Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około 5 minut, do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij kiełbaski na talerz i odstaw. Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 oC. Zwiększ ogień pod patelnią i włóż grzyby wraz z tymiankiem, smaż(...)lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku i włóż ponownie kiełbaski do patelni. Wyłóż puree na kiełbaski w sosie, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut do zarumienienia. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp tymiankiem i podawaj. Smacznego! English version Sausage, vegetable and mash bake (6-8 porcji) Ingredients: 1 kg potato
karmelowycały czas mieszając odparowujemy resztę mleka. Jeśli mamy mniej cierpliwości możemy mak odcedzić na drobnym sicie wyłożonym gazą lub cienką ściereczką. Sparzony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie (jeśli używamy maku suchego mielonego należy mak zalać szklanką wrzącego mleka, dobrze wymieszać i gotowe :)). Do zmielonego maku dodajemy masło, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy(...)Ostrym nożem nacinamy ciasto wzdłuż do połowy głębokości rolad. Teraz zaplatamy na przemian, tworząc warkocz. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Do pieczenia można użyć też standardowej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Końce warkocza sklejamy ze sobą tworząc wieniec. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy no około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Na 15 minut
Rozpustne gotowanieKlasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie
wyzwania kuchenneChrupiące, słodkie pieczone rzodkiewki i jędrne pieczone krewetki al dente. Doskonały duet. Również kolorystyczny. Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek –
Niedzielny kucharzJuż starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród
My Chcemy Jeśćsię z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun z cukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna(...)ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana do posypania blachy do pieczenia na wierzch: 2 małe cukinie 200 g sera feta 4 łyżki oliwy pul biber lub płatki chilli do smaku Przygotowanie: W miseczce wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw
Chilli Czosnek i Oliwamięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka Składniki: Ciasto (4 duże(...)zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego
Mania GotowaniaDzisiaj wątróbka z kurczaka w zupełnie innym wydaniu.Kupujemy 1 kg świeżej wątróbki. Obieramy 4 marchewki, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku. Potrzebna
Maminek kulinarnyPrzedstawiam Wam drugi przepis na pizzę, jest naprawdę bardzo smaczna. Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie
The Sweet DamselTrwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i
UgotujmyTo.plsosu. Takiego gęstego, a'la pieczeniowego, którym można by polać polentę. Wydaje mi się, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo(...)macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części
Chilli Czosnek i OliwaZawartość w 100 gramach to aż 1132mg. Pokrywa to zapotrzebowanie w 24%. ~Żelazo: składnik hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu. Często spotykane są niedobory u osób unikających mięsa i wegetarian. Tych drugich być może zaskoczy fakt, że goji zawierają przeciętnie dwa razy więcej przyswajalnego żelaza niż soja. ~Cynk: niezbędny do budowy białek, łańcuchów DNA. Jego(...)kulę, wkładamy ją miski i pozostawiamy na ok. 1h. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklaną ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy blaszkę z ciastka do piekarnika i pieczemy ciastka ok. 20-25 minut w 180*C (na złoty kolor). Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego ciastka: Przepis dodaję do akcji
chili & sugarpiekarnika :) Składniki na bułki ( 8 bułek) : 3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 szklanki wody 50g świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1/3 szklanka oliwy 1 łyżka ziaren sezamu białego 1 łyżka ziaren sezamu czarnego 1 jajko Składniki ( 2 burgery) : 300g mięsa mielonego 1 jajko(...)swoją objętość. ( W tym momencie możemy przejść do przygotowania mięsa i krojenia innych składników ) Kiedy ciasto już będzie odpowiednie, wyrabiamy je ponownie 2 minuty i dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy placki o średnicy ok. 13 cm i grubości 1 cm. Układamy je na papierze do pieczenia. Po czym smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Odstawiamy
Parowar Facetaobiadową: "Znaczy taki szybki numerek dziś mamy?" Co racja, to racja! :) Składniki na 3 porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: ZAPIEKANKA: 1 opakowanie tortellini z mięsem [250g] - u mnie Henglein; świeże, nie mrożone 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bukiet jarzyn - w mrożonce były: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki(...)warstwę sosu beszamelowego. Posypać startym żółtym serem - jeśli ktoś życzy sobie bardziej serowego smaku, można podwoić tu ilość żółtego sera . Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Piec ok. 25 minut minut, aż ser z wierzchu apetycznie się zarumieni. Zapiekankę podawać gorącą prosto na stół w naczyniu w którym się piekła. Błyskawiczny
Grunt to przepis!warzywami (zwana u nas wegetariańską), to kolejna po gazpacho andaluz potrawa, którą skosztowałam po raz pierwszy w czasie mojej podróży do Hiszpanii. Można powiedzieć, że jest to przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana. Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa, które akurat są w sezonie. Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający(...)warzywnego sól, pieprz Przygotowanie: Papryki przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (najlepiej pod górną grzałkę) i piecz 15-20 min., aż skórka papryki zrobi się w wielu miejscach czarna. Przełóż papryki do miski, przykryj folią plastikową i odstaw
Chilli Czosnek i Oliwa