ala  bolognese" z mięsem. Ja do mojej interpretacji dodałam jeszcze pieczarki i odrobinę cukru. Nie mam pojęcia, jak wiele ma to wspólnego z bolognese, ale jest to typowo "moja" wariacja i jest pyszna :) Składniki: 500g mięsa mielonego(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka brązowego cukru oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz ser żółty do posypania Przygotowanie: 1.    Mięso smażymy na oliwie, dodając sól i pieprz do smaku. 2.   Przekładamy usmażone mięso do garnka. 3.   Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oliwy, szklimy cebulę i podsmażamy

Prosto z Kotła
Kotlety mielone z szynki z brokułem 116

Nigdy nie kupuję mięsa mielonego , ponieważ jak mówiła moja babcia jest tam zmielony pies z budą i łańcuchem. Jeżeli robię już coś z mielonego, po prostu mielę taki taki kawałek mięsa, jaki mi akurat pasuje. Mam z tego dwie korzyści po pierwsze wiem co jem, po drugie odpowiednio do dania mogę zmielić karkówkę, szynkę czy łopatkę. Aby uniknąć nudy(...)sól i pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować na półtwardo w posolonej wodzie, zahartować zimną wodą.Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielić również namoczoną i odciśniętą kajzerkę.  Cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa z bułką. Dodać również

Krylowa Kuchnia
Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka 60

lodówce zostało mi 8 gotowanych pałek z kurczaka, musiałam jakoś spożytkować mięsko, bo nie lubię wyrzucać jedzenia. Z takiego mięsa często robię kotlety, pastę do kanapek lub nadzienie do naleśników. Tym razem podpowiedział mąż-zrób placki ziemniaczane z tym mięsem. Muszę przyznać,że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Chrupiące placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach i a w środku soczyste mięsko(...)szczypiorek przyjedzie? -no jak się wyśpi... -???? -no dobra wyrzucilam, go tam w sklepu, ale kupicie sobie nowy🤣😂🤣  Tak więc placki z cebulką, a nie szczypiorkiem, ale też pyszne😋 Mięso z 8 gotowanych pałek z kurczaka (ok. 500g) 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko L 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól i pieprz Olej do smażenia

Krylowa Kuchnia
Filet z kurczaka z żurawiną i morelą 74

dzisiejszy obiad przygotowałam kurczaczka z suszonymi owocami . Lubię mięso z nutką słodyczy zawartych w owocach. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka plastry boczku wędzonego około 10dag. suszonej żurawiny z morelą i rodzynkami 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebulki szalotki 50 ml białego półsłodkiego 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz,papryka ostra WYKONANIE: pierś kroimy w paski szerokości(...)nacinamy w środku kieszonkę, posypujemy przyprawami, do kieszonek wkładamy suszone owoce,  mięso zawijamy w boczek , na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy około 5 min. wlewamy wino, po odparowaniu wina mięso zdejmujemy z patelni i kładziemy na olej pociętą w słupki marchewkę i pietruszkę, dodajemy miód, przykrywamy i dusimy

Kuchnia Beaty
Pieczona pierś z gęsi 88

sobotę rano do sklepu i pewnie gdyby nie tak wczesna pora to nie włożylibyśmy do koszyka ostatniej paczki piersi z gęsi . Do jej przygotowania posłużyliśmy się poradą dotyczącą namaczania mięsa w solance, długo ją piekliśmy zachowując odpowiednie temperatury i czas, więc efekt był zachwycający. A ja się zastanawiam, jak to możliwe, że gęś kojarzę jedynie ze skubania pierza i poduszek(...)sól do solanki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pierś umyć, włożyć do naczynia, zalać solanką przygotowaną z 2 łyżek soli na 5 litów wody. Zostawić na noc. Następnego dnia mięso wyjąć z solanki i osuszyć. Natrzeć obficie z dwóch stron solą i pieprzem oraz igiełkami rozmarynu. Skórę można naciąć, aby lepiej wytapiał się tłuszcz. Do żaroodpornego naczynia wlać 1 / 2 szklanki

niecodziennikpary
Smażone piersi z kaczki 68

chcieliśmy jak zwykle piec jej długo w piekarniku, lecz wypróbować metodę krótkiego smażenia na patelni. Podchodziliśmy do tego trochę sceptycznie, gdyż wydawało nam się, że po kilku minutach mięso będzie jeszcze surowe. Ponieważ do odważnych świat należy, pierś z kaczki została poddana próbie, z której wyszła zwycięsko – była miękka i soczysta, a jeżeli nie lubicie krwistego mięsa smażone piersi(...)kaczki 2 piersi z kaczki ze skórą sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piersi z kaczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć skórę ostrym nożem, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Oprószyć obficie solą oraz pieprzem. Piersi położyć skórą do dołu na zimnej i suchej patelni. Smażyć na średnim ogniu około 7-8 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne

niecodziennikpary
Pasztet z kaczki 85

posypania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę umyć, pokroić na części, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Postawić na ogniu, zagotować i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, mięso wyjąć, zaś wodę wylać. Garnek dokładnie umyć, ostrożnie opłukać mięso (jest gorące) i z powrotem włożyć do garnka. Wlać zimną wodę, dodać marchewki, pietruszkę, seler oraz przyprawy (liście laurowe, ziele(...)angielskie, jałowiec, pieprz). Mięso z kaczki gotować ok. 2 godziny, wyjąć wraz z warzywami i przestudzić. Z gotowania mięsa na pasztet otrzymamy doskonały rosół z kaczki, wystarczy go jedynie doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułki kajzerki zalać szklanką gorącego rosołu, pozostawić do nasiąknięcia. Następnie odcisnąć. Wątróbki indycze oczyścić z błonek, wrzucić do gotującej się wody, zaparzać przez 5 minut

