Aromatyczny rosół wołowy to jedno z tych dań, które się gotuje dość długo. Jednak smak, aromat tej zupy potrafi nam wszystko wynagrodzić. Rosół wołowy jest dość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne wykorzystanie ziemniaków, co pozostały nam z obiadu. W poprzednim wpisie podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek, robiąc te przygotowałam w podobny sposób ciasto. Te kotleciki można faszerować mięsem co pozostało nam z rosołu, przekręcić tylko przez maszynkę i dodać zrumienioną na oleju czy maśle cebulkę. … Czytaj dalej Kotlety ziemniaczane(...)mięsem mielonym Artykuł Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąWołowina z czerwoną fasolą to fantastyczne danie obiadowe, które zasyci nas na długo. Bardzo aromatyczne, wołowina rozpływa się w ustach. Marynowanie mięsa przed przyrządzeniem robi swoje, jest bardzo smaczne. Danie podane w towarzystwie ryżu, u mnie dodatkowo podałam sos słodko kwaśny, który uwielbiamy. Ale to oczywiście tylko sugestia. Doskonale sprawdza się surówka z kapusty pekińskiej ze świeżą papryką zieloną ,czerwoną(...)paski 230 g konserwowych pędów bambusa 3 łyżki czerwonej fasoli w całości lub pokrojonej 1 łyżka mąki kukurydzianej olej 3 łyżki W misce plastikowej lub szklanej wymieszać marynatę. Włożyć mięso, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na min 2 h( można na noc) Mięso odsączyć marynatę zachować. Na głębokiej patelni rozgrzać część oleju, kiedy będzie mocno rozgrzany partiami wrzucać
gotuj ze mnąTakiego do domu lub na taras. Nowy sprzęt wyglądał imponująco. Miał wiele funkcji, które trzeba było wypróbować. Testowanie zaczęliśmy od steków. Upiekły się rewelacyjnie. Na drugi ogień poszło inne mięso. Odnalazłam stary przepis na karczek. Zrobiłam. Mięso wyszło pyszne, rozpływało się w ustach. Zorientowałam się, że na blogu jeszcze tego przepisu nie ma. No to już jest. Wypróbujcie go koniecznie(...)sezonie grillowym. Będzie pysznie. Składniki: • 1 kg surowego karczku • 100 ml ketchupu łagodnego • 100 ml oleju • 100 ml przyprawy typu maggi • 1 łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na kotlety grubości ok 2,5 cm, lekko rozbić ręką do grubości 1,5cm. 2. Przygotować marynatę: odmierzyć 100 ml ketchupu, 100 ml oleju i 100 ml przyprawy w płynie
W mojej kuchnidomach rosół często gości na stołach, szczególnie podczas niedzielnych obiadów. A skoro rosół, to często z udziałem większym lub mniejszym kurczaka. A po niedzieli odwieczny problem co zrobić z mięsa z rosołu? Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , pierogi z mięsem , pasztet, pasztet z makaronu , pasztet z kurczaka bez pieczenia , pierogi ruskie – pierogi pieczone z mięsnym farszem … proponuję risotto(...)nawet z jeszcze wcześniejszych czasów. Na risotto nie musi być pierś, noga, mogą być resztki nawet z korpusów, skrzydełek... 300 – 400 ml ryżu, 300 – 400 g mięsa gotowanego z kurczaka, 2 marchewki świeże (te z zupy będą za miękkie), puszka groszku, 100 ml bulionu, masło, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, 100 ml śmietany 18%, 1 – 2 jajka, Ugotować ryż
królestwo garówBigos to danie, które najlepiej smakuje w chłodne dni. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania bigosu ze słodkiej i kiszonej kapusty. Obowiązkowo należy do niego dodać dużą ilość mięsa, suszone grzyby oraz śliwki. Poniższy bigos najlepiej smakuje po 3 dniach gotowania, ponieważ dopiero wtedy, wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki na 6 porcji: 0,7 kg białej kapusty(...)ziarnach 1 l wody sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę (wcześniej odkroić z niego skórę oraz chrząstki) . Łopatkę pokroić w nie za duże kawałki. Z żeberek wyciąć mięso i również pokroić je w nie za duże kawałki. Do dużego garnka włożyć pokrojony boczek. Smażyć pod przykryciem przez około kilkanaście minut, aż do wytopienia i zrumienienia boczku. Mięso co jakiś
Ugotowaćefekt smakowy jest niesamowity! Gdy nie chce mi się gotować to często przygotowuję makaron z kiełbasą, z pesto, lub z jakimś innym sosem, klopsy i pulpety z mielonego mięsa, różne kluski, placki lub kurczaka na różne sposoby. Takie obiady robię w 15-20 minut. Ostatnio dostaję bardzo dużo zapytań o tanie i szybkie obiady. Nie wiem czy nie umiecie znaleźć(...)bretońsku Makaron z zielonym pesto z pietruszki i rukoli Penne z pesto z rukoli Makaron z boczkiem i szałwią makaron z kiełbasą smażone kiełbaski z cebulą . Sos paprykowy z mięsem mielonym do makaronu lub klusek Krewetki z serem rokpol, makaronem i pietruszką Grillowany kotlet z kurczaka z pieczarkami, kalafiorem i pomidorami Zrazy faszerowane z mięsa mielonego Stripsy ze schabu Papryka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto: 50 gram masła 500 gram mąki pszennej 50 gram świeżych drożdży 130 ml mleka 150 gram jogurtu naturalnego szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 250 gram mięsa mielonego 1 czerwona papryka garść kukurydzy konserwowej 1 większa cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona mieszanka przypraw do mięsa ( może być curry, gyros(...)przyprawa do mięsa mielonego) Przygotowanie: Przygotowanie farszu: paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem następnie dodajemy paprykę z odsączoną kukurydzą i smażymy kilka minut. Do warzyw dodajemy mięso, doprawiamy i smażymy aż mięso będzie gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i po chwili przesmażania wyłączamy gaz, farsz
