Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 306kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam. Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego(...)desce do krojenia i dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mięso z łopatki mieszamy z karkówką, dodajemy zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sporą szczyptę tymianku. Mieszamy z żółtkiem. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka
sierotka maRysia w kuchni
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 191upieczcie do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200⁰C. Oba sposoby są jednakowo dobre, więc gdzie tkwi różnica? W konsystencji ziemniaków – te upieczone w piekarniku będą bardziej kruche i lekko chrupkie, stracą sporo wody podczas pieczenia, smakują bardzo dobrze od razu po zrobieniu sałatki ale i na drugi dzień, kiedy smaki się „przegryzą”. Sałatka z ziemniaków gotowanych jest smaczna(...)jest nudno! Sos wlewamy do sałatki i po raz kolejny wszystko dokładnie – ale delikatnie –mieszamy. Podajemy ciepłą, zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu. Tak doprawiona cudnie pasuje do jasnych mięs – kurczaka, indyka, cielęciny, ale i do ryb – zarówno smażonych, jak i gotowanych. Ta pikantna sałatka z ziemniaków przełamie też tłusty aromat grillowanej wieprzowiny – zabierzcie ją wtedy na grilla, na zimno
Karo in the Kitchen
Pikantna salsa paprykowa 262Pikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka faszerowana czerwonym ryżem i warzywami 165Szał na czerwony ryż wciąż trwa i nie mija Właśnie dotarła do mnie nowa dostawa i musiałam ryż wkomponować do swojego obiadu. A ponieważ ostatnie dwa
gutfut
Kurczak pieczony na butelce piwa 181Lubimy drób i często robimy. Drób jest wdzięcznym produktem. Robi się stosunkowo prosto i stosunkowo szybko. Słyszałem różne teorie, że niektórzy ludzie nie lubią drobiu, bo
Marder&Marder Manufacture
Ziemniaki boulangère (pieczone w bulionie) 720Chrupiące i złociste na wierzchu jak pasta filo, delikatne,aromatyczne i rozpływające się w ustach pod spodem. Tak przygotowane ziemniaki są bardzo popularne we Francji
Z Kuchni Do Kuchni
MAKOWIEC 242Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie tylko cukru!) Wypróbowałam oba i oba polecam.Spróbujcie i porównajcie sami. Przepis na ciasto z jajkami (przepis pierwszy): 1 kg mąki kostka masła szklanka(...)części. Rozwałkowałam je cienko. Rozsmarowałam na nie masę makową. i zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam je na kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny. Można posypać również skórką cytrynową lub pomarańczową
potrawyregionalne
Filet indyka faserowany 192Od czasu do czasu lubię więcej czasu poświęcić jakieś potrawie.Dzisiaj to był Filet z indyka faszerowany pastą z bobu i szpinaku i filetem z kurczaka .Trochę
Eli Gotowanie
TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł 391które kosztuje mniej niż 5 zł za porcję. Nie wymaga ono także wielkiego wysiłku, a smakuje wybitnie. Co więcej, jest to zdrowe i pełnowartościowe danie – nie zawiedzie ani miłośników mięsa ani zwolenników warzyw. Łączy ono w sobie nutę polskości z włoskimi smakami, a takie połączenia są zawsze w dziesiątkę! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)rozkruszamy fetę na wierzchu potrawy. Całość polewamy pozostałością oliwy z pomidorów oraz posypujemy oregano oraz bazylią. OM NOM NOM! 10. ZAPIEKANIE (15 min): całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 10 min. Następnie przełączamy tryb na górny, aby dopiec fetę, przez następne 5 min. Uważamy, aby jej nie spalić. OM NOM NOM! 11. PODANIE: po wyjęciu z piekarnika
Nerds Kitchen
Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese 302Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domową pizze na ziołowym cieście z sosem bolognese. Przygotowanie nie sprawi Wam kłopotów. Pizza jest pyszna, sycąca i
Słodkie okruszki
Buddha bowl – czyli miska boskich smaków i zdrowia 179Do misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna
Niedzielny kucharz
Domowa pizza z salami 217Tegoroczne wakacje są pełne sportowych emocji. Całkiem niedawno kibicowaliśmy naszej drużynie piłki nożnej, a teraz wspieramy polskich zawodników na Igrzyskach Olimpijskich. Jak wiadomo nie
Menmagazine
Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole 319Cieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w
karmelowy
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 221Jeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczka
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 190dajcie mi znać, co sądzicie! To pierwszy odcinek cyklu, więc wszystkie Wasze uwagi będę brać na klatę :) Czekam również na Wasze sugestie, jakie ma być kolejne menu - wegetariańskie, z mięsem, a może same lunche do pracy? Poniedziałek - Frittata z lodówkowych resztek (lub pieczarkami i papryką) Na początek tygodnia polecam Wam frittatę, do której możecie wrzucić produkty, które zalegają(...)minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach. Ja przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła od góry. Jeżeli masz patelnię odpowiednią do piekarnika, wstaw do niego frittatę na 200 st. C i zapiekaj, aż frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwa