mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:308/400)

Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 134

Już w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli

My Chcemy Jeść
Kaczka pieczona z jabłkami 161

pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Renety obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Podsmażyć ok. 3 minuty na 1 łyżce masła. Wsadzić do środka kaczki, spiąć wykałaczkami lub zszyć otwór nicią kuchenną. Kaczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia piersią do dołu. Wlać połowę wina. Piec w 200°C przez ok. 30 minut, raz w tym czasie podlewając sosem z pieczenia(...)Następnie kaczkę obrócić, zmniejszyć temperaturę do 160°C, piec jeszcze 1 godzinę i 30-45 minut. W czasie pieczenia często podlewać sosem, uzupełnić wino i kilkakrotnie obrócić. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika odstawić. Pozostałe jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub na cząstki. Na patelni stopić pozostałe masło, skarmelizować cukier, podsmażyć jabłka. Ułożyć na kaczce i wokół. Podawać

Pełny talerz
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 291

często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim w rodzinie!  Uwielbiam mięso z kurczaka i jest to przeważnie jedyne mięso jakie jem, ponieważ nie lubię wieprzowiny, a na przygotowanie wołowiny nie zawsze mam czasu. Moją ulubioną częścią jest pierś z kurczaka, ponieważ jest ona niskokaloryczna, zawiera dużo białka i jeżeli(...)godz w chłodne miejsce. Jeżeli nie mamy czasu to możemy od razu piec, ale jeżeli mamy czasu, to warto zaczekać, bo efekt będzie lepszy.  Zamarynowane piersi zawijamy w folię aluminiową (każdą oddzielnie) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 min, 10 min do końca otwieramy folię, aby piersi zrumieniły się. Po upieczeniu czekamy

Kuchnia Łukasza
Karp pieczony – najlepszy 176

drugi istotny czynnik. Dobra marynata, która nie zabija smaku ryby, ale go podkreśla, zwykłego karpia potrafi zmienić w gwiazdę :) Na smak tej ryby wpływa również jej wielkość. Najdelikatniejsze mięso mają karpie ważące około 1,5 do 2,5 kg . Duże np. 5-cio kilogramowe ryby zwykle uważane są za mniej smaczne. Dylematem jednak są ości, które u dużych okazów(...)takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne 5-10 minut. Mój dzisiejszy karp piekł się w towarzystwie leszcza, który również był smaczny

Trzeci talerz
Poznajcie PIDE.... 280

ramadanu jako obowiązkowy składnik posiłku, gdy przestaje już obowiązywać nakaz ścisłego postu. Pide piecze się z mąki pszennej, nadaje mu kształt łódki z rozcięciem pośrodku, by móc nafaszerować posiekanym mięsem i przyprawami lub owczym serem." * Nigdy nie byłam w Turcji, nigdy nie jadłam pide w żadnej restauracji. Ale wybrałam się pewnego dnia na zakupy. Odwiedziłam stoisko z tanimi książkami. Pogrążyłam(...)wyrobić na stolnicy posypanej mąką. Podzielić na 4 porcje, rozwałkować owalne placki. Na każdy nałożyć nadzienie. Uformować łódeczki (łącząc końce placków). Pokropić oliwą i posypać kuminem.  Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż pide się zrumienią. Można podawać z kawałkami cytryny do pokropienia. Ciasto jest bardzo delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie, sprężyste

KUCHARNIA
Pyszna zapiekanka ze schabem i sosem porowo – serowym 181

Bardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką

Kuchnia Pokoleń
Bakłażan faszerowany 101

Odkryłam ostatnio ... że inna nazwa bakłażana to psianka podłużna :) Tak mnie to zaintrygowało, że szukając jeszcze innych informacji natknęłam się także na inną jego nazwę czyli

Taste Therapy
Strudel z kapustą i grzybami 91

Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny.Składniki:1 duży płat ciasta

wyzwania kuchenne
1448. Placek z szynką 160

"Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem

Moje domowe kucharzenie
Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie 129

Dobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków

Fleksitarianizm.pl
Kapuśniaczki 166

delikatne, a do tego na drugi i trzeci dzień jest świeże i smaczne, a podgrzane na tosterze smakują bosko i prawie tak samo jak takie wyciągnięte prosto z piekarnika. Składniki: CIASTO: 350 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)około 25 minut. Po tym czasie kawałki przekładam na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia, układając w dostępach między sobą. Każdy kawałek smaruję roztopionym masłem na końcu posypując wybranymi ziarnami lub po prostu solą.  Kapuśniaczki wkładam do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piekę około 15-20 minut. Każdy piekarnik inaczej grzeje, więc zerkajcie do kapuśniaczków i obserwujcie stan

Blondynka Gotuje
Paluszki rybne z łososia, ryż i surówka z marchewki i jabłka 126

swoich pociech? Korzystacie z gotowców, czy robicie je sami? Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest to wersja bezglutenowa . Do tego ryż ugotowany według instrukcji na opakowaniu, no i koniecznie musi być (przynajmniej u nas) surówka(...)minutkę. Tą wersję wybrałam tym razem. 2. Zdrowszy. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć paluszki w ziarnach (ok.minutę z każdej strony), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Marchewki i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych dodatków – wybieram tylko słodką marchewkę

Dietolog
Klasyczna lazania pomidorowa 136

się nie przypalił - ma wtedy gorzkawy posmak . Całość zdjąć z patelni i odstawić na chwilę na bok. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki. Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone pomidory i chwilę poddusić. Następnie dołożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, sos sojowy(...)plastry mozzarelli sosu beszamelowy płaty makaronu Wierzch posypać żółtym serem - startym na grubych oczkach tarki . Naczynie z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - dolny poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 35-40 minut, aż ser z wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie

Grunt to przepis!
Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką 85

Zastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie

Kuchnia w czekoladzie
Samosy z kurczakiem 162

tutaj drugorzędne znaczenie - najważniejsze jest nadzienie. I tak do czebureków dodałam mięso, cebulę i czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było, to- zwykłe pierogi - tyle tylko, że smażone (pieczone) a nie gotowane. I to właśnie przyprawy nadają(...)cienki kwadrat, nakładamy sporą łyżkę nadzienia i zlepiamy w kształcie trójkąta. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Można je także upiec w piekarniku jednak mi bardziej smakują smażone. Po wyjęciu z patelni dobrze jest je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki na sos łączymy w ilości według uznania. Dokładnie mieszamy

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania