mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:231/400)

WYTRAWNY TORT Z WOŁOWINĄ, BROKUŁEM I JAJKIEM 168

Wymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.  Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać.  Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się(...)sól i pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać.  Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych oczkach

Kuchnia Paulettes
Kurczak po tajsku – tajskie kokosowe curry z kurczakiem 215

potem do piekarnika, rozgrzewamy olej lub masło (3 łyżki). Wkładamy kawałki kurczaka i smażymy je z obu stron, do mocnego zrumienienia, około 10-15 minut, co jakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko(...)cukier i połowę drobno pokrojonej chili. Wsypujemy zielony groszek. Do sosu w rondlu wkładamy kawałki kurczaka, skórką do góry, lekko polewamy kurczaka z wierzchu sosem i wstawiamy całość do piekarnika. Pieczemy 40 minut. Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim sobą – świetnie wchłania

Karo in the Kitchen
Kotlety "słoneczne" 186

piersi z kurczaka puszka ananasa kilka plasterków żółtego sera jajko bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do usmażenia kotletów, np. olej/masło klarowane Piersi z kurczaka* rozbić (najlepiej mięso nakryć folią przezroczystą, aby nie przykleiło się do tłuczka), przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajko wbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi(...)bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie ułożyć po połowie plasterka żółtego sera i krążku ananasa. Przygotowane kotlety wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec tak długo, aż ser się rozpuści. Świetnie smakują podane na ciepło.  *z jednej podwójnej piersi powinny powstać

Ugotować
Kuchenne abc - folia aluminiowa 196

przechowywania serów, mięs czy też jarzyn - opakowane w folię dłużej zatrzymują swój smak, aromat i witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych, gdyż duszą się we własnym sosie." Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy(...)nasze produkty.... Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je lśniącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciepło nie będzie się dostawało do potrawy wewnątrz opakowania

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami. 159

nadal smażyć. Dodać bazylię. Gdy farsz jest gotowy dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Jeżeli mięso było tłuste, należy pozbyć się jak najwięcej tłuszczu wybierając go łyżką.   Aby mięso było bardziej spójne i nie rozlatywało się można do farszu dodać startego sera żółtego - dodać dopiero wtedy gdy ostygnie - łatwiej się wymiesza i nie będzie się ciągnąć.  Cukinię przeciąć(...)wodą więc osuszyć ją. Cukinię i pieczarki nafaszerować. Na cukinię położyć przekrojone na pół pomidorki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.200stopni, przykryte folią aluminiową. Najlepiej włożyć samą cukinię, pieczarki dołożyć po 15minutach. Po 30min. odkryć folie i jeszcze przez parę minut piec. Sprawdzać czy cukinia wystarczająco zmiękła. Na koniec posypać serem żółtym. Smacznego

W kuchni u Moniki
Balotyna z przepiórek - faszerowane przepiórki 125

przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Placek drożdżowy namoczyć w brandy, zmiksować z wątróbką i żółtkiem. Dodać rodzynki(...)szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Naczynie do zapiekania wyłożyć połową boczku, na nim ułożyć przepiórki i przykryć resztą boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć boczek.    zastawa

królestwo garów
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 333

gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka(...)plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem

Moja Delicja
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 172

ugniatamy ostatni raz. Zostawiamy do ostygnięcia (puree można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce). Piekarnik nastawiamy na 180*C, formę do zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy. Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową(...)koniec do masy wbijamy jedno jajko i mieszamy. Na dno formy wykładamy masę mięsną, posypujemy ją tartym serem. Na wierzchu dekorujemy ziemniaczanym puree- na przykład używając rękawa. Zapiekankę pieczemy ok. 40 minut, aż ziemniaczane rozetki ładnie zbrązowieją. Jemy na ciepło, ale jak prawie każda zapiekanka, na zimno też ma swój urok:) Bardzo sexy... Z proporcji w przepisie wyjdzie więcej ziemniaczanych

les mirabelles
JAJKA na SZPINAKOWEJ ŁĄCE 97

jajka 250 - 300 g sera zmielonego żółtego sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej masło  jajko do szpinaku masło WYKONANIE Rozgrzej piekarnik do 190 - 200 ° C .Szpinak jest wspaniały nie tylko z mięsem , makaronem ale również z jajkami. Przygotowanie świeżego szpinaku wymaga więcej czasu niż mrożonego jednak jego smak jest o wiele lepszy..Rozmrożony i odcedzony szpinak wymieszaj(...)pieprz. Wysmaruj masłem ramekiny ,nałóż wyrobiona  masę szpinakową ,a następnie wbij do każdej foremki po 1 jajku. Każde jajko dopraw solą i pieprzem, a następnie z plasterkiem masła piec przez 10-12 minut, aż jajka się zetną ,a żółtko pozostanie płynne . Tymczasem, kromki chleba grillujemy z jednej strony,na złoty kolor,a następnie z drugiej strony .Podawać jajka położone

w mojej kuchni
Cukinia faszerowana 181

trochę urozmaiciłam przepis i coś tam wyszło. Jak dla mnie była nawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :)Składniki: ok. 6 małych cukinii0,5 kg mięsa mielonego1 butelka sosu/ przecieru pomidorowegook. 30 dag pieczarek2 duże cebule200 g sera żółtegoczosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy.1 torebka ryżu (opcjonalnie)Przygotowanie(...)posypujemy startym żółtym serem.Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia sera.* źródło : o pysznym jedzeniu Smacznego

charlotte gotuje
Ciastka ze skwarek 166

robiła je kiedyś [ a ja po raz pierwszy], ale używając specjalnej foremki dołączanej do maszynki do mięsa..ja niestety takowej nie posiadam..więc zrobiłam po prostu ciasteczka wykrawane .. 50 dkg mąki  25 dkg jasnych skwarek (zmielonych) 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu  waniliowego 3/4 szkl.cukru pudru 3/4 szkl. kwaśnej śmietany lub  1/3 kostki(...)wyrobić ciasto.Uformować z ciasta kulę .Można podzielić na kilka części i do każdej z osobna dodać mak, cynamon, przyprawę do piernika.Włożyć do lodówki na 1 godzinę.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciastka .Ułożyć je na blaszce. Piec około 20 minut - ciastka mają być złotawe

Moje domowe kucharzenie
Nadziewane patisony i kabaczki 190

lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara !Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :) Wystarczy(...)lekka sałatka i cały obiad gotowy !Składniki:* około 5-6 małych patisonów i 2 kabaczki ( lub mniej jeśli są większe )* 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku* 250-300 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )* mały koncentrat pomidorowy -  90 g* 1 cebula* 3-4 ząbki czosnku* 1 jajko* 3 łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano, ale może

kolorowotorcikowo
Kurczak z rożna 170

Kurczak z rożna to jest to! Szczególnie za złocistą i chrupiącą panierką. Mój kurczak, jednak nie był tak dobrze przypieczony, jak znane nam dobrze z budek

Kuchnia Bazylii
Empanadas 107

zmiażdżone.   Podsmażamy mięso na mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe.   Ciasto. Mąkę mieszamy(...)granulowanym czosnkiem czy papryką. Jeśli zrobiliście mniejsze pierożki, wystarczy im 30 minut na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190⁰C. Jeśli są większe – ustawcie od razu piekarnik na 200⁰C i pieczcie je około 40 minut – w obu przypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco i na zimno, z zimnym piwem. Idealnie pasują do nich zarówno delikatny

Karo in the Kitchen
Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 158

wyglądu i szczególnego smaku doskonale pasuje też do naszych przepisów na „kolację we dwoje”. Przepis luźno inspirowany innym o takie samej nazwie znalezionym w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska . Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 2015-12-22 21:18:31 Pięknie wyglądający rumiany karp podany z sosem fenkułowo-cebulowym i świeżą pomarańczą. Wyjątkowo efektowne danie(...)układamy na nim kawałki ryby, które bezpośrednio przed tym posypujemy mąką. Smażymy krótko, 2-3 minuty, ale intensywnie i ze wszystkich stron, aby „zamknąć” mięso i zarumienić skórę. Obsmażonego karpia wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby. Karpia podajemy od razu z sosem

Kulinarna Pokusa
Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami i sosem z gorgonzoli 147

Pyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi(...)oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki (większe przekroić

Oryginalny smak
Ryż zapiekany z polędwiczką wieprzową i marchewką. 252

większe przekroić na pół i przyprawić pieprzem ziołowym. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano, dodać cebulę, czosnek i chili. Mieszając, smażyć około 2 minuty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut. Do składników na patelni wlać gorący bulion, doprawić(...)oczyścić i pokroić w krążki. Zawartość patelni przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać surowy ryż, marchewkę i por, przemieszać. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec 40 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze około 20 minut. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 151

skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty. W tym czasie posiekaj koperek. Wbij(...)upewnij się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Rady: *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort bezowy z orzechami i czekoladą 139

pudru i miksujemy do połączenia - tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią spożywczą i uderzamy w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa - by orzechy były rozdrobione na małe kawałki. Na zdjęciach rozkrojonego tortu widać mniej więcej kawałki orzechów dodałam. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy(...)pomocą szpatułki. Drugą część miksujemy z łyżką kakao, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka.  Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nich cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa.  Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi

Gotowanie i blogowanie
Rolada z mięsa mielonego i jajek 347

mieszanego wołowego lub drobiowo – wieprzowego 1 jajko mała kajzerka sól pieprz łyżka lodowatej wody 2 ząbki czosnku 4 ugotowane jajka na twardo Trochę oleju bądź margaryny Przygotowanie: Zmielone mięso przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, aż będzie całkowicie miękka. Czosnek obrać i wycisnąć w wyciskarce. Dodać przyprawy,odciśniętą dobrze bułkę, jajko i wodę. Masę dobrze wymieszać(...)ugotowanych na twardo. Zwijamy roladę. Można, ale nie trzeba obtoczyć roladę w bułce tartej. Tak przygotowaną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowaną margaryną bądź niewielką ilością oleju. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze około 180 stopni.Podczas pieczenia polecam co jakiś czas przewracać roladę. Można podawać z warzywkami, ziemniaczkami i z czym tylko kto lubi. Smacznego. Podoba

Smaczne Potrawy
Tort makowo-jabłkowy 148

piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 1 godzinę i 10 min (forma 20 cm), forma 23 cm piec około 50 – 60 min. Jeżeli orzechy zaczną się bardzo przyrumieniać, formę z ciastem od góry przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką. *Uwaga ciasto nie rośnie, ale jest bardzo wysokie, ma około(...)zmielony można kupić w Lidlu, ewentualnie jeżeli nie macie suchego zmielonego maku, wieczór wcześniej należy mak sparzyć wrzątkiem, dobrze odcedzić i przemielić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa (najdrobniejsze oczka). Smacznego! Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Masa jabłkowa: 1 kg jabłek

moj przepis na
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 170

proporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal(...)octu winnego 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki soli olej roślinny Przygotowanie: Zacznij od sterylizacji słoika. Umyj go, wysusz, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w celu zabezpieczenia przed potłuczeniem) i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie nastaw piekarnik na 140 stopni C i wypiekaj słoik przez 30 minut o do momentu nagrzania się piekarnika. Jeżeli używasz słoika z gumową uszczelką

Chilli Czosnek i Oliwa
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 228

będzie ładnie odchodziło od ścianek miski (8-10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).      Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy, dodajemy drobno pokrojona cebulkę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, namoczoną i odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odkładamy.      Wyrośnięte(...)Nakładamy 1/16 farszu i zlepiamy jak pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy do zarumienienia

Rozpustne gotowanie
Kaczka z ziemniakami 165

przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Czosnek i tymianek posiekać, wymieszać. Kaczkę oprószyć solą, pieprzem, od środka natrzeć tymiankiem z czosnkiem i odstawić(...)być lekko niedogotowane. Ostudzić. Kaczkę wypełnić ziemniakami. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno kaczka podczas pieczenia pęknie. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć kaczkę, posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 20 minutach wylać tłuszcz

królestwo garów
Pulpety w sosie pomidorowym 153

Propozycja na dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej soboty ;) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3-4 łyżki sera chudego Emilka sól, pieprz (na oko;) ) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki(...)mieszamy lepimy/ kulamy pulpety (mogą się trochę kleić) i układamy w żaroodpornym naczyniu z podanych składników przygotowujemy sos, a następnie zalewamy nim pulpety zamykamy żaroodporne naczynie  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 182

krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy na patelnię razem z szafranem. Wrzucamy przyprawy i smażymy aż woda odparuje. Kolendrę szatkujemy i dodajemy do mięsa. Po 2 minutach nadzienie jest gotowe. Płat ciasta kładziemy na blacie, smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy kolejnym płatem. Układamy tak na sobie po 4-5 płatów, każdy smarując masłem(...)formujemy "kopertę". Jeśli brzegi nie chcą się połączyć, wystarczy posmarować masłem. Mi z jednego opakowania filo wyszły 24 samosy. Gotowe układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Gotowe nakładamy na talerze i podajemy ze schłodzonym sosem miętowym. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania