mięso - 63110 przepisów (strona:241/4208)

Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 149

kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz imbir (jedno i drugie starłam na tarce jarzynowej o dużych(...)oczkach). Dodajemy mięso, smażymy ok. 15 min., aż mięso będzie gotowe – doprawiamy sosem sojowym, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach pieczarki (również na oleju sezamowym). Gdy woda z grzybów odparuje dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paseczki – chwilę smażymy i dodajemy startą marchew. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy. Łamiemy

mojewypiekiinietylko
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 199

zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby(...)przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam do zupy w całości, dopiero jak się podgotowało i zmiękło, pokroiłam w kostkę). Oprószamy solą, pieprzem, paprykami. Podsmażamy na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę, aż się lekko zarumieni. Następnie mięso przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 247

Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą(...)ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki

Słodka Strona
Kebab na talerzu z młodymi ziemniaczkami z piekarnika 195

przyprawy do kebaba, na dzień dzisiejszy najbardziej odpowiada mi ta Prymatu, wybór przyprawy pozostawiam jednak w Wam, każdy bowiem ma swój gust, osobiście razem z M. lubimy bardzo pikantne mięso, więc nie szczędzimy na przyprawie. KEBAB Składniki 2 podwójne filety z kurczaka przyprawa kebab/gyros  tłuszcz do smażenia Sposób Mięso myjemy, usuwamy z niego wszelakie przekrwienia itp. Kroimy w kostkę(...)bądź cienkie paseczki, wrzucamy do miski. Do mięsa dodajemy przyprawy. Osobiście na tę ilość mięsa dodaję 1,5 opakowania przyprawy kebab/gyros z Prymatu, choć przyznam że zdarza mi się dosypywać jej jeszcze w trakcie smażenia. Możecie dać jej mniej a w razie potrzeby wsypać więcej w trakcie smażenia. Wszystko zależy również od przyprawy jakiej użyjecie. Miskę z przyprawionym mięsem przykrywamy

Kuchenne aromaty
Schab pieczony faszerowany warzywami 272

łyżeczki czosnku granulowanego Słoik relish z papryki, pomidorów i papierówek Jak zrobić pyszną roladę schabową faszerowaną i upieczoną w piekarniku? Sposób poniżej. Przygotowujemy mieszankę z przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab rozcinamy ostrym nożem, aby powstał duży płat mięsa. Mięso nacieramy mieszanką przypraw i ziół z każdej strony, jedną stronę smarujemy zawartością słoiczka(...)relish (pastą) i dokładnie zwijamy. Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby się zamarynowało. Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kurczak w miodowej glazurze. i brokuł 169

Jedliście kiedyś kurczaka na słodko? Albo jakiekolwiek inne mięso w tej wersji? Nie? Dlaczego? Czyżbyście się 'bali'....? Więc mówię - nie ma czego! Wręcz poprosicie o dokładkę :) Smak tego dania jest bardzo ciekawy. No bo przecież, kurczak i miód... Ale to połączenie jest tak smaczne i intrygujące, że aż chce się do niego wrócić :) Świetnie nada się i na 'zwykły' obiad(...)autorski // 1 porcja ~150g piersi z kurczaka, waga po oczyszczeniu! ~sól ~4 łyżeczki miodu z cynamonem (anielskieprzysmaki.pl) ~200g brokuła W garnku zagotować wodę, gdy zacznie wrzeć włożyć do niej mięso, po czym natychmiast odcedzić i zalać je lodowatą wodą (można pominąć ten etap jeśli nie chce Wam się 'bawić :) powoduje on to, że mięso będzie bardziej kruche). Miód rozpuścić, mięso

chili & sugar
nafaszeruj cukinię. 138

biorę wszystkich 'po trochu' :) Cukinia właśnie w ten sposób została zakupiona. Zapomniałam o niej, zupełnie. Całe szczęście w porę sobie też o niej przypomniałam :) I ją nadziałam! CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM przepis autorski // 2 cukiniowe 'łódeczki' - 1 lub 2 porcje ~średnia cukinia, ok. 300g ~sól Z cukinii odciąć końce i przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ ze środka, pozostawiając(...)przy końcach ok. 1-1,5cm odstępu. Posypać je solą i pozostawić na 15 min. Miąższ z jednej połówki zachować - do nadzienia. ~150g mięsa drobiowego (użyłam filetu z indyka) ~łyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa

chili & sugar
Pierogi z mięsem 133

jeden ze starszych wpisów. Gdzieś nam się zapodział i teraz dopiero publikujemy. Nie pamiętam już genezy jego powstania, chyba nam jakieś mięso z rosołu zostało i trzeba było jakiemuś recyklingowi je poddać. Więc jeżeli zalegają wam jakieś resztki mięsa i nie bardzo macie pomysł na ich wykorzystanie to zawsze można je przerobić na pasztet albo na pierogi właśnie. Zresztą pomysłów(...)żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 201

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!  Składniki 26 sztuk conchiglioni 1 duży por 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki wieprzowej 200 ml rosołu(...)morska do smaku Sos Beszamelowy: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2 szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Sposób przygotowania Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.   W głębokiej

Wanilia i Kardamon
Karkówka w sosie cebulowym 140

Rogucki, A my Składniki na 2 porcje: 30 dag karkówki 2 duże cebule szklanka wody 1 łyżeczka mąki przyprawa typu vegeta (ja użyłam ziarenek smaku) ząbek czosnku przyprawa do mięsa sól, pieprz, papryka słodka Karkówkę kroimy na kawałki i posypujemy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa. Chwilkę masujemy mięso, aby wszystkie przyprawy dobrze się przylepiły(...)Ząbek czosnku kroimy na plasterki i obkładamy nim mięso. Całość odstawiamy na jakieś 15 minut. W międzyczasie kroimy cebulę na piórka i smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu ( u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso i obsmażamy z obydwóch stron. Karkówkę smażymy tak długo, aż w środku będzie dopieczona a cebula stanie się miękka. Wówczas wyjmujemy mięso

My simple kitchen
Roladki z karkówki z powidłami 137

Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem, które można wykorzystać na wszelaki sposób i zawsze będzie smakować. Jako podstawa do roladek niczym zrazy również się świetnie sprawdziła. Jak już zapewne zauważyliście, lubię łączyć to mięso ze słodkimi dodatkami. Tym razem wybrałam dla niej towarzystwo powideł. Wyszło pysznie. Może sami spróbujecie? :) Składniki: 3 plastry karkówki 1 papryka czerwona 1 cebula keczup powidła sól(...)pieprz, przyprawa do mięsa 1 łyżeczka mąki 2-3 łyżki śmietany  Karkówkę rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do mięsa z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy na wierzch paski papryki i cebuli. Zwijamy w roladki

My simple kitchen
grillowane szaszłyki 144

składniki: 400-500 g mięsa wieprzowego np. szynki, karkówki 300 g surowego wędzonego boczku 2 duże czerwone papryki 3 cebule 150 g oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz patyczki do szaszłyków wykonanie marynaty do mięsa: Do szklanej miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, ocet jabłkowy oraz przeciśnięty(...)przez praskę czosnek. Wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 3-3,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do wcześniej przygotowanej marynaty , mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. przygotowanie szaszłyków: Boczek kroimy w plastry (ok.0,5cm x4 cm). Cebulę obieramy, kroimy w krążki ok. 0,5 cm. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Domowe hamburgery 125

razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się w jednym z odcinków kuchennych rewolucji. Hamburgery wyszły rewelacyjnie. Składniki: 500 g mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy: majonez musztarda dodatkowo: bułki hamburgerowe ketchup sałatka z ogórków(...)dowolne dodatki Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa, przyprawy poza solą utrzeć w moździerzu. Przyprawy oprócz soli oraz bulion dodać do mięsa i dokładnie wyrobić rękoma. Z mięsa uformować hamburgery a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Posolić dopiero w momencie gdy odwracamy hamburgery na drugą stronę. Przygotować sos: Majonez wymieszać z musztardą. U mnie proporcje wynoszą

Mama Gotuje
Klops z indyka z nadzieniem 143

Pomysł nie tylko na niedzielny obiad, ale również może stanowić idealny lunch do pracy ;) Prosty i szybki w wykonaniu a smaczny i zdrowy ! :)  Składniki: -> 1kg mielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej  -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie:  Mięso(...)dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty”. Nagrzewamy piekarnik na 200C. Formę [ najlepiej keksówkę] wykładamy papierem do pieczenia. Mięso rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia.   Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą. Zwijamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Schab w sosie własnym 190

Schab w sosie własnym to świetny pomysł na niedzielny obiad.  Pyszne, miękkie kawałki mięsa w aromatycznym sosie.  Poniższe danie idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Składniki na 4 porcje: 6 mniejszych kawałków schabu (już w plasterkach) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra mąka do zagęszczenia sosu olej Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą(...)papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 2 szklanek) i dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przygotowane mięso dusić co najmniej 1,5 godziny* na małym ogniu.  Pod sam koniec duszenia posmakować sos i ewentualnie doprawić

Ugotować

Proponowane wyszukiwania