mięso - 63110 przepisów (strona:232/4208)

Zapiekanka spaghetti z mozzarellą 183

się makaronu. Z racji tego, że bardzo lubię mozzarellę stwierdziłam, że warto zjeść spaghetti zapieczone w dużej ilości ciągnącego się sera. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag makaronu spaghetti 50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego duża cebula szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki zioła (bazylia, zioła prowansalskie, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej(...)sól, pieprz łyżeczka koncentratu pomidorowego 15 dag parmezanu  lub ulubionego sera 3 duże kulki mozzarelli Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso podsmażamy z przyprawą do mięsa. Cebulkę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Dolewamy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Łączymy mięso z makaronem

ChilliJemy
Przepis na królika w sosie musztardowym z ryżem, rukolą i grillowaną marchewką 211

Mięso królika jest delikatne i łatwo można z niego przyrządzić lekkie i smaczne danie, w szczególności, gdy podasz królika w sosie musztardowym z rozmarynem. Wykonanie Zacznij od umycia mięsa i włożenia go do osolonej, zimnej wody na ok. 20 min. Potem osusz mięso ręcznikiem papierowym i delikatnie oprósz je solą morską. W dość głębokiej patelni (z pokrywką ;p) lub garnku(...)szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Delikatnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Odlej z naczynia kilka łyżek sosu i dodawaj stopniowo do niego śmietanę. Sos wlej do mięsa – po zagotowaniu możesz polać nim mięso i ryż (jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty można go uratować łyżeczką mąki). Marchew obierz, pokrój w słupki i wrzuć do gotującej się

Eat me! Fit me!
Knedle z mięsem mielonym 150

Ostatnio pokazałam Wam przepis na knedle nadziane białym serem . Dzisiaj zachęcam do przygotowanie mięsnej wersji - knedli nadzianych mięsem mielonym i polanych podsmażoną cebulką wraz z dodatkiem wędzonego boczku. Pyszne połączenie składników :) Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje): ciasto co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 2/3 szklanki mąki pszennej(...)podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 mała cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka odrobina bułki tartej olej do podania 1 cebula 150 g wędzonego boczku *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić

Ugotować
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami 211

Pyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie ma w nim za wiele składników, smak tkwi w prostocie. Z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami będzie pomysłem na pyszny obiad lub można zjeść(...)zwyczajnie z pieczywem. Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 1 kg mięsa wołowego 9 suszonych śliwek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu mięsnego 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4 kulki jałowca 2-3 łyżki mąki 1 łyżka

Oryginalny smak
Udziec barani w wolnowarze 206

łyżki oliwy 2 gałązki rozmarynu do pieczenia 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina  oliwa do smażenia przygotowanie Udziec z kością porąbać  w plastry - najlepiej jak zrobi to sprzedawca. Mięso posypać pieprzem, igiełkami rozmarynu, posolić,  ułożyć  w naczyniu.  Polać oliwą, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem. Przykryć naczynie folią, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą(...)Rano mięso wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Oczyścić mięso z czosnku i rozmarynu ( nie wyrzucać, zostawić w oliwie), na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry  z obu stron. Włożyć do misy wolnowaru. Na patelnię wlać wino, zagotować, zeskrobać wszystkie smaki. Dodać oliwę z czosnkiem w której marynowaliśmy mięso. Wymieszać, zalać baraninę w wolnowarze. Dodać

Stare Gary
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, mięsem mielonym i sosem beszamel 278

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i prosty do przygotowania obiad. Pamiętajcie o tym, że sos beszamelowy "gra główną rolę" w tej zapiekance, ponieważ dodaje wyrazistości (powinien być mocno doprawiony) i soczystości :) Zapiekanka godna polecenia! Jeżeli nie jecie żółtego sera, a macie ochotę na ziemniaczaną zapiekankę to przygotujcie ją z TEGO przepisu.  Składniki(...)porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duży brokuł 1 duża cebula sól, pieprz słodka papryka olej sos beszamelowy 2 łyżki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200 ml zimnego mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa starty, żółty ser (ilość według uznania) Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować

