mięso - 63110 przepisów (strona:217/4208)

Rolada szatańska 124

Rolada szatańska Mięso mielone a w nim farsz z warzyw, owinięte ciastem francuskim Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        ½ brokuł ·        1 duża marchewka ·        ½ opakowania groszku mrożonego ·        Ser feta(...)gyros Sposób przygotowania: 1.   Marchew obieramy kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na mniejsze kawałki. Warzywa razem z groszkiem przekładamy do garna, solimy, zalewamy wodą i gotujemy 2.   Mięso przekładamy do miski, solimy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy majerankiem oraz przyprawą gyros, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy 3.   Ciasto francuskie rozkładamy, na środku rozprowadzamy

Kulinarna Chwila
Dziesięć zdrowych produktów żywnościowych. 92

naszych czytelników zestaw dziesięciu takich produktów, które bezwzględnie powinny znajdować się na naszych codziennych, nie tylko odświętnych, talerzach. 10 najlepszych zdrowych produktów spożywczych 1. Łosoś Grupa żywności: Białko / Mięso Łosoś jest zdecydowanie jednym z najzdrowszych mięs – zawiera wiele składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B i magnez, a także pomaga w odchudzaniu poprzez promowanie(...)utrzymania zdrowych funkcji organizmu, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca. Ponadto łosoś jest pyszny i istnieje wiele zdrowych sposobów przyrządzania mięsa bez użycia zbyt dużej ilości oleju, takich jak grillowanie, grillowanie, gotowanie na parze lub pieczenie w piekarniku. Podczas gdy nasz podejrzany przyjaciel jest zdecydowanie doskonałym wyborem mięsa ze względu na jego

ProstePesto.pl
DOMOWY KEBAB DROBIOWY Z PIEKARNIKA 76

smak takiego mięska chodził za mną już dawno. Dobrze przyprawione, soczyste mięso z piekarnika, idealne smakuje podane w towarzystwie świeżych warzyw lub frytek. Więc jeśli macie ochotę na domowego kebaba zapraszam do skorzystania z przepisu :)  Składniki: * 6 pojedynczych piersi z kurczaka * 1/3 szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej * 1 płaska łyżeczka przyprawy(...)pół większego ziemniaka * 2 patyczki do szaszłyka * odrobina folii aluminiowej Wykonanie: W misce wymieszać olej ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Każdy kawałek piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół. Mięso przełożyć do marynaty, wymieszać tak, aby całe było pokryte przyprawami. Odstawić do lodówki na około 3- 4 godziny a najlepiej na całą noc. Ziemniaka przekroić na pół, jedną połówkę owinąć

Zrób to smacznie
Mieszana sałatka GYROS (z udkami kurczaka) 126

Składniki na porcję dla 4 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 3 średniej wielkości pomidory 1/2 ogórka szklarniowego 1 mała czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku mięso 0,4 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości) 2 łyżki przyprawy do gyrosa 5 łyżek oleju  1 łyżeczka musztardy pikantnej, np. czeskiej 2 ząbki czosnku sól(...)jogurtowo-czosnkowy 1 jogurt śmietanowy (220 g) 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta cukru sól Na początku zamarynować mięso : udka pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek drobno pokroić, posypać solą i rozetrzeć za pomocą noża. Do mięsa wlać olej, dodać musztardę, miód i roztarty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki (na około 1 godzinę, aby mięso

Ugotować
Cielęcina w sosie paprykowym z kaszą jeczmienną 116

Cielęcina w sosie paprykowym to szybki przepis na obiad. Wiecie, że nie jestem fanką mięsa i to gości na moim talerzu okazjonalnie, ale mój mąż je mięso 1- 2 razy w tygodniu. Staram się aby to było dobrej jakości mięso, mogę polecić Wam cielęcinę. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, szybko poddaje obróbce termicznej, mięso jest mięciutkie i rozpływa się(...)ustach. Taki klasyk obiadowy w postaci mięsa w sosie, kaszy i ogórka kiszonego, czasami na takie proste rzeczy też przychodzi mi ochota.  PRZEPIS NA CIELĘCINĘ W SOSIE PAPRYKOWYM - 2 porcje cielęciny  - 1-2 ząbki czosnku - łyżeczka przyprawy papryki słodkiej - 200 ml sosu paprykowego (domowej roboty ) jeśli nie masz użyj passatty pomidorowej - łyżeczka skrobi ziemniaczanej - olej Cielęcinę kroimy

SMYKWKUCHNI
Pieczone mielone z boczkiem i mozzarellą 124

Bardzo prosty przepis na nietradycyjnego kotleta mielonego! Serowy środek, chrupiący wierzch! Z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej smakuje wyśmienicie! Polecam na domowy obiad! 500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 jajka 3 łyżki świeżej natki pietruszki ½ pęczka świeżego szcypiorku 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g boczku wędzonego w plastrach 10 mini kulek mozzarelli Sól Pieprz(...)Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym. Wyrabiamy gładkie, zwarte mięso. Formujemy cienki placek na dłoni. Do środka wkładamy kulkę mozzarelli i dokładnie zwijamy mięso aby nie było widać sera. Każdy

VioletoweKucharzenie
Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe 137

rozgrzewa. Jej przygotowanie zabiera trochę czasu, ale na drugi i trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej, więc można zrobić dużą porcję i mieć przez kilka dni spokój z obiadem. Zamiast mięsa indyka można dodać też wieprzowinę, albo to i to naraz.   Składniki na zupę gulaszową z indykiem: 0,5 kg mięsa z udźca indyka 0,5 kg dobrej cienkiej kiełbasy(...)namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra wody do miękkości przez około 1,5 h. Solimy ją po godzinie gotowania. Mięso z indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 45 min. Cebulę

e-PrzepisyKulinarne
Pikantna wołowina duszona w winie 116

najszybszych, ale w sumie przez większość czasu robi się sama i tylko od czasu do czasu trzeba zajrzeć do garnka lub patelni.     Składniki: ok 0,5kg mięsa wołowego 100g boczku wędzonego 2 cebule 300ml bulionu 250ml wytrawnego czerwonego wina 1 marchew 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 łyżka(...)musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, majeranek, tymianek, imbir     *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, dodajemy musztardę oraz po pół łyżeczki każdej z przypraw *** *** Mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę *** *** Boczek wędzony kroimy w grubą kostkę *** *** Cebule

Blog z Apetytem
Pieczeń z mięsa mielonego z brokułem 101

Przyznam, że moja pieczeń z mięsa mielonego z brokułem powstała w ostatniej chwili, ponieważ pierwotnie planowałam zrobić mielone z brokułem z piekarnika. Jednakże pod wpływem presji czasu zamiast bawić się w formowanie kotlecików to wszystko włożyłam do formy i upiekłam jako pieczeń. Wyszło pysznie, a nawet przepysznie!  Taka pieczeń idealnie smakuje na ciepło i zimno, więc można ją podać(...)obiad oraz jako pyszną przekąskę. U nas zniknęła ekspresowo.  To też dobra okazja na przemycenie warzyw. Koniecznie spróbujcie! Ps. Zerknijcie też na moje przepisy na inne pieczenie z mięsa mielonego - klik . Pieczeń z mięsa mielonego z brokułem - składniki:  (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm) 400g mięsa mielonego (u mnie z indyka)   1/2 suchej bułki namoczonej

Di gotuje
Kluski z mięsem. Mięciutkie ciasto i dużo pysznego farszu. Idealne na obiad. PRZEPIS 82

mięsnym farszem. Dwie spokojnie starczą na jedną porcję. Ciasto musi być miękkie, ale sprężyste. Te kluski właśnie takie są. Zawsze robimy je według tego przepisu. Przepis na kluski z mięsem Składniki: na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól. Na farsz potrzebne będzie 800 gramów mięsa mielonego (można użyć wieprzowiny, wołowiny lub indyka), duża cebula(...)jajko, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kluski z mięsem? Ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij (ale pozostaw w garnku), a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Ciasto dokładnie wyrób za pomocą dłoni. Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju razem z mięsem mielonym

