Uwielbiam figi, praktycznie co weekend przygotowuję sobie na śniadanie tosty z figami i serem i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam udka z kurczaka w
karmelowyPyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1
MarcinChefKolejny debiut w kuchni :D Dzięki któremu jeszcze bardziej uświadamiam innym a nawet sobie, że potrawy bez mięsa, a wykonane wyłącznie z roślin mogą być smaczne! Wiem, że na pewno będę kombinować w przyszłości z tym przepisem, urozmaicać i modyfikować. Jednak jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Kotlety mają miękką strukturę w środku, natomiast z wierzchu są dość mocno przypieczone(...)bądź jeśli wolisz na masę bezgrudkową. Do masy dodaj siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem nakładaj łyżką porcję masy, uformuj okrągłego kotleta w preferowanej wielkości. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 50 minut
Zdrowie na języku :PKiedy zobaczyłam 3 dni temu ten przepis u Maggie , natychmiast postanowiłam go zrealizować. I przeczucie mnie nie myliło. Mięso wyszło wspaniałe, a sos...! Po prostu brak słów, by wyrazić jego aksamitność, delikatność, idealną harmonię aromatów. Dlatego nic więcej o nim nie napiszę. Musicie sobie zrobić i spróbować. I nie marudźcie - jest to jedno z najprostszych, tak doskonałych włoskich dań(...)żaroodpornym. 3. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 4. Cebulę posiekać, podsmażać na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żeby wszystko zmiękło. Wrzucić pomidory (bez soku), doprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec
Kuchnia Prezydentowejkupować szynki jak można w prosty sposób zrobić własne i wiedzieć, że zjadamy 100 % mięsa w mięsie! Na blogu już można znaleźć przepisy na pieczone szynki http://ugotujmyto.pl/szynka-pieczona-z-musztarda-i-miodem/ czy http://ugotujmyto.pl/pieczona-szynka-w-rozmarynie/ . Obie pyszne :)! Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na szynkę pieczoną w pomarańczowo-miodowej glazurze. Wymaga trochę więcej pracy i czekania, ale naprawdę jest(...)zdecydowanie Wam ta szynka jest dla Was. Jeśli nie lubicie takich połączeń to zawsze możecie wypróbować pozostałe przepisy No i dodatkowo szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym idealnie będzie pasowała na świąteczny stół. Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym Składniki: Zalewa: 2 litry wody 12 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kminku
UgotujmyTo.plgorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty;100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka);1 duża cebula;1 duże jajo;200 ml kaszy manny;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżeczka kimnku;2 ząbki czosnku(...)Wystudzić.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złoty kolor.Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajo, przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około
Gospodyni MiejskaDziś kolejny mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Lionie mecz o wszystko zagra Rumunia i Albania. Proponuję lekkie i smaczne danie, które pochodzi
My Chcemy JeśćSzukacie pomysłu na dietetyczne nuggetsy ? Trafiliście idealnie :) Dzisiaj dla Was coś pysznego w wersji "odtłuszczonej". Mianowicie do przygotowania tych chrupiących kąsków z kurczaka nie użyłyśmy tłuszczu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJesień już pełną gębą niestety. Póki co cieplej raczej nie będzie, może być co najwyżej zimniej, bo przed nami już tylko zima teraz. Skoro więc nie
Marder&Marder ManufactureSzparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do
My Chcemy Jeśćmiędzy innymi niezwykłymi walorami smakowymi tej ryby, co sprawia, że mieszkańcy Ameryki i Europy coraz częściej, mimo dostępu do wielu innych gatunków, zdecydowanie wybierają mirunę. Nic dziwnego, gdyż mięso miruny jest chude, delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam(...)wierzch, posyp selerem naciowym oraz dodaj pomidora sparzonego, obranego ze skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI 500 g filetów z pstrąga łososiowego 30 g zielonych oliwek 4 łyżki bu ł ki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku
La grande e la piccola cuocaDomowy pasztet to jeden z moich ulubionych rarytasów, który kojarzy mi się z dzieciństwem :) Tak tak .. uwielbiam wszelakie pasztety włącznie z tymi pieczonymi. Dziś jednak
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDanie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką. Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów
Pyry na GazDziś w końcu mięso :) Od dawna kusił mnie kurczak pieczony w ten sposób. W końcu postanowiłam i ja go sobie przygotować. Nie ma przy nim za dużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało(...)dnia, na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy go z lodówki. Butelkę piwa otwieramy i przelewamy połowę jej zawartości do szklanki. Na otwartą butelkę nakładamy kurczaka - powinien stabilnie stać. Kurczaka umieszczamy w naczyniu, aby wytapiający się tłuszcz miał gdzie spływać. Pieczemy go przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 20 minut możemy podkręcić piekarnik na 200-210 stopni, jeśli
My simple kitchen