mięso - 63110 przepisów (strona:224/4208)

KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM 151

Kolejny sposób na kurczaka... filety z kurczaka w kremowym sosie paprykowym. Jeżeli chodzi o kurczaka to jest to moje ulubione mięso i przyrządzam je bardzo często, gdyż jest ono uniwersalne i delikatne, szczególnie gdy jest duszone. Przy wyborze kieruje się zawsze tym, aby był to kurczak zagrodowy z gospodarstw ekologicznych, hodowany w naturalny sposób, bez antybiotyków i karmiony paszą(...)wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę

Kuchnia MagdaLeny
Klopsiki z indyka w sosie paprykowym 186

Zdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła odmiana od mielonego mięsa klasycznie podawanego w pomidorach czy nieśmiertelnym sosie koperkowym. Spróbujcie – poza tym, że to obłędnie zdrowa propozycja obiadowa, sos z czerwonej papryki sam w sobie jest fenomenalny i bajecznie prosty do zrobienia(...)całość ściągamy z ognia. Lekko studzimy i bardzo dokładnie blendujemy – w blenderze kielichowym (lepiej) lub łapką do rozdrabniania. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koniecznie – octem balsamicznym. KLOPSIKI Mięso z udźca indyka to ciemne mięso – zawiera dużo kolagenu. Do dobrego połączenia i do formowania nie potrzebuje jajka, tym bardziej że klopsiki są małe i nie zawierają wielu sypkich

Karo in the Kitchen
Schab z suszonymi pomidorami 120

Pieczony schab z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podany na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przystawka lub wędlina na kanapki. Aromatyczne, soczyste i smaczne mięso, bez konserwantów i poprawiaczy smaku i wyglądu powinno przypaść do gustu osobom, dbającym o jakość tego, co jedzą. Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt gruby kawałek schabu, wtedy będziemy pewni, że nie pochodzi(...)starego osobnika, a mięso po upieczeniu będzie smaczne. Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Sposobów, aby temu zapobiec, jest wiele, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny. Moim sposobem na soczyste mięso jest wykorzystanie rękawa do pieczenia firmy Stella Pack S.A , do którego dołączone są tasiemki do zamykania i nawet patyczek do przekłucia

Kuchcik gotuje
SAŁATKA INDYKA Z POMARAŃCZAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI 138

bezludną wyspę gdyby mógł wziąć tylko 1 produkt wybrał indyka. Indyk a dokładnie pierś z indyka jest źródłem niacyny, selenu, witaminy B6 i B12 oraz cynku. 200 g mięsa z indyka to zaledwie 160 kcal. Składniki: 2 garści rukoli 2 garści makaronu pełnoziarnistego Arc Pol 200 g polędwicy z indyka (1 łyżka soku z cytryny i pomarańczy, 2 łyżki oleju(...)chilli sól pieprz Przygotowujemy pesto: olej, pomidory suszone, czosnek, płatki migdałowe, chilli oraz sól  pieprz blendujemy na gładką masę. Przygotowujemy sałatkę: Makaron pełnoziarnisty Arc Pol ugotować al dente. Mięso umyć, przelać wrzątkiem i osuszyć ręcznikiem. Mięso pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z sokiem z cytryny, pomarańczy, olejem, sólą i pieprzem. Usmażyć aż będzie rumiane z każdej strony. Orzechy uprażyć

Kuchnia w oparach
Devolay (kotlet de Volaille) 109

Klasyczny, smażony w głębokim tłuszczu, zawinięty kotlet z kurzej piersi. Z masłem zamkniętym w środku. Beż żadnych dodatków, jak najprościej. Trzeba bardzo starannie  owijać masło  mięsem. Nie może się wydostać w trakcie smażenia. To chyba największa trudność tego wydawałoby się prostego przepisu. Ale warto próbować, bo efekt pyszny.  A że trzeba jeść gorące - to zdjęcia udało(...)Gessler składniki dla 2 osób 2 piersi kurze 40 g masła bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 1 jajko sól i pieprz olej do głębokiego smażenia przygotowane Mięso umyć, osuszyć. Każdą pierś rozbić na cienki kotlet. Najlepiej robić to między dwoma kawałkami folii. Uważać aby nie podziurawić mięsa.  Masło utrzeć z niewielką ilością soli, zrobić dwa wałeczki, nieco

