wyglądu i szczególnego smaku doskonale pasuje też do naszych przepisów na „kolację we dwoje”. Przepis luźno inspirowany innym o takie samej nazwie znalezionym w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska . Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 2015-12-22 21:18:31 Pięknie wyglądający rumiany karp podany z sosem fenkułowo-cebulowym i świeżą pomarańczą. Wyjątkowo efektowne danie(...)układamy na nim kawałki ryby, które bezpośrednio przed tym posypujemy mąką. Smażymy krótko, 2-3 minuty, ale intensywnie i ze wszystkich stron, aby „zamknąć” mięso i zarumienić skórę. Obsmażonego karpia wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby. Karpia podajemy od razu z sosem
Kulinarna PokusaPyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi(...)oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki (większe przekroić
Oryginalny smakwiększe przekroić na pół i przyprawić pieprzem ziołowym. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano, dodać cebulę, czosnek i chili. Mieszając, smażyć około 2 minuty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut. Do składników na patelni wlać gorący bulion, doprawić(...)oczyścić i pokroić w krążki. Zawartość patelni przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać surowy ryż, marchewkę i por, przemieszać. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec 40 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze około 20 minut. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychskórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty. W tym czasie posiekaj koperek. Wbij(...)upewnij się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Rady: *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób
Chilli Czosnek i Oliwapudru i miksujemy do połączenia - tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią spożywczą i uderzamy w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa - by orzechy były rozdrobione na małe kawałki. Na zdjęciach rozkrojonego tortu widać mniej więcej kawałki orzechów dodałam. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy(...)pomocą szpatułki. Drugą część miksujemy z łyżką kakao, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nich cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa. Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi
Gotowanie i blogowaniemieszanego wołowego lub drobiowo – wieprzowego 1 jajko mała kajzerka sól pieprz łyżka lodowatej wody 2 ząbki czosnku 4 ugotowane jajka na twardo Trochę oleju bądź margaryny Przygotowanie: Zmielone mięso przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, aż będzie całkowicie miękka. Czosnek obrać i wycisnąć w wyciskarce. Dodać przyprawy,odciśniętą dobrze bułkę, jajko i wodę. Masę dobrze wymieszać(...)ugotowanych na twardo. Zwijamy roladę. Można, ale nie trzeba obtoczyć roladę w bułce tartej. Tak przygotowaną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowaną margaryną bądź niewielką ilością oleju. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze około 180 stopni.Podczas pieczenia polecam co jakiś czas przewracać roladę. Można podawać z warzywkami, ziemniaczkami i z czym tylko kto lubi. Smacznego. Podoba
Smaczne Potrawypiekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 1 godzinę i 10 min (forma 20 cm), forma 23 cm piec około 50 – 60 min. Jeżeli orzechy zaczną się bardzo przyrumieniać, formę z ciastem od góry przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką. *Uwaga ciasto nie rośnie, ale jest bardzo wysokie, ma około(...)zmielony można kupić w Lidlu, ewentualnie jeżeli nie macie suchego zmielonego maku, wieczór wcześniej należy mak sparzyć wrzątkiem, dobrze odcedzić i przemielić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa (najdrobniejsze oczka). Smacznego! Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
moj przepis naproporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych. Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal(...)octu winnego 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki soli olej roślinny Przygotowanie: Zacznij od sterylizacji słoika. Umyj go, wysusz, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w celu zabezpieczenia przed potłuczeniem) i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie nastaw piekarnik na 140 stopni C i wypiekaj słoik przez 30 minut o do momentu nagrzania się piekarnika. Jeżeli używasz słoika z gumową uszczelką
Chilli Czosnek i Oliwabędzie ładnie odchodziło od ścianek miski (8-10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość (około 1 godziny). Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy, dodajemy drobno pokrojona cebulkę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, namoczoną i odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odkładamy. Wyrośnięte(...)Nakładamy 1/16 farszu i zlepiamy jak pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy do zarumienienia
Rozpustne gotowanieprzy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Czosnek i tymianek posiekać, wymieszać. Kaczkę oprószyć solą, pieprzem, od środka natrzeć tymiankiem z czosnkiem i odstawić(...)być lekko niedogotowane. Ostudzić. Kaczkę wypełnić ziemniakami. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno kaczka podczas pieczenia pęknie. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć kaczkę, posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 20 minutach wylać tłuszcz
królestwo garówPropozycja na dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej soboty ;) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3-4 łyżki sera chudego Emilka sól, pieprz (na oko;) ) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki(...)mieszamy lepimy/ kulamy pulpety (mogą się trochę kleić) i układamy w żaroodpornym naczyniu z podanych składników przygotowujemy sos, a następnie zalewamy nim pulpety zamykamy żaroodporne naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkrążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy na patelnię razem z szafranem. Wrzucamy przyprawy i smażymy aż woda odparuje. Kolendrę szatkujemy i dodajemy do mięsa. Po 2 minutach nadzienie jest gotowe. Płat ciasta kładziemy na blacie, smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy kolejnym płatem. Układamy tak na sobie po 4-5 płatów, każdy smarując masłem(...)formujemy "kopertę". Jeśli brzegi nie chcą się połączyć, wystarczy posmarować masłem. Mi z jednego opakowania filo wyszły 24 samosy. Gotowe układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Gotowe nakładamy na talerze i podajemy ze schłodzonym sosem miętowym. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam ostre smaki, więc chili sos z pieczonej, zielonej chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten chili sos wykorzystuję głównie do makaronowych zapiekanek lub enchiladas. Chili sos świetnie pasuje również do mięsa i drobiu. Jest to sos na ciepło i w odróżnieniu od tego chili sosu ,przyrządzony z zielonego chili. Bardzo aromatyczny bo zrobiony z upieczonego chili, czosnku(...)świeżej Jeśli lubisz bardzo ostry sos to proponuję upiec całe owoce chili. Chili, czosnek w całości i obraną cebulę skrop oliwą, posól i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na funkcję grillową. Upieczone warzywa zmiksuj z dodatkiem szpinaku i gorącego bulionu. Zrumień mąkę na suchej patelni. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Dodaj zmiksowane
codojedzeniaBoczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysłna pyszny obiad.Składniki:-ok. 1 kg surowego boczku-ok. 1,2 kg małych młodych
Maminek kulinarnyWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab z żurawiną, pieczony w rękawie. Mięso po upieczeniu jest delikatne, bardzo dobrze się kroi i jest bardzo smaczne. Także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania schabu będzie potrzebowali: około 1,5 kg schabu około 80 g żurawiny przyprawy: 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku(...)dokładnie nacieram schab przyprawami. Tak przygotowany schab wstawiam do lodówki na około 12 godzin do zamarynowania. Po 12 godzinach – pieczenie: W rękawie robię kilka dziurek wykałaczką – dzięki temu rękaw podczas pieczenia nie pęknie. Blachę ze schabem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut. Następnie rękaw rozcinam i dopiekam jeszcze około
Uwaga Babcia Gotuje