naszych Polskich rolników i masaży i przyrządzę golonkę po Bawarsku, zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką jest go tak dobrze przyrządzić, nie którzy "peklują" najpierw golonki inni po prostu nacierają mięso przyprawami i zostawiają na 1 noc do " przegryzienia". Ja jednak należę do tych mniej cierpliwych niż leniwych i jak najszybciej chcę(...)glazurę. Wlewamy do rondelka chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-250 °C i pieczemy 1,5 godziny i co 30 min polewamy glazurą, żeby się nie przypiekły za bardzo. :) Upieczone golonki podawać ze świeżym pieczywem, chrzanem, musztarda
Zainspiruj się kuchniąSzpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych
MarcinChefChyba każdy lubi naleśniki. Każdy z nas ma swoje ulubione i ulubione dodatki do nich. Moje ulubione to naleśniki z serem…:) Ale właściwie lubię
UgotujmyTo.plmiodu 1. Bakalie zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy(...)smarujemy połową maku i zwijamy roladę, boki zakładamy pod spód. Każdą roladę zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu, rolady w papilotach z papieru układamy na formach do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 40 minut, po upieczeniu rozcinamy papier z góry, przekładamy
Apetyczna babeczkajuż od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam go zrealizować. Zachęcona obietnicą soczystego mięsa nadziałam biedaka na butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane(...)kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 2. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy. 3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka. 4. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien
Szefowa kuchniNastępnie odstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby klopsiki zdążyły dobrze przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato. Jak pisze(...)wysokości klopsika), jednak Elena, z zawodu dietetyk, zaproponowała, aby upiec je w piekarniku. Taki sposób postępowania jest nie tylko zdecydowanie mniej kłopotliwy (wstawiacie klopsiki do piekarnika i zapominacie na 30 minut, zamiast stać nad patelnią, a potem wycierać kuchenkę z kropel oleju), ale dzięki pieczeniu klopsiki będą również o wiele zdrowsze (a nadal pyszne). Trzeba tylko
Chilli Czosnek i Oliwagałka muszkatołowa- ser zółty do posypania- naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm)Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone.Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu.W między czasie przygotowujemy(...)beszamelowy.Wylewamy go na płaty makaronu.Składników powinno wystarczyć nam na jeszcze dwie warstwysosu bolońskiego i dwie sosu beszamelowego.Wierzch lasagne posypujemy obficie tartym serem żółtym, całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.Po upieczeniu pozostawiamy lasagne na około 10 minut by "odpoczęła".Następnie kroimy na porcje i podajemy. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniPolskie ziemniaki, śródziemnomorski serek, włoskie oregano i ostre chili. To pyszne połączenie światowych składników może być gorącą przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Oto prosty i
My Chcemy JeśćPropozycja na nieskomplikowany i smaczny obiad. Bez stania przy garach i mieszania.Aromatyczne udka zapieczone w śmietanie.Składniki:1 kg podudzi ( ja wybrałam jak najmniejsze, na
kolorowotorcikowoSZYBKA PRZEKĄSKA Z AWOKADO / QUICK SNACK WITH AVOCADO Przepis na tę przekąskę jest prosty, a wykonanie wręcz banalne, idealne rozwiązanie na imprezy czy wieczorny seans przed
Martyna CooksSZYBKA PRZEKĄSKA Z AWOKADO / QUICK SNACK WITH AVOCADO Przepis na tę przekąskę jest prosty, a wykonanie wręcz banalne, idealne rozwiązanie na imprezy czy wieczorny seans przed
Martyna Cooks3-4 golonki 3 marchewki 1 pietruszka por listki laurowe ziele angielskie sól pieprz rozmaryn kilka ziaren jałowca 1 piwo 2 łyżki miodu 1 kg ziemniaków
