papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy pieczarki, całość podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia (ok 15 minut) dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi(...)foremek na muffinki i wylepiamy nimi foremki jakby. Do środka nakładamy łyżką przygotowane nadzienie, a na wierzch wykładamy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Podajemy posypane zieloną cebulką. Ewentualnie z keczupem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieca (również są na naszym blogu).Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak, ale zapewnia też klarowność. Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy(...)wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.Układamy w foremkach na babeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
Maminek kulinarnySKŁADNIKI:kurczak świeży 2 kgpieczarki 0,5 kgwieprzowe mięso mielone 0,5 kgser żółty 250 gjajka 2 sztprzyprawa do kurczaka 1 torebkacebula 1 sztsól do smakupieprz czarny do smakusmalec do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Z kurczaka usuwamy kości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu na złoty kolor.Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić.Dodać pieczarki do cebuli, dusić do odparowania wywaru.Ser(...)Zaszyć lub spiąć wykałaczkami , dobrze go z zewnątrz natrzeć przyprawą, włożyć kurczaka do rękawa i odstawić na 12 godzin do lodówki.Przed pieczeniem na godzinę wyjąć z lodówki, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz 25 minutPrzed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru. Smacznego
Kuchnia Danusijest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą w tym sensie, że mięso stanie się np. suche i nadmiernie spieczone. Ważny jest również dobór przypraw i dodatków – w naszym przepisie stawiamy na sprawdzone w tego rodzaju mięsach połączenie z rozmarynem, cytryną i czosnkiem. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na czas(...)Ryby nadziewamy kolejno czosnkiem, rozmarynem i cytryną. Pozostawiamy na pewien czas (w razie potrzeby w lodówce), aby mięso przeszło aromatem przypraw i dodatków. Krótko przed grillowaniem ryby dokładnie nacieramy jeszcze na całej powierzchni kilkoma łyżkami oliwy. Pstrągi umieszczamy w ruszcie przeznaczonym do pieczenia ryb i umieszczamy nad dobrze rozgrzanym grillem, ale na dość wysokim poziomie. Opiekamy po 6 minut
Kulinarna PokusaZobaczyłam je w styczniowej KUCHNIA. Pierogi, pieczone, farszu widać nie było. Coś jednak mi podpowiadało, że warto je przygotować. Robi się niezbyt trudno. Farsz jest pełen smaku i przyznam szczerze, że niejeden mięsożerca by się nabrał. Smakują mięsem :) żeby nie były zbyt suche podałam je z sosem jogurtowo-czosnkowym. Pierogi z soczewica ciasto(...)cebulę i zurawine, ja zblendowałam wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy by masa ostygła. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każdym kółku umieszczamy trochę farszu. Zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy ok 15 minut. Są świetne i na zimno i na ciepło. a takie bajkowe widoczki można
Dzieje kuchennej Wiewióryktórą można przygotować w ten sposób. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także, np. dorada. Ważne jest by ryba pozostała w jednym kawałku, gdyż w ten sposób nie wyschnie, a mięso będzie soczyste i bardzo miękkie. Domyślam się, że nie wszyscy chcą by ich posiłek na nich patrzył, ale uwierzcie mi, że podanie jej w całości wygląda naprawdę efektownie :)Składniki(...)tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny
Zakręcony Widelecmiłośników delikatnie ostrych, a zarazem lekko słodkich smaków. I dla tych, którym z mięsem niekoniecznie po drodze. I dla tych na permanentnej diecie, rozpoczynającej się zazwyczaj wiosną. Dla mnie! Składniki: 1 duży batat 80 g liści jarmużu (bez łodyg) 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 100 g sera feta 1 papryczka chili 4-6 pomidorków, np. koktajlowych 1 ząbek(...)niedźwiedziego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku oliwa natka pietruszki Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stop. C (grzanie góra/dół). Batata dokładnie myjemy szorstką stroną gąbki i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Miąższ płytko nacinamy nożem, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 60 minut, aż batat będzie miękki. W międzyczasie czosnek, szalotkę i papryczkę
