mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:236/400)

Karkówka pieczona w rękawie... 125

Karkówka pieczona w rękawie... Przygotowuje się ją bardzo szybko, a później robi się już sama ;) Potrzebne będą: karkówka 1 cebula 3 ząbki czosnku listki laurowe ziele angielskie pieprz w kulkach sól, pieprz majeranek kawałek rękawa do pieczenia Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy wkłucia nożem, następnie w powstałe dziurki wciskamy kawałki ząbków czosnku. Z każdej strony nacieramy przyprawami, solą(...)pokrojoną w kostkę, dodajemy ze 2 kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu, 2 liście laurowe. Zawiązujemy z drugiej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie godziny. Przyciskając mięso widelcem czy łyżką można się domyślić czy mięso jest już miękkie. (Mój kawałek karkówki miał 1200g.) Można jeść na ciepło z powstałym sosikiem

Pelusiowa Kuchnia
CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI- NASZE ULUBIONE 201

suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (ja swoje wkładam do worka i rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie na miazgę, mają być małe kawałki). W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki (mąki, orzechy, żurawinę, rodzynki, ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut(...)rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok.1cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można rozpłaszczać np. przy pomocy dna kieliszka lub szklanki, zmoczonych w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.20 minut, na termoobiegu. Odstawiamy blaszkę do wystudzenia, dopiero wówczas zdejmujemy z niej ciastka. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 176

kremu)200 ml śmietany kremówki (38%)czarny barwnik spożywczy w paścieZ ciasteczek wyjąć krem. Pokruszyć na pył wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce 30 minut.Spód podpiec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić.Serek(...)Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch.Piec w 170 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i [iec jeszcze przez 90 minut.Ostudzić w zakmniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez noc.Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z barwnikiem. Dodać do pokroszonych ciasteczek, delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 215

kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciastka mają piękny złocisty kolor. Ja niektóre posypałam sezamem (na życzenie mojej(...)najładniej wyglądają "gołe", bez żadnych udziwnień.  Składniki:  0,5 kg mąki pszennej1 całe jajo2 żółtkakostka masła (200g)200 g cukru pudru (według uznania)1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajo i żółtka, następnie masło i cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy

Symfonia Smaków
Kurczak w indyjskiej marynacie 283

Kurczak nie zawsze musi być pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej.   Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak(...)Delikatnie poluzować skórę na piersi kurczaka i także wmasować marynatę pod skórę. Łyżka pozostały marynaty do jamy kurczaka. Umieścić kurczaka na blasze do pieczenia, odłożyć na min 1 godzinę,  żeby lekko skruszał. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st. i umieścić kurczaka w piekarniku. Piec przez 45 minut, po czym podwyższyć do 220 ° C i piec kolejne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 301

białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z mięsa wieprzowego. I jeśli tylko dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i końcówką do nadziewania kiełbas, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić ją w domu. Włosi mają, jak ich kraj długi i szeroki, wiele gatunków i odmian kiełbas i salami(...)bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę wkładamy do garnka z wrzącą wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę

Karo in the Kitchen
Karkówka w cebuli 117

Prosty przepis na plastry karkówki pieczone w wywarze cebulowym. Składniki: 4-5 plastrów karkówki 2 duże cebule 3 łyżeczki musztardy francuskiej 350 ml bulionu

e-PrzepisyKulinarne
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 511

Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ananasa. Danie można podać z ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki na 2

Moja Galeria Smaku
Egipska shoarma drobiowa 248

można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej(...)sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekłem przez 30 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyłem do miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę

Wyprawy kulinarne
Pieczona golonka z indyka 156

wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je same zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać. Tylko się marynatę przygotowuje, a reszta sama w piekarniku się szykuje .  Składniki: 4 małe golonki z indyka, ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki, marynata: 2 łyżki octu winnego, 1 płaska łyżka soli(...)przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę   mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie

Moniki Smakołyki
Kurczak po węgiersku 447

grzeją duszę .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To przepis , który powstał spontanicznie , z potrzeby chwili . Nadziewany , a właściwie obkładany węgierską pastą ajwar , która jest mieszanką pieczonej papryki i bakłażana , wyszedł naprawdę smakowicie . Warto czasami poeksperymentować z tym co mamy pod ręką , bo efekty mogą nas miło i smacznie zaskoczyć " class="wp-smiley" style="height(...)pokrojonej w piórka cebuli i świeżej papryce , na blaszce do pieczenia . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 150 C z termoobiegiem, przez 60 minut , pilnując żeby się nie przypalił i w razie potrzeby lekko zakrywając folią te partie , które zbyt ciemnieją . Po tym czasie mamy doskonałego pieczonego kurczaka z węgierską nutą .. Smacznego " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona 131

jest soczysta, ma bardzo bogaty smak i aromat. Nic nie może się z nią równać, i tyle ;) Dodam jeszcze, że to najpopularniejsza forma serwowania tego mięsa w Polsce :) KACZKA Z NADZIENIEM Z JABŁUSZEK PIECZONA Składniki: - 1 kaczka - 8-10 jabłek - sól - majeranek Przygotowanie: Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Kroimy na kawałki. Jabłka przyprawiamy solą (około 1 łyżeczki(...)Teraz przyprawiamy kaczkę na zewnątrz - nacieramy solą (około 2 łyżeczek) i majerankiem. Pozostałe jabłka wykładamy na blaszkę obok kaczki. Pozostawiamy na noc pod przykryciem w lodówce. Następnego dnia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, w czasie zależnym od wagi kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwrócić kaczkę, aby przyrumieniła się

Życie zamknięte w smaku
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 223

papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku. Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu. Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje(...)będą się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego

ChilliJemy
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym 229

kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym wrzucamy mięso. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gdy wystygnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, kukurydzę i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu wysmarowanym margaryną(...)mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem zalewamy papryki. Naczynie przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy przez następne 45 minut, aż papryka stanie się mięciutka. Na parę minut przed końcem pieczenia na każdą paprykę kładziemy plasterek sera i posypujemy oregano

My simple kitchen
Przepiórki z turówką wonną 105

przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.    Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Orzechy niezbyt drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku a następnie(...)Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Zawinąć przepiórki w boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 50 minut. zastawa

królestwo garów
Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków 149

ziemniaków2 cebule200 g śmietany (30% lub 18%)4-5 łyżek jogurtu naturalnego5- 6 łyżeczek chrzanu - do smaku, opcjonalniesólpieprzpłatki chiliszczypiorcheddar do posypaniaprzygotowaniePstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć.  Przy pomocy krajalnicy  - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki. Dobrze by były jednakowej grubości. Cebulę pokroić(...)ziemniakach ułożyć cebulę, na niej warstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 1 godzinę. W połowie pieczenia posypać cheddarem. Sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika, czy ziemniaki są miękkie. Smacznego

Stare Gary
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 191

miodu 1 łyżeczka soli 3 łyżki gorczycy białej liść laurowy 6 ziarenek pieprzu 2 goździki Jabłka obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Układam na blasze,  podpiekam w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach, aby owoce zmiękły i zrobiły się rumiane. Następnie miksuję je na pakę przy pomocy blendera. Ocet, miód, przyprawy zagotowuję. Zalewę studzę, a zimną - zalewam(...)musztarda" z jabłek może być przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa  3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin  czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szynka, miodowo-musztardowa z czosnkiem niedżwiedzim 145

łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu szynki ( bez tłuszczu ,trzeba go zebrać przed użyciem ) 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego koperku ( lub świeżego , posiekanego ) 100 ml śmietanki 30 % ( wiem bomba , ale tego smaku ,nie da żadna chuda -niestety ) pieprz do smaku łyżeczka mąki do zagęszczenia Dodatkowo : woreczek do pieczenia Szynkę oczyszczamy , szczególnie skórę – bardzo dokładnie , żeby(...)wierzch szynki . Zawiązujemy i pieczemy w temperaturze 100-120 C przez około 2,5 – 3 godziny ( to cała tajemnica , soczystości -wolne wypiekanie w niskiej temperaturze ) . Czas pieczenia zależy od grubości naszego kawałka mięcha , im grubszy , tym dłużej .. itd Po tym czasie ostrożnie, rozcinamy woreczek , zlewamy wywar , który się wytworzył i ponownie wsuwamy do piekarnika – już bez woreczka

Ogrodnik w podróży
Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 201

można kupić w formie pasty zapakowanej do tub i puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy(...)łyżeczki soli gruboziarnistej 5-8 łyżek oliwy Przygotowanie: Papryczki chili pozbaw szypułek i namocz w ciepłej wodzie na 40 minut. Papryki słodkie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut, w połowie pieczenia przekręć na drugą stronę. Gorące przełóż do foliowej torebki, zamknij, wystudź, usuń gniazda nasienne i obierz ze skóry. Chili odsącz, utrzyj z czosnkiem i solą

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania