wchłonie wodę. Nie trzeba mieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. 4. Umytą kapustę włoską drobno siekamy i wrzucamy do miski, w której jest już mięso z przestudzonym ryżem. 5. Następnie wbijamy jajko, dodajemy starty ser twardy, sypiemy sporo przypraw: 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej majeranku, niemało kminu rzymskiego i do tego dodajemy usmażoną cebulkę(...)wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy nasze gołąbki. W moim wyszły "trzy piętra". Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 12. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Po tym czasie ściągamy przykrywę i zapiekamy jeszcze
Kawa z mlekiemROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base(...)soup 1 onion 2-3 garlic cloves allspice peppercorn bay leaves 3-4 pepperoncinos . Mięso umyj, włóż do garnka, wsyp łyżkę soli zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 godziny. Warzywa obierz, cebulę opiecz nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej opiecz ją w piekarniku. Gdy mięso się ‚wyleży’ w solance opłucz je i włóż z powrotem do garnka
Martyna CooksWarto czasem odpocząć od mięsa i zjeść coś lżejszego,ale też pożywnego. Zwykle dla zdrowia zaleca się wprowadzenie do codziennego menu większej ilości warzy co z przyjemnością czynię. Inspiracją do zrobienia poniższego dania była wegetariańska Jadłonomia. Przejście na wegetarianizm mi nie grozi, ale jeśli chodzi o to jedno danie zdecydowanie polecam wersję warzywną. Chodzi o pasztet. Przyznam, że kiedy(...)ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka smalcu Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy na talarki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut aby zmiękł. Następnie studzimy. Soczewicę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny, a następnie gotujemy około
Bon appetit mon amienacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa, obsypujemy bułką tartą i gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po 30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie zarumienione mięso z fantastycznym farszem. Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1. Potrawa przygotowana z tego przepisu(...)dorzucamy do sera. Całość mieszamy. Piersi z kurczak myjemy i usuwamy błonki. Ostrym nożem nacinamy w każdej kieszonkę. Do środka nakładamy przygotowany farsz. Piersi układamy na blaszce do pieczenia, nacieramy 2 łyżkami oliwy. Następnie oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a na końcu posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 180 stopni na około 30 minut. Smacznego
Kolizje Smakówmięsnego farszu zapieczonego pod ziemniaczanym purée. Jestem wielką miłośniczką wszelkich zapiekanek, dlatego musiałam spróbować Shepard's pie w wersji wegańskiej. Aby przygotować roślinny odpowiednik tej potrawy wystarczy zamiast mięsa użyć np. zielonej soczewicy i możemy cieszyć się pyszną i sycąca zapiekanką :) Zapiekanka pasterska z soczewicą Składniki: 0,5 kg ziemniaków 50 g wegańskiej margaryny 1 szkl suchej soczewicy(...)pieprz i ugnieć całość na gładkie pur é e. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę warzywną, a na niej rozprowadź warstwę ziemniaczanego pur é e. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez ok. 40 minut lub do momentu, aż pur ée się ładnie zarumieni. Smacznego
wegujemyniepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują(...)syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty obierz i pokrój w cienkie plasterki, bakłażany natomiast w 1cm plastry. W małej kokilce wymieszaj 2 łyżki oliwy oraz ½ łyżeczki soli i za pomocą
Roślinna - blog wegańskiziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki. A Wy z jakimi dodatkami(...)papryczkę chili, wszystko dodać do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2. Boczek zesmażyć na chrupko na średnim ogniu, dodać kiełbaskę, zrumienić z każdej strony, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, przełożyć do warzyw. Dodać zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. 3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika
Kuchnia Prezydentowejrozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 min bardzo często mieszając, aby granola się nie przypaliła. Płatki i orzechy mają być zarumienione i chrupiące, ale nie przypalone. Po wyciagnięciu z piekarnika, odstawiamy blachę z granolą do całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonych płatków dodajemy kostki suszonego ananasa i płatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Moje sugestie: Do granoli(...)obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone
Zawsze głodna!łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części(...)gnocchi też pora przyjdzie! Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce do pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja. Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika. Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego! Tak zapieczone będą miały aromatyczną chrupiącą skórkę wzbogaconą dodatkowo
