mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:309/400)

Bułki do hamburgerów- najlepsze! 189

może by tak hamburgery? Pyszne, soczyste mięsko podane w mięciusiej, puszystej bułce. Najlepsze są bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne od wszystkich chemicznych polepszaczy, natomiast mięso najlepsze jest przyrządzane na grillu, ale że pogoda nie bardzo, to takie z patelni też będą super. Do tego wystarczy trochę keczupu, lub ulubione warzywa i uczta gotowa. Bułeczki sprawdzą się(...)układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kolejne 30-45 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem lub żółtkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią

Rozpustne gotowanie
Papryka faszerowana kuskusem 192

Zazwyczaj jadłam paprykę faszerowaną mięsem mielonym. Tym razem jednak zdecydowałam się na ukochany przeze mnie ostatnio kuskus. Połączenie jest lekkie i smaczne. Składniki: 6 średnich papryk opakowanie kaszy kuskus 8 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki 4 ogórki konserwowe sól, pieprz pół łyżeczki chilli 30 dag żółtego sera Wykonanie: Kuskus zalać wrzątkiem trochę powyżej poziomu kaszy. Odstawić pod przykryciem(...)chili. Dodać do kaszy i wymieszać. Papryki przekroić na połowy, oczyścić z gniazd nasiennych, napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać startym żółtym serem.  Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 25 minut

Pasja Smaku
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 193

źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki )   Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponujesię z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania.Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości, czyli te większe. Mniejsze dorsze są pod ochroną(...)filety - dzielę je na mniejsze kawałki, długości ok. 10-15 cm (jak polędwiczki) i także układam w naczyniu. Zalewam rybę sosem tak, by przykrywał całkowicie kawałki. Wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekam 20-25 minut. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chrupiące roladki z piersi kurczaka nadziane parówką 294

ketchupem lub musztardą Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: (na 8 roladek) 4 piersi z kurczaka (grubsze, pojedyncze) 4 parówki z szynki (u mnie z serii de luxe Henryk Kania ) olej do smażenia Na panierkę: 5 czubatych łyżek mąki(...)Roladki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu ze wszystkich stron. Roladki smażymy dłużej, aby mięso nie było surowe. Jeśli nie jesteście pewni czy wasze roladki są gotowe wystarczy przeciąć jedną i sprawdzić czy się dobrze usmażyła. Można je również dopiec np. w piekarniku. Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodkie okruszki
Udka w miodowej glazurze z chilli 157

 Moja nagroda pocieszenia. Jest mi źle. Mój mężczyzna wyjechał na kilka tygodni, a ja przed Jego wyjazdem obiecałam sobie, że zacznę się zdrowo odżywiać. I

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta z grzybami leśnymi. 184

ostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki  125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze(...)ubijamy), dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy całość. Dodajemy grzyby posiekaną natkę i rozmaryn. Delikatnie łączymy całość. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy blachę ciastem. Nakłuwamy. Obciążamy grochem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st przez 15-20 min. Następnie wyjmujemy groch i pieczemy jeszcze przez 5-10 min. Wylewamy na ciasto farsz i pieczemy przez 30 min. Pycha!!! P.S. Użyjcie

Brzuszki Łakomczuszki
Kotlety z fasoli i pieczarek 145

różnych składników - od kasz po warzywa. Muszę jednak przyznać, że najbardziej lubię te ze strączków, gdyż są wartościowym źródłem białka, doskonale zastępują mi mięso a do tego mogę podać je z dowolnymi dodatkami. Przeważnie je piekę, gdyż od razu mogę zrobić ich większą ilość, bez długiego stania przy kuchence. Tym razem w głównej roli wystąpi biała fasola. Mam wrażenie(...)Zblendować na jednolitą masę. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem lub oliwą. Formować kotleciki, gotowe układać na blaszce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut na jednej stronie, przekręcić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut.  Kasza

Fabryka pomysłów
Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami 246

każdy fan makaronów na pewno się w nich zakocha! Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami: Składniki Ilość porcji: 2 Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g ) Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka – 200 g Brokuł – 200 g Ser mozzarella – 100 g Cebula – 30 g 1 ząbek czosnku Kilka liści świeżej bazylii Oliwa z oliwek Sól(...)nadziewamy muszle makaronowe. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 682,7 kcal Białko: 100,9 g Tłuszcze

ale Pysznie
Sprawdzony przepis na gniocchi 194

Gnocchi powinny być delikatne i miękkie jak puch. I takie własnie wychodzą według tego przepisu: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Czas

Niedzielny kucharz
Frittata z łososiem i szpinakiem 169

Frittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i

My Chcemy Jeść
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 220

Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i

karmelowy
57. Pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami 226

Gdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do

Be Fit Be Strong
Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta i salami! 172

Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami!  Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł na

SMYKWKUCHNI
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 154

postąpić ze skrzydłami. 2. Pozbawioną kości kaczkę ułożyć na desce skórą do dołu. Odkroić najgrubsze części mięsa z piersi i ud i pokroić w kostkę. Umieścić kostki z powrotem na kaczce, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i skropić koniakiem i porto. Zawinąć mięso, przełożyć do miski i wstawić do lodówki. 3. Zeszklić posiekaną cebulę powoli na maśle na wolnym ogniu(...)Jeszcze raz posmarować górną warstwę ciasta roztrzepanym jajkiem. Umieścić dyszę rurową w środku ciasta, aby wypuścić parę podczas pieczenia lub naciąć głęboko w 2-3 miejscach, 7. Piec przez 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180° C. Wyjąć z piekarnika, delikatnie odkleić i podnieść górną warstwę ciasta i wyjąć kaczkę. Oczyścić z nitek, umieścić z powrotem w cieście

GRUBY WAŁEK
Tarta z marchewką i tymiankiem 136

Dziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się

W kuchni wieczorem
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 170

przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu,Sól i pieprz Cayenne do smaku,1 łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie słupki (dł. 4-5 cm).Boczek pokroić w zapałki, włożyć na rozgrzaną patelnię, wysmażyć na chrupko, przełożyć łyżką cedzakową na talerz wyłożony dwoma(...)smażyć kolejne 3 sekundy.Schab włożyć do przypraw, smażyć 5-8 minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu (ok. 5 minut). Jeśli sos dyniowy będzie zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli

SzczyptaSmaQ