łyżek miksu przypraw: np. 1 łyżka majeranku, 1 łyżka wędzonej papryki, 1 łyżka słodkie papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka pieprzu pończocha, hak Przygotowanie: Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Nie pozbawiaj go tłuszczu, który często znajduje się naokoło kawałka, dodatkowo zabezpieczy kawałek i nada mu smaku. Schab przełóż do miski, dodaj do schabu(...)folią spożywczą i wstaw na 36 h do lodówki. Zobacz w punkcie 8 jak najlepiej zaplanować sobie robienie schabu Po wyjęciu z lodówki odlej zebrany płyn z miski, umyj mięso pod chłodną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj klasyczną sól z peklosolą i do miski włóż mięso a następnie wsyp sól i ponownie obtocz w niej kawałek schabu
nietylkopasta.plbulionu (u mnie na bazie domowych kostek rosołowych ) 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 7-8 średniej wielkości cebul pieprz kolorowy, sól, natka pietruszki Przygotowanie Mięso myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym. W misce mieszamy paprykę ostrą, paprykę słodką, lubczyk suszony, olej/oliwę z oliwek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz według uznania - dokładnie mieszamy. Mięso(...)nacieramy powstałą marynatą. Tak natarte mięso odstawiłam na ok. 12 h do zimnego miejsca, ale śmiało można odstawić na 1-2 h, aby przeszło przyprawami. Sos cebulowy: Cebulę musimy obrać, a następnie porkoić w piórka. Nagrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło, kiedy będzie już rozgrzane wrzucamy pokrojoną cebulę i dusimy aż cebula stanie się miękka. Podlewamy bulionem i dusimy
Kuchnia moimi oczamiidealny pasztet z wątróbką pieczony Jak zrobić pasztet domowy? Aby zrobić domowy pasztet, na pewno musimy sięgnąć po dobrej jakości składniki. Aby pasztet z piekarnika był idealny nie tylko mięso musi być z dobrego źródła, tak samo warzywa nie mogą być byle jakie. Domowy pasztet z wątróbką musi mieć zachowane odpowiednie proporcje mięsa do wątróbki. Tylko taki pasztet pieczony będzie(...)opaloną cebulę, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Włóż obrane warzywa oraz pokrojoną w dużą kostkę łopatkę oraz podgardle. Gotuj na małej mocy palnika, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie wyjmij mięso oraz warzywa z wywaru. Do wrzącej wody dodaj przekrojoną na trzy części wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Wątróbkę wyjmij i również pozostaw do ostygnięcia
Kuchnia Na Wypasieklasyczną meksykańską potrawę. W oryginale chimichanga jest smażona na tłuszczu. Używa się do tego oleju lub masła. Autentyczne meksykańskie buritos zawierają jeden lub dwa składniki. Zazwyczaj są to mięsa i jakiś dodatek. Najczęściej jest to czerwona fasola, ryż meksykański lub ziemniaki. Co to jest chimichanga? Nic więcej jak smażone / pieczone burrito. Chimichanga jak zrobić? Opis jak zrobić chimichanga(...)będzie zbyt długi. Aby zrobić chimichanga potrzebna nam będzie tortilla, mięso, fasola, ser, cebula i przyprawy, nic wyszukanego: czosnek, ostra papryka, sól, pieprz, czasem dodaje się kumin. Jak już wspomniałam w oryginale chimichanga jest smażona (na głębokim tłuszczu), moja będzie z piekarnika. Już wiemy co to jest chimichanga, że pochodzi z Meksyku. A teraz najważniejsze, jak się
Dieta moja pasjawęgiersku – składniki: Placek ziemniaczany – Składniki: około 2 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jaja 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól Gulasz – Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. szynka wieprzowa ) 1 średnia cebula 150 g boczku parzonego 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej ząbek czosnku odrobina papryki ostrej 2 ziarna ziela angielskiego 1 mała marchew 1 średnia czerwona(...)gęsta śmietana 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placek po węgiersku – wykonanie: Przepis na wykonanie gulaszu: Czosnek obieramy i siekamy drobniutko. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w większą kostkę. Mięso wieprzowe tniemy w kawałki o boku 1.5 cm. Mięso solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką i odrobinę ostrej. Paprykę czerwoną oczyszczamy i kroimy w kawałki około 1 cm. Marchew kroimy
