inspiracja to kolejny sposób na mięso mielone. Boczek nadaje mięso bardzo fajny posmak i sprawia, że sama prezentacja wygląda bardzo ciekawie. Nie należy do zbyt dietetycznych ale dzięki przygotowywaniu w piekarniku, też nie jest ogromną bombą kalorii ;) Zapraszam! Mielone zawijane w cukinii i boczku Składniki: paczka mięsa mielonego 1 średnia cukinia około 10 plasterków boczku sól, pieprz majeranek 2 łyżki(...)śmietany garść poszatkowanej pietruszki Przygotowanie: Mięso wymieszać z przyprawami, śmietaną i pietruszką. Boczek pokroić na plastry, cukinię w cieniutkie paseczki. Z mięsa formować średnie porcje, owijać plasterkiem cukinii a następnie w plasterek boczku. Układać wszystko w naczyniu żaroodpornym posypanym odrobiną bułki tartej lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez około 40 min. (aż boczek
Tagebuch po polskudodatkowo 1 łyżka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonania Piersi kurczaka myjemy, każdą z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( rozbijając pamiętamy że nie rozbijamy mięsa na kotlety) i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i ubijamy przyprawy(...)oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy. Teraz tak wykonaną mieszanką peklująca nacieramy drobiowe piersi. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwadzieścia cztery godziny. Następnego dnia wyjmujemy mięso z naczynia, przesypujemy je łyżką żelatyny, mieszamy a następnie wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia ( lub również dostępnego, woreczka do pieczenia), który szczelnie zamykamy ( należy uważać aby folia
Miód i pieprzczosnku 1 łyżka rozmarynu 2 łyżki soli i pieprzu ( można posypać również domowa vegetą , będzie miała lepszy smak ) 1,2 szklanki oliwy 1 łyżka czerwonej papryki Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. Mięso dobrze natrzeć przyprawami z obydwu stron. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia wlać oliwę , włożyć cebulę. Dobrze zawiązać końcówki(...)worka. Kilka razy przewrócić workiem aby oliwa i cebula się połączyły z mięsem .Włożyć do lodówki na noc. Worek z mięsem włożyć do naczynia żaroodpornego i do jego połowy wlać wodę. Piec w temperaturze 170 / 180 stopni około 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Z wywaru który powstał z pieczenia mięsa można zrobić sos. Podawać do obiadu lub zimne
Sama słodycz i szczypta chilidomowej wędliny. W końcowym efekcie otrzymujemy wyrób, który w smaku nie ustępuje, nawet najbardziej uznanym produktom typu schinkenspeck. składniki 2 kg niezbyt tłustego boczku na każdy kilogram mięsa 150-200 g cukru 150-200 g soli zaprawa sól kamienna liść laurowy ziele angielskie gorczyca biała kolendra pieprz ziarnisty czosnek suszony majeranek sposób(...)przygotowania Boczek myjemy, kroimy na foremne kawałki i wkładamy do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w mięso. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą. Z misy odrzucamy cukier i wsypujemy do niej taką samą ilość soli. Teraz
Miód i pieprzWersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki. Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje. Sajgonki z mięsem mielonym Składniki: na farsz makaronu ryżowego – nitki - 1 garść(...)sojowy pieprz i sól mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg pieczarki - 10 szt dużych kapusta pekińska - 6 liści marchewka - 1 szt jajko - 1 szt dodatkowo papier ryżowy tłuszcz do smażenia sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa
Kuchnia DanusiKlopsy w sosie pieczarkowym... Aromatyczne, miękkie pulpety. W zawiesistym sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula(...)wrzątku + 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym); 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 3 ziarna pieprzu; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki do mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę
Gospodyni Miejskazamiłowania do wielowiekowej polskiej tradycji wędliniarskiej. Wędliny przyprawiane są tylko naturalnymi przyprawami wędzonymi na dymie olchowym , pieczonymi na żywym ogniu . Wszystkie wyroby produkowane są ze 100 % mięsa wieprzowego , z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół , w wyrobach nie znajdziecie żadnych barwników, wypełniaczy i dodatków chemicznych . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . W obecnej chwili testuję(...)produktów . 1. Kiełbasa królewska wędzona suszona - skład : 97 % mięsa wieprzowego oraz naturalne przyprawy . 2. Pasztet Staropolski - skład : 95 % mięsa wieprzowego , słonina ze świni złotnickiej 3 % pozostałe 2 % to zioła, przyprawy naturalne i sól. 3. Kiełbasa w słoiku ze świniobicia - mięso wieprzowe 97 % zioła i przyprawy naturalne . 4. Kiełbasa Bamberska wędzona podsuszana - 97 % mięsa wieprzowego , zioła