Blog kulinarny S9.PLpodać z dowolnymi dodatkami w postaci ziemniaków, frytek czy pieczywa. Można je również jeść na zimno zamiast wędliny do kanapek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki 1 jajko 200g cukinii 1 mała cebula 1 łyżka majonezu 1 czerstwa bułka mleko do namoczenia bułki sól, pieprz do smaku szczypta majeranku mąka do panierowania kotlecików(...)tłuszcz do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem z obraną cebulą w maszynce do mięsa. Cukinię obrałam ze skóry (miałam taką wyrośniętą, jeśli jest młoda można dodać w całości bez obierania), wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odcisnęłam z nadmiaru soku i dodałam do mięsa. Bułkę namoczyłam w mleku. Po kilkunastu
Waniliowe Improwizacjekońcu się doczekały. To drobiowe roladki z kurczaka nadziane, papryką, ogórkiem kiszonym i żółtym serem. Idealny pomysł na niedzielny obiad. Składniki; 8 udek bez kości (takie mięso możemy kupić w sklepie) 1 papryka czerwona 2-3 kiszone ogórki 10 dag żółtego sera sól, pieprz 4 ząbki czosnku bazylia suszona kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie; Mięso myjemy, osuszamy. Każdy(...)kawałek oprószamy sola, pieprzem i suszoną bazylią. Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy mięso od wewnątrz. Paprykę, ogórki i ser kroimy w cienkie paseczki długości mięsa. Na każdym kawałku mięsa kładziemy po 2 paseczki ogórka, sera i papryki oraz po dwa, trzy listki świeżej bazylii. Mięso zwijamy w roladkę. Mocno ściskając aby się nie rozpadła. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna
Radość kipiąca uśmiechem.Delikatne i chrupiące ptysie nadziewane mięsem, cieplutkie prosto z piekarnika i bardzo pożywne . Podane z domowymi korniszonami. To nie tylko drugie danie, ale fantastyczna przekąska pomiędzy .... Genialna sprawa na imprezę .Kulki z mięsa mielonego zostały wcześniej przeze mnie uduszone w sosie pomidorowym. A z czego składa się taka kula? Przede wszystkim z mielonego mięsa wołowo wieprzowego i doddałam uwaga(...)domu wyciskarkę do soków (wolnoobrotową ), podczas gdy przez jedną dyszę wypływa sok to przez drugą wypada to wszystko co zostaje po wygnieceniu warzyw. Zebrałam marchewkę i selera wmieszałam w mięso w myśl zero waste, dodałam dwa jajka ,pieprz ,sól, dwie łyżki parmezanu ,łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego i wyrobiłam gładkie mięso. Uformowałam kulki mięsne. Następnie mięso udusiłam w sosie pomidorowym ,który
Z Kuchni Do KuchniOstatnio często sięgam po domowe wędliny czyli po prostu mięsa pieczone lub gotowane. Są one dużo smaczniejsze niż wędliny sklepowe i do tego o wiele zdrowsze. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, a w łatwy sposób otrzymujemy naprawdę coś dobrego. Takie pieczone mięsa to nie tylko fajna alternatywa dla wędlin sklepowych. Na ciepło mogą również posłużyć(...)soli z każdej strony. Następnie karkówki posypałam w miarę równomiernie ostrą papryką, pieprzem ziołowym i roztartym w dłoniach majerankiem. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Takie plasterki poukładałam na mięsie. Do miski wlałam wino. Miskę przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. W trakcie marynowania można mięso obracać żeby poleżało w winie z każdej strony. Następnego dnia rano mięso
Waniliowe ImprowizacjeCzęsto na różnych forach internetowych spotykam się z pytaniem, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. U mnie generalnie nie ma takiego problemu, bo mięso jest zjadane jako dodatek do rosołu, marchewka również, a pozostałe warzywa albo wykorzystuję do sałatek, albo razem z mięsem używam do zrobienia farszu do pyz, krokietów czy pierogów. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś(...)jajko 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry i kości odrzuciłam. Mięso zmieliłam razem z marchewką i cebulą w maszynce do mięsa. Dodałam jajko, majonez, musztardę, bułkę tartą (1-2 łyżki w zależności od gęstości masy). Doprawiłam
Waniliowe Improwizacjełyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej Sposób przygotowania: Szynkę wieprzową umyłam i osuszyłam. Pokroiłam ją w kostkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam mięso. Smażyłam je aż się przyrumieniło ze wszystkich stron, po czym przełożyłam do garnka i posypałam papryką w proszku, solą i pieprzem. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyłam cebulę, obraną(...)pokrojoną w kostkę. pod koniec smażenia doprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Cebulę przełożyłam do mięsa. Marchewki i selera obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Pora umyłam i pokroiłam w półplasterki. Warzywa dodałam do mięsa i cebuli. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa i mięso zalałam ok. 2 szklankami wody. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie i natkę pietruszki. Wszystko
Waniliowe Improwizacjeróżnymi farszami, w wersji bezmięsnej np. z kapustą i grzybami lub z pieczarkami, albo w wersji mięsnej tak jak ja dziś. Moje krokiety to tak naprawdę pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Takie krokiety mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do barszczu lub innej zupy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 2 podudzia z kurczaka ugotowane w rosole(...)mąki pszennej 3/4szkl. mleka 0,5szkl. wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 2 jajka do panierowania kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso od skór i kości. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na oleju i odstawiłam do przestudzenia. Mięso razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa
Waniliowe Improwizacje