mięso - 63110 przepisów (strona:203/4208)

Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 226

musi długo się marynować.  Chodzi jednak o to, by  oczywiście dobrze przeszło przyprawami, dlatego warto przygotować ją dzień przed pieczeniem lub wstawić na noc do lodówki. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Rozkrajamy delikatnie, bardzo ostrym nożem, na płat grubości około jednego centymetra. Jeśli mamy taką chęć, można również filet rozbić na cieńszy płat. Ja jednak tego(...)robię, ze względu na delikatność akurat tego mięsa, by brzydko się nie poszarpało. Pomidory suszone kroimy w malutką kostkę. Keczup, sok z cytryny, pieprz cayenne oraz paprykę słodką i pokrojone suszone pomidory dobrze razem łączymy. Dodajemy do nich dwie łyżki oliwy z pomidorów oraz dwie szczypty soli morskiej i również wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 194

Kleftiko - twór na pewno efektowny, ale czy wart włożonej w niego pracy, tego już pewna nie jestem. Wiele źródeł podaje, że mięso (które powinno być koźliną) można zapiekać także w pergaminie, co ułatwiłoby i przyspieszyło całą sprawę. Ja pokusiłam się jednak o efekt, który da się również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie(...)mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki pszennej t. 550 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli Na początek mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę, po czym umieszczamy w niemetalowym naczyniu. Szynkę oprószamy dokładnie dość dużą ilością czarnego pieprzu oraz suszonego oregano. 4 łyżki

Kuchenna Kontrrewolucya
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 203

Łopatka nie jest drogim mięsem, a w przeciwieństwie do innych wieprzowych wariantów, ma odpowiednią ilość tłuszczyku, który świetnie się zapieka. W moim dzisiejszym przepisie nie ma wielu składników, bo takie obiady ostatnio smakują nam najlepiej. Całości dopełnia surówka z pomidorów z dymką, w sosie winegret. :) 0,5kg mięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego(...)łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju do marynaty  posiekana natka pietruszki do posypania Mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w równą, niedużą kostkę i przekładamy do miski. Z ziół oraz oleju robimy marynatą, którą następnie polewamy mięso. Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem

Kuchenna Kontrrewolucya
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 258

soli 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czubrycy żółtej 1 łyżeczka pieprzu Mięso po przepłukaniu pod bieżącą wodą osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na kawałki wielkości jednego kęsa (niedużą kostkę) i przekładamy do niemetalowego naczynia. Zasypujemy podanymi przyprawami i dokładnie mieszamy, by zioła(...)równomiernie pokryły mięso. Odstawiamy je do lodówki, najlepiej na cały dzień lub noc przed pieczeniem. Przed smażeniem należy odczekać, by mięso nabrało temperatury pokojowej. Następnie podsmażamy je na patelni bez tłuszczu, aż z każdej strony się zrumieni. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do mięsa. Na patelnię dodajemy pokrojoną w grubsze piórka cebulę i podduszamy z mięsem kilka chwil

Kuchenna Kontrrewolucya
Ziołowa mielonka z szynkowara 296

kolejny domowa wędlina, jakiej nie znajdziemy w sklepie. Bo kupując mielonkę kupujemy mięso oddzielone mechanicznie, przynajmniej ja czytając przypadkowe etykiety nie spotkałam się z inną wersją. Smaczna, pachnąca ziołami szyneczka poleca się na kanapki. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli(...)peklowej 3 łyżki żelatyny spożywczej w proszku 250ml wody po szczypcie: pieprzu ziołowego, suszonej mieszanki warzyw, bazylii, oregano, majeranku, przyprawy gyros 1. W wodzie rozpuszczamy sól peklową. 2. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, żelatynę, zalewamy przygotowanym roztworem i ugniatamy mieszając przez około 5-10 minut, do momentu aż mięso wchłonie wodę i stanie się klejące. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek

Szefowa kuchni
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 242

suszonych prawdziwków 4 jajka 1 bułka ok 60  g 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czosnek granulowany mielone ziele angielskie mielony imbir + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Mięsa oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić(...)zalać niedużą ilością wody - tak aby tylko mięso zakryć, gotować do miękkości. Najwygodniej ugotować mięso w szybkowarze. W drugim garnku ugotować w małej ilości wody grzyby.  Ugotowane mięsa i warzywa wyjąć z wywaru. Wątróbkę włożyć do garnka, zalać  częścią   gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Część wywaru odlać i   namoczyć

Stare Gary
Karkówka na piwie 226

jest to! Nic bym tu nie zmieniła ..." Mam zatem nadzieję, że i Wy, po wypróbowaniu mojego przepisu, powiecie to samo. Jest jeszcze jedna, ogromna zaleta mojego przepisu - mięso nie musi się marynować godzinami w lodówce, użyte w nim składniki mają tak wyraziste smaki, że mięso smakuje bosko i doskonale nimi przechodzi.  Składniki: 1 kg. karkówki 2 duże cebule(...)olej do smażenia Wykonanie: Karkówkę należy umyć, osuszyć, następnie natrzeć z każdej strony solą i pieprzem. Cebule, czosnek i śliwki należy drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, następnie obsmażyć mięso z każdej strony na złoto - brązowy kolor.  Następnie odstawić mięso do garnka, aby odpoczęło. W tym czasie, na tym samym tłuszczu, podsmażyć cebulę, czosnek oraz śliwki.  Po uzyskaniu

Garniec Magalie
Bitki wieprzowe duszone w winie z pomidorami 125

Potrawy z mięsa wieprzowego występują w niezliczonych wariantach i pod różnymi nazwami. Często stosowane zamiennie określenia: "bitki", "rolada", wskazują na najpopularniejszy rodzaj zrazów – wykonywane z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa. U mnie dziś w pomidorach- wyszły naprawdę pysznie Składniki: ½ kg mięsa wieprzowego bez kości 2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy ½ szklanki wina wytrawnego 1 puszka pomidorów (400 gram) 4 ząbki(...)czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku papryka mielona do smaku cukier do smaku natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, natrzeć przyprawami i utłuc tłuczkiem, następnie mięso przełożyć na patelnię i obrumienić na oliwie razem z mąką. Mięso przełożyć do rondla, podlać winem i dusić na bardzo wolnym ogniu około ½ godziny. Pomidory z puszki przelać do mięsa, wsypać zioła, dodać

Tradycyjna Kuchnia
Bulion mięsno-warzywny 252

użycie kilku składników dobrej jakości oraz dużą staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion z mięsa i warzyw. Mięsem ze zdjęcia jest wołowina (powinna to być najlepiej chuda rosołowa), ale można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka(...)bulionu jest podobne do gotowania rosołu, choć jest procesem znacznie przyspieszonym i zwykle nie wymagamy też pełnej klarowności. Warto przy tym pamiętać, że bulion gotowany wolniej i z twardszego mięsa (szczególnie wołowiny) będzie bardziej klarowny – jako taki lepiej nadaje się na bazę różnego rodzaju galaretek. Bulion mięsno-warzywny 2014-12-04 13:57:35 Samodzielnie ugotowany bulion będzie zdrowszy

Kulinarna Pokusa
Smażony indyk z ryżem 256

cebuli dymki + trochę dodatkowo do dekoracji 2 ząbki czosnku 5 łyżek soku z cytryny 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy Instrukcje Mięso kroimy w cienkie (ok. 3mm) plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szczypior tniemy na ok. 5mm kawałki. Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu po czym kładziemy na niej mięso(...)ogień i intensywnie podgrzewamy patelnię aż odparuje nadmiar soku i wody, w międzyczasie mieszając kilkakrotnie jej zawartość. Gdy płyn odparuje, zmniejszamy ogień ponownie do średniego i dodajemy czosnek. Smażymy mięso z czosnkiem przez 1, maksymalnie 2 minuty, często mieszając. Oba składniki powinny się lekko zarumienić, jednak w szczególności czosnek nie może się przypalić. Dodajemy posiekany szczypior i dokładnie mieszamy

Kulinarna Pokusa
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 236

daje się przyrządzić zarówno z grzybami jak i ogrodowymi owocami. Tym co jednak będzie zazwyczaj wspólne jest czerwone wino, boczek, bekon lub słonina, natka pietruszki, cynamon czy goździki. Mięso najpierw marynujemy, a potem dusimy z wybranym zestawem składników. W przepisie poniżej dodajemy grzyby oraz dobrze komponujący się z nimi estragon i nasiona kopru włoskiego. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z majerankiem(...)Przygotowanie tej potrawy wymaga wprawdzie nieco uwagi i czasu, jednak nie powinna to być bariera nie do przeskoczenia w weekend czy z okazji jakiegoś święta. Mięso z kaczki przeżywa swój renesans w naszym kraju, więc warto spróbować również kaczki w wersji po umbryjsku. Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 2015-01-22 10:15:59 Oryginalne i niebanalne danie wywodzące

Kulinarna Pokusa
Pasztet z kaczki 317

mają wiele wspólnego. Niestety, w masowym handlu trudno jest znaleźć dobry jakościowo produkt, który można z czystym sumieniem nazwać pasztetem. Ten ostatni powinien przede wszystkim zawierać odpowiednio dużą ilość mięsa, i to dobrego, a nie głównie tłuszcz, substancje zagęszczające i MOM … Część czytelników pewnie ma już porównanie, gdyż miała styczność albo z pasztetami przyrządzanymi metodami domowymi, albo nabytymi(...)Pyszny, aromatyczny pasztet z kaczki przygotowany w tradycyjny sposób – nie do kupienia w sklepie. Doskonały zarówno od święta jak i bez jakiejkolwiek konkretnej okazji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kaczki (piersi i/lub nogi – patrz uwagi) 250g średnio przerośniętego oczyszczonego ze skóry i kości surowego boczku 250g wątróbki z indyka 1 mała lub pół średniej cebuli (100g) 1 duży

Kulinarna Pokusa
Pstrąg z grilla 191

wymaga przestrzegania kilku zasad. To co jest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą w tym sensie, że mięso stanie się np. suche i nadmiernie spieczone. Ważny jest również dobór przypraw i dodatków – w naszym przepisie stawiamy na sprawdzone w tego rodzaju mięsach połączenie z rozmarynem, cytryną i czosnkiem. Przede(...)będzie surowa. Natomiast będzie soczysta, delikatna i aromatyczna. Oczywiście pod warunkiem, że grill będzie miał odpowiednią temperaturę. Musi być ona na tyle wysoka, aby gorące powietrze szybko ścięło („zamknęło”) mięso z zewnątrz i zdążyło je upiec w odpowiednim czasie, ale nie tak wysoka, aby spiec naszą rybę na sucho. Kładziemy ją też na raczej wyższym niż niższym poziomie grilla. Ważne

Kulinarna Pokusa
Szparagi zawijane w kurczaku 214

Chrupiąca skórka z kurczaka, pyszne, delikatne mięso i upieczone szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji :) My w każdym razie miałyśmy z tym ogromny problem :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 4 nogi od kurczaka 12 zielonych szparagów(...)masła Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Nogi od kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości usuwamy zarówno z udka, jak i z pałki. Robimy tak jak umiemy, najwyżej na kości zostanie nieco więcej mięsa J Jeśli ktoś

Kolizje Smaków