mięso - 63110 przepisów (strona:211/4208)

Mielonka ze ścinek (tzw- mięso gulaszowe) 133

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Mięso było mielone na maszynce nr.8 siatka nr.8 -ścinki wieprzowe 1kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16 g/kg -czosnek świeży 3-4 ząbki na kg -pieprz czarny3g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2g/kg -18 ziół ojca Mateo 3g/kg -papryka suszona płatek 14g/kg -woda 10%   WYKONANIE  Kupione ścinki peklujemy czas 2 dni. Jeśli są jakieś większe(...)kawałki tniemy je na mniejsze kawałki około 3-4 cm. Mięso mielimy dodajemy wodę wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy. Puszki i słoiki, pokrywki i wieczka wyparzamy dokładnie i osuszamy. Napełniamy puszki słoiki, zamykamy i gotujemy (sterylizujemy) w szybkowarze 65 min. Czas mierzymy od momentu uzyskania odpowiedniego ciśnienia. Po tym czasie wyłączamy np. gaz, gdy ciśnienie samoczynnie spadnie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń rzymska czyli pieczeń z jajkiem 119

Wykwintne mięso to znakomity sposób na ucztę w najlepszym stylu. Rodzinne przyjęcie czy domowe spotkanie z przyjaciółmi – każdy powód jest dobry, żeby podać gościom coś pysznego. Pieczeń przyrządzona z mielonego mięsa to danie godne polecenia również dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem. Innym rodzajem tej receptury będzie pieczeń rzymska z jajkiem w środku. To danie ma także(...)Pyszny i ciekawy dodatek obiadowy czyli pieczeń rzymska – pieczeń z jajkiem na twardo. Świetnie pasuje zarówno do ziemniaków jak i sama. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800 g mieszanego mięsa mielonego 1 czerstwa kajzerka 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka 7 jajek 2 łyżki ostrej musztardy olej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie pieczeni zaczynamy od ugotowania

ProstePesto.pl
Pieczone udka (nóżki) z kurczaka – pomysł na obiad 141

dobra marynata do kurczaka czy marynata do karkówki . Takie przepisy zawsze są na wagę złota, zwłaszcza jeśli macie w domu “mięsożerców” lub szykujecie domówkę. Na takich spotkaniach porcja dobrego mięsa zawsze jest mile widziana. Choć oczywiście u mnie nie brakuje też nigdy dużej porcji warzyw w postaci różnych surówek i sałatek Przepis na pieczone udka (nóżki) z kurczaka Przepis(...)udek możecie w podobny sposób przygotować np. pałki lub skrzydełka z kurczaka. Wówczas jednak należy odpowiednio skrócić czas pieczenia, bo te części kurczaka pieką się szybciej. Zawsze polecam obserwować mięso i w razie potrzeby wyciągnąć je szybciej lub zostawić na kilka minut dłużej w piekarniku. Pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej.  Jak przygotować domowe pieczone udka (nóżki) z kurczaka

Słodkie okruszki
Schab w sosie z czerwoną papryką 129

duża świeża cebula 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku ⅓ łyżeczki majeranku 3 ziela angielskie 1 liść laurowy (u mnie szczypta mielonego) woda do duszenia mięsa niewielka ilość oleju do podsmażenia mięsa mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy głęboką patelnię z pokrywką. Plasterki schabu można lekko rozbić tłuczkiem. Mięso oprószamy z dwóch stron świeżo mielonym pieprzem(...)solą. Warto odstawić mięso na kilka minut do lodówki. Schab obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Teraz dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i zalewamy wszystko wodą, tak by woda przykryła mięso. Następnie dodajemy suszoną cebulę (świeżą należy wcześniej podsmażyć), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, paprykę i  granulowany czosnek. Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu

Słodkie okruszki
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 101

się u mnie mięsożerni. Jak zwykle, parę dni przed ich przyjazdem, kombinowałam co im (nam właściwie) ugotować. Pomyślałam, że w sumie dawno nie jedliśmy spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Na dodatek nie mam tego na blogu, a taki przepis powinien znaleźć się na stronie. I nie, nie jest to żadne bolognese, tym bardziej nie jest to ragu. Prawdziwy(...)selerów naciowych i innych win. Do sosu użyłam łopatki wieprzowej, która nie jest jakoś wybitnie tłusta, nie była też zbyt sucha. Możecie oczywiście użyć wołowiny, ale nie wybierajcie mięsa za bardzo chudego. Najważniejsze, żeby było dobrej jakości, bez względu na to czy będzie to wołowina czy wieprzowina. Jeżeli chodzi o resztę składników, nie będę się już rozpisywać, lista składników jest

Kardamonovy
ROLADKI Z KARKÓWKI NADZIEWANE KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI 119

Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad to dziś polecam Wam roladki z karkówki nadziewane kapustą kiszoną i pieczarkami . Pyszne, aromatyczne, mięso jest kruche, a całość wprost rozpływa się w ustach. Danie to idealnie pasuje na rodzinny obiad . Całość duszona w sosie własnym, dzięki temu powstaje również przepyszny sos do ziemniaków. Składniki na roladki z karkówki nadziewane kapustą kiszoną i pieczarkami(...)liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * opcjonalnie pół szklanki wody wymieszane z 2 łyżkami mąki pszennej * olej do smażenia Wykonanie: Plastry karkówki rozbić bardzo cienko przy pomocy tłuczka do mięsa, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę kiszoną drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki. Następnie do pieczarek dodać kapustę

Zrób to smacznie
Udka z piekarnika 115

piekarnika sprawdzi się na co dzień, ale także na nadarzające się w ciągu roku wyjątkowe dla nas okazje. Sekret idealnych udek tkwi w odpowiednio przygotowanej marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, wyraziste, wręcz idealne. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, by przeleżały całą noc w marynacie. Wówczas całe mięso przejdzie smakiem marynaty i będzie najsmaczniejsze. Można także je przygotować kilka(...)łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki curry  1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Z mięsa zdjąć skórę. Mięso ponacinać na krzyż. Dzięki temu przyprawy wnikną w mięso. Mięso zamarynować w przyprawach. Odstawić minimum na godzinę, najlepiej na całą noc do lodówki. Piec w naczyniu żaroodpornym przez godzinę

Alle Dobre!
Gulasz curry 165

Mięso z warzywami, doprawione curry to pyszny i aromatyczny obiad jednogarnkowy.   Składniki: 1 kg mięsa z szynki, duża zielona papryka, dwie średnie cukinie, cebula, 350 g pieczarek, 2 pomidory, łyżka masła, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę 2 x 2cm, podsmażamy na łyżce masła przez 4-5 minut. Zalewamy letnią wodą, trochę ponad poziom mięsa(...)Przykrywamy, ustawiamy mały ogień, dusimy przez 30 minut. Cebulę, paprykę, cukinie, pieczarki  kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników wraz z przyprawami. Dusimy na małym ogniu - co jakiś czas mieszając jeszcze przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie

Lena Gotuje
Kotlety z ciecierzycy 167

Kotlety z ciecierzycy to niezawodny pomysł na obiad bez mięsa. Są pyszne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu. O dokładkę proszą nawet najbardziej zatwardziali mięsożercy! Kotlety z ciecierzycy – obiad bez mięsa, który pokochają też mięsożercy Wystarczy przejrzeć szybko przepisy na stronie, by wiedzieć, że wegetarianką nie jestem. Nie oznacza to jednak, że mięso jem codziennie i do każdego posiłku(...)wydaniu wege. Jak te pyszne i proste kotlety z ciecierzycy. Pomysł na nie wziął się z potrzeby chwili – był głód, był ogromny apetyt na kotlety, ale nie było mięsa w lodówce. Otworzyłam szafkę i znalazłam tam 2 puszki cieciorki gotowanej na parze. Najczęściej dodawałam ją do zup czy sałatek, ale mój burczący brzuch podpowiedział mi, że tym razem trzeba

Na-talerzu.pl
Boczek gotowany na obiad i na kanapki 137

Domowy boczek gotowany idealnie sprawdzi się jako mięso do obiadu oraz jako aromatyczna wędlina na kanapki. Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli zawiera tylko sprawdzone i proste składniki. Przygotowanie jest bardzo łatwe i z pewnością każdy sobie z tym poradzi. Jeśli jeszcze nie spotkałaś lub nie spotkałeś się z tym przepisem, u nas dowiesz się jak ugotować boczek(...)jeden z najlepszych sposobów przyrządzania boczku gotowanego. Boczek jest miękki, delikatny, soczysty i bardzo aromatyczny. Jest też z pewnością zdrowszy niż boczek pieczony lub boczek smażony. Jako mięso na kanapki bez wątpienia zaskoczy wszystkich wyglądem. Do złudzenia przypomina bowiem boczek wędzony niemarynowany. Jak zwykle zachęcamy, aby pochylić się nad jakością mięsa, z którego będziemy przyrządzać boczek gotowany. Polecamy obszerny artykuł

Kuchnia Na Wypasie
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 122

Tęczowe papryki nadziewane lekkim farszem z mięsem mielonym, ryżem i suszonymi pomidorami. Oblane jak gołąbki, pikantnym sosem pomidorowym z pomidorów z puszki i bulionu. Efektowne i lekkostrawne danie obiadowe, które chętnie przygotowujemy. Bardzo lubię kiedy papryki użyte do przepisu są w różnorodnych kolorach, to zapewnia jeszcze bardziej apetyczny wygląd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczone papryki z mięsem, ryżem i suszonymi(...)osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 5 porcji Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 130 kcal Papryki nadziewane farszem z mięsa, ryżu i suszonych pomidorów. Pieczone w piekarniku, skąpane w sosie pomidorowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: FASZEROWANE PAPRYKI 5 – 6 większych kolorowych papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 cebule średniej

ProstePesto.pl
Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną 124

pieprzu. My jadł więc w sumie to samo, tylko bez cebuli i pieprzu. Podstawą dzisiejszego przepisu był kurczak zagrodowy, na którym ugotowałam rosół. Oczywiście najsmaczniejsze pierogi wyjdą z mieszanego mięsa, ale u nas póki co, wchodzi w grę jedynie kurczak. Z rodzajami kasz też można eksperymentować. Tutaj też jednak mamy ograniczenia, dlatego w pierogach wylądowała kasza jęczmienna. Wyszło super. Nadal(...)jednak jestem największą fanką ruskich. Na wieki wieków. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej 1 duża marchewka z gotowania rosołu 1 korzeń pietruszki z gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól

Kardamonovy
Bogracz 137

obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Odstawiamy. Z wołowiny wycinamy ewentualne ścięgna i niedoskonałości, kroimy w średnią kostkę, doprawiamy mielonymi paprykami, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju (najlepiej w dużym garnku z grubym dnem, cała potrawa będzie w nim robiona) na brązowy kolor. Polecam smażyć w dwóch partiach. Jak wrzucicie wszystko na raz, mięso puści(...)zacznie się gotować, a nie smażyć. A musi się porządnie usmażyć, nie tracąc soku. Następnie mięso wyciągamy i na tej samej patelni podsmażamy na oleju, pokrojoną drobno cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i rozdrobnione ząbki czosnku. Po zrumienieniu warzyw, dodajemy do nich usmażone mięso, kminek i wody tyle, żeby porządnie wszystko przykryła. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy wszystko do miękkości mięsa

Kardamonovy
Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą 135

zamyka. My jednak z tego powodu bardzo się cieszymy, bo oznacza to, że przygotowania do Wigilii i świąt nie będą przebiegały w szalonym tempie. Pierogi z kiszoną kapustą i mięsem kaczki zamroziliśmy lekko obgotowane, więc w świąteczny dzień podsmażymy je na kaczym tłuszczu i ze smakiem zjemy, ciesząc się dniem bez gotowania. Udostępnij Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą(...)składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 80 g masła 200 ml gorącej wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: • Mięso z kaczki: 4 nogi z kaczki 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca 5 ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli • Kiszona kapusta: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe

niecodziennikpary