mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:248/400)

Pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami 125

Propozycja na przekąskę z faszerowanych pieczarek, kuskusa z dodatkiem szparagów. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Bardzo syte i smaczne. Na blogu znajdziecie również inną propozycję faszerowanych pieczarek z mięsem, a przepis znajdziecie tutaj   Zapraszam do wypróbowania. Składniki 5 dużych pieczarek 0,5 szklanki kuskusu 4 zielone szparagi 1 mały pomidor 1/2 czerwonej  papryki 1 mała cebula 2 łyżki(...)następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Napełniać pieczarki farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pod koniec zapiekania posypać każdą pieczarkę żółtym serem i piec ponownie aż ser się rozpuści. pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami

O kuchni z uczuciem
Niedziela w kuchni 129

układamy po 2 sztuki malin, a następnie przykrywamy kolejną porcją masy. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyciągamy babeczki i na wierzch każdej układamy po małym kawałku gorzkiej czekolady. Z czekoladą wkładamy babeczki jeszcze na minutę-dwie do ciepłego piekarnika. Wyciągamy i na roztopionej czekoladzie układamy po jednej malinie. Na kolację(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta

Kucharzyca
Pieczony boczek 144

Wielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem...  Składniki: 1,5 kg chudego, surowego boczku, 1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu szczypta pieprzu 1 łyżka majeranku 2 łyżki kminku kilka ząbków czosnku(...)Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180 o C około 1,5 godziny

Czerwień i błękit
Akademia CookUp - Dziczyzna 209

kiedy tylko mięso było gotowe wystarczyło je obsmażyć z dwóch stron - czy muszę mówić, że mięso było niesamowite? Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach! Na sam koniec przyszedł czas na przygotowywanie pasztetu z galaretką z owoców leśnych! W naszych domach rodzinnych nie piekło się pasztetu - nad czym można tylko ubolewać! Są osoby, które z pasztetem są dobrze obeznane(...)malin, borówek, wiśni i świeżej żurawiny! Możecie być pewni, że będziemy z pomysłami na pasztety kombinować i z pewnością upieczemy go razem :) Zdecydowanie warto! Na koniec wyciągaliśmy królika z piekarnika! Rany, aromaty tak cudownie przez siebie przenikały - przyprawy, śmietana - niesamowite! Macie jakieś doświadczenia z dziczyzną? Cóż możemy powiedzieć - polecamy Akademię każdemu - początkującym i średnio czy bardziej zaawansowanym - tam zawsze czegoś

Plate of Joy
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 148

wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.  2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat(...)pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka mięsna 118

rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt(...)formy. Nadmiar ciasta odkroiłem. Pośrodku ciasta wykroiłem otwór umożliwiający ulatnianie się powstającej podczas pieczenia pary. Z pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami. Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

R'n'G Kitchen
Szpik cielęcy 144

sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki – 60g, kapary – 20g, sos vinaigrette – 50ml**, szalotka – 50g, bagietka, oliwa-50ml Kości ułożyć przecięciem do góry. Posypać solą, pieprzem i skropić oliwą. Nagrzać piekarnik do 200stopni Piec do momentu w którym szpik zacznie mięknąć ale nie będzie rozpuszczony, około 10 minut. Natkę pokroić na dość duże kawałki. Szalotkę przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić(...)piątą ćwiartką oswajał nas Maciej Majewski szef kuchni w Le Victoria Brasserie Moderne . Tusza jest dzielona podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Piąta ćwiartka to części tuszy mięsa, które po uboju nie stanowi żadnej części ćwiartki: flaki , żołądek , móżdżek , grasica , wątroba , ozór, policzki , uszy, płuca , nerki , jądra , krew, wymiona, ogon. Słowo podroby

królestwo garów
No to klops (moja "pieczeń rzymska") 435

czosnkiem. Wymieszać oba rodzaje mięsa, dodać zeszkloną cebulę i czosnek, posiekaną natkę, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, bułkę tartą oraz sól, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić, aby masa się połączyła.  Niewielką keksówkę (moja ma ok 22 cm długości) wyłożyć papierem do pieczenia (zrobiłam to za radą autorki programu, aby łatwiej było wyjąć gotową pieczeń z formy) i szczelnie napełnić(...)pozbyć się powietrza ze środka. Wierzch przykryć szczelnie plastrami boczku. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok godzinę. Na początek warto przykryć boczek kawałkiem papieru do pieczenia, aby za bardzo nie wysechł. Po ok 20 minutach zdejmujemy papier i pieczemy bez przykrycia.  Po wyjęciu z piekarnika dobrze dać klopsowi odpocząć przez ok 10 minut

Kulinarne Inspiracje
Żeberka peklowane, pieczone z fasolką i warzywami 153

suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg  masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone )    Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki i suszone pomidory w duże kawałki. Fasolę odsączamy. Żeberka płuczemy(...)podsmażamy. Dodajemy pomidory, fasolkę, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać chili. Chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia z żeberkami. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 60 minut. Wyłączamy piekarnik a żeberka pozostawiamy w nim na jeszcze 15 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Spaghetti z sosem z pieczonej papryki (479 kcal) 246

Bardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych(...)pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Na patelni podsmażamy startą na tarce cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Sos dusimy pod przykryciem

e-PrzepisyKulinarne
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 167

słodka do smaku,- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy/Ziemniaczki pieczone:- ziemniaki, - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/,- olej,- pieprz czarny,- domowa mieszanka suszonych warzyw,- starty, żółty ser,WYKONANIE:/Kapusta:Boczek wędzony lub surowy (wg uznania i upodobań) gotujemy w takiej ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa(...)przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.Szybko, bez większego wysiłku i bałaganu, jednogarnkowo i przede wszystkim BARDZO SMACZNIE :)/Ziemniaczki:Umyte i obrane ziemniaczki (można dać ze skórką), kroimy jak na frytki i obtaczamy w przyprawach wymieszanych z odrobiną oleju. Pieczemy aż będą miękkie i chrupiące.Temperatura 160-180 stopni,Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym

Wypisz Wymaluj
Sernik Zebra 314

który moim zdaniem jest niezbędnym sprzętem w kuchni ( wtedy też kupuje zwykły twarożek, ale jeżeli nie macie, możecie użyć zwykłego miksera, wówczas ser musicie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub kupić ser zmielony). Składniki na formę 23 na 23 cm: 550 gr sera twarogowego zmielonego, dobrej jakości (jeżeli używam sera zmielonego wówczas kupuje tylko twaróg sernikowy z Piątnicy(...)część dodać do masy jasnej, drugą do masy ciemnej. Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem, wykładać naprzemiennie po jednej łyżce masy jasnej i ciemnej, na środek formy. Piekarnik nagrzać do 160 st. bez termoobiegu, piec 60 min. Po upieczeniu, nie otwierać piekarnika, tylko zostawić sernik przez minimum 10 min. Zimny sernik przełożyć do lodówki schłodzić 3-4 godziny a najlepiej całą

moj przepis na
Babeczki makowe - mini makowce 240

posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć do garnka. Do maku dodać cukier, miód, bakalie, sok z cytryny, powidła, białka, aromat i dobrze wymieszać. Garnek wstawić(...)wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wypełnić po brzegi masą makową i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gotowe babeczki wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem

Kulinarne Inspiracje
Łosoś w cieście francuskim 119

jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy, po czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić(...)choinkę". KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek i wbijam dwie kulki pieprzu. KROK 5: Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego. Do ryby proponuję lekkie białe wino. I ciasteczka dziecka

Z notatnika
Kurczak tandoori. 558

Kurczak tandoori wywodzi się z pakistańskiej części Pendżabu, a jego nazwa pochodzi od rodzaju glinianego pieca, w którym tradycyjnie był pieczony. Mięso jest długo marynowane w jogurcie z przyprawami, w tym barwiącymi na czerwono i żółto. Najczęściej spotkać można wersje mocno czerwone, za co odpowiedzialne są chili, pieprz kajeński, lub kaszmirskie chili (łagodniejsze, ale mocno barwiące). Żółte i pomarańczowe(...)skórę z kurczaka i zrobić w mięsie głębokie nacięcia. Natrzeć solą wymieszaną z sokiem z cytryny i oliwą. Pozostawić w misce na 20 minut. Połączyć jogurt z przyprawami i obtoczyć w nim dokładnie kawałki kurczaka. Przykryć miskę i schować do lodówki na minimum 6 godzin (do 24). Piec na grillu, lub w piekarniku pod grillem rozgrzanym do 230 - 240 stopni

zadanie-gotowanie
Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 144

łodyżki) 10 pieczarek kawałek pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g sera żółtego, startego na tarce o grubych oczkach       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę(...)dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.       Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. W garnku zagotowujemy 2 litry osolonej wody, do wrzątku wkładamy botwinkę i gotujemy około 8-10 minut. W tym czasie na sporej patelni topimy masło, dodajemy

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu 102

usmażyć na tłuszczu, upiekłam je w piekarniku. Wyszły pycha! Składniki: 40 dag mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wołowej) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki owsianej 3-4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków jaglanych 3 łyżki mleka 3-4 łyżki siemienia lnianego Sól, pieprz Do mięsa wbić jajka, dodać zmiażdżony czosnek(...)cebulę. W międzyczasie namoczyć płatki jaglane w mleku- lekko zagotować, a następnie dodać do mięsa razem z 1 łyżką otrębów, siemieniem lnianym i mąką owsianą. Przyprawić do smaku, formować małe kuleczki, obtaczać delikatnie w otrębach (wymieszanych z kaszą manną) ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia)- piec około 20 minut w temp

Tradycyjna Kuchnia
Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” 79

nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek(...)kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra zostanie nienaruszona. Ja tym razem nadzienie upchałam, właśnie aby powstało pękniecie a nadzienie wydostało się na zewnątrz. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Kaczkę posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania