mięso będzie już pół miękkie dodajemy wszystkie obrane warzywa oraz przyprawy, gotujemy pod przykryciem cały czas na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso kroimy bardzo drobno, marchewki w plasterki. Do miseczki wkładamy mięsko, marchewkę oraz kukurydzę, zalewamy wywarem. Wystudzone galaretki wkładamy do lodówki
kgwjanczewoZupy zawsze gotuję na mięsie, czasem są to żeberka, czasem kawałek karkówki ładnie przerośniętej tłuszczem, a czasem po prostu kurczak. I wtedy powstaje problem: co zrobić z ugotowanym mięsem? Nieraz kroję drobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która(...)przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka,2 jajka,sól, pieprz,natka pietruszki,żółty ser.Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni.Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa i posypać posiekaną natką
Codzienna kuchnia niecodziennaZwykle makaron w sosie pomidorowym przygotowuję z mięsem mielonym, tym razem użyłam piersi z kurczaka. Do tego kilka warzyw takich jak czerwona papryka, cebula oraz pieczarki i pyszne danie na obiad było gotowe :) Składniki na 4 porcje: 400-500 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 400 g pieczarek 2 puszki pomidorów lub kilka dojrzałych świeżych(...)obranych ze skórki) 0,5 łyżeczki cukru przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka 400 g makaronu Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Usmażoną pierś zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę na bok. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki
Simply FoodPora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego
Świat SmakuChyba muszę się "przeprosić" z książeczką dołączoną do mojej maszyny do chleba :) Wypróbowałam tylko dwa przepisy w niej zawarte, oba super, "no ale przecież nie będę
Z butelką mleczka w tlesię łatwo po mięsie rozprowadzać. Na pałki wykładamy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy, tak, aby pałki były całe nią pokryte. Tak przygotowane pałki z kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień przed grillowaniem i po kilku godzinach przełożyć pałki w pojemniku. Te, które były w pojemniku na górze, niech teraz będą na dole. Marynata(...)ścieka z mięsa i pałki będące na dole są bardziej aromatyczne :) Pałki z kurczaka grillujemy na tacce 40 minut - po 20 minut z każdej strony. Gdy rozłożymy mięso na grillu, marynatę, która została w misce, rozkładamy równomiernie na wierzchu pałek. Ponieważ marynata jest dość gęsta, z mięsa grillowanego już w zasadzie nie ścieka. Wycieknie z niej tylko nadmiar oleju. Smacznego
Smak mojego domuwątróbki drobiowej 30 g kaszy manny 300 ml wody (do gotowania ćwiartek kurczaka) 1 jajko 14 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Ćwiartki z kurczaka gotujemy (w 300 ml wody) do miękkości, aż mięso będzie ugotowane. W drugim garnku przez 5 minut gotujemy wątróbkę (w dowolnej ilości wody, potem ją wylewamy). Ćwiartki oddzielamy od kości i mielimy razem(...)wątróbką w maszynce na oczkach 3 mm lub mniejszych. Do wywaru po kurczaku wsypujemy kaszę i szybko i dokładnie mieszamy. Wlewamy do zmielonego mięsa i dodajemy mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż jako połączy się z resztą. Masa będzie dość rzadka, ale potem zgęstnieje. Przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy
Marder&Marder Manufactureugotowaniu bulionu obrane i pokrojone mięso trafia spowrotem do zupy lub przygotowuję z niego właśnie tymbaliki. Z indykiem są one jeszcze smaczniejsze niż z kurczakiem. Składniki: ugotowane w wywarze mięso indyka marchewka i pietruszka ugotowane wraz z mięsem w rosole trochę groszku konserwowego 1-2 jajka ugotowane na twardo sól pieprz odrobina soku z cytryny
Walijskie PichcenieDziś prezentuję makaron z delikatnym sosem serowo-szpinakowym. Dodałam tu mięso mielone, ale filet z kurczaka sprawdzi się równie dobrze. Miła odmiana dla sosu bolognese, który najczęściej wybieramy do makaronu. 300g makaronu tagliatelle 500g mięsa mielonego 500g świeżego szpinaku 2 cebule 100g serka topionego cebulowego 150g sera cheddar 250ml śmietany 12% sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Szefowa kuchniużyć gęstego dżemu niskosłodzonego lub samych wiśni z dżemu, żeby nie wypłynął całkiem podczas pieczenia. Składniki: 2 filety z kurczaka 4 plastry ananasa 4 łyżki dżemu wiśniowego niskosłodzonego gęstego 125 g sera mozzarella sól, pieprz słodka papryka olej Mięso opłukać, podzielić(...)cztery plastry. Każdy pięścią niezbyt mocno utłuc. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron. Blaszkę do pieczenia mięsa natrzeć olejem i ułożyć kurczaka. Na każdym kawałku położyć plasterek ananasa a środek napełnić wiśniami z dżemu. Przykryć plastrami mozzarelli. Piec w 200*C około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodajemy. PS. Co ważne, nie tylko przy kurczaku ale przy każdym mięsie jakie trafia na patelnię. ZAWSZE!! obracamy szczypcami. Nie widelcem, nożem, niczym co przebija włókna mięsa. Nie ważne czy to kurczak czy schabowy. Uszkodzicie tkankę to cały sok wam ucieknie a w miejsce soczystego kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie łopatki. Piszę
ladykitchenKiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych" łączy(...)produktu finalnego np. z 1 kg mięsa może powstać nawet 1,5 kg wędlin lub więcej (dawno byłam w zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny
pyszne zdrowościprzełożony galaretką herbacianą z truskawkami TERAZ PODSTAWA: YOU NEED: - piekarnik 180* - ok 40 minut Robiąc śniadanie, robię już mięso na resztę posiłków. Tak bywa w rok akademickim. Teraz raczej jadam dania słodko i jakieś takie wymyślnie. ;) PIERŚ Z KURCZAKA: - odpowiednią ilość (dzienną) kroję w mniejsze części, przyprawiam - część zostawiam w postaci ''filetu'', na sałatkę na przykład albo na kanapki(...)kupiłam, co było w promocji. WSTAWIAJĄC omleta, wstawiam również mięso (w warzywie czy w postaci szaszłyków lub luźne) Zaoszczędzam mnóstwo czasu. Mam gotowe śniadanie, oraz mięso na wszystkie posiłki. GDY w piekarniku śniadanie i kurczak dochodzi do siebie, na palniku gotuje mi się ryż/makaron/kasza. Kroją się warzywa, Śniadanie zostawiam na rano. Posiłki pakuję w lunchboxy. Wszystko zajmuje
fitolarun.blogspot.comnaszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa, żeby nadać mu delikatny smak egzotyki. Mój Mąż jest zachwycony - ja z resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy
Kuchnia po mojemusię trochę wzbogacić nasze obiady robiąc różne roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, marchewka, 1/3 czerwonej papryki, 150g fasolki szparagowej (może być ze słoika), sól morska ziołowa (użyłam Kamis), pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam
Z miłości do słodkości