boczku 90 g soli kamiennej niejodowanej 10 pieprzu czarnego świeżo zmielonego 10 g majeranku 40 g czosnku ok. 350 ml zimnej wody jelita wieprzowe cienkie Wykonanie: Mięso kroimy na 2 cm kawałki, wkładamy do dużej miski, posypujemy solą i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy (ja używam plastikowych wiaderek) i wkładamy do lodówki na 40-48 godzin. Jelita płuczemy parę(...)razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy. Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez
Kulinarne przygody GatityPieczeń cielęca Cielęcina to bardzo delikatne i kruche mięso, zdecydowanie mniej wyraźne w smaku niż wołowina. Według mnie najlepiej smakuje w najprostszej postaci. Bez wielu przypraw i ziół. Przy doprawianiu cielęciny zawsze dobrym wyborem będą cytrusy. Dlatego też do zamarynowania mięsa wybrałam olej z wyraźną nutą cytryny. Dodatkowo olej chroni mięso przed higroskopijnymi właściwościami soli. Dzięki temu pieczeń pozostaje soczysta(...)świeżego tymianku 2 szalotki 1 szklanka białego wytrawnego wina Cielęcinę opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Uformować pieczeń i obwiązać ją sznurkiem (szpagatem). 1-2 łyżki oleju wmasować w mięso. Z gałązek tymianku oberwać listki, rozetrzeć je z solą. Mieszankę wetrzeć w cielęcinę. Odstawić na 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso
Pełny talerzJeżeli jednak nie lubicie dziczyzny, możecie zamienić ją na wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła(...)oleju 2 łyżki octu z białego wina 2 cebule Przygotować marynatę. Ziarna lekko rozbić i rozetrzeć z suszonymi przyprawami, wymieszać z olejem i octem Cebulę obrać, pokroić w krążki. Mięso umyć, osuszyć, jeżeli trzeba oczyścić z włókien. Pokroić w ok. 1 cm kostkę, natrzeć marynatą, obłożyć plastrami cebuli, przykryć i odstawić na dobę do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć partiami
Pełny talerzjesień przystało z dynią w roli głównej. Jednak co dwie dynie, to nie jedna. Oprócz piżmowej wykorzystałam jeszcze hokkaido, a właściwie... kilka dyń hokkaido. Wypełniłam je gulaszem z mięsa połączonego z dynią piżmową (butternut) i jesiennymi dodatkami. Wszystko wzmocnione sporą dawka chili i bardzo rozgrzewające. Jeżeli nie lubicie ostrych smaków chili można pominąć. Też będzie smacznie. Składniki(...)naciowego 1 szara reneta 100 ml białego wina 400 g ugotowanej ciecierzycy olej rzepakowy sól morska pieprz kajeński do smaku 6 małych dyń hokkaido Piekranik rozgrzać do 180°C. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, pokroić w kostkę. 2 ząbki czosnku rozetrzeć w moździerzu z solą, tymiankiem i oregano. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odstawić na 45 minut
Pełny talerzproporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy naprawdę cieniutkie. Wycinam wykrawaczką o średnicy 7 cm. Jeżeli wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego masła szczypta soli Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Masło rozpuścić we wrzątku. Wlewać(...)przełożyć na stolnicę i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto (ok. 5 minut). Przykryć podgrzanym talerzem lub zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 15-20 minut. Farsz 400 g ugotowanego mięsa wołowego 300 g gotowanego mięsa wieprzowego lub drobiowego (może też być pół na pół) 1 cebula 1 ugotowana marchewka (można pominąć) 2 łyzeczki klarowanego masła kilka łyżek wywaru/roso
Pełny talerzposypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne. Przepis znajdzie się w e-booku kulinarnym z potrawami z mięsa i będzie dostępny na stronach serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 4 duże kawałki giczy cielęcej 25 g mąki 50 ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią(...)pieprz Gremolata: 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 garść pokrojonej natki pietruszki 2 pokrojone ząbki czosnku Opis wykonania: Mąkę mieszamy z solą i pieprzem i obtaczamy w niej mięso. W brytfance podgrzewamy olej z przyprawami i obsmażamy mięso. Wyjmujemy mięso i w tej samej brytfance podsmażamy warzywa. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, bulion, pomidory z puszki razem
Smakowity Blog KulinarnyZapiekanka z pomidorami i mięsem mielonym jest idealna, aby przygotować ją dzień wcześniej. Podczas odgrzewania nie zmienia smaku, więc tym bardziej ją polecam. Składniki na 2 dosyć spore porcje: 8 (średniej wielkości) ugotowanych ziemniaków 250 g mięsa mielonego 2 pomidory (ja dałam pomarańczowego i malinowego) 1 mała czerwona cebulka sól, pieprz zioła prowansalskie 100 g śmietany 18% odrobina mleka starty(...)oliwa bądź olej Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju). Gdy cebula się zeszkli dodać surowe mięso, wszystko smażyć na średnim ogniu tak długo, aż mięso zmieni kolor. Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W międzyczasie ziemniaki obrać z łupinek i pokroić na dosyć grube plasterki. Pomidory umyć i pokroić
UgotowaćSzaszłyki drobiowe (z udek kurczaka) z warzywami są naprawdę pyszne. Połączenie cebuli, papryki, ogórka i cukinii, a także soczystego mięsa z udek kurczaka - jest wyśmienite. Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: mięso z wyluzowanych udek kurczaka papryka kremowa cukinia ogórek konserwowy cebula sól, pieprz przyprawa do kurczaka przyprawa do grilla Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dosyć duże kostki(...)Przygotowane mięso przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wymieszać i na chwilę wstawić do lodówki. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w talarki i posolić. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Ogórka pokroić w dosyć grube plasterki. Paprykę umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa posolić, popieprzyć i delikatnie posypać przyprawą do grilla. Na patyki
