wygląd potrawy przypomina do złudzenia jeża, więc na palce mi się cisnęło Szybka, zdrowa, warzywna propozycja na obiad. Dzieci me ostentacyjnie wzgardziły SAMYMI warzywami. Szanowny Mąż węchem szukał mięsa. Ja oczywiście byłam w pełni usatysfakcjonowana. Czyli norma Składniki: 1 świeży bakłażan 1 świeża cukinia cebula czerwona pokrojona w krążki pomidor pokrojony w plastry pokrojone pieczarki ser żółty w plastrach oliwa(...)warzywa zostały całe. Delikatnie rozchylać i wkładać naprzemiennie, jedno warzywo w drugie. Wszystko warto robić już na blasze, na której będziemy piec. Delikatnie pomiędzy bakłażana i cukinię powkładać pozostałe warzywa. Przyprawić i skropić oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika – 180 stop., termoobieg na 20 minut. I oto jest – warzywny jeż! P.S. Tak wiem, zdecydowanie ładniej wygląda przed niż
gutfutlasagne 150 g parmezanu 150g żółtego sera W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony drobno czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut, aż mięso zmieni kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion. Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Teraz możemy zrobić(...)muszkatołową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do żaroodpornego naczynia wykładamy trochę sosu beszamelowego, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Na płatach rozprowadzamy warstwę sosu bolońskiego, następnie polewamy, odrobinę sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem. Powtarzamy jeszcze 3 lub 4 krotnie. Na górne płaty wykładamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem. Tak złożoną lasagne wykładamy do piekarnika i pieczemy
KuchcikoweLovePrzepis na idealne żeberka - lekko słodkie, mocno przyprawione i bardzo soczyste. Idealne na weekendowy obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy mięso zamarynować, lekko przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne żeberka to zajrzyjcie tu (żeberka w marynacie żurawinowej) lub tu (żeberka w lekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek(...)sól, pieprz, pierz chili, paprykę ostrą i słodką oraz czosnek granulowany). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną marynatą zalać mięso. Dodatkowo mięso można przyprawić z wierzchu (dzięki, temu będzie jeszcze bardziej wyraziste). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem, żeberka przyrumienić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Piec pod przykryciem około 90 minut w 180ºC. (najlepiej przed pieczeniem
Ugotowaćrozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Dodać na patelnię, doprawić ziołami, przeciśniętym czosnkiem, ewentualnie dosolić i smażyć jeszcze ok. 3 min. Całość połączyć z pomidorami(...)palnika, dolać mleko i wodę, zagotować cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą, gałką muszkatołową, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sosem polać przygotowany makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 180º. W tym czasie przygotować bakłażana. Umyć i pokroić go w plastry 4-5 mm, osolić i odstawić. Po 10 min Bakłażana ułożyć na makaronie
zabawa smakiemłyżkiFARSZ:* mięso mielone – 400 g* czosnek – 3 ząbki* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* mleko – 200 ml* jajko – 2 szt* ser żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.FARSZ:Piekarnik nagrzewamy(...)marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.CAŁOŚĆ :Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem.Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut.Smacznego!KLIK
Ostra na Słodkojagnięciny można przyrządzić pyszne i wykwintne potrawy. Ma specyficzny smak i wyjątkowo delikatne mięso, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety… jagnięcinę nie wszędzie można dostać. Przepis ten bierze udział w konkursie „Blog ze Znakiem Smaku”.Składniki:4 kotlety z jagnięciny podhalańskiej (comber)1 pęczek szparagów (zielonych)1/2 kg młodych ziemniaków1 łyżeczka suszonego rozmarynu3 łyżki oliwy(...)kotlety jagnięce i odstawiamy na około godzinę do lodówki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Ziemniaki:Ziemniaki dokładnie myjemy (młodych nie trzeba obierać), osuszamy i kroimy na ćwiartki (lub ósemki w zależności od wielkości
Oryginalny smakobtaczamy z bułce (mocno, aż się nie przykleja) i wkładamy do naczynia żaroodpornego.3. Pieczemy bez przykrycia 10 min w temp. 180 stopni (termoobieg)4. Wyjmujemy, podlewamy wodą, mocząc przy tym bułkę na górze, tylko tak, żeby była cienka warstewka wody na dnie.5. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.6. Kotlety wyjmujemy, obtaczamy jeszcze raz w bułce (powinno(...)skończy nam się bułka), w razie potrzeby gdyby "sos" był za gęsty dolewamy trochę wody i dalej dusimy.9. Całkowity czas duszenia ok. 20 min.Kalorie:Cała porcja 200 g mięsa - ok. 340 kcal (bez kaszy gryczanej)Porcja z dodatkiem kaszy gryczanej - ok. 440 kcal Smacznego
Malowane smakiemPołowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę(...)dente. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą, następnie nakładamy porcję makaronu, farsz i posypujemy startym serem. Robimy w ten sposób 3 warstwy. Na koniec posypujemy zapiekankę bardziej obficie serem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach 15-20 minut
Mania Gotowaniajednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle sucha ani za mocno spieczona. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 woreczek kaszy pęczak (100g) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 dużej czerwonej cebuli(...)szklanki wody sól, pieprz natka pietruszki bułka tarta Marchewki oraz cukinię obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może być suszona jak i świeża). Na sam koniec wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrobić i uformować pulpeciki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego
UgotowaćOd dłuższego czasu myślałam o zrobieniu pieczonego kurczaka na butelce bo zawsze wszyscy go tak zachwalali i w końcu zrobiłam i ja, wyszedł przepyszny a
Kulinarne życiegęsiego mięsa. Od 2009 roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek(...)łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Udka układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu i obsmażamy po około 2 minuty z każdej strony. Nie trzeba dodawać tłuszczu, wytopi się ze skóry. Podsmażone udka
Smakowity Blog Kulinarnyciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość(...)ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania. Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kolorowy PrzepisownikFilet z kurczaka to naprawdę bardzo wdzięczny kawałek mięsa, z którego można wiele zrobić. Tak jest i tym razem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli(...)Najpierw przygotowujemy filety. W filetach robimy nacięcie i do środka wkładamy fetę z suszonym pomidorem i bazylią. Filety na wierzchu nacinamy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie filety wkładamy do kieszonek zrobionych z foli i wlewamy do nich trochę wody i zamykamy. W drugiej fazie filety pieczemy w temperaturze
Kuchenne Wariacjeformy Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski, do ciepłej jeszcze kaszy dodajemy surowe mięso wieprzowe. Dodajemy również do kaszy podsmażoną cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do nadziewarki do wyrobów domowych wkładamy(...)Taka kaszanka jest już gotowa do jedzenia, ale można ją jeść na zimno, ale ja przygotowałam kaszankę zapiekaną w piekarniku z cebulką i tymiankiem. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem układamy porcje kaszanki, pomiędzy nimi układamy ćwiartki cebuli i świeży tymianek. Pieczemy kaszankę w 150 stopniach ok. 30 minut, aż kaszanka będzie złota. Smacznego! The post Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki 120 g bułki tartej 30 ml oleju Przygotowanie: Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki płat ok. 0,5 cm. Solimy i pieprzymy je z obu stron. Marchew dokładnie myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w słupki o długości(...)rozgrzewamy olej i obsmażamy na średnim ogniu przez ok. 3 min z każdej strony roladki. Następnie przekładamy je do brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Roladki serwujemy z chrupiącymi, pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego
Kuchnia Łukasza