Ugotować
Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym 100

Tradycyjne i klasyczne, polskie gołąbki. Danie to wykonuje się dość długo, ale końcowy efekt pozwala nam zapomnieć o tej godzinie spędzonej w kuchni. Osobiście przygotowuje gołąbki z mięsem wołowym oraz wieprzowym, wtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym(...)ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić aby nie ponacinać za bardzo liści (zdjęcie powyżej). Tak przygotowaną kapustę wkładamy do wysokiego garnka w której gotuje się

Klasyka Gotowania
Domowe spaghetti bolognese 122

musicie przecież używać klasycznego spaghetti, może to być penne, świderki lub jak u mnie muszelki, dlaczego nie! Smakuje tak samo, przecież ;) Spaghetti bolognese najlepiej zrobić z mięsa mielonego wieprzowego, u mnie akurat jest z wołowego, ale dlatego, że po prostu lubimy wołowe :) Znowu, wybór należy do Was! Na pewno mięso wieprzowe jest delikatniejsze w smaku, także wybierzcie sami :) Składniki: * 500g(...)mięsa mielonego wieprzowego (lub wołowego) * 400g passaty pomidorowej LUB puszka pomidorów (zmiksowanych blenderem) * jedna średnia cebula * 1 duży ząbek czosnku * 2 łyżeczki suszonej bazyli * pół łyżki pieprzu, łyżeczka soli * 1/4 łyżeczki papryki słodkiej * makaron muszelki (lub spaghetti, świderki itd) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym przelewamy go wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy drobno

Klasyka Gotowania
KOTLECIKI CHILI Z MIĘSEM MIELONYM 123

Pyszne kotleciki do obiadu, tym razem na ostro...z chili i mięsem mielonym. Smakują znakomicie! Są proste i szybkie w wykonaniu, a zwykły obiad zamieniają coś pysznego i niezwykłego 😉 Kotleciki są mojego autorstwa i powstały z potrzeby chwili - posiadałam mięso mielone, a znudziły mi się już tradycyjne kotlety, dlatego postanowiłam je trochę urozmaicić. I nie żałuję decyzji 😀 Polecam Wam spróbować(...)Składniki: 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 300 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 papryczka chili 100 g sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasionka i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
Polski "kebab" 80

kostka mięsna * 3 ząbki czosnku * wegeta, sól, chili w proszku, papryka w proszku * 2 szklanki wody * Pity * ketchup * sałata, pomidor, ogórek Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy Mięso przyprawiamy 2 łyżkami wegety, 2 łyżkami papryki, pół łyżeczki chili (można więcej), porządnie nacierając mięso. Sam wierzch mięsa lekko posypujemy łyżeczką soli. W żaroodpornym garnku wykładamy pokrojoną w 4 części(...)cebulę a na nią kładziemy przyprawione mięso. Obok mięsa kładziemy ząbki czosnku i kostkę mięsną, po czym podlewamy 2 szklankami wody. Całość dusimy 30 minut w 220 stopniach. Po tym czasie, zmniejszamy temperature do 200 stopni i dusimy mięso 2.5 godziny.  Podajemy w pitach, z sosem czosnkowym oraz warzywami. Smacznego

Klasyka Gotowania
Wiejska szynka z liścmi szałwii , wędzonka z tradycją 171

wieprzowej kilka liści ,świeżej szałwii , 6-7 sz t 1 łyżka grubo tłuczonego , czarnego pieprzu 2 łyżki , pełne , peklosoli 2,5 l wody strzykawka z grubą igłą , do nastrzyku mięsa siatka wędliniarska Solankę wykonuję , rozpuszczając peklosól w zwykłej wodzie z kranu – koniecznie zimnej ( tak samo , robił mój dziadek i tego się trzymam ) Tak przygotowaną solankę , nabieramy w strzykawkę(...)porządnie, nastrzykujemy nią mięso z szynki w najgrubszych miejscach . Całą szynkę wkładamy do reszty solanki i moczymy przez około 9 dni w chłodnym pomieszczeniu , kontrolując , by mięso było cały czas zanurzone w zalewie . Po tym czasie , wyciągamy szynkę , płukamy w bieżącej , zimnej wodzie , osuszamy ręcznikiem , wkładamy w siatkę do wędzenia . Pod siatkę , poprzez jej oczka , wkładamy dookoła mięsa, liście szałwii

