mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:238/400)

Lasagne drobiowa 102

łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól(...)następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem

Bullio
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 144

początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe(...)Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki. Przykrywam i przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej

I tu będę miała takie te
Muffiny ziemniaczane. 141

kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła 50 - 70 g startego cheddara (lub innego sera) 1/2 pęczka szczypiorku (posiekanego) 3 jajka kwaśna śmietana sól i pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: Formę do muffinek natłuścić masłem (1 łyżka) Piekarnik rozgrzać(...)temperatury 190 stopni. W misce połączyć wszystkie pozostałe składniki oprócz śmietany i parmezanu, dobrze wymieszać. Nałożyć masę do 2/3 wysokości foremek i wstawić do piekarnika na około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i delikatnie wyjąć muffiny z formy. Podawać z kwaśną śmietaną

zadanie-gotowanie
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 184

Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby. Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła.   Wymieszałam i przez około 2 minuty smażyłam.   Do miseczki wsypałam ugotowany ryż.   Dodałam zmielone mięso.   Następnie usmażone grzyby z cebulą i ziołami.   Wsypałam pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszałam. Na koniec wbiłam jajko i przyprawiłam solą i pieprzem.  Farsz gotowy. Papryki umyłam. Wykroiłam(...)pokrojone kawałki fety.  Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch warzywa oliwą. Podlałam papryki wodą.   Wstawiłam danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 50  minut. 10 minut przed końcem pieczenia, wsypałam do środka papryk startą mozzarellę. Jeśli chcecie żeby czas pieczenia był krótszy, można paprykę podgotować  i dopiero

potrawyregionalne
Pita i pyszny "fast food"! 336

upływie wyznaczonego czasu każdą kulkę ciasta należy rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypać pity odrobiną mąki i zostawić na 20 min pod przykryciem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 230 stopniach przez 6-8 minut. Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)średniej grubości i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir - ilość uzależniona od upodobań, sok z cytryny i limonki, oliwę i resztę przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, mięso najlepiej delikatnie masować palcami. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny. Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Dodatkowo: zielony ogórek, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy

Plate of Joy
Lasagne drobiowa 147

łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól(...)następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem

Bullio
Przepiórki faszerowane 119

przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtko, wątróbkę, tymianek, masło, brandy. Dodać(...)następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Posmarować przepiórki oliwą lub roztopionym masłem. Okryć przepiórki szynką lub boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć słoninę.   polecam również przepiórki pieczone   Do przepiórek faszerowanych polecam  AUFWIND Grauburgunder trocken z winnicy Hensel. Palatyński szary burgund z nutami świeżych liści

królestwo garów
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 203

cebuli. Na drugiej patelni przesmażamy boczek. Gdy stanie się lekko rumiany przekładamy go do warzyw. Na patelnię ponownie dodajemy tłuszcz i na dużym ogniu obsmażamy obtoczone w mące kawałki mięsa. Kładziemy po kilka kawałków (tak by się nie dotykały). Smażymy tylko tyle by zrumienić brzegi z każdej strony. Obsmażone kawałki solimy i pieprzymy, a następnie wkładamy do naczynia z warzywami(...)resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka makaronowa z beszamelem 458

muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli lub do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron przygotowujemy al dente i odstawiamy na bok. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do zarumienienia na patelni, mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. W małym garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Stopniowo(...)ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  3. Powstałym beszamelem polewamy makaron, posypujemy 1 szkl. sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grilla i termoobiegu) na 10-15 minut. W połowie pieczenia zapiekankę posypujemy parmezanem. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu się zapiecze. Smacznego

My Culinary Art
Lasagne drobiowa 610

łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól(...)następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem

Bullio
Rurki z mięsem 128

sól, jajka, masło, śmietanę oraz drożdżeutarte z cukrem i wymieszane z wodą.Zagniatamy ciasto.   Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.    Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy.Dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.   Ciasto dzielimy na dwie części.Rozwałkowujemy(...)Odcinamy rurkę. Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce.   Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna ok. 15-20 minut.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Faszerowane muffiny w cieście francuskim 149

Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie  250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów  papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia  ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy  wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu(...)tniemy na kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół.  Smacznego

Niezły Młynek
Dieta CZTO, dzień siódmy 116

Produkty nieprzetworzone, warzywa, owoce, nabiał. To co lubię. Znacznie więcej miodu, chleba i mięsa, niż w mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie(...)mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis:   zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie w całości obtoczyć pierś z kurczaka. Włożyć da żaroodpornego naczynia i wstawić na ok. 45 min do rozgrzanego piekarnika; kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu

Kucharzyca
Pieczone udka z sosem śliwkowo-cebulowym 117

Składniki: 1 kg udek lub podudzi kilka gałązek rozmarynu 2/3 łyżeczki soli 1 łyżka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki

Moja Galeria Smaku
Karkówka pieczona z czosnkiem i cebulą 245

Po raz kolejny domowa wędlina.. Tym razem krucha karkówka z cebulą i dużą ilością czosnku. Dla mnie połączenie idealne. To mięso nadaje się i na

Magiczne Życie Marty
Rolada serowa 249

pieprz Jajka ubijamy. Dodajemy starty ser żółty oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (dużą, tzw piekarnikową). Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do mięsa mielonego wbijamy jajka, dodajemy około 2 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe(...)paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy jak roladę, od dłuższego boku. Roladę układamy na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 45 minut

Smaki Na Talerzu
Karkówka pieczona w keczupie z cebulą 2335

Kiedy najdzie nas ochota na konkretny kawał mięsa - sięgnijmy po karkówkę:). Robi się praktycznie sama, bo wystarczy przygotować ją wcześniej i umieścić w piekarniku na 1,5h.  1 kg karkówki 3-4 cebule 1/2 szklanki keczupu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 szklanka wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki majeranku(...)koncentrat, musztardę, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą.  2. Karkówkę i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę. 3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 h, z czego pierwsze 45 minut pod przykryciem

Szefowa kuchni
Roladki z kurczaka 715

rozbitej piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Drobno siekamy papryczkę chili, natkę pietruszki, oraz ser mozzarella, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystkie składniki na farsz. Plaster mięsa smarujemy z jednej strony pastą paprykową, a na brzegu każdej piersi układamy farsz, zwijamy roladki, staramy się, aby roladka była szczelnie zawinięta. Szynkę szwarcwaldzką rozkładamy po 2 sztuki, aby plastry(...)miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone w plastry jako wędlinę do kanapek. Smacznego!   The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
EMPANADAS 162

proszku, sól, pieprz oraz roztarty w moździerzu kmin i kolendrę. Składniki dusimy przez około 3 minuty, aż płyn lekko odparuje. Zredukowany farsz zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski z mięsem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz start na tarce ser. Mieszamy wszystkie składniki, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. EMPANADAS : Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość(...)bardzo starannnie zlepiamy brzegi. Układamy na stolnicy lub blacie i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły. Gotowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, wierzch każdego pierożka smarujemy roztrzepanym żółtkiem ( tylko w wersji pieczonej w piekarniku). Pieczemy 15-20 minut w 200℃ (bez termoobiegu) lub smażymy z obu stron na 0,5-1 cm. warstwie rozgrzanego oleju

cool and minty
Filet z Kurczaka ze Szpinakiem w Szynce Parmeńskiej 171

talerzu tak świetnie się uzupełniało, sałatka z quinoa , kurczak ze szpinakiem, ja jestem jak najbardziej na tak. Czy trudno się to robi? Absolutnie nie! Nie proponuję żadnego zawijania mięsa, wystarczy po prostu ponacinać, w szczeliny powciskać szpinak, a potem owinąć cieniutkimi plasterkami szynki. To naprawdę proste. Przy okazji sprawdziłam patelnię Woll pod kątem zapiekania bez dodatkowego tłuszczu, czy sosu. Dzięki(...)szpinak do miski, a na patelnię położyłam zawinięte w szynkę filety z kurczaka, a potem patelnię razem z filetami wstawiłam do piekarnika. Dla mnie taki układ jest idealny, bo nie musiałam brudzić dodatkowych blach, żadnego papieru do pieczenia, wszystko praktycznie na jednej patelni. Polskim dystrybutorem patelni Woll jest firma E-Gustus , w ich sklepie znajdziecie całą gamę naczyń Woll

Blondynka Gotuje
Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami 117

minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Na patelni smażymy na oliwie cebulę posiekaną w kostkę, dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy. Dodajemy pieczarki i wszystko doprawiamy, na sam koniec jak farsz się zagęści dodajemy śmietanę ( możecie również dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w odrobinie wody, ale to tylko(...)wyciskamy kółka szklanką ( tam gdzie jest farsz to środek bułeczki).  Bułeczki odstawiamy na ściereczkę do wyrośnięcia ok 15 minut. Każdą bułeczkę smarujemy z góry zbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajcie, że każdy piekarnik trochę inaczej piecze więc doglądajcie :) Smacznego

Niezły Młynek
Kurczak w sosie sojowym 168

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania pieczonego kurczaka w sosie sojowym, Mięso będzie naprawdę smaczne - lekko słodkie i aromatyczne :) Szczerze polecam! Pamiętajcie o tym, aby kurczaka zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, ponieważ musi "przejść" przyprawami i sosem sojowym. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok. 1,80-2,00 kg) sos sojowy jasny (ja dałam 1/4 szklanki) pieprz cytrynowy i zwykły(...)środku). Przyprawionego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec zalać równomiernie sosem sojowym. Odstawić na kilka godzin. Co jakiś czas polać sosem z dna naczynia. Piekarnik rozgrzać do 18 0ºC . Kurczaka piec bez przykrycia około 90-100 minut

Ugotować
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 179

Niezbyt trudne w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczne i pełne smaku piersi z kaczki. Niestety po przygodach z wiejską kaczką, na której prawie mięsa nie było, nie chowam urazy jedynie do kaczych piersi.  W przeciwieństwie do innych drobiowych cycków mają smak już same w sobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi(...)suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi sokami, ew. podlewamy wodą. Na ostatnie 15 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami 213

placki o średnicy ok 20 cm. piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pizzerinki ułożyć na wytłuszczonej blaszce. Wzdłuż obwodu każdej ułożyć kawałki sera (starte lub drobno pokrojone) i przykrywać ciastem dociskając palcami, żeby się dobrze skleiło.  Do środka nakładać równe porcje sosu. Można posypać startym serem. Piec ok 12 min.   Nadzienie: 30 dkg fileta(...)czerwonej ( zapomniałam dodać:) ok. 25 dkg sera żółtego lub mozzarelli ( najlepiej zetrzeć - lepiej się stopi) oregano, suszona bazylia, sól i pieprz tłuszcz do smażenia Zacząć od pokrojenia mięsa w drobną kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem i dodać sos sojowy. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki. Cebulę pokroić w piórka i ze zmiażdżonym czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać

Maślane ciasteczko
Galantyna z kurczaka 249

tłuszczu. W środku wątróbka musi być różowa. Pod koniec smażenia wlać sherry i zagotować. Sos ze smażenia wątróbki, kawałki mięsa z ud, śmietanę, tymianek zmiksować. Doprawić solą. Wątróbkę pokroić na kawałki. Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza formę. Odłożyć 4 łyżki farszu(...)następnie wątróbkę, ponownie piersi. Następnie posmarować pozostałą częścią farszu i dokładnie przykryć skórą. Całość polać łyżką bulionu. Foremkę z kurczakiem ustawić w naczyniu z ciepłą wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Wyjąć foremkę z kurczakiem i ułożyć na niej deskę (przyciskając kurczaka) i obciążyć. Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną

królestwo garów
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 120

pepper wędzony boczek / smoked bacon   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4   Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek(...)Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą, cukrem, papryczką i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut

Projekty ze smakiem
Roladki mięsne z naleśników 180

łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach  Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy mięso. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie(...)krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły.  Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe roladki kroimy na plasterki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche ciasteczka z orzechami. 221

maszynkę do mielenia mięsa( rozmiar maszynki do mięsa 5 ) Z maszynki do mielenia mięsa wyciągamy noże oraz sitko, zostawiamy tylko ślimak, zakładamy formę i zakręcamy ją do maszynki. Następnie zakładamy pasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta(...)naszego pomysłu. Po uzyskaniu odpowiedniej długości odcinamy nożem i układamy na posmarowanej blaszcze jedno obok drugiego w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 C i pieczemy około 15-20 minut na jasno złoty kolor. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy, aby całkiem ostygły. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone

Przepisy i porady kulinarne
Roladki z udek kurczaka 235

Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku,dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę.Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy paseksurowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką i odkładamy na półmisekz olejem i przyprawami.   Cebulę i marchewką kroimy w plasterki.   Smażenie czas rozpocząć(...)roladek usuwamy wykałaczki, układamy roladki na marchewce w naczyniu, przykrywamyi wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 st. C.Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby roladki ładniesię zapiekły.Gotowe.   Smakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka.Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych.Można podawać

Maminek kulinarny