gutfutrozcięciem ku górze. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, przykryte ściereczką. Piec 50-55 min w 180 st. 20 min przed końcem pieczenia przykryć od góry folią aluminiową, aby wierzch ciasta się nie spiekł. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Podawać. Masa makowa: 500 gr suchego maku zmielonego (można kupić w Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek(...)wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Dla maku zmielonego: Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić
moj przepis naugotować w mikrofalówce. Ugotowane mięsa i warzywa wyjąć z wywaru. Wątróbkę włożyć do garnka, zalać częścią gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami (3,5), z warzywami z rosołu, cebulą. Czosnek, rozmaryn i szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Grzyby posiekać i dodać do masy(...)wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie
Stare Garydrugą połowę posolić i zostawić póki co. Posiekaną wątróbkę, z mięsem mielonym i całą resztą dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś ma czas – odstawić na kilka godzin, albo całą noc – ja robię od razu i wychodzi na to samo :) Foremkę podłużną (ok. 20 cm) wyłożyć papierem lub folią do pieczenia delikatnie i cienko posmarowaną olejem. Na to wyłożyć plastry boczku(...)zdjęciu poniżej :) Całość też przykrywamy boczkiem (tym, który został nam wystający z foremki albo osobnymi plasterkami) i jakby zawijamy w niego (tu lekko rozmazane zdjęcie) i przykrywamy folią aluminiową.Piekarnik nagrzewamy do 160 st.; foremkę wstawiamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wrzątkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez
Pociąg Do KuchniHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona(...)pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo Przygotowanie: Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej więcej na 25 minut, aż będzie bardzo przypalona z wierzchu i miękka w środku. Od czasu do czasu obracamy paprykę na drugą stronę. Po upieczeniu przekładamy ją do miski
Smakowity Blog Kulinarnyprzygodami bo gdy miałam już wszystko wkładać do naczynia zadzwonił pan z serwisu z informacja, że przyjedzie zmienić grzałkę w piekarniku... czekałam na niego 4 godziny by czasem gorące urządzenie nie zbiegło się z jego przyjazdem. Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 1 kg karkówki (dobrej jakości, u mnie rasa puławska) 1-2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grilla kilka(...)minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa krojąc je w cienkie plastry. Ja użyłam do tego robota kuchennego. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i rumienimy na niej mięso. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę warzyw, przyprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem, ew. chili. Układamy na nich mięso, następnie kolejną warstwę warzyw i przyprawiamy. Postępujemy tak dwukrotnie. Ostatnią warstwą powinny być
Dzieje kuchennej Wiewióry800 g żeberek w jednym kawałku sól pieprz kolendra 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu z mniszka szczypta gałki muszkatołowej ziemniaki ok
Gotowanie jest łatweJeśli szukacie pomysłu jak uatrakcyjnić ziemniaka obiadowego to nic prostszego, a jednocześnie bardziej smakowitego, jak przygotować domowe talarki. Tym razem wykonał je od początku do końca
Kuchnia po mojemuoliwie smażę posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaję mięso oraz przyprawy (bez cukru i soli) i całość rumienię na oliwie przez kilka minut. Wlewam bulion oraz koncentrat pomidorowy i duszę składniki jeszcze 5 minut. Doprawiam do smaku solą i cukrem. Studzę. Przygotowuję dwie duże blachy, które wykładam papierem do pieczenia. Niewielką porcję wyrośniętego ciasta rozciągam w dłoniach na kształt(...)bułeczki układam w kształcie koła na blaszce w środku zostawiając wolną przestrzeń. Tak przygotowane bułeczki odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 15- 25 minut. Tuż przed pieczeniem ich wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyciągam upieczone bułeczki, posypuję startym serem i piekę jeszcze 5-8 minut. Najlepiej smakują na ciepło z sosem
Mango Papaja