Stare Gary
KROKIETY Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 271

Krokiety z mięsem i warzywami, to danie które najczęściej pojawia się u mnie w kolejnym dniu po gotowaniu rosołu lub innej zupy na mięsnym wywarze. Jest świetnym sposobem na nie wyrzucanie resztek i nie marnowanie jedzenia.  Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze(...)rumiano, na dobrze rozgrzanej warstwie oleju lub klarowanego masła.  Tak przygotowane krokiety zawsze wychodzą pyszne i bardzo delikatne.  W stosunku do ilości warzyw nie ma za dużo mięsa w farszu,  jeśli więc lubicie czuć jego smak w potrawie, odpowiednio do potrzeb, zwiększcie jego ilość, proporcjonalnie zmniejszając ilość warzyw z rosołu. Krokiety bez panierki możemy przechowywać

cool and minty
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią 83

danie spasowało;) Dodając grzyby suszone warto pamiętać o ich wcześniejszym namoczeniu, a następnie obgotowaniu. Wybierając np pieczarki, danie jest dużo szybsze do przygotowania, aczkolwiek jak to z gulaszami bywa, mięso i tak musi się trochę podusić, by zmiękło. Jest to tym samym doskonała propozycja np na sobotni obiad. 700-800 g łopatki wieprzowej 2-3 małe cebule 2 łyżki oliwy(...)malutkich pieczarek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 30% 1/2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: kasza gryczana (u mnie biała)   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w kostkę (lub w piórka). Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w niedużą kostkę. Pieczarki lub inne grzyby kroimy na plasterki (suszone grzyby zalewamy

Smaki Na Talerzu
Cannelloni bolognese 177

Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube cannelloni nadziewane farszem bolognese zapieczone w sosie beszamelowym   z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni w sezonie jesienno zimowym, choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane. Składniki na 5 porcji: 500 g   grubego makaronu cannelloni(...)mielonego mięsa wołowego 200 g mielonego mięsa wieprzowego 350 g passaty/przecieru pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 marchewka Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Szczypta chilii do smaku Sos beszamelowy: 80 g masła 3 łyżki mąki pszennej 800 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki   mielonej gałki muszkatołowej Mielony biały pieprz do smaku

Wanilia i Kardamon
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem. 123

Witam bardzo cieplutko :) Bardzo lubimy i szpinak i mięso mielone, dlatego postanowiłam użyć tych składników do przygotowania lazanii. Nie ukrywam, że wyszło niezwykle pysznie, aromatycznie i sycąco. Co prawda trochę pracy jest przy wykonaniu takiego dania, ale warto go poświęcić, smak wynagrodzi nam wszystko :) Napiszcie jaka jest Wasza ulubiona lazania. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na sos mięsny: 50 dag łopatki wieprzowej(...)smarowania ) Dodatkowo: 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera żółtego 1 łyżeczka masła woda do gotowania 2 łyżki oleju sól do gotowania Wykonanie pysznej lazanii: 1. Sos mięsny: Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy

Izabelawkuchni
Pieczeń meksykańska w boczku wędzonym 275

Pieczeń ze sporą ilością kolorowych dodatków, a wszystko to otulone wędzonym boczkiem. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na wielkanocnym stole, wnosząc nie tylko bogactwo smaku, ale też kolorów. Pieczeń dobrze smakuje na ciepło, jako danie główne, ale również sprawdza się na zimno jako wędlina. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona(...)czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz ziołowy ok 1 łyżeczki soli 300 g wędzonego boczku Mięso z łopatki zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkami, rozgniecionym czosnkiem, koncentratem

https:KKuchniaMniam
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 106

Wśród jesiennych dań, które obowiązkowo muszę przygotować w sezonie, jest papryka faszerowana mięsem i ryżem. Danie z kategorii jednogarnkowych, proste w przygotowaniu i bardzo smakowite. Do przygotowania lepiej wybrać paprykę średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie(...)można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości  500g mięsa mielonego 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka

Obiad gotowy
Spaghetti z domowym kebabem i mango 125

przyszło Wam do głowy, aby zrobić spaghetti z kebabem? Pewnie jeszcze nie! Kebab to potrawa, która ma niejedno oblicze. Można go przygotować w domu. Niekoniecznie musi być z mięsa baraniego, każde inne -odpowiednio doprawione - będzie doskonale smakować. Moją wersję kebaba z makaronem Lubella zrobisz dosłownie w 10 minut. Co więcej tak przygotowane mięso jest mega soczyste! A smak genialny(...)wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5mm, zakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 5 minut (sprawdzić widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango pokroić w kostkę oraz ugotować makaron Spaghetti Lubella. Z piekarnika wyjąć mięso, a powstały tłuszcz odlać do miseczki. Musztardę, miód, sok z cytryny, szczyptę

Kraina Miodem Płynąca
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ 133

Leczo u mnie w domu gości na stole bardzo często, wszyscy je uwielbiamy, praktycznie zawsze znajdę na nie potrzebne składniki, a jak nie, to jedne warzywa zastąpię drugimi, mięso parówkami, albo zrobię w wersji wegetariańskiej, czasem dodam tofu, zaś z mięsem mielonym nigdy wcześniej leczo nie robiłam. To powstało z potrzeby opróżnienia pękającej w szwach lodówki i tak też(...)pół godzinki uraczyłam Domowników pachnącym, gorącym, leczo z mięsa mielonego i świeżych warzyw: cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i pieczarek 😋💕 Wszystko w jednym garnku, bez zbędnego brudzenia naczyń - po kolei należy tylko wrzucać poszczególne składniki i podsmażać, a następnie całość poddusić wraz z przyprawami. Ja zjadłam leczo z ziemniakami, mój Mąż z pajdą świeżego chleba, a Dzieci... z makaronem! Każdemu

Słodko-Słony Świat Ilony
Piersi kurczaka w panierce owsiano-serowej 280

miałam) 4 duże jajka ok. 30-35 g sera Cheddar ok. 20 g sera Grana Padano mąka (np krupczatka) do panierki sól, biały pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na kawałki podobnej grubości ( panierka jakiej użyjemy, okryje mięso dosyć grubą warstwą więc mięso nie powinno być grubsze niż około 1,5cm ). Każdy kawałek doprawiamy solą morską oraz białym(...)więcej płatków owsianych – ja dałam 4 jajka średniej wielkości i musiałam dodać jeszcze jedno, by panierka nie była zbyt gęsta ). Na talerzyk wsypujemy mąkę. Tuż przed smażeniem, panierujemy mięso w mące, a następnie obtaczamy przygotowaną panierką. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około

Smaki Na Talerzu
Nic nie wiesz o dobrym schabowym, jeśli nie jadłeś go z kością. Przepis na najlepsze kotlety 136

jakiś czas to coś, czemu absolutnie nie możemy się oprzeć! Kulinarnych patriotów z pewności nie ucieszy fakt, że pomysł na usmażenie w panierce z bułki kawałka rozklepanego mięsa nie jest rdzennie nasz. Podobne potrawy można znaleźć w kuchniach całej Europy i nie tylko. Pierwszy na myśl przychodzi Wiener Schnitzel, najczęściej przygotowywany z cielęciny. Przepis na kotlet schabowy w polskiej książce(...)się dopiero w „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1860 r.: „Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu (…)” Kostka przy schabowym jest zatem nieodzowna. To niesamowite

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania