ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,smażymy jeszcze chwilkę i dodajemy do ryżu z kaszą i cebulą,mieszamy i doprawiamy jeszcze(...)wierzch można ułożyć pozostałe liście kapusty lub nawet liście pekińskiej,żeby tylko od wierzchu się nie przypiekły),przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godz.ja potem zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie "doszły",wtedy ta kapusta się wprost rozpływa gołąbki nam się pieką ,więc robimy sos- w garnku albo rondelku na maśle
Swojskie jedzonkoSkładniki: plaster schabu wieprzowego ok. 100 g sól, pieprz, kurkuma, chili, kminek - lub dowolne ulubione przyprawy 5-6 pomidorków koktajlowych ok. 100 g kilka plasterków czerwonej
Vroblewska-fitlifeszpinakiem. Pizza bianco, a więc pizza z białym sosem. Tego typu pizzę przyrządzam również ze szparagami i feta , a dla moich mięsożernych fantastów z mielonym mięsem . Pizza bianco ze szpinakiem i z pieczonym czosnkiem to moje ostatnie odkrycie. Pizza bianco Składniki: na 2 pizze Ciasto do pizzy 400 g pszennej mąki 400 ml mleka 10 g świeżych drożdży(...)następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje i rozwałkuj na okrągłe placki. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg i wstaw blachę do pieczenia lub kamień do pieczenia pizzy. przygotuj sos do pizzy. Zmiksuj ricottę z czosnkiem. Dopraw ziołami i solą. Utrzyj mozzarellę na tarce
codojedzeniaRokiel biały - White bass, ryba słodkowodna z gatunku okoniokształtnych. Ma białe, zwarte mięso. Jest delikatna w smaku, podobna do okonia i sandacza. Wydłużone, smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do jasnozielonego. 1 ryba, pieprz, wędzona papryka w proszku, 150 ml śmietany, 1 żółtko, sól Rybę czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem(...)godzinę. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 3 łyżki oliwy, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni z drugiej strony. Przełożyć na naczynie do zapiekania, wlać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około
królestwo garówzmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:) Składniki na ok 45 sztuk: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną i szczyptą soli. Robimy dołeczek i wlewamy po troszkę(...)rolując" . Kładziemy na blaszce spodem pozostałego brzegu. 3. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy górę pasztecików. Posypujemy kminkiem i odrobinką soli. Wkładamy do nagrzanego do 200-210 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor, ok. 20 minut
Kuchnia w czekoladziedobrej jakości mięso. Reszta to kwestia umowna i decyzja Naszych kubków smakowych. Warzywa kroimy w plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso, z którego robimy wcześniej sporych rozmiarów kulkę i którą rozgniatamy między dłońmi, by uzyskać kotleta. Smażymy 3-5 minut z pierwszej strony, gdy odwrócimy na drugą, to solimy i pieprzymy(...)momentu roztapiania się sera. Bułę wyciągamy z piekarnika, przekrajmy. Dół smarujemy majonezem, układamy na nim plasterki ogórka, kładziemy kotleta, którego wierzch pokrywamy odrobiną ulubionej musztardy, a górną część bułki smarujemy chrzanem. Całość przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków, by ta piramida żywnościowa się nie wymsknęła Nam z talerza. Jeśli mamy papier śniadaniowy lub do pieczenia, możemy sobie zawinąć bułę, by ułatwić
Karczma HonoriettyWytrawne muffiny, które można zabrać na wycieczkę, piknik i inne okazje "pod chmurką". Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220
Czerwień i błękitmięsa dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, przyprawy , posiekaną natkę pietruszki , starte ziemniaki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wy rabiamy masę ( jak nie będzie si ę chc iało zawiązać to dodać troszkę bułki tartej ) . Dzielimy na porcj e wielkości piłki golfowej . Kładziemy na półmisku i zostawiamy pod ściereczką na 25min. Smażymy w woku na złotobrązowo. Mąkę, proszek do pieczenia i sól(...)Ugniatamy przez 10min , aż będzie gładkie i jednolite. Przekładamy do miski i obtaczamy je w olej u. Przykr yte odstawiamy w ciepłe miejsce , aż wyrośnie. Ciężką blachę wkładamy do piekarnika i nag rzewamy go do 240st C ( grill ) Ciasto ponownie ugniatamy dzielim y na sześć kawałków, formujemy dowolnie, glazurujemy olejem i kładziemy na rozgrzaną blachę ( ja zawsze używam papi
Gaździnka warzypierwszej kolejności myjemy mięso i osuszamy je, najlepszą metodą będzie użycie papierowego ręcznika. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora siekamy i wstawiamy do gotowania w garnku z wodą. Następnie mięso kroimy w kostkę lub paski. Podsmażamy je na oleju, aż się ładnie zarumieni i przekładamydo gotującej się włoszczyzny. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i paprykęz dodatkiem masła(...)godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz soląi pieprzem do smaku.PRZYGOTOWANIE Pieczonych ziemniaków:Umyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano, majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 40 min.PODANIE Gulaszu:Na płaskim talerzu układamy upieczone ziemniaki. Obok nakładamy porcję gulaszu posypanego
kulinarnyJaJeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię
Codzienna kuchnia niecodziennapowiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile. Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo(...)startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką, surowymi jajkami, śmietaną i przyprawami. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez około godzinę. Kroimy po ostudzeniu
Kulinarne przygody Gatityzupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego(...)tłuszczem tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze do ścianek i dna. Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy i obciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut. Przygotowanie farsz: Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż bez tłuszczu
Niezły MłynekChrupiące małe koperty z ciasta francuskiego wypełnione serem camembert i suszoną żurawiną, podane z miodem z tymiankiem. Smakują prosto po wyjęciu z piekarnika, jak i na
wyzwania kuchenneZa oknem słońce.I na talerzu!Ktoś ma ochotę? NADZIEWANA CUKINIA mięsem mielonym z papryką i czosnkiem. (autorski; ) 500g mięsa mielonego 3 małe cukinie (lub
W kuchni Karmel-itkimielenia mięsa razem ze słoniną, jedną marchewką, wątróbką z cebulką i odsączoną bułką. Powstałą masę zmielić ponownie. (Tak jak domowy mak mielimy dwa razy). Miska, do której mielimy mięso powinna być obszerna, żeby później łatwo było mieszać. Do masy dodać jajka, pieprz i sól. Pieprz i sól dodajemy wg uznania. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby przy próbowaniu masa wydawała(...)rządkiem paseczków ze słoniny używając połowę ich ilości (druga połowa paseczków pójdzie na górę pasztetu). Masę mięsną podzielić między dwie keksówki, ułożyć paseczki słoniny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piec przez 50-60 min. Pasztet będzie zarumieniony i miękki. Po wystudzeniu stężeje. Wystudzić w foremkach. Włożyć do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień
Posadzone i zjedzonegotowania ryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody. Dodać(...)jeśli gołąbki piekę np, w brytfannie która ma cieńsze dno wtedy wykładam je pozostałymi liśćmi (które są już za małe na gołąbki) a dopiero na wyłożone dno układam gołąbki. Liście chronią od przypalenia gołąbków. Dwie filiżanki wody zagotować, dodać do niej ok 100 ml soku pomidorowego, doprawić do smaku i zalać gołąbki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C
Radość kipiąca uśmiechem.robimy zagłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy połową szklanki wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilka minut, następnie zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy klopsiki: mięso mieszamy z jogurtem, koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem(...)zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy w palcach na małe kawałeczki i posypujemy równomiernie pizzę. Na ser kładziemy klopsiki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut kładąc blachę bezpośrednio na spodzie piekarnika nagrzanego do 220*C, ustawionym na grzałkę dolną + termoobieg. Jeżeli nie mamy takiej opcji najpierw nagrzewamy spód piekarnika, po jakimś czasie przełączamy na termoobieg
Kuchnia w szuwarachnajwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Ja zabieram się za naszykowanie słoików, gdy chutney gotuje się już 1,5h i jeszcze gotujący się, gorący(...)klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też
Karo in the Kitchenwschodnie rejony Morza Śródziemnego. Nam wystarczyła za cały posiłek, ale jeśli chcecie, potraktujcie ją jako dodatek do kawałka mięsa. Tahini oraz za'atar kupicie w sklepach typu kuchnie świata oraz sklepach z produktami arabskimi. Ja korzystałam z tego sklepu . Pieczona dynia i cebula z sosem z tahini i za'atarem Składniki: 1 dynia piżmowa, pokrojona na duże(...)pieprz oliwa Przygotowanie: Wrzuć dynię i cebulę do miski, polej 3 łyżami oliwy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-40 minut. Zwróć uwagę na cebulę, która może upiec się szybkiej niż dynia i w razie czego ją wyjmij
Chilli Czosnek i Oliwa