Ugotowaćsię rozpędziłam z drobiowymi kiełbasami, że co rusz nowa powstaje. Tym razem kiełbasa z indyka z przyprawami jak z Tajlandii. Wyszła świetna, o bardzo wyrazistym smaku. Użyłam tylko mięsa z piersi, nie dodawałam skóry. Na pewno z dodatkiem skóry i z mieszanego mięsa białego i ciemnego, kiełbasa wyjdzie smaczniejsza, więc jeżeli nie liczycie kalorii najlepiej użyć mięsa zgodnie(...)przepisem. Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 1000 g mięsa z mieszanego mięsa z indyka ze skórą, bez kości 15 g soli kuchennej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki papryki 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry
Stare Garyostatnim czasie zaprzyjaźniony blog Mała Łyżeczka zorganizował akcje pod tytułem „ Nienudne mięso z królika ”. Pomyślałam: bardzo fajna akcja, przecież królik ma takie delikatne mięso. Po chwili przyszła refleksja: zaraz zaraz, a kiedy ja ostatnio jadłam królika? Okazało się, ze bardzo dawno temu, a jedynego „królika” jakiego oglądam to w papkach mojego mniejszego syna. Nadszedł czas to zmienić. Zakupiłam królika(...)zabrałam się za gotowanie. Szczerze przyznam, że przygotowując go posiłkowałam się nieco przepisem Pascala z książki Lidla. Wyszło pyszne delikatne mięso w cudownym rozmarynowym sosie. Polecam wszystkim amatorom króliczego mięska i nie tylko :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki
Kolizje Smakówsosie musztardowym to przepis Pascala, pochodzący z książki „Pascal kontra Okrasa”. Naszym zdaniem królik duszony wg czasu podanego przez Pascala, jest zbyt twardy, dlatego wszystkim miłośnikom mięciutkiego mięsa, odchodzącego łatwo od kości polecam wydłużenie czasu duszenia, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięska :) Składniki: (4 porcje) 1 królik (1,1kg -1,5kg) 2 szalotki 250ml bulionu drobiowego(...)łyżek musztardy gruboziarnistej 250g śmietany 30% 2-3 łyżki oleju 20g masła 6 gałązek rozmarynu sól i pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Królika podzielić na części (patrz opis poniżej). Mięso doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Szalotkę posiekać pod skosem w talarki. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści włożyć połowę ze wszystkich części królika
Moja Delicjawypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - szczypta soli Farsz: - 150 gram mięsa wołowego - 300 gram mięsa wieprzowego - 1 łyżeczka kolendry w ziarnkach - 3/4 szklanki rosołu (można dodać więcej lub mniej ważne żeby mięso nie pływało w rosole) - 1/2 cebuli - 1 jajko - pieprz(...)środku zrobić dziurkę i wbić jajko roztrzepać je widelcem i łączyć z mąką, lać wolno wodę i wyrabiać palcami. Po wyrobieniu obsypać trochę mąką i odstawić na bok. Mięso zmielić z kolendrą i cebulą. Wyrobić mięso razem z pieprzem i solą dodać roztrzepane wcześniej jajko po uzyskaniu jednolitej masy powoli dolewać rosół równocześnie wyrabiając. Rozwałkować ciasto i wykroić dość duże
Tanio szybko zdrowopozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. Czyste flaczki gotujemy do miękkości około 1 – 2 godziny. Osobno gotujemy rosół z kurczaka lub wołowiny, co można zrobić na 2 sposoby: 1. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Następnie mięso odcedzamy, starannie myjemy zimną wodą (by pozbyć się szumowin), wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy ziele(...)angielskie i liście laurowe, marchewkę, pietruszkę, seler i gotujemy. 2. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewkę, pietruszkę i seler. Po zagotowaniu na bulionie pojawi się piana, którą usuwamy łyżką. Rosół gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas zbierając z wierzchu szumowiny. Po około 20 minutach gotowania, sprawdzamy czy jarzyny są miękkie
Smakowy Rajinternecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2 cebule 1 czerwona papryka 40 dag ziemniaków 25 dag pieczarek 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów czosnek (świeży lub granulowany) przyprawa do wieprzowiny 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 kulki jałowca majeranek cząber(...)pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka kminek pieprz cayenne olej woda Kluseczki: 10 łyżek mąki pszennej 6 łyżek wody 2 łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Dzień wcześniej marynuję mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ mięso jest wtedy bardziej aromatyczne. Szynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam
Kuchnia domowa Anichłodne dni jak sycący gorący gulasz. Gulasz można zrobić na różne sposoby i z różnych składników ja dzisiaj chciałabym zaproponować wam gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina, urozmaicony mięsem drobiowym i oczywiście warzywami. Przygotowanie gulaszu jest proste, za to gotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt nam to wynagrodzi. Ciężko dokładnie określić jak długo gulasz będzie(...)się gotował bo to zależy od wołowiny jaką użyjemy - od części mięsa którą weźmiemy a także od wieku zwierzęcia czym starsze tym dłużej będzie się gotowało. I tak gotowanie gulaszu może nam zająć w przedziale od 1h do 2,5h trzeba po prostu sprawdzać czy mięsko jest mięciutkie. Tyle wywodu przejdźmy do przepisu. Składniki: 500g wołowiny bez kości 250g mięsa
W kuchennej krainie