mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:282/400)

Soczysta i aromatyczna pieczeń z indyka w bazylii i chili 171

Tak przyrządzona pieczeń zastosowań ma wiele, u mnie- tego dnia co upiekę- serwuję na ciepło jako danie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy

Kraina Miodem Płynąca
Karkówka zapiekana ze słodką kapustą 194

było na moim blogu dania mięsnego. Dzisiaj mam dla Was pyszną, soczystą karkówkę pieczoną w słodkiej kapuście z pieczarkami. Rewelacyjny smak. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Całość podałam z ziemniakami puree. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne, to przepisy i pomysły znajdziecie w zakładce MIĘSA Składniki 500 g karkówki bez kości 1 mała główka kapusty 250 g pieczarek(...)rumiany kolor. Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a następnie przełożyć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a następnie wlać na mięso. Pieczarki pokroić w plastry i wymieszać z resztą kapusty po czym wyłożyć na mięso. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. karkówka zapiekana

O kuchni z uczuciem
Zupa curry z kurczakiem i grzankami! 193

puree z pieczonej dyni piżmowej - 2 marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 500 ml wody - 100 ml śmietanki 36% - olej sezamowy - kilka kromeczek bagietki - pistacje - pasta curry green - chili WYKONANIE: Pierś z kuczaka myjemy, osuszamy , kroimy w kostkę, dość sporą kostkę. Mięso obtaczamy w przyprawie curry. W dużym garnku, na maśle i oliwie podsmażamy mięso. Około 4 minuty. Wyjmujemy(...)gładką masę. Dodajemy smażonego kurczaka i ponownie gotujemy przez 15 minut. Zupę doprawiamy pastą curry green, solą i chili. Bagietkę kroimy na paseczki i rumienimy w tosterze, w piekarniku lub na patelni jak Wam wygodnie. Zupę podajemy z gorącymi grzankami, skropioną olejem sezamowym i posypaną posiekanymi pistacjami. Pyszotka! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Rolada schabowa z białą kiełbasą 158

Super na zimno jak i na ciepło. Na zimno idealnie smakuje z sosem tatarskim lub czosnkowym. Pomysł na taki schabik mam od mojej bratowej Moniki, ona

Kuchnia Pokoleń
Makowiec świąteczny z bakaliami 233

zalać wrzącą wodą tak, aby był całkowicie przykryty i pozostawić do wystygnięcia. Wystudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody, po czym 2 lub 3 krotnie zemleć w maszynce do mięsa na sitku o jak najdrobniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodać cukier, aromat migdałowy i bakalie.  Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak wymieszany z bakaliami Całość przesmażyć na niewielkim(...)roladę, a końce podłożyć pod spód. Papier do pieczenia posmarować cienko olejem, ułożyć na nim makowce i zawinąć 2-krotnie pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni pomiędzy papierem a ciastem. Makowce ułożyć w keksówkach lub na blasze pozostawiając między nimi kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina z warzywami i kaszą orkiszową 119

Witajcie! Wczoraj było pieczenie z maluchami, dziś obiad dla prawdziwych mężczyzn, czyli wołowina z warzywami podana z kaszą orkiszową. Jesteście chętni??  Emotikon smile Składniki na 2 porcje: 1 szklanka kaszy orkiszowej 250 g wołowiny marynata do mięsa: (1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego Olejowy Raj , sól morska Falksalt , pieprz czarny) marchew cebula czerwona papryka 1/2 opakowania groszku(...)miękkości. Mięso : pokrój w plastry wołowinę, zmieszaj z marynatą. Połóż na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Czas smażenia zależy od upodobań. Ja robię stopień wysmażenia well, done.  Warzywa : umyj warzywa. Marchew, paprykę, pieczarki pokrój w plastry, cebulę w krążki. Podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj sól i pieprz. Gdy warzywa będą gotowe razem z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego

Bike By Life
Pieczony królik 207

Mięso królika po prostu uwielbiam :) Zawsze kojarzy mi się z miłym czasem w dzieciństwie. Mama wtedy często piekła w prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest delikatne i soczyste, jeśli pozwolimy mu leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu(...)mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli olej wsiąkł w królika, dolewamy ok. dwóch łyżek. Ponownie wstawiamy królika do lodówki. W sumie

Weekendy w domu i ogrodzie
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 162

ociekające tłuszczem. Prawdziwa włoska pizza po prostu nie przypomina fast fooda!. Sekretem włoskiej pizzy jest intensywne i bezpośrednie działanie ciepła. Taki rodzaj ciepła najlepiej możemy uzyskać z grilla, nie piekarnika. Przygotować cienkie ciasto do pizzy, wyłożyć to co chcemy na nie i grillować je na tyle długo aby ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej(...)serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na makaronie. Włosi nie duszą mięsa w sosach tak bardzo jak mogłoby nam się to wydawać. Aby uchwycić prawdziwe włoskie smaki z grilla, polecamy kilka przepisów na danie

naRuszcie
Szaszłyki drobiowe z morelami 163

suszonych moreli- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 3 cebule (biała i czerwona)- ok. 100g boczku wędzonego- patyczki do szaszłyków- oliwa w sprayu Wieczorem (dzień wcześniej) trzeba zamarynować mięso oraz namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków. Umyte i osuszone piersi drobiowe przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki(...)zawsze daję paprykę. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod którym jest blaszka (będzie na nią  kapał sos). Skrapiamy je oliwką w sprayu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia, szaszłyki obracamy. Z powyższych proporcji wyszło mi 11 szaszłyków. Ilość zależy od doboru składników. Możemy zrobić bardziej „mięsne” lub  bardziej „warzywne. Moje

mojewypiekiinietylko
Zraziki z szynki 129

Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego.Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych.Potrzebujemy:-zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg-3 plastry boczku wędzonego lub surowego-cebulę-3 marchewki-ogórek kiszony-2 ząbki czosnku-ketchup-przyprawę do mięs-olej-kawałek pora   Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.Plastry delikatnie tłuczemy,posypujemy(...)patelnię przekładamy pokrojone warzywa.Gdy się zeszklą przekładamy do naczynia na zrazy.   Dolewamy 0,5 szklanki wodyprzykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Gotowe.   Możemy je podać z frytkami i surówką zimową.Smacznego

Maminek kulinarny
Biała lasagne ziemniaczana. 182

lazania to nic innego jak... ....następna zapiekanka ziemniaczana w moim wykonaniu. Czy to Wasze smaki musicie sprawdzić sami. Składniki (na małe naczynie żaroodporne): 2 spore ziemniaki  duża garść pieczonego kurczaka krojonego w kostkę garść papryki krojonej (najlepiej białej i żółtej) kilka piór cebuli czerwonek kilka plastrów mozzarelli szczypta siekanego szczypioru dla koloru ;)  tajemniczy sos ;)   Przygotowanie: Ziemniaki(...)dwoma łyżkami śmietany 18%. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Powstały sos wyłożyłam na warzywa z mięsem. Posypałam szczypiorkiem. Położyłam jeszcze 3 plastry sera i przykryłam warstwą ziemniaków. Zapiekałam pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryłam a opcje piekarnika zmieniłam za "górne zapiekanie" by przyrumienić lekko ziemniaki. Na ostatnie 5 minut posypałam odrobina zwykłego sera żółtego. "Włala

Kuchnia po mojemu
Zainspiruj się wiosną z Graal – lekka sałatka i ...konkurs! 114

Składniki w dowolnych proporcjach puszka tuńczyka w kawałkach  Graal burak pieczony w piekarniku ogórek świeży pomidorki koktajlowe lub śliwkowe brokuł gotowany na parze szpinak baby mix sałat glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny listki bazylii i czarny sezam do dekoracji Najpierw upiecz buraka w piekarniku do miękkości, obierz, pokrój na plasterki i odstaw na bok. Międzyczasie ugotuj(...)diety.Wpływają pozytywnie na cały organizm człowieka, ponieważ w składzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i wiele ważnych pierwiastków. Jest to także dobra alternatywa dla białego i czerwonego mięsa, równie smaczna i łatwa w przygotowaniu. Całość posyp bazylią, dosmacz glassą sojową , a przed podaniem dodaj czarnego sezamu. Sałatka gotowa! Zdrowa i lekka przede wszystkim...a jeśli już mowa

Z Kuchni Do Kuchni
Maślankowe udka z piekarnika 201

Mięso kurczaka zamarynowane w maślance i upieczone w piekarniku po prostu rozpływa się w ustach. Niby zwykły kurczak, a smakuje wyjątkowo. Dzisiejszy kurczak jest bardzo aromatyczny, bo dodatkowo został zamarynowany w moich ulubionych przyprawach: kolendrze z czosnkiem i imbirem, potem upieczony z gałązkami natki pietruszki. Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjąkowego smaku. Składniki: 4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami(...)sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TARTA PROWANSALSKA 118

Pierwsze wiosenne, intensywne promienie słońca i od razu mam ochotę zmienić swoje zimowe nawyki żywieniowe. Mięso zaczyna odchodzić na drugi plan, a ja spragniona warzyw, zaczynam zdecydowanie częściej po nie sięgać. Czy obserwujecie u siebie podobne syndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona(...)średnim ogniu przez 4-5 minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy. Wylać masę jajeczno-paprykowo-pieczarkową na ciasto w formie. Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 35-40 minut albo do chwili, gdy tarta się zetnie i nabierze złocistej barwy

Kuchnia w opałach