mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:267/400)

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 303

jest  delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi czas zabierałam się za zrealizowanie tego przepisu, aż wreszcie nadszedł ten moment. Wyszła idealna, pomimo że wiele razy słyszałam o trudnościach z oderwaniem masy od folii. Właśnie bardzo ważne jest użycie folii zamiast papieru do pieczenia, masa lepiej z niej odchodzi, szczególnie gdy dodatkowo posmarujemy(...)pieprz Sposób Jajka ubić mikserem, dodać majonez oraz starty na tarce żółty ser, gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową (folię dodatkowo smarujemy pędzelkiem oliwą). Całość włożyć do piekarnika na 15 minut, lekko zapiec w temperaturze 180º C.  W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Piersi z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy solą

Kuchenne aromaty
Karp w migdałach 466

jajku, płatkach (w dalszym ciągu tylko od strony mięsa). Oliwę rozgrzać (ale nie za mocno) na patelni, włożyć rybę płatkami migdałowymi do dołu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia pierwszej partii przygotować drugą, a potem również usmażyć. Obsmażone kawałki karpia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować sos. Sos 10 g cukru 30 g rodzynek(...)rodzynki zmiękną, a karmel się rozpuści. Do sosu zetrzeć jeszcze trochę skórki z cytryny, dolać wywar z ości. Na wolnym ogniu zredukować zawartość patelni mniej więcej o ⅓. Rozgrzać piekarnik do 170°C (termoobieg). Do sosu dodać śmietankę, poczekać aż się zagotuje. Dodać część masła, rozpuścić ruszając patelnią, doprawić skórką z cytryny. Sos jeszcze raz zagotować i odparować, aby zgęstniał. Karpia

Pełny talerz
Pate z wątróbki z dzika 219

Dziś znowu na chwilkę wracam do dziczyzny. Jakiś czas temu piekłam pasztet z dzika i zostało mi trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić  z niej

Kulinarne przygody Gatity
Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym 232

szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :)  Ilość porcji: 6  Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia  Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku  60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól, pieprz, majeranek Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa(...)pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Chwilkę mieszamy i nakładamy na przygotowane wcześniej kawałki mięsa. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i obwiązujemy nitką/sznurkiem. Zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15 minut, później zmniejszamy temp na 160 stopni i trzymamy jeszcze 45 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami

Kolizje Smaków
Sałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi 243

Sałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Rukola bardzo smacznie komponuje się

My Chcemy Jeść
Pieczone marchewki z sosem balsamicznym 322

Gdy myślimy o marchewce, to pieczenie jej nie jest pierwszym, co nam przychodzi do głowy. Ten niecodzienny sposób przygotowania marchewki z pewnością przypadnie Wam do gustu

MarcinChef
Grillowana cukinia zapiekana z fetą 244

Opcji przygotowania tej cukinii jest kilka. Możemy przyrządzić ją latem na grillu, zimą na grillu elektrycznym, w piekarniku, czy też jak ja na patelni grillowej i

Piekielna Kuchnia Pati
Imprezowe pizzerinki 434

camembert, szalotka, świeże oregano szynka drobiowa, cukinia, papryka, świeży tymianek papryka, szalotka, pomidorki koktajlowe, świeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą(...)minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Przygotować sos pomidorowy. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na ok. 30 kulek wielkości mandarynki. Kulki oprószyć delikatnie mąką, tak aby się nie kleiły. Każdą kulkę należy spłaszczyć i rozciągnąć, tworząć placuszek o średnicy

DefinicjaSmaku
Pieczeń z jajkiem 273

składniki:1,5 kg mięsa mielonego10-12 jajek Farmio5 ząbków czosnku1 cebula2 łyżki majeranku1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1 łyżka oregano4 łyżki bułki tartej1 szklanka wody1 kostka mięsnaDo miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę.Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić(...)piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można odkroić więcej tak aby było widać żółtka wtedy pieczeń ładniej prezentuje się po przekrojeniu) i ułożyć na środku w rządku. Przykryć pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 40-50 minut. Pyszna na ciepło jako danie obiadowe

Monia miesza i gotuje
Golonka po Bawarsku... 283

naszych Polskich rolników i masaży i przyrządzę golonkę po Bawarsku, zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką jest go tak dobrze przyrządzić, nie którzy "peklują" najpierw golonki inni po prostu nacierają mięso przyprawami i zostawiają na 1 noc do " przegryzienia". Ja jednak należę do tych mniej cierpliwych niż leniwych i jak najszybciej chcę(...)glazurę. Wlewamy do rondelka chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-250 °C i pieczemy 1,5 godziny i co 30 min polewamy glazurą, żeby się nie przypiekły za bardzo. :) Upieczone golonki podawać ze świeżym pieczywem, chrzanem, musztarda

Zainspiruj się kuchnią
Ciasto ze szpinakiem 322

Szpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych

MarcinChef
Naleśniki z batatów 183

 Chyba każdy lubi naleśniki. Każdy z nas ma swoje ulubione i ulubione dodatki do nich. Moje ulubione to naleśniki z serem…:) Ale właściwie lubię

UgotujmyTo.pl
Strucla z makiem, zawijaniec 513

miodu 1. Bakalie zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy(...)smarujemy połową maku i zwijamy roladę, boki zakładamy pod spód. Każdą roladę zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu, rolady w papilotach z papieru układamy na formach do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 40 minut, po upieczeniu rozcinamy papier z góry, przekładamy

Apetyczna babeczka
Kurczak pieczony na butelce z piwem 455

już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem kurczakiem w roli głównej postanowiłam go zrealizować. Zachęcona obietnicą soczystego mięsa nadziałam biedaka na butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane(...)kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 2. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy. 3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka.  4. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien

Szefowa kuchni
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 235

Następnie odstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby klopsiki zdążyły dobrze przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato. Jak pisze(...)wysokości klopsika), jednak Elena, z zawodu dietetyk, zaproponowała, aby upiec je w piekarniku. Taki sposób postępowania jest nie tylko zdecydowanie mniej kłopotliwy (wstawiacie klopsiki do piekarnika i zapominacie na 30 minut, zamiast stać nad patelnią, a potem wycierać kuchenkę z kropel oleju), ale dzięki pieczeniu klopsiki będą również o wiele zdrowsze (a nadal pyszne). Trzeba tylko

Chilli Czosnek i Oliwa