Gotowanie jest łatwednie formy ułożyć cebulę i czosnek. Na wierzchu białą kiełbasę owiniętą boczkiem. Końcówki boczku powinny znaleźć się pod spodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać do odpowiedniego (według siebie) zrumienienia się boczku. W połowie pieczenia (mniej więcej wtedy, kiedy cebula będzie już zeszklona i zacznie się rumienić) opcjonalnie wlać białe wino lub piwo. Kiełbasę podawać z pieczywem(...)się logiczne) otrzymamy kiełbasę ugotowaną, a nie sparzoną. Surowej kiełbasy nie należy przekłuwać - ani przed parzeniem, ani w trakcie parzenia. Jeśli ją przekłujemy, wtedy wypłyną z niej soki, a mięso stanie się twarde i suche. Wyjmując kiełbasę z wody również należy zwracać uwagę, aby nie wkłuwać w nią widelca, ani też nie przekrawać jej przy układaniu na półmisek. Odgrzewając
Codzienna kuchnia niecodziennafrancuskiego 150 g pieczarek 2 szalotki bądź 1 mała cebulka sól, pieprz przyprawa do kurczaka starty żółty ser 1 roztrzepane jajko olej do smażenia Paseczki ciasta francuskiego zaplatać naprzemiennie Mięso umyć, osuszyć. Filet z kurczaka rozkroić na mniejsze części (każdą połówkę na dwie lub trzy części). Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę(...)kurczaka. Końcówki ciasta (tzw. ogonki) delikatnie zlepić. Na sam koniec ciasto francuskie przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 40-45 minut w 200ºC (aż do zarumienia ciasta). Podawać kilka minut pod wyjęciu z piekarnika (gorące ciasto może przykleić się do papieru do pieczenia
Ugotowaćdanie być może trzeba będzie dolać więcej płynu (bulionu, wody lub śmietanki). Jeśli chcecie uniknąć niepotrzebnego bałaganu w kuchni możecie upiec roladki w piekarniku. Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około(...)każdy plaster wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cieniutkie filety. Każdy filet, z jednej strony, nacieramy startym czosnkiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. W poprzek plasterka mięsa, tuż przy jego końcu układamy kawałek sera camembert lub gorgonzola. Zwijamy w roladkę. Owijamy w plaster szynki parmeńskiej (lub pół plastra, jeśli roladki są małe). Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy
cool and mintyzestawiamy z ognia, parzymy około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się(...)blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Lekko jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonnajwyżej na kości zostanie nieco więcej mięsa J Jeśli ktoś nie ma cierpliwości do luzowania mięso to może użyć rozbitej piersi z kurczaka, jednak ważne jest by była ona ze skórą. Następnie oprószamy mięso z obu stron solą i pieprzem. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy po trzy na jednym kawałku mięsa, tak jak na zdjęciu. Wkładamy odrobinę(...)masła i zawijamy całość w rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu. Kiedy przygotujemy już wszystkie kawałki mięsa, układamy na nich płatki masła oraz jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Ostatnie 10 minut przełączamy tryb piekarnika na termoobieg, aby skórka ładnie się przyrumieniła. Smacznego
Kolizje Smakówpłaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę wszystko razem dusić. Sos beszamelowy W małym(...)makaron 3 sos boloński 4 warstwa startego sera 5 makaron 6 sos boloński 7 sos beszamelowy 8 makaron 9 starty ser Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. Smacznego
O kuchni z uczuciemżółtymi dziobakami ;) Wczoraj planując zakupy zorientowałam się, że dawno nie gościł na naszym stole. Postanowiłam to nadrobić i tak oto powstało danie na grillowanego kurczaka z porem, papryką i pieczonymi ziemniakami, na które przepis już niedługo :) Por to warzywo dość kontrowersyjne. Przez długi czas miałam przed nim obawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się, że przekonałam(...)jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka lat, można na niej grillować mięso, warzywa, robić grzanki, podgrzewać chleb, robić tosty francuskie... zastosowań jest mnóstwo :) polecam! A jeżeli nie macie jej pod ręką, możecie oczywiście usmażyć kurczaka na patelni lub w piekarniku
Kitchens Alphabet