Z Kuchni Do Kuchnipanie proponowały kapustę jako substytut mięsa z grila. Kto nie próbował pieczonej kapusty ten nie uwierzy, że spokojnie może iść w szranki z dobrym kawałkiem pieczystego. Można ją zjeść z ciemnym pieczywem, solo, albo z dodatkiem innych pieczonych warzyw. Zobacz też inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Kapuśniak z pieczonej kapusty My postanowiliśmy zrobić(...)niej… kapuśniak. Zblendowaliśmy ją po upieczeniu, podlali bulionem i podali z pokrojonymi pieczonymi marchewkami i ziemniakami. Fioletowy kapuśniak może wyglądać nieco osobliwie, ale mieliśmy pod ręką czerwoną kapustę, bo wykorzystywaliśmy ją również we wtorkowym makaronie warzywnym. Uważamy, że sprawiła się świetnie! Poza tym taki kapuśniak wygląda nietuzinkowo:) Jeśli szukacie jakiejś odmiany, innego pomysłu na codzienne dania, kapuśniak z pieczystego
Niedzielny kucharzmięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia, coś nowego, coś pysznego! Gołąbki mega duże, pieczone na blasze podane z sosem kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść! Gołąbki z młodej kapusty Składniki: 16 dużych gołąbków 1 duża młoda kapusta 400 ml ryżu 500 g mielonego mięsa 300 g surowej salsiccia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń w rulon. Ułóż gołąbki jeten obok drugiego na blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut. W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając grzyby
codojedzeniaPyszne i soczyste skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z pięknie zrumienioną skórką. Słodycz miodu w połączeniu z musztardą idealnie do siebie pasują i sprawiają, że
Oryginalny smakTym razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować
Kuchcik gotujemożna spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso coraz popularniejsze u nas, ma swój charakterystyczny smak i potrzebuje więcej czasu by było pyszne od kurczaka. Polecam kupować mięso tylko ze sprawdzonych źródeł bo tylko wtedy możemy być pewni wartości odżywczych. Zapraszam dziś do Azji bo użyję bardzo dużej ilości orientalnych przypraw popularnych jako dodatek do mięs głównie(...)udka najpierw wcierając sól i przyprawy, następnie miód a na końcu dodajemy olej i wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc. 2/ Wyjmujemy udka, nastawiamy piekarnik na 185 stopni i pieczemy w naczyniu żaroodpornym kaczkę 1,5 godziny bez termoobiegu. Możemy go włączyć na kilka minut przed końcem pieczenia odsłaniając naczynie. Pamiętajmy o podlewaniu kaczki wytopionym tłuszczem
Kuchnia PROzdrowotnaPyszna i aromatyczna rolada z kurczaka, soczysta i łatwa w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu możemy ją pokroić w grube plastry i podać jako pieczeń obiadową lub schłodzić i pokroić cieniutko jako wędlinę. Idealna na Święta! Składniki: kurczak ok. 1,5kg 3 łyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon(...)wyciągamy z lodówki, wzdłuż brzegu układamy farsz i rolujemy mięso. Roladę obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadła się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy roladę z obu stron na złoto. Następnie zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy 250ml wody. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) na 80minut i ustawiamy temperaturę 180*C. Upieczoną
Gotowanie i blogowanieczasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i odstaw. Opłukaj bakłażana pod zimną, bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej trzy łyżki oleju(...)jedną trzecią sosem mięsnego, na to wyłóż jedną trzecią ziemniaków i bakłażanów. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników, po czym wyłóż równomiernie beszamel. Posyp parmezanem, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut lub ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Moussaka (6-7 servings) Ingredients: 2 aubergines, cut into 1cm slices 1 tbsp salt 750 g pork mince 1 onion
karmelowyrozszarpać mięsa roztrzaskujemy mięso przez woreczek foliowy. Należy pamiętać aby nie za mocno uderzać ponieważ indycze mięso jest delikatne i możemy szybko zrobić dziurę :) Rozbite mięso solidnie smarujemy musztardą, przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Ja uwielbiam pieprz więc dodaję go dość sporo. Następnie dodajemy na górę pokrojoną w kostkę: cebulę, porę, ogórki kiszone, szynkę i boczek. Mięso zawijamy(...)roladki za pomocą nici. Smażymy na rozgrzanej patelni aż się mięso zarumieni i odstawiamy na bok aż ostygnie by ściągnąć nici. Następnie wkładamy roladki do naczynia żarootpornego, zalewamy naszą zupą cebulową i zapiekamy w piekarniku przez ok. 50-60 minut w 180*C ( wszystko zależy od wielkości mięsa) Od czasu do czasu podlewamy roladki wywarem aby góra nam nie wyschła
W Moim Magicznym DomuA tym razem coś z myślą o tym , co lubią sobie mięskiem dogodzić.Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu
Ostra na Słodko