często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim w rodzinie! Uwielbiam mięso z kurczaka i jest to przeważnie jedyne mięso jakie jem, ponieważ nie lubię wieprzowiny, a na przygotowanie wołowiny nie zawsze mam czasu. Moją ulubioną częścią jest pierś z kurczaka, ponieważ jest ona niskokaloryczna, zawiera dużo białka i jeżeli(...)godz w chłodne miejsce. Jeżeli nie mamy czasu to możemy od razu piec, ale jeżeli mamy czasu, to warto zaczekać, bo efekt będzie lepszy. Zamarynowane piersi zawijamy w folię aluminiową (każdą oddzielnie) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 min, 10 min do końca otwieramy folię, aby piersi zrumieniły się. Po upieczeniu czekamy
Kuchnia Łukaszadrugi istotny czynnik. Dobra marynata, która nie zabija smaku ryby, ale go podkreśla, zwykłego karpia potrafi zmienić w gwiazdę :) Na smak tej ryby wpływa również jej wielkość. Najdelikatniejsze mięso mają karpie ważące około 1,5 do 2,5 kg . Duże np. 5-cio kilogramowe ryby zwykle uważane są za mniej smaczne. Dylematem jednak są ości, które u dużych okazów(...)takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne 5-10 minut. Mój dzisiejszy karp piekł się w towarzystwie leszcza, który również był smaczny
Trzeci talerzramadanu jako obowiązkowy składnik posiłku, gdy przestaje już obowiązywać nakaz ścisłego postu. Pide piecze się z mąki pszennej, nadaje mu kształt łódki z rozcięciem pośrodku, by móc nafaszerować posiekanym mięsem i przyprawami lub owczym serem." * Nigdy nie byłam w Turcji, nigdy nie jadłam pide w żadnej restauracji. Ale wybrałam się pewnego dnia na zakupy. Odwiedziłam stoisko z tanimi książkami. Pogrążyłam(...)wyrobić na stolnicy posypanej mąką. Podzielić na 4 porcje, rozwałkować owalne placki. Na każdy nałożyć nadzienie. Uformować łódeczki (łącząc końce placków). Pokropić oliwą i posypać kuminem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż pide się zrumienią. Można podawać z kawałkami cytryny do pokropienia. Ciasto jest bardzo delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie, sprężyste
KUCHARNIABardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia PokoleńOdkryłam ostatnio ... że inna nazwa bakłażana to psianka podłużna :) Tak mnie to zaintrygowało, że szukając jeszcze innych informacji natknęłam się także na inną jego nazwę czyli
Taste TherapyPyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny.Składniki:1 duży płat ciasta
wyzwania kuchenne"Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem
Moje domowe kucharzenieDobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków
Fleksitarianizm.pldelikatne, a do tego na drugi i trzeci dzień jest świeże i smaczne, a podgrzane na tosterze smakują bosko i prawie tak samo jak takie wyciągnięte prosto z piekarnika. Składniki: CIASTO: 350 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)około 25 minut. Po tym czasie kawałki przekładam na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia, układając w dostępach między sobą. Każdy kawałek smaruję roztopionym masłem na końcu posypując wybranymi ziarnami lub po prostu solą. Kapuśniaczki wkładam do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piekę około 15-20 minut. Każdy piekarnik inaczej grzeje, więc zerkajcie do kapuśniaczków i obserwujcie stan
Blondynka Gotujeswoich pociech? Korzystacie z gotowców, czy robicie je sami? Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest to wersja bezglutenowa . Do tego ryż ugotowany według instrukcji na opakowaniu, no i koniecznie musi być (przynajmniej u nas) surówka(...)minutkę. Tą wersję wybrałam tym razem. 2. Zdrowszy. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć paluszki w ziarnach (ok.minutę z każdej strony), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Marchewki i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych dodatków – wybieram tylko słodką marchewkę
Dietologsię nie przypalił - ma wtedy gorzkawy posmak . Całość zdjąć z patelni i odstawić na chwilę na bok. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki. Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone pomidory i chwilę poddusić. Następnie dołożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, sos sojowy(...)plastry mozzarelli sosu beszamelowy płaty makaronu Wierzch posypać żółtym serem - startym na grubych oczkach tarki . Naczynie z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - dolny poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 35-40 minut, aż ser z wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie
Grunt to przepis!Zastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie
Kuchnia w czekoladzietutaj drugorzędne znaczenie - najważniejsze jest nadzienie. I tak do czebureków dodałam mięso, cebulę i czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było, to- zwykłe pierogi - tyle tylko, że smażone (pieczone) a nie gotowane. I to właśnie przyprawy nadają(...)cienki kwadrat, nakładamy sporą łyżkę nadzienia i zlepiamy w kształcie trójkąta. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Można je także upiec w piekarniku jednak mi bardziej smakują smażone. Po wyjęciu z patelni dobrze jest je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki na sos łączymy w ilości według uznania. Dokładnie mieszamy
sierotka maRysia w kuchnidelikatne mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości. Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza do pysznego weneckiego risotto, aromatyzowanego liśćmi laurowymi i czosnkiem. Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne danie z okonia pieczonego(...)piec razem z okoniem, lub pokroic na grubsze plasterki i przez 10 minut piec same ziemniaki lub ugotować wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie parę minut). Do tej pysznej i delikatnej rybki polecam białe półwytrawne wino Celebro Spain o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. (kilck) Okoń morski pieczony
Mia Cucina Sofietarazu się przyznam zajęłam się bardziej szukaniem przepisu na mięso do hamburgerów niż na samo pieczywo i poszłam na łatwiznę i skorzystałam z najprostszego przepisu nie zawierającego wielu składników. Obawiałam się, na prawdę bałam się, że bułkami skopsam obiadek dla mężusia ale ku mojemu zaskoczeniu najłatwiejszy przepis okazała się przepyszny i z czystym sumieniem mogę go polecić, zarówno jako bułki(...)już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 6 w miarę równych kawałków i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na min 40 mi do wyrośnięcia. Jak już wyrosną piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy dokładnie jajkiem i posypujemy sezamem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Piekielna Kuchnia Pati