Olcia gotuje!jedzeniu, obierz cukinię ze skórki. Następnie trzeba ją bardzo mocno odcisnąć z wody. Potem dodajemy cukinię do pozostałych składników. I tu jest kolejny trick. Pulpety z cukinią zawierają mięso, ale nie ma w nich grama mąki, ani bułki tartej. Elementem łączącym całość jest kasza gryczana niepalona. Jeśli krzywisz się na dźwięk słowa „kasza”, to zupełnie niepotrzebnie. Kasza niepalona ma neutralny(...)misy. Dodaj kaszę i parmezan. Zmiksuj ręcznym robotem na dość jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj. Masa powinna być mocno słona, bo za chwilę dodasz do niej mięso z indyka. Pamiętaj, żeby nigdy nie próbować, smakować surowego mięsa drobiowego ze względu na ryzyko zatrucia (tutaj znajdziesz poradnik jak obchodzić się z surowym mięsem ). Dodaj mięso do masy, tymianek, kumin
Niedzielny kucharzzrobić z bulionem, zapraszam do kategorii zupy , gdzie znajdziecie kilka propozycji. Gotowanie w stylu zerowaste ma głębszy sens Tematem naszych dzisiejszych dywagacji jest natomiast kwestia tego, co zrobić z mięsa z rosołu. Okazuje się, że nawet z samego korpusu da się go trochę uzyskać. Wiele osób uznaje taki wygotowany korpus za bezużyteczny i wyrzuca go do śmietnika. Ja jednak(...)ramach szacunku wobec zwierzęcia, które straciło życie, żeby wylądować w moim garnku próbuję wykorzystać wszystko, co się da. Ostatnio udało mi się uzbierać 160 g czystego mięsa bez skóry. Resztę miękkich elementów dostaje mój pies w ramach smakołyku i zawsze jest z tego bardzo zadowolony… 🙂 Keto panini z kanapkową pastą drobiowo – pomidorową Keto pasta drobiowo – pomidorowa, czyli sposób
Modern Cave GirlPulpety z fasoli w sosie pomidorowym to pyszna, bezmięsna alternatywa dla osób lubiących tradycyjne pulpety z mięsem, a także makaron spaghetti w sosie bolońskim. Jeśli szukacie pomysłów na to, czym zastąpić te mięsne przysmaki, to ten przepis jest odpowiedzią Fasola i wszelkie strączkowe to podstawa diety wegetariańskiej. To właśnie warzywa strączkowe są bogactwem białka roślinnego. Białko to jeden z podstawowych(...)budulców naszych komórek, dlatego nie może go zabraknąć w diecie. Jeśli rezygnujemy z mięsa, które dostarcza nam białko roślinne, powinniśmy się skierować ku roślinnym źródłom białka. Jak jeść mniej mięsa Moje przepisy kieruję głównie do osób, które dotychczas odżywiały się w sposób tradycyjny, ale mają w sobie chęć zmiany diety na zdrowszą, jednak nie wiedzą od czego zacząć. Ja chcę
Wiszniówkapotrawę. Orientalna zupa rybna z pulpecikami jest lekko pikantna, gęsta, z wyczuwalną nutą azjatyckich smaków. Do jej ugotowania wykorzystałam gładzicę; na resztkach z patroszenia ugotowałam bulion, a z mięsa zrobiłam pulpeciki. I powiem Wam, że to w sumie wyszło takie jednogarnkowe danie, bo po zjedzeniu takiej sporej miski pełnej makaronu, grzybów i ryby mamy już drugie danie(...)gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm. Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi owalnymi łuskami. Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne
Kulinarne przygody Gatitywołowy nihari. Przepis na gulasz wołowy nihari odrobinę się różni, od polskiego tradycyjnego gulaszu z wołowiny, ale podstawy są takie same. Dobry gulasz wołowy to rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos gulaszowy. Tak smaczny, że zanika do ostatniej kropelki. Nawet do zdjęcia gulaszu nie udało mi się uratować zbyt wiele sosu. Tradycyjny gulasz wołowy nihari przygotowuje się(...)oleju pęczek natki kolendry plasterki cytryny zielone papryczki chili Przepis na gulasz wołowy 1. Ze strąków kardamonu wyjmij ziarenka. Koper włoski i ziarenka kardamonu rozbij tłuczkiem do mięsa albo zmiel w blenderze. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a mięso w kostkę, tak jak na polski tradycyjny gulasz. 2. Rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na jasnozłoty kolor
Cztery FajeryBędziesz miał anemię! A co z żelazem? – słyszał to chyba każdy, kto postanowił ograniczyć spożywanie mięsa albo ostatecznie się z nim rozstać. No właśnie! Żelazo? Nasze babcie zawsze twierdziły, że trzeba jeść wątróbkę, bo to dobre dla zdrowia. Czy wegetarianie skazani są zatem na anemię? Przyjrzyjmy się temu dokładniej. Trochę wiedzy! Na początek garść wiedzy naukowej. Żelazo gra znaczącą rolę(...)taka sama ilość żelaza? Okazuje się, że żelazo żelazu nierówne. Istnieją dwa rodzaje tego pierwiastka: żelazo hemowe (Fe2+) i niehemowe (Fe3+). To pierwsze znajdziemy wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie, owocach morza). Ale mięso zawiera tylko ok. 40% żelaza hemowego. Pozostała jego część (czyli 60%) to żelazo niehemowe. Produkty roślinne zawierają za to wyłącznie żelazo niehemowe. Żelazo hemowe jest około
Fleksitarianizm.plfilet z kurczaka to jedno z częściej zadawanych pytań w internecie. Bo jest nad czym pomyśleć. Pół biedy jeśli na patelni smażymy udko kurczęce z natury nieco tłustsze, o mięsie bardziej zwartym, wymagające dłuższego przypiekania. Prawdziwa sztuka to dobrze usmażyć filet z kurczaka. Delikatne mięso szybko reaguje na wysoką temperaturę i wymaga krótkiej obróbki cieplnej, ale trzeba dużej zręczności, żeby(...)przesuszyć mięsa. Z drugiej strony trzeba uważać, żeby nie było surowe. Jak usmażyć filet kurczaka Dobry patent na to jak usmażyć filet z kurczaka ma FitmenCook , czyli Kevin Curry, bloger i paker z Nowego Jorku, którego już nie raz przedstawialiśmy w Niedzielnym kucharzu. Facet ma świetne, sprawdzone i proste przepisy. Taki jest też patent na to jak usmażyć filet
Niedzielny kucharzramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam kotlety rybne pieczone w orzechowej panierce. Wybrałam właśnie taki sposób obróbki, żeby uniknąć smażenia w tłuszczu. Do ich przygotowania użyłam turbota, którego mięso jest białe, soczyste i ma delikatny smak. Do kotletów możemy podać dużą ilość sałatki warzywnej. Będzie pysznie, zdrowo i lekko #naturalniebałtyckie. Kotlety rybne pieczone w orzechowej panierce Ryba lubi ruch. O diecie(...)białka ryb strawność wynosi do 97 proc. Wynika to z niewielkiej zawartość kolagenu i śladowych ilości elastyny. Produkty rybne są najlepszym źródłem białka spośród produktów pochodzenia zwierzęcego, w świeżym mięsie ryby znajduje się od 13–24 proc. białka. Skład aminokwasowy białka mięsa ryb jest bardzo korzystny z punktu widzenia żywieniowego, nawet w rybach przetworzonych technologicznie. Wynika to z faktu
Kulinarne przygody GatityPrzeglądając przepisy na blogach, natrafiłam na zupełnie inną formę podania klusek z mięsem mielonym. Oczywiście musiałam spróbować. Wszyscy znamy kuleczki, lub bardziej owalne formy zwane kartaczami - ale cygara? :) A okazały się fantastyczne! Forma jest bardzo praktyczna w serwowaniu. Idealnie kroi się je sztućcami i są przepyszne. Cóż więcej chcieć? Do przepisu wprowadziłam kilka swoich zmian, szczególnie jeżeli chodzi o sposób(...)lepienia klusek. Tak mi po prostu było wygodniej. Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, szczypta soli, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (do podsypywania). Farsz: 650g mięsa z rosołu (najlepiej drobiowo-wołowego), 1 cebula, 1 łyżka masła, kilka łyżek rosołu (opcjonalnie), sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku. Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obrać i podsmażyć na maśle. Mięso z rosołu zmielić
Świat Domowej Kuchni