mięso - 63110 przepisów (strona:197/4208)

żeberka cielęce duszone w warzywach 206

obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób mięso i marynata 4  ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze  około 300 g sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego, zrobionego na przykład według tego(...)przepisu 1 łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania Żeberka myjemy i tasakiem dzielimy na mniejsze

Miód i pieprz
Karczek dojrzewający 239

pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić. 2.Po 24 godzinach całość wyjmujemy z lodówki. Karczek(...)opłukujemy pod zimną wodą z resztek cukru i osuszamy ręcznikiem papierowym.Myjemy pojemnik i pokrywki.Mieszamy se sobą sól i peklosól i obtaczamy mięso, a następnie układamy w naszym pojemniku na pokrywkach.I wstawiamy na 24 godziny do lodówki,w połowie czasu obracamy mięso. 3.Po 24 godzinach wszystkie nasze przyprawy mieszamy ze sobą. Mięso wyjmujemy z lodówki,płuczemy pod zimną wodą, osuszamy papierowym

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson w osłonce termokurczliwej 438

dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie z soli.Płuca,nerki i ozory odparzam trzy(...)zepsuć wszystko,wydzielają specyficzny zapach.Odparzam,moczę i płuczę w zimnie wodzie i tak trzy razy.Nerki i ozorki kroje w kawałki płucka miele na sitku nr 3 lub 2.resztę mięsa zalewam wodą równo z mięsem dodaje kilka liści laurowych i ziele angielskie i gotujemy około 2-2,5 godz.do miękkości ale żeby nie rozgotować to samo z chudym mięsem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson 293

dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie z soli.Płuca,nerki i ozory odparzam trzy(...)zepsuć wszystko,wydzielają specyficzny zapach.Odparzam,moczę i płuczę w zimnie wodzie i tak trzy razy.Nerki i ozorki kroje w kawałki płucka miele na sitku nr 3 lub 2.resztę mięsa zalewam wodą równo z mięsem dodaje kilka liści laurowych i ziele angielskie i gotujemy około 2-2,5 godz.do miękkości ale żeby nie rozgotować to samo z chudym mięsem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Blok konserwowy z szynki i łopatki 241

Przepis Składniki: szynka i łopatka najładniejsze kawałki mięsa mniej więcej po równo ,peklosól 20g/kg mięsa,pieprz czarny 3g/kg mięsa,oregano 1,5g/kg,majeranek 0,5g/kg,mała główka czosnku wyciśniętego przez praskę,odrobinę wody Wykonanie: Mięso tniemy na 1,5 do 2 cm plastry i traktujemy je tłuczkiem do schabowych ale bez przesady.następnie peklujemy szynką i łopatkę w osobnych pojemnikach(...)wyrabiamy rączkami aby nabrało kleistości. Następnie po 24h dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy ponownie i do lodówki na 24h. Później łączymy mięso i dodajemy troszkę wody i znowu wyrabiamy. Dokładnie wyrobione mięso wkładamy do praski na przemian raz szynkę raz łopatkę i odstawiamy do lodówki na 24h.Po tym czasie następuje parzenie woda 80 stopni i parzymy do momentu gdy mięso

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 229

Kolejna odsłona Maminkowych zapiekanek. Tym razem w dwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko i dla tych, którzy za nim nie przepadają.     Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego ( w wersji mięsnej) -5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach -2-4 kiszone ogórki -2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki -6 jajek -cebula -szczypiorek -ząbek czosnku -czosnek niedźwiedzi -sól, pieprz, pieprz ziołowy(...)dużą kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę. Na drobno kroimy szczypiorek. Ziemniaki, marchew, ogórek i szczypiorek mieszamy. Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Z mięsa formujemy placki. Plackami wykładamy dna i brzegi foremek

Maminek kulinarny
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 189

Mięso drobiowe jest mięsem dietetycznym, zaspokajającym wymagania osób pozostających na diecie bezglutenowej oraz preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. To najbardziej odżywcze mięso, charakteryzujące się jednocześnie wysoką zawartością białka, ale niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Drób może być gotowany, pieczony(...)smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze 1,9kg) – ok. 600g - mięso z udek – ok. 400g

mojewypiekiinietylko
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym 174

Bardzo lubię takie mięso, robię je często w większej ilości i mam obiad na kilka dni. Bitki najlepiej smakują z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1 kilogram mięsa z szynki 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Przyprawa maggi w płynie 3-4 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Sposób(...)przygotowania: Umyte mięso kroimy w plastry, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pierz i gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli

Bajeczna Kuchnia
Pilaw z marchewką, kukurydzą i mięsem mielonym 249

Pilaw to potrawa przygotowywana z ryżu, warzyw jak i mięsa. W oryginalnych przepisach używa się baraniny lub mięsa z ryb, a całe danie jest dosyć ostre w smaku.  Do tego dania użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, które idealnie skomponowało się z ugotowanym ryżem, marchewką i kukurydzą. Ponadto pilaw to pomysł na szybkie i bardzo sycące danie obiadowe.  Składniki(...)porcję dla 4 osób: 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego niepełna szklanka surowego ryżu 2 szklanki wody* 2 średniej wielkości marchewki 1 cebula 1 puszka kukurydzy sól, pieprz papryka ostra curry olej  Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do garnka/patelni wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz marchewkę

