podbije twoje serce. Szybko się robi, wybornie smakuje i zawsze wychodzi. Polecam szczególnie, gdy masz już dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki(...)kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso w mące, potem w jajku i płatkach. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. * Panieruj dopiero przed smażeniem. * Jeśli chcesz, aby twój kurczak był mniej kaloryczny zamiast smażyć go na oleju, upiecz go w piekarniku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzygotowaną kładziemy skórą do dołu na zimną patelnię i smażymy pozwalając na wytopienie się tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso odwracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Usmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 (stopni) na 6-8 minut. Do tłuszczu powstałego z wytopienia kaczej skóry dodajemy pokrojone w ósemki jabłka (usuwamy gniazda nasienne(...)patelnią.Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie. Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi, solą, słodką papryką
Kuchnia w opałachPózniej wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe".Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem.Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny(...)wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.Całośc delikatnie podgotowujemy ciągle mieszając.Przygotowanym sosem zalewamy makaron.Całośc zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 C przez 30 minut . Po tym czasie posypujemy żółtym startym serem i dalej pieczemy przez 15 minut
Słodkości i nie tylkojestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są pyszne i dla takich potraw warto choć na chwilę stać się wegetarianinem :). Inspirację do tej potrawy znaleźliśmy w internecie i postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobra jak było to napisane. Koszt przygotowania(...)papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego odrobina soku z cytryny Przepis na pieczone warzywa z sosem curry Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w równej wielkości kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia, skraplamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut. W czasie kiedy warzywa będą się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naszła mnie coś ostatnio ochota na pieczonego kurczaka ,którego moja familia bardzo lubi .Prosto z pieca jest super soczysty i pachnie super ,ale ja też bardzo lubię na zimno na chlebek z musztardą smakuje bardzo fajnie ,polecam do spróbowania . Składniki 1 kg udek z kurczaka 1 pęczek szczypioru(...)plasterkach oraz szczypiorek pokrojony ,wszystko razem dokładnie mieszam i odstawiam na cała noc do lodówki . Następnego dnia mięso wykładam na blaszkę , na wierzch mięska układam kilka kosteczek masła i przykrywam folią aluminiowa i wstawiam do piekarnika na 160 stopni na 2 godziny . Wszystkie przyprawy proszę dodawać według uznania
Mój Smakduszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu(...)jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniobiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane pałki z kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z ziemniakami upieczonymi z wykorzystaniem tej samej marynaty. Wystarczy zamarynować pałki z kurczaka i obrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny obiad(...)obracamy worek. Marynować można również w przykrytej folią spożywczą misce, ale moim zdaniem w zamkniętym worku marynowanie jest skuteczniejsze, a obracanie mięsa w trakcie marynowania łatwiejsze. Kiedy minie co najmniej 3 godziny pałki przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do środka 2-3 łyżki marynaty i obwiązujemy go z dwóch stron. Rękaw wkładamy do dużego naczynia do zapiekania (na tyle
Trzeci talerzkażdego rodzaju mięsa. Jak się okazuje, łosoś w takiej marynacie również smakuje doskonale. :-) Dobry smak i prostota jest tym, co cenię najbardziej, bo w natłoku obowiązków obiad smakuje wtedy równie fajnie jak w dni, kiedy na jego przygotowanie mam mnóstwo czasu. Można przygotować go dzień wcześniej a po powrocie do domu wstawić tylko do piekarnika - robi się sam. ;-) 1 duży(...)Musztardę mieszamy z miodem. 2. Filety z łososia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 20 minut. 3. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut
Szefowa kuchnikromki chleba tostowego 4 plasterki wędzonego boczku 2 białe kiełbaski (parzone) 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ oliwa z oliwek masło sól i pieprz wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 220 st. i piecz w nim kiełbaski przez ok. 20 min. My nacięliśmy kiełbaski w poprzek, jak na zdjęciu. Fasolkę z puszki wlej do rondelka i podgrzej. Rozgrzej patelnię(...)posadź jajka. Rozgrzej drugą patelnię i przygotuj bekon. Podsmaż boczek z obu stron. Anglicy nie używają do tego tłuszczu, ponieważ ma się on wytopić z tłustego i tak mięsa. Ułóż na talerzu kolorową kompozycję. Pomysł dobry na zimowe dni i trzaskające mrozy. Rozgrzeje cię i pomoże przedrzeć się przez zaspy do pracy, czy szkoły. W obliczu braku śniegu, pomoże
Ania i Marcin gotująPolędwiczki wieprzowe w boczku są szybkie i niewymagające. :-) Kruche mięso, wędzony boczek, ser i miodowo-musztardowa marynata tworzą spójną, wzajemnie uzupełniającą się całość. Można przygotować je dzień wcześniej, przetrzymać w lodówce a przed obiadem tylko wrzucić do rozgrzanego piekarnika. 2 polędwiczki wieprzowe 200g boczku wędzonego w plastrach 150g żółtego sera 3 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka(...)przyprawy mieszamy ze sobą, w marynacie umieszczamy polędwiczki, odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. 3. Każdy kawałek polędwiczki owijamy kawałkiem plasterka żółtego sera i wędzonym boczkiem. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 30 minut
Szefowa kuchniPyszne i soczyste mięso z kurczaka otulone chrupiącym i pachnącym ziołami boczkiem. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki. Talerz "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 2 duże filety z kurczaka kawałek papryki czerwonej kawałek papryki jasnej 1/2 kulki mozzarelli 12 cieniutkich plasterków boczku sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany rozmaryn 2 łyżki oleju Filety umyć, osuszyć, pozbawić błonek(...)układać paseczki kolorowej papryki i mozzarelli. Zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 3 plasterkami boczku, w razie konieczności spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Posypać rozmarynem i piec ok 40 minut, do zarumienienia
Smakołyki AsiŻeberka to moje ulubione mięso, mojej córki również. Dlatego bardzo często gości na naszym stole. Skłądniki; 1 kg żeberek wieprzowych 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 cebula Marynata; pół szklanki sosu sojowego 3 ząbki czosnku pół szkl. wody sól, pieprz, 3 łyzki miodu Mieso myjemy a następnie czelimy na porcje po dwie kosteczki. Przekłądamy do miski(...)kilka godzin a najlepiej na cała noc. Mieso przełozyc do naczynia żaroodpornego, dodac pokrojona na ćwiartki paprykę,cebule w piórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze
Radość kipiąca uśmiechem.kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor dodajemy mięso i dalej smażymy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i dalej smażymy. Kiedy mięso jest usmażone dodajemy pomidory (z zalewą), odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Smażymy dalej przez około 10 min. Doprawiamy 2 łyżeczkami oregano, 4 łyżeczkami przyprawy chili con carne ( jeśli ktoś(...)cienkie plastry. Przykrywamy kolejnymi 2 tortillami. Ponownie nakładamy warstwę mięsną, 2 plastry sera, przykrywamy tortillą a na sam wierzch nakładamy kawałki poszarpanej mozzarelli. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. W temperaturze 200 st przez
Pan i Pani Smith w kuchnisól, pieprz do smaku do mięsa Kurczaka umyj, jeśli filety są grubsze przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, ewentualnie rozbij je tłuczkiem. Przypraw solą, pieprzem. W filiżance wymieszaj musztardę, olej/oliwę i wodę, aż się połączą wszystkie składniki. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. W osobnej filiżance wymieszaj sezam, siemię lnianę i mielony len. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia/foli(...)musztardowym sosem, obtocz w siemieniowej panierce a na koniec posyp płatkami migdałów*. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami** i kolorową sałatką. * Płatki migdałów dość szybko się przypiekają, trzeba na nie uważać. Ja kurczaka piekłam przez większość czasu w dolnej części piekarnika, pod ziemniakami, dlatego się nie zarumieniły mocno. ** Jak przygotowuję ziemniaki ? Czyszczę je szczotką
Corner With RecipesZapraszam dzisiaj na pyszną kaszę z warzywami i karkówkę z piekarnika . Do marynaty mięsa użyłam przypraw firmy RAFEX -- http://rafex.eu/ . Dostępnych w sklepie internetowym. Składniki : 1 kg karkówki 1 łyżka Przyprawy warzywnej firmy Rafex - http://rafex.eu/ 2 łyżki Przyprawy do grilla Piątnica - http://rafex.eu/ 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka ziół(...)firmy Rafex około 6 łyżek oliwy Wykonanie : Karkówkę umyć , osuszyć i pokroić w plastry. Następnie w oliwie rozmieszać przyprawy i natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika i zamknąć , odstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć na blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Mięso ma być miękkie. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć obrać i pokroić w pół
Sama słodycz i szczypta chili