mięso - 63110 przepisów (strona:224/4208)

Szynka miodowo-musztardowa 201

wszystkich tych, którym marzy się porządny kawał mięsa mam przepis na smaczną szynkę w miodowo-musztardowej marynacie. Zaletą tego typu mięs jest to, że robią się praktycznie same:) 1,3 kg szynki 3 ząbki czosnku 3 łyżki musztardy sarepskiej 1,5 łyżki miodu sól, pieprz olej śmietana 30 % Umytą i wysuszoną ręcznikiem papierowym szynkę posypujemy z każdej strony solą oraz(...)pieprzem. Odkładamy do lodówki na godzinę. Do garnuszka dajemy miód, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy 2-3 łyżki oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Marynatą nacieramy mięso ze wszystkich stron. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy kilkoma łyżkami wody (nie lejemy po mięsie, żeby nie spłukać marynaty). Pieczemy

Smaki Na Talerzu
zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i brokułami 229

Zapiekanki z mięsem mielonym to dania treściwe i szybkie w przygotowaniu. Na dodatek smaczne i w moim domu bardzo lubiane. Mięso mielone zapiekane z ziemniakami i brokułami to pomysłowa propozycja na obiad lub kolację. Do mięsa można dodać brokuły świeże lub mrożone. Kremowy sos serowy, apetycznie przyrumieniony, jest doskonałym zwieńczeniem tego dania. składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1/2 kg brokułów(...)wystudzeniu kroję w plastry. Brokuły podzielone na różyczki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu przelewam je na sitku zimną wodą, by pozostały jędrne. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, doprawiam solą i pieprzem. Jajka i śmietanę łączę energicznie trzepaczką lub widelcem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję żółty ser starty na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym

babka w formie
Schab/schabowe pieczone po rusku 184

Przyznam się szczerze, że nie wiem skąd pochodzi nazwa schabu po rusku... Jednak jedno jest pewne - jest to przepyszna i ekspresowa propozycja na znakomity obiad! Mięso naprawdę zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla zwykłego kotleta w panierce. Koniecznie spróbujcie, a jeszcze nie raz wrócicie do tego banalnie prostego przepisu! 4-5 kawałków schabu przyprawa do mięsa czosnek granulowany papryka(...)słodka sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula 2-3 łyżki majonezu 4-5 plastrów żółtego sera (tyle ile jest kawałków mięsa) Ponadto: olej do wysmarowania formy Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Mięso oprószyć przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego niewielką ilością oleju. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin

Di gotuje
Kotlety mielone nadziewane pieczarkami 188

oczywiście nasmażyłam ich od razu na dwa dni :D  Składniki na ok. 4 porcje:  0,5 cebuli ok. 100-150 g pieczarek sól, pieprz 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do panierowania kotletów   Cebulę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać(...)pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć najpierw pod przykryciem, aż puszczą sok, a potem bez pokrywki odparować nadmiar wody. Odstawić do ostudzenia.   Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawę, całość dokładnie wyrobić rękoma na gładką masę. Mięso podzielić na porcje, tyle ile ma być kotletów (u mnie było

Simply Food
STROGONOW WIEPRZOWY 233

Aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej. Pyszne i szybkie danie na ciepło :) SKŁADNIKI: Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroimy  w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu po ok. 1 min.  z każdej strony, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy. Mięso przekładamy do miski. 2. Pieczarki dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części. 3. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone.  4. Cebulę kroimy w pióra

Marcepanowa kuchnia
,,Schab faszerowany oliwkami i pomidorami suszonymi’’ 180

Coraz bliżej święta! Przed Wami wspaniały schab pieczony, faszerowany oliwkami i pomidorami suszonymi. To potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Efektowne i bardzo smaczne mięso, które podajemy na ciepło jako danie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Do przygotowania schabu wykorzystałam produkty OLE!, HELIO Natura oraz ePrezenty Składniki: 1,20 kg schabu bez kości(...)oliwek Ole! marynata: olej z suszonych pomidorów Ole 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku papryka mielona słodka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż, w trzech miejscach głębokość ok.6 cm. Nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Po tym czasie nacięcia wypełniamy

Podróż w kulinaria
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 194

Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki kiszone 500 g pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy – wedle uznania, ja lubię dodać(...)sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu świeży koperek Jak przyrządzić? Umyte mięso osusz i oczyść z białych błonek. Podsmaż na patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, duś 10 minut. W większym garnku rozgrzej

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z kaszą jęczmienną i sosem pomidorowym 184

Tradycyjne gołąbki w moim domu zawsze faszerowało się mięsem i ryżem. Czasem w ramach odmiany w duecie z mięsem gołąbki nadziewam kaszą jęczmienną. Taką właśnie wersję gołąbków proponuję Wam na obiad. Spróbujcie :) Składniki: główka kapusty 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 200 g kaszy jęczmiennej duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz i sól pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego(...)Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 10 minut, aby łatwiej odchodziły liście. Wyjmujemy Kapustę i wycinamy gołąb nie uszkadzając liści. Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy. Mięso wrzucamy do miseczki i mieszamy z przyprawami. Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na maśle, aby dodać je do mięsa wraz z kaszą. Składniki dokładnie mieszamy. Każdy z lici kapusty napełniamy

ChilliJemy
Sycący kociołek zimowy 212

tylko pyszna i sycąca, ale również przyjemnie rozgrzewa. Uwielbiam zimą przygotowywać szybkie dania jednogarnkowe. Ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule oliwa 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 800 g ziemniaków 3 czerwone papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka(...)papryka, ostra papryka mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, po czym przełożyć wraz z mięsem do brytfanny. Polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, odrobiną ostrej papryki i dużą ilością słodkiej papryki. Wymieszać całość, po czym posypać mąką pszenną. Włączyć palnik i smażyć

Passions hobbies life
Łopatka duszona z pieczarkami 156

Dziś na blogu przepis na łopatkę wieprzową duszoną w sosie własnym  z brązowymi  pieczarkami . Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo  aromatyczne. Całość podałam z kaszą i  surówka z  kapusty .  Ale to było pyszne, polecam.   Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 500 g brązowych pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku mąka do oprószenia smalec/olej(...)smażenia 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego majeranek czerwona słodka papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, posypać papryką i majerankiem, następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i partiami usmażyć mięso. W między czasie kroimy cebulę w piórka, a pieczarki na mniejsze kawałki. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni

magiczna kuchnia Kasi
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną 231

nawet trzeba zgrzeszyć, poświęcić parę groszy i smacznie zjeść. Bo coś się nam od życia należy! To tak mówię, by potwierdzić, że słynna "Pulled pork", to naprawdę niezła sztuka mięsa! Co do samych bułeczek, to przeczytałam o nich na blogu " Na pałeczkach ". Zaintrygowały mnie do tego stopnia, że właśnie na tę okazję postanowiłam, że piekę szarpańca! Bo nawet jeśli bułeczki(...)wałkujemy na okrągły placek o śr 10cm. Smarujemy olejem i składamy na pół. Układamy nad parującą wodą i pod przykryciem trzymamy ok 15 minut. Wieprzowina pulled pork: Za przygotowanie mięsa zabieramy się min 2 dni wcześniej. Wszystkie przyprawy oraz cukier staramy się rozdrobnić w moździerzu. Mięso myjemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Dokładnie smarujemy olejem i nacieramy

Kuchnia w czekoladzie
Racuszki nadziewane mięsem 233

Dziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu.   Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo,  a w towarzystwie czerwonego barszczu smakują jeszcze lepiej.  A tu kilka przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek oleju(...)farsz: 500 g mięsa z rosołu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz                                                                                   dodatkowo olej do smażenia

magiczna kuchnia Kasi
Domowa wędlina drobiowa z żurawiną 250

drobiowa wędlina to świetna alternatywa dla kupnej wędliny lub pasztetu ze sklepu. Smakuje wyśmienicie na kromce świeżego pieczywa. Jej przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy zmielić drobiowe mięso, wymieszać z dodatkiem żurawiny, serka twarogowego i przypraw. Później pozostaje tylko uformowanie mięsa w folii i pieczenie Domowa wędlina drobiowa z żurawiną Drukuj przepis Składniki(...)mięsa z kurczaka *(ja użyłam mięsa z ćwiartek) -3 łyżki serka twarogowego na kanapki (śmietankowego) -garść suszonej żurawiny -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, gałka muszkatołowa -łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie) Przygotowanie --> Mięso mielimy przez maszynkę. Przekładamy do miski. Dodajemy suszoną żurawinę, przyprawy i serek twarogowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na folię do pieczenia (może być rozcięty rękaw do pieczenia). Formujemy

Marta Gotuje
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 196

plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml  sosu przecierowego słodko-kwaśnego   1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs  1/2 łyżeczki pieprzu i chili  1 łyżka domowej vegety 1/2  szklanki oleju ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana sól, pieprz Wykonanie :   Plastry schabu myjemy, osuszamy i troszkę(...)rozbijamy. wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z olejem, nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i jeszcze raz wszystko mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut. Dno blaszki smarujemy odrobiną oleju wykładamy mięso i zalewamy sosem przecierowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40/45 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz z dzika z grzybami 364

Dziś na obiad była dziczyzna, a dokładnie gulasz z dzika z grzybami. Jako że mięso z dzika można dostać  bez problemu to podzielę się moim  przepisem  na pyszny gulasz. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.  Gulasz podałam z kaszą jęczmienną i buraczkami, było pysznie. Polecam :) Składniki: 600 g gulaszu z dzika 2 cebule(...)łyżka mąki pszennej sól, pieprz marynata 100 ml wina czerwonego wytrawnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 4 ziarna jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz młotkowany Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.  Do miski wrzucić  rozgniecione ziarna ziela angielskiego, jałowca oraz pozostałe składniki marynaty . Dodać mięso, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki

magiczna kuchnia Kasi