mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:254/400)

Miodowe żeberka z piekarnika 103

800 g żeberek w jednym kawałku sól pieprz kolendra 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu z mniszka szczypta gałki muszkatołowej ziemniaki ok

Gotowanie jest łatwe
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 140

Jeśli szukacie pomysłu jak uatrakcyjnić ziemniaka obiadowego to nic prostszego, a jednocześnie bardziej smakowitego, jak przygotować domowe talarki. Tym razem wykonał je od początku do końca

Kuchnia po mojemu
Odrywane bułeczki z nadzieniem bolognese 120

oliwie smażę posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaję mięso oraz przyprawy (bez cukru i soli) i całość rumienię na oliwie przez kilka minut. Wlewam bulion oraz koncentrat pomidorowy i duszę składniki jeszcze 5 minut. Doprawiam do smaku solą i cukrem. Studzę.  Przygotowuję dwie duże blachy, które wykładam papierem do pieczenia. Niewielką porcję wyrośniętego ciasta rozciągam w dłoniach na kształt(...)bułeczki układam w kształcie koła na blaszce w środku zostawiając wolną przestrzeń. Tak przygotowane bułeczki odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 15- 25 minut. Tuż przed pieczeniem ich wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyciągam upieczone bułeczki, posypuję startym serem i piekę jeszcze 5-8 minut. Najlepiej smakują na ciepło z sosem

Mango Papaja
KOTLETY SCHABOWE W ZIOŁACH Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI I RZODKIEWKĄ 166

Schabowe w ziołach to świetna alternatywa dla zwykłego schabowego w panierce, której na prawdę warto spróbować. Schabowe są smaczne, pachnące ziołami a podane z pieczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie(...)Naczynie rzaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle ile będzie potrzebne do obtoczenia mięsa ) doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem,pieprzem i papryką. Jajka roztrzepujemy maczamy w nich kotlety i obtaczamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasztet z królika 198

gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa razem z płynem. Tartą bułkę zalać kilkoma łyżkami wywaru, wymieszać, odstawić na chwilę aby wciągnęła płyn. Przestudzone mięsa (boczek, królika i wątróbkę) wraz z warzywami  dokładnie zmiksować najlepiej w robocie używając noża. ( Można też zmielić wszystko trzy razy przez sitko z małymi oczkami -3,5). Do masy(...)można wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia, aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki

Stare Gary
Carpaccio z pieczonych buraków 201

Carpaccio - klasyk kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowane z cieniuteńko pokrojonego surowego mięsa (polędwicy wołowej) lub ryby. Wegeterianie i weganie delektują się natomiast carpaccio z buraka. To bardzo elegancki sposób podania poczciwego, pospolitego buraka. Delikatna słodycz buraka z kwaskowatymi pestkami granatu i wyrazisytm smakiem gorgonzoli to prawdziwe kulinarne zaskoczenie. Gwarantem dobrego smaku buraka jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje(...)łyżka ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz koperek Wykonanie: niezbyt duże buraki jednakowej wielkości, każdy z osobna, ściśle owinąć w folię alumniową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45 minut. Odwinąć z folii, ostudzić i następnie obrać ze skórki  buraki pokroić ostrym nożem w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu w okrąg

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 128

pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą. Do zmielonych składników dodajemy, oddzielone od białek żółtka jaj, wywar spod duszonej cielęciny, przesmażony boczek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całość mieszamy(...)składników ja użyłem foremki 12 na 35 cm).  Kilkukrotnie uderzamy napełnioną foremką w blat stołu, aby masa dokładnie wypełniła foremkę. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50 minut.  Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 153

świeżo mielonym pieprzem. Zalejcie zagotowanym mlekiem, posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone ziemniaki jak u mnie piekłam 1h30m. Z wierzchu ma się utworzyć przypieczona, chrupiąca skórka. Jeśli Wasze ziemniaki będą się za bardzo przypiekać, przykryjcie je folią aluminiową.   Wyłączcie piekarnik i dajcie zapieczonym ziemniakom odpocząć w nim 5-10 minut, po czym(...)świetnie się do tego nadają. Nie ciemnieją, jeszcze mocniej przechodzą smakiem przypraw. Zawińcie pozostałość w folię aluminiową i mocno zagrzejcie w piekarniku. Pyszne. Chrupkie z wierzchu. Kremowe w środku. Rozpływają się w ustach. Nie potrzebuję do nich mięsa, surówki. Wystarczy kubek maślanki. Czy ktoś mi poda widelec? SKŁADNIKI 800g-1kg ziemniaków (przynajmniej typu B, a najlepiej C) 2 ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Najlepsza szynka drobiowa 378

woreczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 135º C i pieczemy przez 40 minut (po 20 minutach szynki obracamy i polewamy pozostałą częścią marynaty), pieczemy kolejne 20 minut. Ponownie obracamy i polewmy marynatą z naczynia, jednocześnie zwiększamy temperaturę do 180º C. Dopiekamy przez kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia wynosi 60 minut. To właśnie, podczas pieczenia namieszał mi przypadek. Ustawiłam początkowo(...)zrażajmy się, że zejdzie marynata, aromat i tak pozostanie). Najlepsza szynka drobiowa, to kolejna wędlina z gatunku wyrobów domowych. Soczysta, bardzo aromatyczna, idealna w smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny mięso jest spójne i nie rozpada się podczas krojenia. Robiłam już schab dojrzewający , kiełbasę białą , kiełbasę suszoną dojrzewającą … i nie tylko. Zapomniałam tylko o jednym… kiedy ostatnio kupowałam wędlinę. Dla mnie jest

mojewypiekiinietylko
Kasztany jadalne z brukselką 184

lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna. Zapraszam do pieczenia!Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa):20 brukselek10 kasztanów jadalnych1 marchewka2 szalotkikawałek boczku (opcjonalnie)2 ząbki czosnku2 liście laurowe2 łyżki masła3 łyżki miodu lub syropu klonowego4 ziarna ziela angielskiegogałka muszkatołowasól, pieprzoliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI(...)pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. 2. W garnuszku łączymy miód, masło, utarty czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła i polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. 3. Kasztany układamy na blaszce płaską stroną do dołu, nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż i pieczemy przez 20 minut

My Culinary Art
Pieczeń rzymska 139

Smakuje dobrze na gorąco jak i na zimnoPieczeń rzymskaSKŁADNIKI:2 kg mięsa mielonego3 jajka1 cebula2 kajzerkisól i pieprztłuszczpapryka ostrazioła prowansalskie1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej3 duże pieczarki.PRZYGOTOWANIE

Kuchnia Danusi
Kaczka w ziołach, nadziewana jabłkami, pieczona w garnku rzymskim 155

1 kaczka 1600-1800 g 4 jabłka sól pieprz pieprz ziołowy oregano hyzop majeranek kolendra 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Kaczkę myjemy i oczyszczamy

Gotowanie jest łatwe
Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange 226

się, perliczka wyszła świetna! Soczyste mięso, chrupiąca skórka z aromatem miodu i pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej , pieczoną z jabłkami i pomarańczami , czy pieczoną z sosem wiśniowym(...)English Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej (4 porcje) Składniki: 1 ładna perliczka sól i pieprz 1/2 pomarańczy, pokrojona na czątki 200 ml soku pomarańczowego 1 łyżka startego korzenia imbiru 3 łyżki masła, rozpuszczonego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Bułeczki z mięsem mielonym. 187

słodkiej sproszkowanej papryki łyżeczka majeranku 2 łyżki masła masła 2 łyżki oleju Przygotowanie:  Bardzo drobno kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone i ciągle mieszając smażymy przez ok. 7 min. Po tym dodajemy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy, szklankę wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min, aż odparuje(...)łyżeczki nadzienia. Dokładnie zawijamy, aby powstała nam forma bułeczki.  Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Następnie wierzch bułeczek smarujemy połową roztopionego masła. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 min. Po upieczeniu wierzch bułeczki jeszcze raz smarujemy pozostałym, stopionym masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora 93

Tradycyjne zupy, to potrawy, do których podchodzę z pewną rezerwą. Obiadu z  dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są  jedna zupy jak  ta, do których  nic  już  nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu(...)łyżka masła Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastr y. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim  pokrojoną dynię, skropić  oliwą,  posypać solą i tymiankiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem na około 20-25 minut.  Pora umyć pokroić  w plastry

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania