mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:306/400)

Pasztet lub babeczki jaglano-grzybowe 158

Świętach mam chyba przesyt mięsa i z przyjemnością przygotowuję dania wegetariańskie. W warzywniku wciąż mam jarmuż, więc pomyślałam o pasztecie pieczonym w keksówce wyłożonej jego świeżymi liśćmi. Na półce zapasik kasz, które są świetnym połączeniem z grzybami. A tych mam w zamrażarce wciąż spory zapas. Do tego ciut pachnących przypraw, trochę pracy i potrawa gotowa :) Okazuje się, że jest(...)Zetrzeć do masy ok. pół gałki muszkatołowej. Wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć do keksówki, mocno ugniatając. Na wierzchu ułożyć kilka liści laurowych.   Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C. przez ok. godzinę. Po upieczeniu wyjąć pasztet spodem do góry. Resztę masy można wyłożyć do foremek na muffiny. Mi wyszło 6 babeczek. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem 146

Jest wiele osób, które w pizzy lubią chrupiący brzeg, ja do nich należę. Postanowiłam zrobić pizzę z dużym, solidnym, chrupiącym brzegiem. Do pizzy nie dodałam żadnych wędlin, ani mięsa i wyszła równie pyszna. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto:  3,5 szklanki mąki,  40g świeżych drożdży,  350 ml letniej wody niegazowanej,  4 łyżki oleju,  1,5 łyżeczki cukru(...)blaszce. Spód ciasta smaruję sosem. Następnie nakładam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 179

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy.  U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować(...)niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut.  Babkę z piekarnika możemy wyjąć

Symfonia Smaków
Piersi z kurczaka zapiekane z młodą kapustą 263

Cukier wiedziałam, że na pewno spróbuje przygotować podobną zapiekankę. W smaku jest rewelacyjna - przełamanie słodkiej kapusty i lekko pikantnych piersi z kurczaka… ponadto prawie całe danie jest zapiekane w piekarniku, więc idealne dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłków. Poniższa zapiekanka jest również świetna do odgrzewania. Podczas zapiekania kapusty wytworzy się dość duża ilość wody, więc(...)Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC.  Jeżeli podczas pieczenia zauważycie

Ugotować
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 185

może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina(...)chłodziłam przez noc. Dynię również upiekłam poprzedniego wieczoru. Potem wystarczyło dokończyć farsz, ulepić i usmażyć. Empanadas z pieczoną dynią i chorizoprzepis własnyna 10-12 sztukczas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta + 2 godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas + 15 min. smażenieSkładniki:ciasto:50 g masła150 ml wody300 g mąki pszennejszczypta solina

Chilli Czosnek i Oliwa
Faszerowane bataty 260

Faszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat

UgotujmyTo.pl
Golonka w warzywach 152

   Czas na solidną porcję mięska.Golonkę zrobimy w warzywach.   Kilka golonek moczymy w zimnej wodzie a następnie marynujemy w solance przez 2

Maminek kulinarny
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 361

Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na

karmelowy
Zielona tarta 141

Bo dawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy

gutfut
Kulki szpinakowe 162

Według naukowców z uniwersytetu w Ulm na kondycję umysłu wpływa spożywane jedzenie. Dzięki codziennemu jedzeniu produktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko

My Chcemy Jeść
Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza 180

Uwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej

karmelowy
Ciasto francuskie z pieczarkami 440

 Gdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po

UgotujmyTo.pl
Owsiana tarta z fenkułem, czosnkiem i tymiankiem 116

Tak, tak. Dawno tarty nie było (cóż za oklepany tekst już na tym blogu). I dawno nic z koprem włoskim nie wyczyniałam (to też niedługo stanie

gutfut
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 139

Już w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli

My Chcemy Jeść
Kaczka pieczona z jabłkami 168

pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Renety obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Podsmażyć ok. 3 minuty na 1 łyżce masła. Wsadzić do środka kaczki, spiąć wykałaczkami lub zszyć otwór nicią kuchenną. Kaczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia piersią do dołu. Wlać połowę wina. Piec w 200°C przez ok. 30 minut, raz w tym czasie podlewając sosem z pieczenia(...)Następnie kaczkę obrócić, zmniejszyć temperaturę do 160°C, piec jeszcze 1 godzinę i 30-45 minut. W czasie pieczenia często podlewać sosem, uzupełnić wino i kilkakrotnie obrócić. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika odstawić. Pozostałe jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub na cząstki. Na patelni stopić pozostałe masło, skarmelizować cukier, podsmażyć jabłka. Ułożyć na kaczce i wokół. Podawać

Pełny talerz