Wczoraj K. przyniósł mięso mielone. Zastanawiałam się co z niego przygotuję. Początkowo zdecydowałam, że będą kotleciki mielone, których nie jadłam od niepamiętnych już czasów. Dziś jednak przeglądając strony z przepisami wpadło mi w oko spagetti z sosem bolońskim i od razu zapragnęłam takie zjeść. Nie mogłam doczekać się wyjścia z pracy i powrotu do domu, aby zabrać się za pichcenie(...)powstał wspaniały, aromatyczny, pomidorowo - ziołowy sos. Palce lizać! Polecam! 500g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego wołowo - wieprzowego) 1-2 cebule kilka ząbków czosnku 500-700ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka tymianek 0,5 łyżeczki szałwii 0,5 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka do smaku szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz
Codzienne GotowanieMiałam sporą porcję mięsa z rosołu i zastanawiałam się jak je wykorzystać. Z warzyw zrobiłam oczywiście sałatkę, z mięsem miałam problem J Przeglądałam różne przepisy i ostatecznie zdecydowałam się na paszteciki z suszonymi pomidorami - szybkie i łatwe w wykonaiu. Dodatkowo ułatwiłam(...)czym musiałam ograniczyć się jedynie do przygotowania farszu, a następnie zwinięciu ciasta i wstawieniu go do piekarnika . Paczka gotowego ciasta francuskiego Porcja mięsa rosołowego (u mnie cały kurczak, choć przyznam ze było go nieco za dużo, dlatego podam proporcje na połowe kurczaka) Słoiczek suszonych pomidorow w oleju 1-2 cebule 1-2 ząbki
Codzienne Gotowaniebambusa. Jest za to czerwona papryka, która teraz jesienią jest najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek który absolutnie uwielbiam (ale tylko jako świeży ugotowany czy mrożony). Do tego mięso z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, która jest już bardziej "chińska". Całość jest bardzo smaczna i dająca się polubić na tyle by weszła na stałe do naszego menu. Przepis własny. Składniki(...)porcje mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) - 0,6 kg ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż) 1 duża czerwona papryka 200 g groszku zielonego (może być mrożony) 2 cebule średniej wielkości tłuszcz do podsmażenia Przyprawy
Poezja Smaków - blog kulinarnyziemniaków 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina) 400 g pomidorów z puszki sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku olej do smażenia 90 g mąki pszennej 90 g masła 600 ml mleka 70 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko Tym razem przepis na troszkę inną zapiekankę. Jej inność dotyczy przede wszystkim konsystencji po upieczeniu. Zazwyczaj(...)kojarzymy zapiekanki jako dość ciężką i zbitą formę - a zaprezentowana dzisiaj przeze mnie zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem - jest lekka, a jej składniki dają wrażenie jakby były osobno. Mimo wszystko jednak, nie traci przez to na sytości. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Na patelni z olejem podsmażyć mięso mielone. Dodać przyprawy
Świat Domowej Kuchniziela angielskie, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki soli, natka pietruszki. Wykonanie: Udko z indyka myjemy, obieramy ze skóry i wkładamy do garnka z zimną wodą (wody powinno być tyle aby mięso było przykryte w całości). Do garnka z mięsem wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i pozostawiamy tak mięso na 30 minut. Następnie wylewamy wodę a wlewamy nową (ponownie w ilości takiej(...)mięso było w niej zanurzone). Udko gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 godziny (zbierając szumowinę za każdym razem, kiedy się pojawi). Kolejnym etapem jest dodanie przypraw (liście laurowe, ziela angielskie, pieprz) i obranych, umytych warzyw (marchewki, pietruszka, seler, por). Cebulę i czosnek obieramy, opalamy nad palnikiem i dodajemy do gotującego się rosołu. Całość gotujemy jeszcze przez
paapilotkaaoryginalnym przepisie są w wersji pikantnej, ale doprawić można według własnego smaku. Ja gotuję głównie dla dzieci, więc zrezygnowałam całkowicie z przyprawy chili i zmniejszyłam ilość pieprzu . 40dkg mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Na ciasto: 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko(...)kotleciki podczas smażenia swobodnie pływały w tłuszczu). Najlepiej użyć frytkownicy lub wysokiego naczynia o małej średnicy. Ja zużyłam ok 800ml. Wykonanie: Mięso z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Do miski wsypać sól, pieprz i słodką paprykę. Zmieszać przyprawy i dodać kawałki
Maślane ciasteczkojednej strony istnieje wiele sposobów na potrawę nazywaną zwykle polędwiczkami w sosie kurkowym lub podobnie. Mięso jest smażone, duszone, zapiekane, z sosem przyrządzanym jednocześnie w jednym garnku lub całkiem osobno. Z drugiej jednak strony, większość przepisów jest do siebie jednak podobna. Większość oprócz tytułowych składników zawiera jeszcze śmietanę oraz dość podstawowe przyprawy. Zwykle też polędwica krojona jest na mniejsze części(...)paski, medaliony, itp. Przepis poniżej trzyma wprawdzie większość tego „standardu”, ale ma kilka nieco bardziej oryginalnych cech. Po pierwsze, nie kroję mięsa już na wstępie na plastry czy wręcz bardzo drobne kawałki. Polędwicę w miarę możliwości duszę w całości, zaś dalszego podziału dokonuję ewentualnie dopiero na potrzeby jej podania. Oczywiście polędwica z kurkami w formie potrawki również może być bardzo
Kulinarna Pokusastwierdził, iż to jego najsmaczniejsze pierogi jakie jadł w życiu! Takie słowa to miód na moje uszy. Przepis na ciasto dodaję, by już nigdy mi nie umknął. Pierogi z mięsem, które pozostało nam na przykład z gotowania rosołu, chyba każdy dobrze zna. W moim domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe(...)zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt
Mango Papajajako jedno z głównych dań,ale też dobrze smakuje jako dodatek do chleba. Składniki: 1 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg szpinaku mielonego 20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(lub jak kto woli) 20 dag mięsa z drobiu 2 jajka 1 cebula 1 bułka 2-3 ząbki czosnku 3-4 gałązki rozmarynu(można pominąć) oliwa sól(...)tłuczkiem na grubość ok.1 i 1/2 cm,nadając mu kształt prostokąta.Przyprawić solą i pieprzem.Bułkę namoczyć w letniej wodzie.Cebulę zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez maszynkę do mięsa,czosnek wycisnąć.Szpinak przesmażyć na tłuszczu i mocno doprawić solą,pieprzem. Cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę podzielić na 2 części:jedną dodać do mięsa wołowo- wieprzowego,drugą do mięsa drobiowego.Na
Niespełnione zdolności kulinarneteraz uwaga, jak są już brązowe i lekko przypieczone, siekamy na szybkości cebule i czosnek i dorzucamy na patelnie. Na końcówkach kości będą zawsze czarne, ze świeżego mięsa wypływa bowiem jeszcze krew. Czas to odrobinę przyprawić, więc solimy nasze mięso, dodajemy część suszonych grzybów polecam je połamać, rozgnieść albo posiekać im drobniejsze na tym etapie tym lepsze(...)słodką paprykę i natkę pietruszki. Teraz smażymy mięso do momentu, w którym nasza cebula dorówna zabarwieniem żeberkom, ale tu już trzeba uważać mianowicie, cebula spalić się nie powinna, sos będzie gorzkawy jeżeli przesadzimy z jej smażeniem. Jak nasza cebulka jest pięknie usmażona trzeba to wszystko umiejscowić w garnku i tu już macie dowolność. Ja polecam ten "średni", "na zupę", około
Kuba Gotujeprzygotowania szparagów: szparagi zielone, 2 pęczki łyżka soli łyżka cukru łyżka masła Sos: 2 łyżki musztardy krymskiej łyżka miodu 1,5 łyżki śmietany 18% kardamon sól Zaczniemy od przygotowania mięsa, czyli mycia, czyszczenia i suszenia. Tak więc wycinamy pozostałości po rzeźnikach, chrząstki czasem obojczyk i odcinamy nadmiar tłuszczyku. Tak przygotowane piersi trzeba już tylko naciąć w kieszonki. Na patelni(...)sobie miskę z zimną wodą a nawet i lodem, bo trzeba zahartować nasze szparagi w takiej właśnie wodzie. W trakcie gdy woda na szparagi się grzeje, my zajmiemy się mięsem, idąc za ciosem, nasza salsa powinna być lekko przestygnięta, więc nadziewamy nią piersi, warto na tym etapie mieć porozkładane plastry boczku, do zawinięcia mięsa. Nafaszerowane piersi, owijamy plastrami boczku
Kuba Gotujerazem zapiekanka z dużą ilością bakłażana. U mnie na zapiekance pojawiła się mozzarella, ale spokojnie można ją zastąpić żółtym serem w dowolnej ilości. SKŁADNIKI 3-4 bakłażany 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula oliwa 2 czerwone papryki 2 duże pory (lub 4 małe) 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 kulka mozzarelli lub żółty ser świeża bazylia(...)krążki i podsmażyć krótko na oliwie z obu stron. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni (lub brytfanny), polać oliwą i smażyć 1 minutę, po czym dodać mięso mielone i smażyć całość mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę pokroić w kostkę (jeżeli macie cukinię, to również pokroić ją w kostkę) i wrzucić do mięsa
Passions hobbies lifejest bardzo smaczny i nabiera nowego, lekkiego aromatu. Panierka kukurydziana ładnie przylega do ryby i sprawia, że karp wygląda i pachnie bardzo apetycznie. Ale proponowany przeze mnie sposób wycinania mięsa z ryby pozwala też pozbyć się z karpia niemal wszystkich ości, co bywa problemem w przypadku jedzenia panierowanej ryby pokrojonej w dzwonka. Pozostaje zaledwie jedna poprzeczna linia drobniutkich ości(...)Krojenie najlepiej zacząć od grzbietu. Każde dzwonko od środka ma ości (żebra), które łączą się w górnej części, przy grzbiecie. Od zewnątrz natomiast dzwonko pokryte jest skórą. Nas interesuje mięso, które jest pomiędzy ościami a skórą. W tym celu najpierw odkroimy jedną połówkę od ości, a potem drugą. Używamy ostrego noża, co pomoże odciąć od ości jak najwięcej mięsa. Zaczynamy
Trzeci talerzpulpeciki w pomidorowym sosie Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta(...)bulionu 6-7 pomidorów 20 g masła 1 łyżka mąki sól,pieprz szczypta lubczyku świeża bazylia 1 łyżeczka domowego maggi Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce
Miód i pieprz