Sama słodycz i szczypta chiliDługo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest przy nich trochę pracy ale tak raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem. Krokiety(...)smaku pieprz do smaku bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Zmielone mięso przełożyć do garnka,dodać marchew, pietruszkę zalać przygotowanym
Krakowskie smaki Anibłyskawicznie przyrządzony posiłek z produktu który nie boi się podróży i nie spożyć przy tym, w formie dodatkowego bonusu, połowy pierwiastków z tablicy Mendelejewa. składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki, karkówki lub szynki ( można również połączyć w jednym wyrobie wszystkie wymienione rodzaje w dowolnych proporcjach) 0,5 kg boczku 150-200 ml bulionu wołowego ewentualnie dodatkowo(...)łyżki żelatyny peklówka 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta majeranku szczypta suszonego czosnku 40 g soli ( dwie łyżeczki) 4 g saletry sposób wykonania Mięso wieprzowe z łopatki ( karkówki lub szynki ) kroimy w kostkę ( około 1,5 na 1,5 cm), boczek ( najlepiej dobrze schłodzony) kroimy w drobną kostkę . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się
Miód i pieprzMoje kolejne domowe wyroby z kategorii - wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym. SKŁADNIKI ok 1,5 kg schabu 1 łyżka sosu sojowego zioła typu: majeranek, cząber, tymianek. 2 ząbki czosnku Na farsz: 40 dag mięsa mielonego z indyka(...)udziec) przyprawa do mięsa drobiowego 1 jajko 1 łyżka kaszy mannej 1/2 pęczka natki pietruszki WYKONANIE. Schab płuczemy, obieramy z błony. Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę. Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sosem sojowym. Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień
W kuchennym oknie Ewydaleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora(...)cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha kajzerka 4 plastry boczku wędzonego Mięsa pokroiłam na mniejsze kawałki. Podsmażyłam je na patelni w celu "zamknięcia" w nim smaku. Do dużego garnka wlałam wodę,włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki), włoszczyznę,liście laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam
potrawyregionalnepyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 500 g mięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu(...)ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1/3 szklanki wody - 3 łyżki śmietany 18 % - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, ocet do zamarynowania mięsa Mięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek. Oprószyć solą, majerankiem i pieprzem, skropić octem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby mięso skruszało. W szybkowarze rozgrzać olej(...)obsmażyć mięso. Dodać czosnek, liść laurowy i cebulę pokrojoną w talarki. Podlać wodą, doprowadzić potrawę do wrzenia, zamknąć szybkowar* pod ciśnieniem na 30 minut. Wyłączyć gaz, pozwolić samoistnie garnkowi odprowadzić parę ( zajmie to około 10-15 minut). Po otwarciu zahartować śmietanę powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do mięsa. Podawać
kawawszklanceostatnie dwa tygodnie były mocno mięsne - dziś dowiecie się więcej o jagnięcinie i cielęcinie, ale my przeszliśmy już przez dziczyznę, wieprzowinę i wołowinę! Były momenty, kiedy myśleliśmy, że mięsa przez tydzień nie ruszymy - mówimy zupełnie szczerze - ale wszystko było tak pyszne, że nie mogliśmy nie spróbować. Nie mogliśmy odmówić sobie nacieszenia się rozpływającym w ustach mięsnymi kąskami! Na co dzień(...)jagnięciny nie widać na naszych sklepowych półkach, choć mamy świadomość, że to już aktualnie się zmienia! Jagnięcina coraz częściej dostępna jest w marketach i dyskontach. Z pewnością jeśli te mięsa poznamy lepiej z chęcią będziemy chcieli jadać je częściej - jeśli my będziemy chcieli je jeść to z pewnością nie będzie problemu z ich zakupem - w końcu - jest popyt jest podaż
Plate of Joypoczuć chęć do działania. Dziś mój talerz zdobią pomarańczowe wstążki z marchewki. Niby nic wielkiego, a jednak oko się cieszy. Wieprzowina w sosie musztardowym składniki: 800 g mięsa wieprzowego na gulasz 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon 4 marchewki 4 szalotki 150 ml śmietany 18% 300 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu natka pietruszki olej(...)smażenia sól i pieprz bouquet garni (bukiet ziół - pietruszka, liść laurowy, tymianek) wykonanie: Mieszamy wino z musztardą Dijon oraz z miodem. Robimy z tego marynatę, do której wkładamy mięso pokrojone na kawałki. Pozostawiamy tak na godzinę. Po tym czasie odcedzamy dokładnie mięso, osuszamy. Marynatę zachowujemy. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso na dużym ogniu przez około
Przysmaki Karolki