składniki dobrze się wymieszały . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem . Pieczenie pasztetu : Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną , masłem ) i obsypuję bułką tartą . Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra
Uwaga Babcia GotujePropozycja na szybki obiad. Bardzo soczyste i aromatyczne piersi kurczaka obtoczone w suszonej melisie i pieczone z cząstkami jabłek. W ten sam sposób można przygotować także udka (jabłka można pominąć) :) Składniki: 3 piersi kurczaka 2 torebki melisy (takiej do przygotowania naparu) jabłko sól pieprz Dodatkowo: odrobina oleju Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz(...)którego dno uprzednio wysmarowane zostało olejem. Cząstki obranego i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. godzinę (do zarumienienia mięsa). Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego
MyCookBook.plgarnek. Wrzucamy pokrojone mięso i przesmażamy. Podlewamy piwem i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 3 godziny - 2 godziny pod przykryciem, a następnie 1 godzinę bez, od czasu do czasu mieszamy. Gotowy gulasz przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik(...)rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 kółka odrobinę większe niż miseczki. Krawędzie miseczek smarujemy białkiem, kładziemy krążki z ciasta, smarujemy żółtkiem i szybko wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe
My Culinary Artcukru pudru 3 łyżki mleka 2-3 łyżki soku z cytryny cynamon Wykonanie: Skwarki przepuszczam przez maszynkę do mięsa, dodaję do tej masy 1 szklankę mąki. Potem wbijam żółtka i dodaję cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewam mleko i dokładnie wszystko mieszam. Jeżeli ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć(...)foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić ciastka, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 min. Po tym czasie wyjąć, gorące przełożyć na deseczkę. Składniki na lukier zmiksować, polukrować wierzch ciasteczek i posypać odrobiną cynamonu
Ciasteczkowy PotwórLekko słodkie, aromatyczne i bardzo soczyste skrzydełka z kurczaka. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko sos sojowy, pieprz i cukier trzcinowy. Wystarczy mięso odpowiednio naciąć, zalać zalewą i wstawić do piekarnika, a już po godzinie możemy cieszyć się pysznymi skrzydełkami. Świetnie pasują do ugotowanego ryżu, jak i ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę. Składniki: co najmniej(...)pieprz opcjonalnie mielony czosnek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać (cukier powinien się rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być
Ugotowaćupływem czasu podgrzewania , gęstnieje.Dosypuejmy gałkę muszkatałową i solimy i pieprzymy do smaku.Wykonanie lazanii :Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Pózniej wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem(...)beszamelowym układamy w kolejności :- makaron- wartswa farszu mięsnego- starty żółty ser- sos beszamelowy- warstwa makaronu- farsz- żółty ser- sos beszamelowy itd.Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera.W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy ok. 30 minut.Smacznego
Słodkości i nie tylkoSzynka pieczona z tego przepisu smakuje wybornie. Przekonaliśmy się już, że najsmaczniejsze są domowe wędliny.. Przynajmniej wiadomo, że będziemy jeść
Anioły w kuchnisoczysta w środku. Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku. Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z wołowiną, wieprzowiną czy cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości - a nie jak w przypadku suchego mięsa kurczaka(...)Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą. SKŁADNIKI / 4 porcje 200 g makaronu spaghetti 300 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (można drobno posiekać) 100 g tartego parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
cool and mintyWymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się(...)sól i pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych oczkach
Kuchnia Paulettespotem do piekarnika, rozgrzewamy olej lub masło (3 łyżki). Wkładamy kawałki kurczaka i smażymy je z obu stron, do mocnego zrumienienia, około 10-15 minut, co jakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko(...)cukier i połowę drobno pokrojonej chili. Wsypujemy zielony groszek. Do sosu w rondlu wkładamy kawałki kurczaka, skórką do góry, lekko polewamy kurczaka z wierzchu sosem i wstawiamy całość do piekarnika. Pieczemy 40 minut. Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim sobą – świetnie wchłania
Karo in the Kitchenpiersi z kurczaka puszka ananasa kilka plasterków żółtego sera jajko bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do usmażenia kotletów, np. olej/masło klarowane Piersi z kurczaka* rozbić (najlepiej mięso nakryć folią przezroczystą, aby nie przykleiło się do tłuczka), przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajko wbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi(...)bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie ułożyć po połowie plasterka żółtego sera i krążku ananasa. Przygotowane kotlety wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec tak długo, aż ser się rozpuści. Świetnie smakują podane na ciepło. *z jednej podwójnej piersi powinny powstać
Ugotowaćprzechowywania serów, mięs czy też jarzyn - opakowane w folię dłużej zatrzymują swój smak, aromat i witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych, gdyż duszą się we własnym sosie." Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy(...)nasze produkty.... Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je lśniącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciepło nie będzie się dostawało do potrawy wewnątrz opakowania
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...nadal smażyć. Dodać bazylię. Gdy farsz jest gotowy dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Jeżeli mięso było tłuste, należy pozbyć się jak najwięcej tłuszczu wybierając go łyżką. Aby mięso było bardziej spójne i nie rozlatywało się można do farszu dodać startego sera żółtego - dodać dopiero wtedy gdy ostygnie - łatwiej się wymiesza i nie będzie się ciągnąć. Cukinię przeciąć(...)wodą więc osuszyć ją. Cukinię i pieczarki nafaszerować. Na cukinię położyć przekrojone na pół pomidorki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.200stopni, przykryte folią aluminiową. Najlepiej włożyć samą cukinię, pieczarki dołożyć po 15minutach. Po 30min. odkryć folie i jeszcze przez parę minut piec. Sprawdzać czy cukinia wystarczająco zmiękła. Na koniec posypać serem żółtym. Smacznego
W kuchni u Monikiprzy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Placek drożdżowy namoczyć w brandy, zmiksować z wątróbką i żółtkiem. Dodać rodzynki(...)szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Naczynie do zapiekania wyłożyć połową boczku, na nim ułożyć przepiórki i przykryć resztą boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć boczek. zastawa
królestwo garówgorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka(...)plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem
Moja Delicja