stosowne.Już na wstępie podkreślam, że kurczak musi się marynować przez noc. Miejcie to na uwadze, jeśli planujecie przygotować to danie i zróbcie zakupy dzień wcześniej. Warto dać mięsu te 12 godzin w marynacie. Oczywiście można też skrócić je do 3-2 godzin, ale to już nie do końca to samo :)Składnikimarynataszklanka jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru1(...)dnia przekładamy kurczaka na blachę do pieczenia pokrytą najpierw srebrną folią, a na niej papierem do pieczenia. Niech folia ma podwinięte boki do góry, żeby soki, które wydobędą się w trakcie pieczenia nie spłynęły pod jej spód. Kawałek po kawałku przekładajcie kurczaka, zdejmując z niego nadmiar marynaty. Resztę marynaty dodamy do sosu. Pieczemy kurczaka na najwyższej półce w temperaturze
W kuchni wieczoremczyli ekspresowe, bardzo smaczne, jabłkowe kruche ciasto dla leniwych lub zabieganych. Przygotowałam sypaną szarlotkę, gdyż zostało mi trochę papierówek, a zapowiedziała się rodzina na grilla. Uznałam, że do grillowanego mięsa powinien być jakiś słodki, mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki i inne(...)szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 kilogram jabłek (u mnie 14 sztuk papierówek) lub duży słoik musu z jabłek 125 g masła Cukier puder do posypania, albo lukier przygotowany z ½ szkl. cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny. Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia, dzielimy na 3 części (wychodzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWypiekaniem na śniadanie. I znowu my w roli prowadzących. Dla niewtajemniczonych przypomnę:jest to wspólna akcja blogerów kulinarnych. Spotykamy się wirtualnie, tzn, każdy w swojej kuchni, przy swoim piekarniku. Jest zarzucany jakiś temat i wszyscy go wykonują. A potem na zdjęciach oglądamy co kto przygotował. Tym razem zaproponowaliśmy właśnie drożdżówki z makiem. Uwielbiamy takie bułeczki. Powolne, słodkie śniadania z kubkiem(...)łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i studzimy. Mak mielimy w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową możemy zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI Potrzebujemy: masa makowa
Marder&Marder ManufactureU nas ostatnio wzrosło spożycie ryb - zgodnie z noworocznym postanowieniem - i dobrze, że się tego trzymamy :) Dzisiaj propozycja na kolendrowego łososia z przepyszną kapustą curry
Moje Kuchenne RewelacjeKolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z
Moja Delicjazakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska(...)tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca nie wiem, czy chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery
Kulinarny karnet ChristopheraKurczak ” Caserta „, prosty obiad Kurczak „Caserta ” to łatwy do wykonania , przepis , nie jest to żadna oryginalna kuchnia włoska , a raczej luźna jej
Ogrodnik w podróżyPieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka(...)cytryny Przygotowanie pure z dyni: Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości (około 30-40 minut w zależności od wielkości kawałków i gatunku dyni). Gdy dynia
Codzienne Gotowanieustnej, podczas problemów trawiennych, w bólach mięśniowych i menstruacyjnych. Był ratunkiem dla przeziębionych. Cynamon można dodać nie tylko do ciast. Pasuje do herbaty, kawy, napojów mlecznych, a nawet mięsa. Przyjemnie aromatyzuje nalewki. Warto dodać, że przyprawa ta jest sprzymierzeńcem odchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych(...)zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po około 10 sztuk. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-18 minut. Z podanych proporcji otrzymamy około 20 bułeczek
Smakowity Blog Kulinarnyzalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy Fale Dunaju ze śliwkami z tęczą w tle Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwek Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak(...)autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Tartaletki ze śliwkami i kremem migdalowym autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Śliwki pod kruszonką z migdałami autorka: smakufabryka | blog: Smaku fabryka Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką autorka
Weekendy w domu i ogrodzieAle chłodno w tym Trójmieście! W Szczecinie i Warszawie temperatury były tak wysokie, że krótkie spodenki wydawały się być za dużym odzieniem, a tu mam
Be Fit Be StrongZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja DelicjaWięc nie budzi mojej awersji. Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul(...)dość długo, aby należycie przesiąknąć aromatem marynaty - ja zostawiłem je w marynacie w lodówce na całą noc. Istotnym jest także odpowiedni wybór żeberek - polecam takie, które mają jak najwięcej mięsa i jak najmniej tłuszczu. Żeberka pokroiłem w kawałki zawierające po 2 - 3 kostki. W misce pomieszałem 2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki suszonego
Wyprawy kulinarneBył pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to
peanutbuttermonster