muffin nie tylko świetnie smakują , ale i rewelacyjnie wyglądają.Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też ważną uroczystość. SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 szt- pieczarki – 300 g- cebula – 1 szt- starty ser żółty – 100 g- natka pietruszki – 1 pęczek- sól , pieprz , paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno kroimy.Pieczarki myjemy(...)kawałki , cienko rozbijamy ( najlepiej przez folię ) na średniej wielkości kotlety.Doprawiamy solą , pieprzem i paprykąForemki do muffinek ( u mnie niezawodne silikonowe ) delikatnie smarujemy odrobiną oleju.Każdą wykładamy rozbitym plastrem mięsa , tak by końce wystawały ponad brzeg.Faszerujemy przygotowanym nadzieniem.Zakrywamy wystającymi końcami fileta ( nadajemy kształt babeczek ).Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok.30-40 min.Podajemy z ulubioną surówką i sosami.Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki mąki na panierkęciasto:jajko1/2 szklanki mąkiodrobina mlekaszczypta solipieprzStripsy - Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto(...)garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut
Słodka Stronazaczęłam wnikliwie wczytywać się w ich składy - przestałam je kupować. Mięsa w nich mało co, masa soli właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki(...)masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy do wyższej miseczki (żeby nie pryskało) i blenderem miksujemy na jednolitą masę, dodając do smaku sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie, podczas blendowania dolewamy ok. chochelki
Kuchnia w szuwarachKurczaka można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko . Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne
Pobite gary Barbaryogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę pietruszki
Kucharzycasklepach w 99% zawierają hormony, a ona nie dość że ma hashimoto to jeszcze pco (zespól policystycznych jajników), więc bierze hormony, dlatego nie może jeść takiego mięsa, bo wiadomo że spożywając kurczaki spożywamy także hormony jakimi były karmione, a to dla niej byłoby za dużo. Stąd podstawą rosołu jest indyk, wzbogacony o mięso wołowe. Do tego dużo warzyw, zioła, wolne
Bernika - moj kulinarny pamietnikTajskiej zupy byłam trochę sceptycznie nastawiona, a niepotrzebnie. Smakuje pysznie! Zamieniłam kurczak na indyka, ale różnica mięsa nie zmienia smaku tej przepysznej zupy :) Składniki: Winiary Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem 500g fileta z indyka 200g cukinii 150g marchewki 50g korzenia pietruszki 150g pieczarek 100g cebuli 50g pora 5 łyżek oliwy (3 + 2) 1litr wody (750 + 250) Filet z indyka(...)zagotowujemy. Większą zawartość saszetki wsypujemy do 250 ml wody i mieszamy. Następnie wlewamy do gotujących się jarzyn i ponownie zagotowujemy mieszając. Następnie wsypujemy zawartość mniejszej saszetki i mięso. Całość razem mieszamy, gotujemy około minuty i podajemy. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google
Smakowy Rajczasu do czasu obracając. Jeśli pieczemy w piekarniku to nagrzewamy go do 200°C i pieczemy również przez około 60 minut od czasu do czasu obracając. Kurczak jest gotowy kiedy mięso łatwo odchodzi od kości. Proponuję podawać z chlebkami naan i gęstym jogurtem. Idealnym dodatkiem będzie także raita miętowa . Smacznego Wszystkie składniki dostępne na www.alma24.pl Przepis bierze udział w konkursie
PatiGotujemięsno-warzywny z chrupiącym boczkiem! SKŁADNIKI: - 1 udko indycze - 1 udko z kurczaka - 2 szt antrykotu - 1 szt skrzydło indycze - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - 4 jajka - 1 kajzerka - sól, pieprz - boczek surowy wędzony W/w ugotować do miękkości, wywar będzie idealny na zupę lub rosół. Mięso i warzywa z wywaru zmiksuj blenderem na gładką masę. Do masy wpij
SMYKWKUCHNIdziś rano na targ porządnie zmarzła. Na szczęście po powrocie ogrzałam się przygotowując obiad. Kuchnia to jednak niezawodne miejsce. Klopsiki drobiowe w boczku składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka około 10 plasterków boczku wędzonego świeża bazylia 10 kulek mini mozzarelli 1 jajko 1 cebula 1 czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Cebulkę siekamy w kostkę
Przysmaki Karolkinazwą danie jednogarnkowe kryje się po prostu kurczak a dokładnie udka z kurczaka, ziemniaki i sos. Kiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków, osobno sosu i jeszcze pieczenie mięsa, to polecam to danie, którym zostałam uraczona u mojej przyjaciółki i odtąd wykonuję je u siebie w domu. Dzień wcześniej wystarczy tylko zamarynować udka w przyprawie do kurczaka lub ulubionych ziołach(...)zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone mięso i jest pyszne.Składniki:4 udka z kurczaka1 kg ziemniakówsos pieczeniowy czy grzybowy może być z torebki1 marchewkakoperek Sposób przyrządzenia:Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień wcześniej udka z kurczaka. Na mięsie układamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pokrojoną w cienkie
upichcicTa potrawa była przygotowywana na potrzeby konkursu a jej smak bardzo pozytywnie mnie zadziwił. Będę wracała do tego przepisu często :) Składniki na 5 szt
Bon Appetit MałgorzatyGyros z kurczaka to szybki i prosty sposób na przygotowanie domowego mięsa typu kebab o niebo lepszego jakie jest podawane w wielu barach szybkiej obsługi, czy restauracjach :) U mnie z piersi kurczaka, podany z frytkami, polany sosem czosnkowym, doskonale smakuje i dużym i małym, dzieciaki wprost za nim przepadają :) Polecam :) Składniki - 2 duże piersi z kurczaka - 3-4 łyżki(...)czosnku mielonego - pół szklanki oleju Wykonanie Piersi z kurczaka kroję w wąskie paski, przekładam do miski, dodaje przyprawę kebab-gyros, czosnek mielony, zalewam olejem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie mięsko przekładam na mocno rozgrzaną patelnię ( bez tłuszczu, bo jest on w marynacie z mięsem ) , smażę na wysokim, ogniu , co chwilkę mieszając
Kuchnia z widokiem na ogródPieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Stripsy: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto(...)wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 2-3 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips
Słodka Stronasezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Stripsy:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy(...)garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 2-3 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut
Słodka Strona