niecodziennikpary
Pieczona pierś gęsi z owocami 74

wreszcie pojawiła się w sklepach gęsina. Pierwsze kupione piersi z gęsi upiekliśmy z jabłkami, śliwkami i żurawiną , gdyż te dodatki zawsze dobrze komponują się z tym wyrazistym w smaku mięsem. Mamy nadzieję, że ten przepis pomoże Wam w przygotowaniu pysznej gęsiny na świętego Marcina, która według staropolskiej tradycji gościła tego dnia na stołach. Składniki na pieczoną pierś gęsi z owocami(...)natarcia gęsi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś gęsi zostawić na noc w lodówce w solance przygotowanej w proporcjach 1 łyżka soli na 2,5 litra wody. Następnego dnia mięso opłukać, osuszyć i ponacinać skórę, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Piersi natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, odstawić na 2-3 godziny. Na suchą i zimną patelnię położyć pierś z gęsi skórą

niecodziennikpary
Kotlety mielone z pieczarkami 78

Kotlety mielone z pieczarkami to dobry pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego. Podsmażone na maśle pieczarki oraz dodatek natki pietruszki wzbogacają smak mięsa, czyniąc ze zwykłych mielonych zupełnie inny dodatek do obiadu. Składniki na kotlety mielone z pieczarkami 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki natki pietruszki 1 jajko 1-2 łyżki bułki(...)bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pieczarki, dusić, aż woda odparuje. Przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, pieczarki, wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrobić ręką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z mięsa formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej

niecodziennikpary
Klopsy na obiad w kokosowym sosie 81

Orientalne klopsy na obiad udało nam się szybko przygotować, a ich ilość starczyła na dwa sycące i aromatyczne obiady. Składniki na klopsy na obiad w kokosowym sosie Klopsy z mięsa mielonego: 500 g mięsa mielonego 3 cm świeżego imbiru 2 jajka 1 / 4 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz do smaku Kokosowy sos: 1 puszka mleka(...)ziarenkach 1 / 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 / 2 łyżeczki kurkumy 1-2 łyżki sosu rybnego cukier do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Klopsy z mięsa mielonego: Imbir obrać, drobno posiekać. Kolendrę pognieść w moździerzu. Mięso mielone włożyć do miski, wsypać bułkę tartą, posiekany imbir, kolendrę, wbić dwa jajka. Wyrabiać, aż składniki się połączą, doprawić solą

niecodziennikpary
Pieczony boczek rolowany 80

Pieczony boczek rolowany to troszkę dzieło przypadku, bo miałam kupić boczek na bigos, ale pan pokazał mi tak ładny i nietłusty płat mięsa, że od razu wzięłam go z postanowieniem zrolowania i upieczenia. Najważniejsze oczywiście było odpowiednie doprawienie mięsa i tutaj postawiliśmy na klasykę – czosnek oraz majeranek wzmocnione ostrą musztardą Dijon. Podczas pieczenia w całym mieszkaniu wspaniale pachniało tymi(...)liście laurowe sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą. Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć między folię spożywczą i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Z wierzchu i na zewnątrz natrzeć obficie solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wierzch dodatkowo wysmarować czosnkiem wymieszanym z musztardą, posypać majerankiem roztartym w dłoniach. Mięso zwinąć w ciasny rulon

niecodziennikpary
Pieczona cała gęś 95

Choć do Świętego Marcina jeszcze daleko, na naszym stole już zawitała pieczona cała gęś . Smakiem tego wybornego, wyrazistego mięsa cieszyliśmy się przez kilka dni, a zrobionym przy okazji rillettes z gęsi będziemy delektować się jeszcze długi czas. Tradycyjnie tegoroczną gęś pieczoną w całości zaczęliśmy przygotowywać od moczenia w solance oraz wielogodzinnego marynowania. Gęś upiekła się idealnie, miała chrupiącą skórkę, tłuszcz(...)dobrze się wytopił, a mięso było aromatyczne, miękkie i kruche. Warto było czekać na taki końcowy efekt. Udostępnij Składniki na pieczoną całą gęś 1 cała gęś (ok. 5 kg) 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach 2 płaskie łyżki soli gruboziarnistej (himalajskiej lub morskiej) 2 łyżki majeranku Dodatkowo: 5-6 małych jabłek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z wnętrza

niecodziennikpary
Pieczona łopatka cielęca 87

łopatka cielęca przypadkowo zagościła na naszym stole, gdyż w zakupowym koszu miała znaleźć się łopatka jagnięca. Zdecydowaliśmy się na minimalną ilość przypraw, ale takich, które gwarantują wydobycie pełnego smaku mięsa i uzyskanie aromatycznego sosu. Do pieczonej łopatki z cielęciny zrobiliśmy pieczone łódeczki z ziemniaków oraz surówkę z kiszonych buraków . To był bardzo niecodzienny obiad. Udostępnij Pieczona łopatka cielęca – składniki(...)tymianku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól Dodatkowo: olej do smażenia 1 1 / 2 łyżki mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Łopatkę cielęcą umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso związać kuchennym sznurkiem, aby je kształtnie uformować. Czosnek obrać, pokroić w plastry. Łopatkę natrzeć solą i tymiankiem, obłożyć czosnkiem oraz rozmarynem, dodać rozgniecione ziarenka jałowca, ziela angielskiego oraz pokruszone liście

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania