mielonej piersi z kurczaka1 żółtko1 czerstwa bułka namoczona w mleku2 łyżki masła1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzuBułka tarta do panierkiOlej do smażeniaDodatkowo:3 łyżki siekanej natki pietruszkiPrzepis:Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, żółtkiem, miękkim masłem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy je z każdej strony bułką tartą(...)bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu kotletów, umieszczamy je razem z patelnią w piekarniku nagrzanym do 180C, na 5 minut. Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ogórków kiszonych
Emcia Pichcikapelusze grzybów z obu stron przez ok. 5 minut. W trakcie smażenia posyp je solą i pieprzem. Gotowe kapelusze przełóż do naczynia do zapiekania stroną z blaszkami do góry. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Nóżki grzybów posiekaj drobno lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Kromki chleba pokrusz na bułkę tartą lub wykorzystaj gotową bułkę tartą. W misce wymieszaj wszystkie składniki(...)dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut. Podawaj na przystawkę albo kolację. Pasuje do nich opiekany chleb oraz kieliszek wina. Przepis dodaję do akcji Mopsa "Pieczarkowy Tydzień 2015 " *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również: Bakłażany faszerowane mięsem Pieczone
Chilli Czosnek i Oliwapieprz Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką grilla Czas - 30 minut Kurczak powinien być ładnie zrumieniony z góry, dzięki temu bulion będzie miał odpowiedni kolor. Pamiętajcie - jeśli mięso nie ma koloru, to nie ma i smaku! :) Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i każdą część opalamy(...)cheddar, mozzarella do posypania Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika, by stało się chrupiące. Tak opieczone pieczywo nacieramy czosnkiem, a następnie posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z funkcją grilla Czas - ok. 3-5 minut, by ser się roztopił Grzanki można pokroić na mniejsze części
Cooking MonsterUrozmaicenie klasycznego schaboszczaka - wersja "na bogato" z pieczarkami i cebulką. Tymczasem zabrałam się już za przygotowania sylwestrowych potraw. Golonka w piwie jest już w piekarniku, a
Kuchenne aromatyoliwek przygotowanie Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając(...)Przygotować sos. Pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz i płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego! Uwagi: Ilość farszu może się okazać za duża - zależy
Stare Garyfrytki z batatów pieczone młode warzywa , pieczona dynia ) ale obok pietruszki przechodziłam z obojętnością... Wszystko do czasu, aż koleżanka opowiedziała mi jak pyszna jest upieczona z miodem i czosnkiem. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa, pyszna jest też pokrojona w małe kawałki, jako jeden ze składników sałatki. Pieczona pietruszka z miodem(...)przyprawy, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pietruszkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos wylewamy na pietruszkę i dokładnie obtaczamy nim wszystkie korzenie. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, pietruszka delikatnie się wtedy przyrumieni
Kulinarne przygody GatityPasta ajvar to bałkański specjał zrobiony z pieczonych warzyw, gdzie większość z nich stanowi papryka. Na nasze szczęście pasta (choć też dostępna w sklepach), jest bardzo prosta do wykonania. Powiem Wam, że warto od razu zrobić sobie jej więcej by wykorzystać do gulaszów, makaronów - bo jest naprawdę bardzo smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka(...)Warzywa (papryka, czosnek, cebula, papryka) umyć. Paprykę i bakłażana nakłuć by nie wybuchły podczas pieczenia i wstawić do piekarnika (180 stopni). Paprykę piec tak długo by skórka się przypiekła się miejscami na czarno - około 30 minut. Pozostałe warzywa piec do miękkości. Po wyjęciu z pieca paprykę nakryć miską by zaparowała (sparzyła się) i usunąć z niej skórkę oraz gniazda nasienne
Poezja Smaków - blog kulinarnymleku i wyciśnięta 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku natka pietruszki sól,pieprz do samku tarkowany ser zółty Sposób; Zaczynamy jak zawsze od mięsa ponieważ potrzebuje przejść przyprawami. Mięso wsadzamy do miski,wbijamy dwa jajka,dodajemy bułkę ,posiekaną drobno pietruszkę wyciśnięty na prasie czosnek,majeranek,pieprz,sól i cebulę .Cebule obieramy i tarkujemy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy(...)pieczarki. Myjemy i obieramy staramy się wybrać cały środek. Smarujemy blachę oliwą i nadziewamy naszym mięsnym farszem pieczaki, Do rozgrzanego piekarnika 200C wsadzamy blachę z pieczrkami na około 45 min. Następnie gdy będą juz zrumienione posypujemy serem i pieczemy około 10 min zmiejszając temperaturę piekarnika na 150C Smacznego
Viola cooks with passionRóżnica między hodowlanym a dzikim łososiem jest głównie taka że dziki jest chudy i ma mało tłuszczu, dlatego dobrze nadaje się do sałatki. Dziko żyjący będzie też odznaczał się zdrowszym mięsem ze względu na naturalny pokarm który spożywa. Ma ładną soczystą barwę która dobrze prezentuje się na talerzu. Wiosennym akcentem sałatki będzie delikatny ogórek małosolny. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania(...)główek rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne olej z pestek dyni kawałek limonki sól himalajska odrobina oleju Przygotowanie: 1/ Łososia nacieramy pieprzem cytrynowym i odrobiną oleju. Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Odstawiamy do ostudzenia. 2/ Na talerz układamy kawałki porwanej sałaty, pokrojonego w talarki ogórka, przepołowioną na 4 części rzodkiewkę oraz groszek. Nakładamy kawałki łososia, wszystko
Kuchnia PROzdrowotnaciasta, wyłóż formy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika na 15 minut (180 stopni), po upieczeniu przestudź. Nadzienie Pokrzywy włóż do wrzącej wody na minutę, przełóż łyżką cedzakową do zimnej wody, odsącz na sicie, odciśnij wodę, pokrój. Czosnek niedźwiedzi posiekaj. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, miękkie części pokrój na 2 cm kawałki. Mięso pokrój w kostkę(...)podsmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty ciągle mieszając. Jajka zmiksuj ze śmietaną, solą i pieprzem, wymieszaj z posiekanymi pokrzywami i czosnkiem. Mięso wyłóż na podpieczone spody, zalej masą jajeczną, posyp serem. Piecz 25 minut w 180 stopniach
SzczyptaSmaQkarmelowej przygotowujemy masę daktylową - równie słodką i smaczną, ale o wiele zdrowszą. Wiele osób pewnie ucieszy również fakt, że jest to ciasto, które przygotowujemy bez pieczenia, więc nie potrzebujemy do jego wykonania piekarnika. Czego potrzebujemy? spód: - 2 opakowania ciasteczek zbożowych (jedno opakowanie może być z czekoladą) - 4 łyżki oleju kokosowego góra: - 2 szklanki namoczonych daktyli + woda(...)kakao do posypania Przygotowanie: 1. Ciastka rozkruszamy, aż zostaną z nich okruszki. Można zrobić to wkładając je do woreczka strunowego, a następnie rozdrobnić je wałkiem lub młotkiem do mięsa. Pokruszone ciastka wysypujemy na patelnię, dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy, aż olej i czekolada się rozpuszczą. 2. Pokruszone ciastka wykładamy na tortownicę, tworząc spód ciasta. Mocno wgniatamy
two broke sistersmięsa na drobnym sitku. Masło roztopić i przestudzić. Do zmielonego twarogu dodać żółtka i jajka, cukier, esencję waniliową oraz obie mąki. Zmiksować. Wlać sok z połowy cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Ponownie zmiksować. Na końcu wlać stopione i przestudzone masło. Zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką (ja używam papieru do pieczenia(...)podoba mi się potem nierówna faktura ciasta i jest znacznie wygodniej). Wylać masę serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczony powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze. W tym czasie przygotować piankę bezową. Ubić białka na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo cukier. Powinna wyjść lśniąca i zwarta
Codzienna kuchnia niecodziennamielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować(...)warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut, żeby ser nabrał złotego koloru
Kuchnia w opałachKiedy wędliny ze sklepu Wam się znudzą, czas zrobić o niebo lepsze we własnym piekarniku. Wystarczy dobrej jakości surowe mięso, ulubione przyprawy i gotowe! SKŁADNIKI 1kg surowego boczku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięs 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki wędzonej w proszku (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 2 łyżki(...)WYKONANIE Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z olejem i resztą przypraw (bez kminku). Marynatą nacieramy boczek z każdej strony. Kminkiem posypujemy boczek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 1-1,5 godziny. Przejadły Wam się sklepowe wędliny? Wędzicie lub pieczecie w domu własne wędliny
Zofianamięsa nie utknął na ruszcie (końcówkę skrzydełka przewinąć na drugą stronę, tak aby całość utworzyła trójkąt). Przygotowane skrzydełka wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki temu mięso przejdzie przyprawami. Zamarynowane mięso piec na rozgrzanym grillu, tak długo, aż mięso zmieni kolor. Podawać z ulubionym sosem
Ugotować