mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:296/400)

PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI 177

przygotowywałam to danie, to troszkę się przeliczyłam, miałam wówczas bardzo duże piersi, piekłam je ponad godzinę i ciągle były wewnątrz surowe, musiałam je pokroić na mniejsze kawałki i dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się sukcesem. Mięso było bardzo delikatne, soczyste, cudownie aromatyczne i smakowite... Inspiracją był wujek google, niestety nie pamiętam(...)każdym ułożyć pierś i dokładnie otulić wędzonymi plastrami. Na dno żaroodpornego naczynia przełożyć podsmażone pory, następnie ułożyć piersi w otulinie boczkowej. Na wierzch wyłożyć roladki śliwkowe. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać w tej temperaturze ok. 45 minut, na termoobiegu . Gdy piersi będą większe, czas należy wydłużyć. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 240

ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego(...)prowansalskie i polać oliwą. Skropiłam je też odrobiną miodu i sosem worcester a także podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez około godzinę. Można je przykryć folią aluminiową. Czyż nie wyglądają przepięknie?    Żeberka przełożyłam do naczynia żaroodpornego.   Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na godzinę. Żeberka co jakiś czas przewracałam i smarowałam marynatą

potrawyregionalne
Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami 209

Ostatnią z potraw jaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego(...)mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut . Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Jak polędwiczkę przełożymy na druga stronę

Kuchenne Wariacje
Zapiekana fasolka szparagowa 196

Zapiekana fasolka to sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Komponuje się także z daniem głównym. Oto banalny przepis na niebanalną żółtą fasolkę. Składniki 300 g

My Chcemy Jeść
Pasztet pieczarkowo- jajeczny + film 141

Pasztet pieczarkowo- jajeczny czyli smakowity dodatek do kanapek na śniadanie i kolację a do tego banalnie prosty w przygotowaniu. To idealna propozycja dla osób które nie jedzą mięsa i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego pasztetu.  składniki na formę keksową 70 dag pieczarek 10 ugotowanych na twardo jajek + 2 surowe 1 cebula pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu(...)tartą, całość doprawiamy sporą szczyptą soli oraz  czarnym pieprzem i bardzo starannie mieszamy. Do posmarowanej tłuszczem formy keksowej przekładamy farsz pieczarkowo-jajeczny i dokładnie go rozprowadzamy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 60 minut, po upieczeniu przestudzamy i wstawiamy do lodówki

Smakowite Dania
Paszteciki z mięsem 318

Paszteciki zawsze mnie przerażały...nie wiem czemu. Wydawało mi się, że to trudne, pracochłonne...nic bardziej mylnego. Jeżeli raz spróbujecie, nigdy już ich nie kupicie. Paszteciki

Humanistka w kuchni
Karkówka z pieczarkami i cebulą 164

Pyszna soczysta karkóweczka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie.  Łatwa w wykonaniu,   nawet dla początkujący.  - ok. 1 kg karkówki - 0

Kuchcik gotuje
Kurczak pieczony na butelce 4089

paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko wyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać(...)Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Można także namoczyć na noc butelkę od piwa w wodzie – wtedy etykieta sama odejdzie. Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC – 190°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy etykietę z piwa i myjemy butelkę z resztek kleju. Piwo odkapslowujemy i nakładamy kurczaka od strony kupra. Szyjka butelki powinna wyjść

Poezja smaku
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 230

Kupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w  cieście ziemniaczanym.     Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych

Maminek kulinarny
Bakłażan faszerowany pod jaglaną pierzynką 241

szybki obiad gotowy już w 35 minut. To danie kuchni roślinnej to świetne rozwiązanie dla wegan, wegetarian ale także jako jarskie danie w dni, kiedy nie chcemy jeść mięsa i potrzebujemy warzywnej alternatywy. Bakłażan faszerowany pieczarkami, pomidorami i ciecierzycą Przepis na faszerowanego bakłażana towarzyszy mi w kuchni od lat. To świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Przygotowuję go w wersji(...)mąki jaglanej, mleka kokosowego i przypraw: suszonej cebuli, czosnku, pieprzu cayenne oraz płatków drożdżowych nieaktywnych, które nadają masie lekko serowy posmak. Przepis na bakłażana pieczonego Wszystkie składniki pięknie zapiekły się w piekarniku a wierzchnia warstwa faktycznie nawet trochę przypominała rozpuszczony ser. Przed podaniem posypałam bakłażany nasionami granatu oraz posiekaną kolendrą, która nadała daniu niezwykłego aromatu. Jeśli lubisz dania

Book of spells
Terrina z łososia w maku 151

Terrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa(...)keksową wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyciągnąć gotową terrinę), smarujemy masłem i oprószamy suchym makiem. Wkładamy masę, układamy kostki łososia – równamy powierzchnię, ponownie – masa – kostki łososia – aż do wyczerpania składników (u mnie były trzy warstwy). Wierzch stanowi masa. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy makiem. Keksówkę wkładamy do szczelnej blaszki. Wlewamy wrzątek do ¾ wyskości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º

mojewypiekiinietylko
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 197

ryżową. Jest to pseudozboże, którego możemy używać jako zamiennika ryżu, kaszy czy ziemniaków. Nie zawiera glutenu, posiada za to niezbędne egzogenne aminokwasy, więc jest dobrym produktem dla osób niejedzących mięsa. Ponad to quinoa ma niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o linię. Jest również bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia, witamin(...)pasty sezamowej Łyżka melasy z granatem Łyżka wody Batat, marchew i pietruszke myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut co jakiś czas mieszając warzywa, aż zmiękną i sie przyrumienią. W międzyczasie gotujemy komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Zawsze głodna!
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples 220

Dziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami

karmelowy
Gryczana granola z jagodami goji 148

Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec

My Chcemy Jeść
Zapiekane warzywne kanapeczki 174

Zapraszam na małe warzywne zapiekane kanapeczki. Trzy pyszne warzywka razem z mozzarellą nie tylko fajnie się prezentują ale też wspaniale smakują. Kanapeczki idealne na przekąskę lub

Monia miesza i gotuje