mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:242/400)

Udka miodowo-musztardowe 160

Składniki na 3-4 porcje: 8 udek z kurczaka 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego

Moja Galeria Smaku
Szparagi z boczkiem 137

Prosta i szybka przekąska na ciepło. Świetne połączenie, które zadowoli nawet osoby niezbyt przekonane do szparagów. Oczywiście to tylko przykładowa ilość, spokojnie można przygotować wielokrotność ilości

Pasja Smaku
ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ 103

Zrobiło się już chłodno i coraz częściej mam ochotę na cięższe dania. Odkąd pamiętam byłam mięsożercą i tak mi pozostało do dzisiaj. Chyba nigdy nie wyrzeknę się mięsa. Dzisiaj na obiad były żeberka z miodem i musztardą . To świetny przepis na łatwy i smaczny obiad. Wysiłku niewiele a efekt Was zaskoczy. Polecam. ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ żeberka 4 łyżki(...)posolić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą posmarować żeberka i odstawić na całą noc do lodówki. Piec do przyrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez godzinkę co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.   Artykuł ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika

Pieguskowa Kuchnia
Roladki z piersi kurzych w pysznym sosie z porem 154

pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Na koniec obsypać z dwóch stron suszoną bazylią. Na każdym płacie mięsa rozłożyć pokrojone drobno suszone pomidory i plasterek mozzarelli. Zawinąć płat mięsa tworząc roladkę. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Można też zrobić z piersi kurzych, ale dla mnie znacznie lepsze jest z pałek kurzych. Na patelnię wylać trochę oliwy z suszonych(...)półplasterki pora. Musi tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Polecam były pyszne

Kuchnia Pokoleń
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 174

jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie. Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch.  Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem). Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić do ostygnięcia. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Do miseczki przełożyć twarożek. Dodać tuńczyka i chrzan(...)koperkiem. Całość zwinąć bardzo ściśle w roladę. Zawinąć w papier, na którym pieczony był biszkopt albo jeszcze lepiej w folię spożywczą. Pozostawić taką roladę na noc w lodówce. Rano kroić na kawałki grubości ok. 1,5 cm.   ----- Podobne: Paluszki polentowe Sushi po polsku Pieczarki faszerowane mięsem i natką

Weekendy w domu i ogrodzie
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 474

Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym,  następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych(...)czynności może nam ktoś pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Koniec skóry podwijamy pod spód przy układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju

My Culinary Art
Żeberka z piekarnika 118

żeberka z piekarnika :) Składniki na 4 osoby około 1 kg żeberek w paskach 2 liście laurowe 1/2 cebuli 4 kulki ziela ang. 1-2 ząbki czosnku sól czosnkowa papryka słodka oliwa / olej 1. Żeberka myjemy i osuszamy. 2. Cebule kroimy na piórka a czosnek w plasterki. 3. W pojemniku mieszamy oliwę z przyprawami oraz nacieramy mięso czosnkiem i układamy(...)wkładamy też cebulę najlepiej pomiędzy kawałki żeberek. 4. Następnego dnia szykujemy sobie naczynie żaroodporne i układamy w nim nasze żeberka, przekładając cebule oraz czosnek z marynaty aby żeberka podczas pieczenia nabierały ich aromatu. 5. Żeberka piekłam w 190 stopniach przez pierwszą 1h przykryte były folią aluminiową żeby za mocno się nie zrumieniły, następnie odkryłam folie i piekłam kolejne

Gotowanie...to proste !
Ajvar 117

Pierwszy raz jadłam ajvar od znajomej kilka lat temu. Nie wiedziałam wtedy co to jest, ale od razu mi posmakował.  Jest idealny do mięsa, na kanapki, czy zapiekanki.  Spisuje się też doskonale jako dodatek do warzyw.  W tym roku przywiozłam sobie słoiczek ostrego ajvaru z Chorwacji, przyznam, że wersja słodka nie do końca do mnie przemówiła(...)papryki 1 mały bakłażan (lub pół dużego, ale pieczemy cały) 2 ząbki czosnku 1/2 - 1 papryczka chili sól 1 łyżka octu winnego 1/2 - 1 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy   Wykonanie: Paprykę umyć, pokroić i wyjąc gniazda nasienne.  Bakłażana umyć i nakłuć widelcem. Papryczkę chili przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem.  Warzywa ułożyć

