Kurczak jest chyba najpopularniejszym mięsem na polskich stołach. Jest również bardzo wdzięczny - wyśmienicie smakuje we wszystkich odsłonach, nadaje się więc do kulinarnych eksperymentów:) Na pierwszy rzut chcę Wam zaproponować jego pikantną odsłonę z moją ulubioną przyprawą garam masala! Może na początek warto wspomnieć co nieco o przyprawie jaką jest garam masala, a która dodaje daniom pikanterii. Nie jest ona dostępna(...)dodaje się ją pod koniec gotowania - wtedy uwalnia się cały wachlarz smaków! Przejdźmy do dzisiejszej wariacji :) Składniki: /na 4 porcje 5 pomidorów 2 papryki 2 filety z piersi z kurczaka (ja dałam 3 mniejsze) 1 cebula Jogurt naturalny Niewielki korzeń imbiru (ok. 2 cm) Przyprawy: przyprawa naturalna do kurczaka pikantna curry kumin (kmin rzymski) kurkuma kolendra (mielona) liść laurowy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jest czas na pomidorowe szaleństwo, na robienie domowego keczupu, zupy, sosów i innych cudów z pomidorem w roli głównej! Zupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5l wody 2 marchewki 1/2 selera korzeń pietruszki cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)ktoś nie przepada za przecieraniem pomidorów przez sito), wrzucić do garnka z odrobiną wody i zagotować. Gotować na małym ogniu tak długo, aż się całkowicie rozpadną. Odstawić, żeby odpoczęły. Mięso umyć i zalać wodą, wrzucić pieprz (mniej więcej 10 ziarenek), ziele angielskie i liście laurowe, zagotować, po czym zmniejszyć ogień, żeby tylko delikatnie bulgotało. Zebrać pianę, która zbierze się
Przepysznik - BLW i nie tylkoweekend coś wypróbuję ;) pamiętajcie zagłosować na mają zapiekankę bananową poprzez kliknięcie "lubię to" TUTAJ Składniki (1 porcja): 1 jajko miks sałat 0,5-1 pierś z kurczaka (upieczona), ja użyłam mięsa z tego przepisu 2 łyżki kukurydzy (bez dodatku cukru) 0,5-1 pomidor sos do wyboru (ja zrobiłam koperkowy) musztardowo-miodowy (1 łyzka miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)sól, pieprz) musztardowy (jogurtu, musztarda wg. smaku) jogurtowy (jogurt, sól, pieprz wg. smaku) czosnkowy (jogurt, sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży wg. smaku) Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w plastry, jajko i pomidora w ćwiartki wszystkie składniki wkładamy do miski i polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsosie charmoulaprzepis z książki Mediterranean fresh Joyce Goldsteinna 5 szaszłykówczas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4(...)posiekanej natki kolendry lub pietruszki (lub obu)120 ml oliwysól, pieprzopcjonalnie: skórka z 1/2 kiszonej cytryny, posiekanapatyczki lub szpadki do szaszłykówPrzygotowanie:Przygotuj sos charmoula mieszając w miseczce wszystkie składniki. Mięso pokrój w dużą kostkę. Umieść sos charmoula i cebulę w blenderze i zmiksuj na pastę. Mięso włóż do dużej miski i zalej powstałą marynatą. Dobrze wymieszaj, aby mięso porządnie
Chilli Czosnek i Oliwaczerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli(...)addToShoppingList7';listonic_content='500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
moj przepis nabyłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła:-) Gorąco polecam to danie na imprezkę lub kolacyjkę... Moim gościom bardzo smakowało, może wam również posmakuje. Składniki: 1 kg piersi kurczaka mąka do opanierowania przyprawa do mięsa typu "delikat" Zalewa: 700 ml wody 100 ml octu 1 płaska łyżka soli 6 łyżeczek cukru 2 cebule pokrojone w piórka 10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren(...)pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej) Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA! w samej mące bez jajka). Smażyć na oleju na złoty kolor ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy, wraz z pokrojoną
IMPRESJA SMAKUWyszło mi danie podwójnie nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie(...)gotowe lub z tego przepisu) 8 szt. suszonych pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić solą i pieprzem. Mięso napełnić bazylią, suszonymi pomidorami i kawałkami mozzarelli. Płat ciasta francuskiego podzielić na pół, na środku każdej części ułożyć nafaszerowane mięso. Następnie
zadanie-gotowaniepatelnię wylewam olej rzepakowy a następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano. Dodaję warzywa. Mieszam. Dodaję mleczko kokosowe. Następnie dodaję 2 łyżki curry. Natkę drobno siekam dodaję do mięsa. Makaron polewam sosem i kurczakiem
Gotowanie PatkiBardzo dobra zupka, dodając liście krzewu pomidorowa wzbogacamy aromat zupki. Można zrobić tą zupę bez mięsa lub na mięsku z kurczaka. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka lekko się zarumieni. Mięso pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zlać wodą z rozmieszaną w niej kostką rosołową. Można dodać zamiast wody i kostki rosołowej
Kuchnia Pokoleńoleju, szklimy cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ja bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania połowy płynu. Połowę cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na niej kurczaka i przykrywamy resztą cebuli. Mięso pieczemy pod przykryciem w 180*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby kurczak ładnie się zarumienił
VioletoweKucharzeniezaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym mięsem drobiowym.Dla porównania 100 g piersi z indyka to 107 kcal,a 100 g piersi z kurczaka to już 155 kcal.Ponadto mięso indycze jest doskonałym źródłem witamin z grupy B,w szczególności witaminy B 12,kwasu foliowego i niacyny.W indyku znajdziesz ponadto potas,cynk,magnez,żelazo i chrom.Także smaczny obiad z kawałkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makaronu, porcja romesco z makaronem to dobra alternatywa. Jak dla mnie wystarczyłoby spaghetti z romesco i oliwkami…Niestety jestem w mniejszości, moje chłopy muszą mieć mięso na obiad , więc dodałam do makaronu kurczaka. Gotowanie takiego obiadu to prawdziwy relaks, 30 minut i gotowy! Śmieję się nieraz z przepisów na szybkiego…Nie zawsze udaje mi się zmieścić(...)lekko osolonej wodzie, odcedź. Cukinię pokrój na cieniutkie paseczki lub użyj veggie twister. Obierz czosnek i pokrój na plasterki. Potnij piersi z kurczaka na małe kawałeczki. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek i rozdrobnione mięso. Smaż około 5 minut w dość wysokiej temperaturze. Dodaj romesco, oliwki i bazylię, a następnie spaghetti z cukinii. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smaż przez
codojedzeniapasją przez moich domowników, a dziś doczeka się blogowej publikacji. Bardzo dziękuję Aneczko i będę wdzięczna za dalsze inspiracje... Składniki na słuszny gar zupy: - 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak - 60 dag pieczarek - 5 cebul - 3 papryki: zielona, czerwona i żółta - 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk - papryczka chili(...)jakie lubicie - olej 1. W dużym rondlu w którym będzie gotowała się zupa rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę aby się przyrumieniło, a następnie również przekładamy je do miski, a w garnku podsmażamy pieczarki. 2. Do gotowych pieczarek przekładamy mięso i cebulę, dodajemy pomidory z puszki
Apetyczna babeczkaplasteliny farsz :) Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z trzech piersi kurczaka 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione 1 opakowanie mrożonego szpinaku (brykietu) sól i pieprz do smaku masło klarowane lub olej Sos: 2 szklanki passaty pomidorowej(...)śmietanki cukier, sól i pieprz Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Mięso zmielić razem ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie
Czerwień i błękitLubie wariacje związane z kurczakiem, danie proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem wyjątkowe :) Roladki dzięki szynce szwarcwaldzkiej są aromatyczne i soczyste. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 60 g tofu 200 g pieczarek garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej słodka papryka sól, pieprz 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Pieczarki obieramy(...)podsmażamy jeszcze około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron. Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około
Symfonia smakowa