Ogrodnik w podróży
Pad Thai z cielęciną i tofu 165

imbiru, obłęd;) Smakowało zdecydowanie lepiej, niż udało mi się uchwycić na zdjęciu;) Danie przygotowuje się stosunkowo długo, najpierw bowiem należy dobrze namoczyć makaron ryżowy, wiele też czasu zajmuje podduszenie mięsa do miękkości. Gdyby makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, a cielęcine zastąpić mięsem drobiowym, byłoby pewnie zdecydowanie szybciej, ale czy równie smacznie? Pewnie kiedyś spróbujemy się o tym przekonać(...)ziemnych solonych 2 łyżeczki cukru sok z 2 limonek sól, pieprz Na dwie godziny przed przygotowaniem dania zalewamy makaron przegotowaną wodą o temp. pokojowej. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy 2-3 łyżkami mąki pszennej, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju kokosowego i obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie

Smaki Na Talerzu
Szynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar 165

szczypiorku 1/2 łyżeczki, mielonego , białego pieprzu 2 łyżki, żelatyny wieprzowej 1 czubata łyżeczka soli lub płaska jeśli lubicie mało słone produkty 1/2 łyżeczki cukru woreczek termiczny do szynkowaru szynkowar Mięso z piersi kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem , dosłownie odrobinę , żeby porozrywać włókna mięsa na powierzchni , ale nie zrobić kotletów . Posypujemy solą , cukrem , pieprzem, żelatyną i posiekanym szczypiorkiem . Mieszamy dokładnie , odstawiamy(...)lodówki . Drugiego dnia , ponownie mieszamy , lekko ugniatając – chodzi o to ,żeby mięso jak najbardziej się posklejało . Do szynkowaru wkładamy woreczek termiczny , i ciasno ugniatamy piersi z kurczaka . Dociskamy i zamykamy szczelnie szynkowar . Szynkowar wstawiamy do garnka wyłożonego na dnie ścierką , zalanego , tak żeby woda sięgała 5 cm poniżej pokrywy szynkowaru. Parzymy w temperaturze 70-80 C ( nie dopuszczamy

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 115

godzina 25 min   Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions(...)Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu – usmażyć cebulę do zarumienienia – przełożyć do formy do zapiekania. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz- smażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron ( ja robiłam to w 2 turach), na koniec dosypać paprykę, szybko wymieszać i przełożyć mięso

Cooking for Emily
UDZIEC Z INDYKA PIECZONY W RĘKAWIE 703

wartościach odżywczych mięsa z indyka można by dłuugo się rozpisywać 😉 Ja napiszę w telegraficznym skrócie: zdrowe, niskokaloryczne, bogate w wiele odżywczych wartości, o niskiej zawartości cholesterolu. Gdyby na bezludną wyspę pozwolono mi zabrać tylko jeden produkt, bez wahania wybrałbym indyka – powiedział w jednym z wywiadów  angielski kucharz Jamie Oliver. Myślę, że jego słowa są najlepszą rekomendacją do spożywania indyczego(...)mięsa jak najczęściej  Dziś zapraszam Was na udziec indyczy pieczony w rękawie.  Przepis z niezawodnego  "Co mi w duszy gra"  (po małej modyfikacji przepisu na matynatę) okazał się strzałem w 10-tkę.  Mięso wyszło pyszne: kruchutkie i wilgotne.  Część spożyliśmy z sosem na obiad, a część powędrowała na kanapki 😊 Składniki

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania