przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu, okazało się, że były(...)Rewelacyjna zabawa!Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny;gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość) wyjmujemy wcześniej(...)porcjami ubite na sztywno białka jaj i dokładnie mieszamy.Przygotowanym farszem napełniamy nasze foremki (najlepiej użyć jednorazowych do pieczenia pasztetów). Dokładnie ubijamy łyżką (tak by wypełnić narożniki i by nie było pustych miejsc po upieczeniu pasztetu), wygładzamy i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (ja piekłam na termoobiegu) ok.55 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia
Smaczne ZdroweDziś coś dla mięsożerców - boczek pieczony w majeranku. Wersja najprostsza jaka może być, a zarazem bardzo smaczna. Boczek po upieczeniu jest aromatyczny, z zewnątrz przypieczony
Kuchcik gotujeGofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z
My Chcemy JeśćSoczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą
Wanilia i Kardamonteż świetną propozycją ciepłego dania gdy przychodzą do nas goście, są bardzo podzielne i można je sobie przygotować nieco wcześniej, odstawić na bok i odpowiednio wcześniej tylko wrzucić do pieca aby podać ciepły posiłek. Preferuje zapiekanki z dużą ilością warzywa aby było zdrowo i tym razem z drobiowym gyrosem aby było do syta. A wy już taką jedliście(...)kurczaka myjemy i kroimy w paseczki, obsypujemy przyprawą gyros i mieszamy z łyżką oleju, odstawiamy na godzinę ( a najlepiej cała noc) aby mięso się zamarynowało. Smażymy na suchej patelni parę minut aż mięso się zetnie ale nadal będzie miękkie, ok. 3 min. Ryż gotujemy do miękkości doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka
W kuchennej krainieSkładniki: Kaczka ( moja miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka
Darcia w kuchniProsty przepis na przyrządzenie pysznej piersi z kaczki. Na świąteczny obiad jak znalazł Ostatni raz jadłam kaczkę w dzieciństwie, kiedy babcia na wsi jeszcze je hodowała
e-PrzepisyKulinarnewykonania: Schab umyć, jeżeli jest zamrożony należy odpowiednio wcześniej rozmrozić. Rozkroić na płat o grubości ok 1 centymetra a następnie delikatnie, aby się nie rozpadł rozbić tłuczkiem do mięsa. 3 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem płat schabowy, posypać solą, pieprzem, suszonym majerankiem, zrolować, zawinąć w folię i włożyć na 4 godziny do lodówki. Jeżeli(...)oleju i włożyć roladę. Piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C w naczyniu zamkniętym Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjąć na chwilę roladę, porozcinać i zdjąć nitkę oraz liście laurowe. Na całą roladę położyć wzdłuż plastry żółtego sera gouda, zamknąć jeszcze naczynie i wstawić roladę na 5 minut do nagrzanego piekarnika aby ser się rozpuścił. Upieczoną
Na słodko lub wytrawnierostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową zarówno na zewnątrz, jak i w środku, co powoli(...)lodówki pozostawiłem je na godzinę, aby osiągnęło pożądaną temperaturę. W międzyczasie przygotowałem dodatki do mięsa. 4 małe ziemniaki obrałem ze skóry, umyłem i przez 10 minut dotowałem we wrzącej osolonej wodzie. Po tym czasie odcedziłem je i umieściłem w piekarniku z włączoną funkcją grilla w temperaturze 180 stopni na 20 minut. Następnie obniżyłem temperaturę w piekarniku do 90 stopni
Wyprawy kulinarneOstatnio robiłam specjalnie dla Was paszteciki z kapustą i grzybami, ale niestety nie wyszły :( Piekarnik, którego używam w akademiku jest w okropnym stanie i nie nadaje się do niczego innego jak tylko podgrzewania. Ostatnio mi nawet muffinki nie wyszły, a w sobotę rano jak piekłam bułeczki to z góry się spaliły a w środku ciasto było surowe :( Przyznam(...)zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać wcześniej umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą już gotowe, na na patelnię dołożyć dokładnie oczyszczone mięso z indyka. Doprawić jeszcze raz solą i pieprzem oraz papryką słodką. Smażyć do momentu aż mięso straci surowość. Do tego czasu kapusta oraz makaron powinny być już gotowe. Kapustę odcedzić
Zgrabne GotowanieTak przygotowany schab smakuje jak... kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go
Szefowa kuchniPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.składniki:1
Monia miesza i gotujeniebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno, np. pokrojona w plastry(...)przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem. To samo robimy z drugim płatem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno
Kuchnia MagdaLenyodżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów. Bowiem jest tego naprawdę warte. Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju(...)łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło lub na zimno
Miód i pieprz