kawałku wołowiny na Waszym talerzu to dzisiejszy przepis jest dla Was. Brasileiro długo kręcił nosem, że wołowina u nas w Polsce droga, że niedobra bo nie ma to jak mięso z krowy brazylijskiej. Ale chęć na coś mięsnego przez duże M i Ę zwyciężyła. Oryginalna nazwa tej potrawy to LOMBO REACHEADO. I o to poniżej tego rezultat. Składniki(...)mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść świeżej kolendry, 1 czerwona papryka ale może być również zielona olej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem i octem winnym. Odstawić najlepiej
Smaki Brazyliiśrodowe przedpołudnie zapraszam na pyszne duszone mięsko z indyka z pieczarkami. To doskonała propozycja obiadowa. Mięso doprawiałam do smaku pieprzem ziołowym staropolskim, który otrzymałam do testowania od hurtowni przypraw RAFEX. SKŁADNIKI: 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 szklanki wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 3 łyżki masła, 1 łyżka(...)mąki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolskiego z hurtowni przypraw RAFEX , sól, pieprz czarny. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Mięso razem z cebulą podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut. 2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę
Tradycyjna kuchnia KasiPulled pork to długo marynowana, następnie długo pieczona w niskiej temperaturze, po upieczeniu rozszarpana widelcem na strzępy łopatka wieprzowa. Rozpływająca się w ustach i aromatyczna. Przygotowanie mięsa jest rozciągnięte w czasie, jednak naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Dodam jeszcze, że najlepszym sposobem do serwowania pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko(...)słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu cayenne 2,5 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Przyprawy, cukier, ocet
Smakowity Blog Kulinarnydzieci polubiły kanapeczki z Pasztetem Wiosennym. Przepis jest na pełną foremkę keksówkę. Proponuję poeksperymentować i użyć swoich ulubionych dodatków do podkreślenia smaku. Proszę, oto mój sprawdzony przepis. Składniki: chude mięso 860g (ja użyłam chudej szynki wieprzowej) wątróbka wieprzowa 260g włoszczyzna bez kapusty 400g świeża papryka plus pieczarki łącznie 100g czosnek 4 ząbki po garści świeżej natki pietruszki i koperku suchy(...)chleb/bułka 100g 4 jaja łuska babki lancetowatej 3 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska, majeranek, czarnuszka, rozmaryn olej rzepakowy Mięso i wątróbkę opłukać, obsmażyć z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Następnie tak przygotowane mięso przełożyć do rondelka, dorzucić pokrojoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, podlać niewielką ilością wody. Wszystko razem podlać niewielką ilością wody
IzaGotujeWczoraj, w ramach zaoszczędzenia czasu, przygotowałem późnym wieczorem obiad na dziś. Udało mi się w weekend kupić całkiem spory kawałek indyczego mięsa i wymyśliłem sobie, że zrobię na nim gulasz. Czego użyłem: -600 gram mięsa indyczego -8 pieczarek pokrojone na ćwiartki -dwie cebule posiekane na wiórki -papryka czerwona w krótkie paski pokrojona -duża garść suszonych podgrzybków, zalane wrzątkiem (około szklanki(...)olej rzepakowy -suszona papryka słodka czerwona -sól, pieprz -czosnek ząbek -czosnek staropolski suszony -mąka owsiana Duży rondel smarujemy olejem. Mięso kroimy na spore kawałki, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę papryki suszonej, i podsypujemy kilkoma dużymi szczyptami mąki owsianej. Mieszamy smażąc do zrumienienia mięsa. Ściągamy mięso z rondla. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki
BaRepasŁopatka wieprzowa to według mnie bardzo wdzięczne mięso. Krucha po przyrządzeniu, smaczna i łatwa w doprawieniu. Jak dotąd moje wędlinowe poczynania opierały się na krojeniu mięsa w mniejsze kawałki, aby wędlina miała ładny kształt i nie miała w środku dziury. Hmm.. u mnie i tak zawsze jakaś była, a niestety wyglądała po prostu jak konserwa(...)chodziło. Tym razem postanowiłam nie rozdrabniać się i zapeklowałam cały płat łopatki wieprzowej. Efekt jak dla mnie był na prawdę dobry, mięso i tak dopasowało się do kształtu szynkowaru dzięki sprężynie w pokrywce. Potrzebujemy: 2 kg łopatki wieprzowej filiżankę wody 2 łyżeczki soli paprykowej od Piątnica.net 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej kilka ziaren
MamaOskarkapieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z obu stron, a następnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso piec prawie(...)opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek. Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw. Buraczki zasmażane: 1 kg buraków, najlepiej mniejszych , 2 łyżki masła , 1 mała cebula , 2 ząbki