Sto kolorów kuchni
Kurczak w cieście francuskim 257

przepis, który nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy, a jego finał jest efektowny i bardzo smaczny. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawą do kurczaka i 2 łyżkami oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Piekarnik nagrzać do 200ºC (z termoobiegiem). Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Na każdej części ciasta położyć(...)francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciach poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Inspiracja: mirabelkowy linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Bliny ziemniaczane z mięsem 236

cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą.  Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć(...)lekko ściętą masę położyć  placuszek z  mięsnej masy, następnie  nakryć  masą ziemniaczaną. Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa. Podajemy ze śmietaną i szczypiorem

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka pomarańczowa. 197

osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką (Uwaga: ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i odrobinę rozmaryny. Marynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy(...)pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka

Kuchnia Łukasza
Pasztet z soczewicy 131

Uwielbiam pasztety, chociaż sama rzadko je robię. Dziś przedstawiam Wam przepis na zdrową i lżejszą wersję pasztetu - z soczewicy. Fani mięsa będą przerażeni, bo nie ma w nim go ani grama.Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 12/2013, s. 104.   Składniki: 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 3 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz curry Wykonanie: Soczewicę(...)minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez 45 min. w temperaturze 190 st.C. Rada: Masę warzywną można także przepuścić przez maszynkę i dopiero wtedy dodać jajka. Chociaż i bez tego pasztet po upieczeniu jest ścisły

Pasja Smaku
Kurczak w sezamie 199

Kurczak to bardzo popularne i łatwe do przyrządzenia mięso. Poszukiwałam inspiracji i natknęłam się na panierkę w sezamie co od razu musiałam wykorzystać ;) poniżej przedstawiam efekty ^^ Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 1 jajko "warzywa na patelnię" sezam bułka tarta przyprawy: do kurczaka, słodka papryka, bazylia suszona, oregano Myjemy kurczaka. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Doprawiamy przyprawą(...)drugim talerzu wysypujemy część sezamu i mieszamy z podobną ilością bułki tartej. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku a następnie w panierce i układamy do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik na ok. 220 stopni. Pieczemy aż do uzyskania chrupiącej skórki.Ja podałam kurczaka z warzywami na patelnię, które przygotowałam zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowanie i doprawiam słodką i ostrą papryką kilkoma

Pudełko rozmaitości
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 522

domu i nie może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy(...)ryż przełóż do rondla lub dużego naczynia żaroodpornego i wyłóż nań kawałki kurczaka, a następnie marchew z rodzynkami i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Palaw podawaj posypany mielonymi pistacjami. Smacznego!* Przepis zaczerpnięty z Afghan Culture Unveiled

Food Square
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 182

również wariant z jagnięciną. Ja oczywiście pokusiłam się na wersję wegetariańską, z pieczonym bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą. Nie miałam akurat chlebka pita, więc zwinęłam w rulon pszenną tortillę i pocięłam na paseczki, otrzymując po opieczeniu chrupiący "chrust". Powiem Wam, że mimo chłodniejszych dni, nie brakuje mi mięsa (to już 9 miesięcy na diecie wege!), właśnie dzięki takim potrawom(...)pita (lub 1 pszenna tortilla) 250 g jogurtu greckiego oliwa sól Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu ułóż pomidory, polej 1 łyżką oliwy. Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut, aż skórka pomidorów zacznie lekko odchodzić. Wyjmij pomidory z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika), przestudź i zdejmij z nich skórkę. Nie wylewaj wydobywających się z nich soków

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z buraczków i serem feta 194

sera feta 2-3 gałązki świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki umyć, zawinąć każdy osobno w folię aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180° C na termoobiegu przez 50 minut, aż będą miękkie. Po wyjęciu buraków z piekarnika wstawić orzechy wyłożone na blaszce prażyć około 8 minut w 180° C. Cebulę obrać pokroić w kostkę, marynujemy z posiekaną miętą(...)małe kawałki. Do buraczków dodać marynowaną cebulę, miód, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszonym serem feta oraz orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy jako przystawkę do mięs. Smacznego

kgwjanczewo
Schab ze śliwką. 175

Schab ze śliwką, prosty i szybki przepis, który jest doskonały na święta. Schab myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem kuchennym,  nożem wyrównujemy/odcinamy zbędne kawałki

chleba naszego
Cebulowy schab z sosem pietruszkowym 158

mleka . Mięso oczyszczamy z twardych błon , płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , nacieramy nią schab , najlepiej już w pojemniku , w którym będziemy go marynować . Tak przygotowany , odstawiamy na godzinę , po upływie tego czasu , zalewamy mlekiem , zamykamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na noc . Następnego dnia , przekładamy schab do woreczka do pieczenia ,solimy(...)moczył , przelewamy przez sitko o drobnych oczkach i odstawiamy ( będzie potrzebne do sosu ) , cebulkę układamy na wierzchu schabu , posypujemy leciutko solą i całą łyżką cukru . Zawiązujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C , po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 C . Pieczemy około 30 minut , w zależności od grubości schabu. Po tym czasie, wyjmujemy schab z woreczka, tak żeby