Ugotować
Roladki schabowe z mięsem mielonym duszone w kapuście kiszonej 360

Składniki: 350g mięsa mielonego, 11 plastrów schabu, 3 cebule ( 1 do roladek i 2 do kapusty kiszonej), 2-3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, kawałek masła, 480g kapusty kiszonej po odsączeniu, musztarda, sól, pieprz, majeranek, olej, mąka pszenna. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórki, rozbić tłuczkiem mięso, posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy plaster schabu posmarować musztardą. Mięso mielone lekko(...)posolić, popieprzyć, dodać majeranku i wymieszać. Na każdy plaster schabu położyć mięso mielone, paprykę konserwową (wcześniej ją pokroić w paseczki) i cebulę (wcześniej ją pokroić w półksiężyce). Mięso zawinąć w roladki i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Roladki na patelnię kłaść klejeniem do spodu by się nie rozwaliły.Cebule pokroić w paseczki

W kuchni u Moniki
Bigos staropolski 197

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis  tutaj ) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy. Bigos staropolski(...)przyrządzany jest bez zasmażki i dodatku koncentratu pomidorowego (nieznany dodatek w kuchni staropolskiej). Wagowo mięsa powinno być tyle co kapusty. Tradycyjnie bigos przygotowuję  raz w roku, właśnie na Nowy Rok. Ten na samej kiszonej kapuście był wyjątkowo smaczny, a przez dodatek wędzonych śliwek smakował jak przygotowany w kociołku nad ogniskiem. Podstawą bigosu jest smaczna kiszona kapusta, najlepsza samodzielnie ukiszona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indycze rolady zapiekane w zupie cebulowej 196

smażenia 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki. Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy na duże plastry, z których zrobimy roladki. Aby nie rozszarpać mięsa roztrzaskujemy mięso przez woreczek foliowy. Należy pamiętać aby nie za mocno uderzać ponieważ indycze mięso jest delikatne i możemy szybko zrobić dziurę :)   Rozbite mięso solidnie smarujemy musztardą, przyprawiamy pieprzem, solą(...)słodką papryką. Ja uwielbiam pieprz więc dodaję go dość sporo. Następnie dodajemy na górę pokrojoną w kostkę: cebulę, porę, ogórki kiszone, szynkę i boczek. Mięso zawijamy w roladki za pomocą nici. Smażymy na rozgrzanej patelni aż się mięso zarumieni i odstawiamy na bok aż ostygnie by ściągnąć nici. Następnie wkładamy roladki do naczynia żarootpornego, zalewamy naszą zupą cebulową i zapiekamy

W Moim Magicznym Domu
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 214

mamy dostępne warunki do grillowania. Wracamy również do fenkułu. Pojawiał się już u nas jako dodatek do schabu czy karpia, dzisiaj pokażemy go jako idealny dodatek do grillowanego białego mięsa. Koper włoski to w naszym kraju nadal jakby nieco egzotyczne warzywo i wiele osób nie bardzo wie co z nim zrobić. Ale nie ma w nim niczego „magicznego(...)samego kurczaka, to jest on równie łatwy do grillowania na patelni co na grillu ogrodowym. Jeśli jednak pamiętacie o tym z przepisów na tradycyjnego grilla, musimy uważać, aby mięsa nie przesuszyć. Grillujemy je na względnie mocno rozgrzanej patelni, więc 3-4 minuty na stronę powinno w zupełności wystarczyć. Mięso, w końcu przecież zamarynowane przez dłuższy czas, zdąży zrobić się miękkie

Kulinarna Pokusa
medaliony z indyka w kokosie 290

Ostatnio mam jakąś niemoc twórczą i nie mogłam wymyślić nic na obiad. I wtedy przypomniałam sobie o tym przepisie. Do mięsa panierowanego w kokosie przymierzałam się już od bardzo dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.I wreszcie się udało. Przyrumieniony kokos ma intensywny smak i zamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały(...)następnego dnia z samego rana pojechał po indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety.  Składniki: 400 g fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle" czyli już pokrojone plastry mięsa) 2 jajka 1/2 szklanki mąki 50 g kokosu olej sól, pieprz Mięso natrzeć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać z odrobią soli. Mięso oprószyć mąką z obu stron a następnie zanurzyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym 188

Kiedy rosół drobiowy ugotuję, to później z mięsa coś kombinuję. Pomysły do głowy same wpadają i za każdym razem inny smak mają.   To jeden z mich przepisów  z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają.  Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami.  Składniki: babka(...)podłużną formę ok. 24 cm: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 200 g kaszy gryczanej, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego lubczyku, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon

Moniki Smakołyki