Kulinarna Polska
Pierogi z mięsem z drobiowym (z rosołu) 98

Oboje z mężem nie przepadamy za mięsem z rosołu, dlatego zawsze staram się wymyślić taką postać tego mięska, aby była dla nas "zjadliwa". Dziś padło na pierogi i to był naprawdę strzał w dziesiątkę.Dobrze doprawiony pikantny farsz z zieloną pietruszką i niezwykle mięciutkie ciasto pierogowe zamieniły "zwykłe" udka z rosołu w niezwykle pyszną potrawę. Do tego koniecznie mnóstwo smażonej(...)wymieszać. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.   Farsz. Mięso z udek oddzielić od kości, najlepiej jak jest świeżo wyjęte z rosołu wtedy będzie wilgotne. Mięso wraz ze skórkami z udek zmielić w malakserze lub przepuścić przez maszynkę do mielenia

Krylowa Kuchnia
Soczysty schab ze śliwką 71

naszych świątecznych stołach bardzo często pojawia się pieczone w domu mięso, czy to do obiadu, czy też podawane na zimo na półmisku, dlatego proponujemy przygotowanie schabu ze śliwką. Dzięki owocom i ziołom schab zyska dodatkowego smaku i aromatu, będzie także odświętnie wyglądał na talerzu. Składniki 1 kg schabu bez kości 100-150 g śliwek suszonych 6 liści laurowych 1 łyżeczka(...)suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżki oliwy sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Schab umyć, jeśli jest konieczność usunąć błony, tłuszcz zachować. W środku mięsa za pomocą długiego noża zrobić nacięcie, nóż kilka razy obrócić, aby było one szersze. Włożyć suszone śliwki. Z oliwy i przypraw (bez liści laurowych) zrobić marynatę, dokładnie pokryć nią mięso

niecodziennikpary
Pasztet z królika 94

niego była domowa ćwikła z tartego chrzanu, którego zapach i olejki unosiły się w całej kuchni drażniąc oczy wszystkich w niej przebywających. Do świąt jeszcze daleko, ale skoro mięso królika pojawiło się w sklepie, postanowiłam zaprezentować Bartkowi kolejne smaki mojego dzieciństwa. Pasztet z królika wyszedł pyszny i zyskał w Jego oczach uznanie, a oboje zgodnie stwierdziliśmy, że był on najlepszy(...)podgardle umyć, podzielić na części. Włożyć do dużego naczynia, zalać zimną wodą, dodać kawałki warzyw oraz liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz. Postawić na ogień, gotować do miękkości mięsa (ok. 60-80 minut). Ugotowane mięso oraz warzywa wyjąć i przestudzić. W osobnym naczyniu zagotować wodę, dodać do niej wątróbkę, obgotować ją przez 5 minut. Odcedzi, pozostawić do ostygnięcia. Cebule

niecodziennikpary
Królik w śmietanie 110

kilku przepisach na potrawy z królika nadszedł czas na zrobienie królika w śmietanie i zamieszczenie przepisu na to danie na blogu. Mięso królika na szczęście powoli wraca do łask i dość często pojawia się w ofercie supermarketów, co z pewnością ułatwia sięgnięcie po nie i przygotowanie smacznej potrawy z królika. Jeśli lubicie mięsa delikatne, dietetyczne i lekkostrawne, królik w śmietanie(...)przez 30 minut. Wyjąć z wody, osuszyć, obficie natrzeć solą oraz pieprzem, oprószyć mąką, jej nadmiar strząsnąć. Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć królika z każdej strony do zrumienienia się mięsa (7-8 minut z każdej strony). Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec, cząber, wlać szklankę rosołu. Dusić pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu

niecodziennikpary
Karkówka pieczona w piwie 189

Plastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w aromatycznym sosie. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie kruchej karkówki rozpływającej(...)ząbki  czosnku, majeranek, sól, pieprz oraz kminek. Mieszamy. Karkówkę myjemy, o suszamy ręcznikiem papierowym i   kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Plastry mięsa umieszczamy w misce z marynatą i dobrze nacieramy olejem z przyprawami. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania