ułożyć je na wierzchu Mięso z grzybami umieściłam w miseczce, dodałam wino, czosnek, tłuszcze, ziemniaki pokrojone w plastry Dodałam świeży tymianek, sól, pieprz i dokładnie przemieszałam Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wierzch obłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp. 220 stopni C. To danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami
Proste Potrawytygodniu. Kiedy już Wam się znudzą w wersji panierowanej bułką tartą lub smażone z ziołami, spróbujcie tych- pieczonych w paprykowych chipsach. Kurczak jest łatwo dostępny i tani. Szybko się go robi. Gorzej niż z dostępnością tego mięsa jest tylko z jego jakością. Jeśli tylko uda Wam się dostać bio lub wolnowybiegowego kurczaka- bierzcie koniecznie. Obiecuję że więcej(...)zaoszczędzimy na chipsowej panierce, zaoszczędzimy pieczeniem bez tłuszczu. Nastawcie piekarnik na 180⁰C i naszykujcie sobie blaszkę z rusztem lub papier do pieczenia. Kurczaka umyjcie, osuszcie i pozbawcie błonek, żyłek, tłuszczyków. Lekko rozbijcie piersi tłuczkiem do mięsa (wygodnie to zrobić przez folię spożywczą- ściana i ubranie zostaną czyste). Pamiętajcie, żeby koniecznie sparzyć później wrzątkiem tłuczek i deskę. Piersi osypujemy
Karo in the Kitchenuroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być on wysokiej jakości - odpowiednio wytrzymały
Food Squaremajonez z jogurtem, orzechy włoskie. Jeśli jednak przygotowuję sałatkę dla domowników, to ją po prostu od razu mieszam :) Uwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką Składniki: 500 g mięsa drobiowego (filet z kurczaka, udko lub skrzydełka z indyka) 500 g pieczarek 200 g tartego żółtego sera (najlepiej ostra odmiana, np. cheddar) 200 g wędzonych śliwek 1 cebula 3 marchewki 2 łyżki
Trzeci talerzPolecam :) Pulpeciki: 400 mielonej piersi z kurczaka jajko sól pieprz świeżo zmielony szczypta czosnku granulowanego 2-3 łyżki bułki tartej Sos: 350ml domowego sosu pomidorowego 1/2 białej części pora ząbek czosnku sól pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Ponadto: 250 g makaronu spaghetti olej do smażenia świeże listki bazylii do posypania Pulpeciki: mięso i jajko wymieszać z taką ilością
Smakołyki AsiSkładniki : duży filet z kurczaka- pokrojony w grubą kostkę sól, pieprz imbir około 3 cm czosnek 4-5 ząbków 1 szklanka białego,wytrawnego wina tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Na patelni z tłuszczem , pokrojonym drobno imbirem i przeciśniętym czosnkiem smażymy filet z obydwu stron Po usmażeniu mięsa, wlewamy wino i gotujemy dopóki nie wyparuje Nie dopuszczamy do zupełnego wygotowania wina
Proste Potrawyjest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka lub kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże pomidory) 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku
Mango PapajaFilet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań :) Dziś będzie klasycznie. Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ale jakże pyszna klasyka prawda? Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste, a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak. Składniki: 1 podwójna pierś
Walijskie Pichceniejedynie 0,7g tłuszczu w 100g produktu. Do warzywnego kociołka pasują także inne części kurczaka, szczególnie te "chodzące, ruszające się" soczyste części, czyli podudzia, ćwiartki z kurczaka. Pamiętajcie jedynie, jeśli zechcecie dodać takie mięso uprzednio (oprócz mojego ulubionego marynowania) przesmażcie udka na patelni z obu stron, następnie dodajcie do warzyw i pieczcie razem. Smacznego już dziś! Składniki: 1 pojedyncza(...)spora garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej przyprawy: vegeta natur, pieprz, lubczyk, suszona natka pietruszki, majeranek, lubczyk, przyprawa do kurczaka, sól olej rzepakowy do podania: świeża natka pietruszki Przygotowanie dania: Pierś myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w niedużą kostkę. Układam mięso w misce, obtaczam w oleju i przyprawach, mieszam, odstawiam na kilka godzin - nie macie czasu to odstawcie chociaż
Zasmakuj Kuchnipuszka pomidorów bez skórki sól, pieprz, bazylia suszona, zioła prowansalskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia- masło klarowane Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu- przełożyć do garnka Pokrojoną cebulę obsmażyć na tłuszczu po smażeniu kurczaka, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, włożyć liść Paprykę pokroić w piórka, dołożyć do garnka i pogotować chwilę
Proste Potrawymożna przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej.Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy.Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek kurczaka czy też mielonego mięsa.Jak ją zrobić?Zobaczcie! SKŁADNIKI :( 8 szt )* mąka pszenna – 2 szkl* gorąca woda – 3/4 szkl* oliwa – 3 łyżki* siemię lniane – 2 łyżki* sól
Ostra na Słodkopłaska łyżeczką oregano. Całkowicie studzimy. Piersi oczyszczamy i w każdej z nich za pomocą długiego cienkiego ostrego noża robimy "kieszonkę" uważając, aby nie przebić mięsa. Za pomocą małej łyżeczki napełniamy kurczaka przygotowanym farszem, a następnie za pomocą wykałaczek spinamy końce, tak aby uniemożliwiwszy wypłyniecie farszu. Pozostały farsz pozostawiamy na przygotowanie sosu. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem pokrojonymi w drobną(...)łyżeczką mąki wymieszanej w ok. 1/5 szklanki zimnej wody, a następnie dodanej do gotującego się sosu). Do powstałego sosu wrzucamy mięso i w szystko razem podgrzewamy jeszcze przez moment. Gotow e piersi z kurczaka kroimy na plastry i podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronaborówek 1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i posyp przyprawami. Odstaw na godzinę. 2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora. 2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się rozpadać
Powiedz dietom nieNiepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie
Taste Of My DayMakaron ryżowy to miła alternatywa dla klasycznego makaronu, dlatego na zachętę przedstawiam mój przepis na ryżowe a'la spaghetti. Składniki: makaron ryżowy, pół paczki 1/3 papryki
Taste Of My Day