Codzienna kuchnia niecodziennasuszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na smalcu, następnie dodać rozdrobnione grzyby ( nie moczę(...)grzybów przed dodaniem do cebuli), podsmażyć. Następnie dodać wino, bulion i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i cukrem. Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut. Najlepszą metodą na sprawdzenie
królestwo garówziarna czarnego pieprzu, 2 gałązki tymianku sok z cytryny, sól, cukier, 2 białka, 30 g żelatyny, Można oczywiście przygotować galaretkę z uda czy z piersi indyka, ale uważam, że mięso z szyi i skrzydeł jest delikatniejsze. Mięso włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, opaloną na ogniu cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Mięso wyjąć(...)obrać z kości. Na około 400 mięsa potrzebne nam będzie 1500 ml rosołu. Jeżeli mamy go mniej należy dodać wodę, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Mięso pokroić. Rosół zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ostudzić. Do zimnego rosołu wlać dwa roztrzepane białka, doprowadzić rosół do zagotowania cały czas mieszając. Odstawić na kilka minut i następnie
królestwo garówkupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . około 1kg szynki wieprzowej 125ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki soli peklującej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 1. Mięso kroimy na kawałki około 5 cm, przy okazji wycinając z niego żyłki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem(...)zalewamy przygotowane mięso. Mieszamy je ugniatając przez około 5 minut, aż mięso wchłonie wodę i będzie klejące. Wstawiamy do lodówki na 24h. 2. Po upływie 24h mięso posypujemy żelatyną i dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu szynkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką
Szefowa kuchniRaczej powinnam napisać holendersko-polski, gdyż gulasz holenderski jest bardziej okrojony, a ja nie wyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu(...)łodyga selera 1/2 czerwonej papryki 1/4 fenkułu 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego sól czarny pieprz Wykonanie: Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję
Bea(u)ty kitchenmięsko z galaretką..przygotowane w szynkowarze..i jak to u mnie bywa ilość przypraw zawsze na oko..dodałam nawet przyprawę do dziczyzny mimo tego, ze nie dawałam takiego mięsa..a tylko wieprzowe. mięso wieprzowe peklosól sól ziołowa Rafex przyprawa gosposi Rafex przyprawa do dziczyzny Rafex żelatyna Mięso pokroić w kostkę .Przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól(...)żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem
Moje domowe kucharzeniebędzie chleb, ale można podawać również z kaszą. Papryka i cebula nadają temu daniu przyjemny, słodki posmak. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 700 g szynki wieprzowej bez kości lub mięsa wołowego 3 cebule 3 czerwone papryki (można wykorzystać również 3 różne kolory) 3-4 łyżki margaryny 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1 pomidor 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżka vegety mąka (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli 3 łyżki mąki + woda (do zagęszczenia gulaszu) WYKONANIE Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie obtoczyć w mące. Margarynę rozpuścić w dużej brytfannie lub garnku, wrzucić mięso i obsmażyć je z każdej strony. Cebulę pokroić w kostkę
Passions hobbies lifeSaudyjskiej go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz i ostra papryka do smaku szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie Mięso (z wyjatkiem wątróbek) umyć i pokroić w kostkę odkrawając tłuste kawałki. Na dno garnka włożyć najtłustsze skrawki mięsa i wytopić tłuszcz. Jeśli tłuszczu będzie za mało dodać masło Ghee. Kiedy(...)tłuszcz się wytopi, dodać resztę mięsa i krótko obsmażyć na ostrym ogniu. Dodać pokrojoną drobno cebule i przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i podlać wodą, ale tylko tyle, aby mięso było przykryte. Dusić na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie się rozpadać. W połowie duszenia dodać marchewkę. Po około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomowego wywaru drobiowego ( miałam akurat cienki drobiowy rosołek). Można zupę ugotować tradycyjnie, ale użycie wolnowaru sprawia, że zupa jest niezwykle esencjonalna i aromatyczna. Jednego dnia ugotowałam rosół i oddzieliłam mięso, drugiego zupę wykończyłam, co zajęło już bardzo mało czasu. Makaron robię zawsze osobno, zwłaszcza jeżeli zupa nie będzie w całości zjedzona - po nocy w wywarze makaron nie będzie smaczny(...)Bardzo polecam! inspiracją był przepis tej strony składniki (6 porcji) wywar ok 800 g mięsa z kurczaka ( mieszane,ciemne i białe) bez skóry , może być z kością 1500 ml rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu 6 całych ząbków czosnku 3 cm kawałek świeżego
Stare Gary