mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:195/774)

Kurczak z warzywami po chińsku 218

miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczaka,mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa,zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw,co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku

Bajeczna Kuchnia
rolada drobiowa. 157

drobiu ser żółty 100 g pieczarki 6 szt papryka świeża 1 szt olej Sposób wykonania: Kurczaka oczyściłam umyłam a następnie wytrybowałam. Rozcięłam na pół i uformowałam prostokąt. Mięso posypałam pikantną przyprawą do kurczaka. Na patelni podsmażyłam pokrojone na drobno pieczarki i paprykę. Mi ęs o po sypa łam potarkowanym serem żółtym pieczarkami i papryką. Wszystko razem ciasno zwinęłam i związałam

Darcia w kuchni
Tortilla 202

śniadanie :) Są pyszne i zawierają sporo warzyw - mięso traktuję tylko jako dodatek, a nie składnik główny. Zazwyczaj robię z kurczakiem, tu akurat miałam łopatkę. Choć wolę kurczaka, wieprzowina to jednak twarde mięso i nie bardzo przypadło mi do gustu w formie gyrosa. Przygotowujemy dowolne warzywa. Tu mam różne rodzaje sałat, pomidora, ogórka kiszonego i paprykę. Mięso kroimy w kawałeczki obficie

chwile dla mnie
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 2005

połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw(...)obsmażyć na patelni bez tłuszczu. – Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem. – Obie kapusty wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem. – Do garnka z kapustą powciskać udka kurczaka, szyjki i żeberka, tak aby były przykryte kapustą. Garnek przykryć szczelnie folią aluminiową. – Piec

To co kocham
Kurczak z cytrynowym ryżem 163

pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę (opcjonalnie) do podania: drobno posiekana natka pietruszki  świeżo starta skórka cytrynowa  przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Cytryny wyparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć potrzebną ilość soku Połączyć składniki marynaty, umieścić  razem z kurczakiem w plastikowej torebce ( najlepiej z zamknięciem strunowym) wymieszać, torebkę zamknąć  i odstawić na co najmniej 20 minut, a najlepiej(...)suszonego oregano, sól i pieprz, kiszoną cytrynę pokrojoną w kostkę oraz odłożoną marynatę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok 30 sek. Na wierzchu ułożyć kurczaka skórą do góry. Ponieważ płynu jest sporo mięso może się w nim zanurzyć.  Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na  35 minut. Po tym czasie pokrywkę zdjąć, mięso wyciągnąć na wierzch ryżu

Stare Gary
Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym. 141

tyle ile mąka "zabierze". Kiedy ciasto już się nie klei do rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło. Składniki na farsz; ok. 30 dag zmielonego w maszynce mięsa ( może to być kurczak, schab ...) 1 marchewka z rosołu 20 dag pieczarek sól, pieprz, przyprawa do gyrosa pęczek pietruszki 1 jajko 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Dodatkowo; niebieski

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika 121

umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Całość przykryć i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso można grillować, poddusić na patelni (*) lub upiec w piekarniku (**). (*) Kurczaka należy podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem do miękkości. (**) Mięso piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków

Di gotuje
Kurczak w carry 321

Składniki:    dla jednej osoby: mały filet z kurczaka  papryka żółta cebula  czosnek 4 ząbki sól, pieprz, olej imbir świeży, carry Przygotowanie: Umyty filet pokroić na kawałki, zamarynować w oleju i carry (płaska łyżeczka na 3- 4 łyżki oleju) Na rozgrzanym oleju przesmażyć czosnek, cebulę, dołożyć mięso -smażyć  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać około

Proste Potrawy
Pasta na kanapki z kurczaka-w 5 min 179

wiecie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu,lub z resztą pieczonego kurczaka???Potrawka się wam już przejadła,a szkoda żeby się zmarnowało.Mam dla was  pastę do chlebka z wykorzystaniem takiego właśnie mięsa-zrobisz ją w 5 min i jest naprawdę pyszna-można ją również wykorzystać jako farsz do jajek lub nadzienie do roladek z szyneczki -będzie super(...)przekąska,lub po prostu podać ją na krakersach na imprezę-polecam!! Składniki: ok 20 dkg mięsa z rosołu lub pieczonego bez kości(może być kurczak,wołowina lub wieprzowina,za każdym razem będzie inny smak) 1 jajko ugotowane na twardo łyżka majonezu 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Mięsko dajemy do miski,dodajemy ugotowanie jajko,majonez-rozdrabniamy blenderem,dodajemy

Swojskie jedzonko
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym 253

czerwona cebula - 1 sztuka  - mleczko kokosowe - 1 opakowanie - makaron pełnoziarnisty wstążki - 1 szklanka   - czosnek - 2 ząbki  - pieprz, sól, curry  Sposób przygotowania:   Mięso z piersi z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, przyprawić curry, solą oraz pieprzem, a następnie usmażyć na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu). Wszystkie warzywa dokładnie umyć oraz posiekać w cienkie paski. Lekko poddusić

Fit-amina
Pyszny szybki obiad 285

jest pyszniutki. Szaszłyki z koperkowym ryżem - mmm... Lista składników nie jest ścisła, na patyczki można nabijać to co komu przyjdzie do głowy. Składniki: szaszłyki pierś z kurczaka (można też użyć mięsa gulaszowego jednak wtedy szaszłyk będzie trzeba dłużej smażyć/piec) papryka cebula pieczarki posypka bosforska Skworcu olej Można też użyć: boczek, cukinię, pomidora bez miąższu, itd. ryż koperkowy: ryż koperek

Brzuszki Łakomczuszki
Muffiny z kurczaka z pieczarkami 582

muffin nie tylko świetnie smakują , ale i rewelacyjnie wyglądają.Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też ważną uroczystość. SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 szt- pieczarki – 300 g- cebula – 1 szt- starty ser żółty – 100 g- natka pietruszki – 1 pęczek- sól , pieprz , paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno kroimy.Pieczarki myjemy(...)kawałki , cienko rozbijamy ( najlepiej przez folię ) na średniej wielkości kotlety.Doprawiamy solą , pieprzem i paprykąForemki do muffinek ( u mnie niezawodne silikonowe ) delikatnie smarujemy odrobiną oleju.Każdą wykładamy rozbitym plastrem mięsa , tak by końce wystawały ponad brzeg.Faszerujemy przygotowanym nadzieniem.Zakrywamy wystającymi końcami fileta ( nadajemy kształt babeczek ).Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok.30-40 min.Podajemy z ulubioną surówką i sosami.Smacznego

Ostra na Słodko
"Stripsy" 695

szklanki mąki na panierkęciasto:jajko1/2 szklanki mąkiodrobina mlekaszczypta solipieprzStripsy - Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto(...)garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut

Słodka Strona
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 120

zaczęłam wnikliwie wczytywać się w ich składy - przestałam je kupować. Mięsa w nich mało co, masa soli  właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki(...)masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy do wyższej miseczki (żeby nie pryskało) i blenderem miksujemy na jednolitą masę, dodając do smaku sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie, podczas blendowania dolewamy ok. chochelki

Kuchnia w szuwarach
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 398

Kurczaka można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko . Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne

Pobite gary Barbary