mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:312/400)

Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 208

Pieczenie jest moim ulubionym sposobem przyrządzania ryby. Zdecydowanie zdrowsze od smażenia (zwłaszcza w panierkach), szybsze od gotowania na parze, jest swoistym kompromisem pomiędzy smakiem a wartością

Even Better Food
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 271

    Czasem tęsknię za białą mąką, tymi tartami i innymi kruchymi spodami… zawsze wtedy szukam dozwolonych na nie przepisów, ale z reguły szybko o nich

Jak gotować i nie zwariować
Kabanosy w cieście francuskim - szybka, świetna przekąska 199

Bardzo cenię domowe przekąski, które można zrobić w chwilę, a smakują wybornie. Zazwyczaj gdy organizuję jakąś posiadówkę czy imprezę, staram się o różnorodność na stole. Żeby

Be Fit Be Strong
Paszteciki nadziewane pieczarkami 142

Paszteciki nadziewane pieczarkami /grzybowe paszteciki Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 40g masła - 1/3 szklanki mleka - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2

Kuchnia co dnia
Pierś kurczaka z pomidorami i mozarellą 230

roku na rok spożycie białego mięsa w Polsce rośnie. Obecnie szacuje się, że w ciągu jednego roku zjadamy ponad 28kg kurczaka. Nic w tym dziwnego, skoro cały czas niezwykle popularne są budki z pieczonymi kurczakami, sieciowe fast foody sprzedają nam skrzydełka lub nuggetsy, a na wszelkiego typu imprezach rodzinnych króluje de vollaile. Swoją popularność kurczak zawdzięcza również cenie. Średnia(...)Ziemniaki przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, papryką w proszku i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie ziemniaki. Kurczaka i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Danie jest gotowe, kiedy z kurczaka po przekłuciu wypływa przeźroczysty płyn a ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie

Jacob Tastes
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 157

się nie przypaliła) , dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojone w bardzo małą kostkę oba rodzaje papryki. Smażyć kolejne 3-4 minuty.  Dodać podsmażone wcześniej mięso, rozgniecionego batata, przyprawy stale mieszają smażyć po kolejne 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.   Przygotowanie i lepienie samosa    Ciasto ponownie zagnieść(...)pozbyć się nadmiaru tłuszczu.   Jeżeli do smażenia używamy frytkownicy, to temperatura oleju powinna wynosić 150-160 stopni. *** Samosa (nazwane często sambousa) można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 103

Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły

My Chcemy Jeść
30 przepisów na listopad 147

sięgam po orzechy , zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna(...)sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Kostka karmelowa. 213

pieczenia i kakao, przesiewamy ją wprost do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ze sobą. Gładkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy na pewno się upiekło :) MASA KARMELOWA: 1 niepełna szklanka cukru 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)Wszystko dokładnie mieszamy i pilnujemy, żeby karmel równomiernie oblepił orzechy. Teraz przekładamy całość na pergamin lub papier do pieczenia i czekamy, aż orzechy wystygną. Zimne kroimy w drobniutką kosteczkę, lub tak jak ja wrzucamy do woreczka i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, aż uzyskamy odpowiednią grubość. Można również wrzucić orzechy do blendera, ale tu trzeba być bardzo ostrożnym i pilnować, żeby

Rozpustne gotowanie
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 384

Dziś podzielę się z Wami fantastycznym daniem - tortilkami ziemniaczanymi z boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników, jak np. do pizzy. Pozwólcie się zainspirować! :)  Przepis inspirowany przepisem na >Kartoffel-Speck-Tortillas< z niemieckiego magazynu kulinarnego "Meine Familie(...)posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy

Kuchnia Prezydentowej
wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 172

mój pierwszy własny pasztet :) I od razu wegański... Jeszcze za czasów gdy jadłam mięso nigdy nie próbowałam pasztetu. Jakoś nie żałuję :) Do spróbowania pasztetu roślinnego ciągnęło mnie od dawna i po zjedzeniu kupnego pasztetu sojowego pewnej znanej firmy (nie będę tu robić antyreklamy :)) nieco się zraziłam... Postanowiłam jednak zrobić swój własny, bo wiadomo, że to co domowe = najlepsze! :) Ten domowy(...)patelni mieszamy z ugotowaną i przestudzoną soczewicą. Dodajemy przyprawy, olej, mielony len, sos sojowy, mieszamy i miksujemy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę na pasztet. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Pasztet przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 257

się mu nie stanie - też będzie smakowało). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podduszamy, zamykamy pory. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Podduszamy razem. W między czasie w piekarniku powinny robić się nam ziemniaczki. Umyte, pokrojone tak jak chcemy, ponacierane przyprawami z odrobiną oleju. 180 stopni, góra-dół (+ termoobieg jeśli na czasie nam zależy). 15-20 minut im wystarczy. Na gorące(...)Jako, że ta starsza o figurę dba to przygotowuje sobie mięso na "suchej patelni" bez grama oleju - bardzo dobrze wychodzi. Fakt, faktem, że patelnia u nas rzadko widzi się z mięsem, bo przygotowujemy je zwykle w bardziej dietetycznej i zdrowej wersji - króluje u nas drób pieczony, ale od czasu do czasu można zgrzeszyć. Wersja ekspresowa przewiduje różnego rodzaju obróbki

Wypisz Wymaluj
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 164

bezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie(...)nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy o swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki. Nie cool. Moda na weganizm zachowuje

ladykitchen
Pasztet z ciecierzycy i dyni 198

To już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to

UgotujmyTo.pl
Ośmiornica pieczona w folii 273

podać tak,by wyglądał ładnie i elegancko na talerzu. To jednak nie jest istotne, bo dla konesera osmiornicy nie wyglad jest ważny, ale jej wyrafinowany smak i wyjatkowo delikatne mięso. Jak prawidłowo oczyścić i przygotować ośmiornicę? Kliknij w ten link i dowiesz się wszystkiego od A do Z , łącznie z innymi przepisami na osmiornicę Dodatki podane do śmiornicy mogą nadrobić(...)wypadku sałatka z ziemniaczków aromatyzowana limonką i ziołami doda ośmiornicy "rumieńca". Celowo wybrałam jasny ocet balsamiczny (a nie ciemny), aby zachować jasny, klarowny kolor sosu powstały w trakcie pieczenia z oliwą. Ziarna kolendry mają zupełnie inny aromat niż świeża kolendra. Jest lekko cytrusowy, więc jeśli nie lubisz natki kolendry, nie obawiaj się ziaren kolendry, które są bardzo przyjemnie aromatyczne. SKŁADNIKI

Sztuka gotowania w/g Samiry