Ogrodnik w podróży
Shawarma z kurczaka z bakłażanem 111

Dziś zapraszam na shawarmę z kurczaka z bakłażanem , czyli danie rodem z kuchni arabskiej, a konkretnie libańskiej. Mięso jest marynowane, pieczone i doprawione aromatycznymi przyprawami, dzięki czemu jest soczyste i niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzi się jako farsz do pity podanej z ulubiona sałatką i sosem. Składniki : 400g piersi z kurczaka 3 łyżki octu 3 łyżki wody(...)pokroić w niezbyt grube paski. W misce wymieszać ocet, wodę, sok z cytryny, dodać kurczaka i odstawić do marynowania, najlepiej na całą noc, a co najmniej na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 st C, kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą libańską siedem smaków, dodać bakłażana pokrojonego w niewielką kostkę. Wszystko

Codzienne Gotowanie
Pieczony olbrzym - Łosoś z piekarnika 138

patelni wówczas pozbędziemy się goryczy ze skórki i uzyskamy bardzo fajny aromat z cytryny i ten zabieg sprawdził się jak najbardziej. Cytrynę chwilę studzimy żeby po włożeniu w nacięcia mięso ryby nam się nie ścięło. W nacięcia wkładamy na zmianę połówki cytryny, suszone pomidory na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Całe krążki cytryny wkładamy do środka (możemy dodać parę suszonych(...)przypadku odłożyłam na całą noc i mimo obaw iż ryba za bardzo przejdzie ziołami okazało się że wyszła idealnie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy łososia i pieczemy 25 min. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z sałatką z grillowanymi warzywami z dodatkiem granata polaną olejem balsamicznym z frytkami z batatów. Obiecuję

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczeń rzymska- mięso mielone w innym wydaniu. 152

domu. Pieczeń rzymska z parówkami pieczona w folii aluminiowej. Składniki:  0,5kg mięsa mielonego 1 jajko  3 łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 2 średniej wielkości parówki garść posiekanej pietruszki majeranek, papryka ostra i słodka czosnek granulowany, chili sól, pieprz czarny i kolorowy Propozycja podania na ciepło. folia aluminiowa Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, śmietaną(...)długi prostokąt.  Po środku uformowanego prostokąta robimy delikatne wgłębienie po długości, w którym układamy parówki.  Przykrywamy resztą mięsa i dokładnie uciskamy aby parówki były całkowicie schowane w środku. Roladę zawijamy szczelnie w folię aluminiową.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 45 min, po tym czasie rozwijamy folię i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min. Gotowe

Tagebuch po polsku
Kurczak pieczony na ryżu 194

łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc.  Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać keczup, masło(...)warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć folią aluminiową

Monia miesza i gotuje
Calzone a'la gyros 196

momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie całkowicie suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski. Pieczarki umyć, pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki(...)posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut, w zależności od piekarnika). Podawać gorące

Nie tylko w kuchni
Lazania 346

łyżki mąki, 500 ml mleka, szczypta gałki muszkatałowej, sól, pieprz. Przygotowanie:  1. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę, dodajemy mięso oraz wyciskamy czosnek. 2. Pomidory drobno kroimy, dodajemy do reszty składników na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, a także bazylią. 3. Przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy 2 łyżki masła(...)łyżką oliwy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwowo kolejno makaron, sos pomidorowy, makaron oraz sos beszamelowy, posypujemy serem żółtym lub mozarellą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp ok 200* C, pieczemy ok 30min

Kuchnia Pełna Pasji
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 208

świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso  obsmażyć z każdej strony na patelni, zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa)  i odstawić do wystygnięcia. Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie  rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta  lekko przesmarować(...)ciasto francuskie polędwicę, wkładamy do lodówki w najzimniejsze miejsce na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 oC .Wyjętą  z lodówki polędwicę  smarujemy pozostałą częścią jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Podczas pieczenia, nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania