mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:262/400)

Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 141

Kurczak w roli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY.   Pyszne chrupiące  danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa  ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon(...)powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać  piekarnik (GÓRA -DÓŁ) do 220 stopni.  Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione

Kuchnia Beaty
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 139

jeść na różne sposoby. Najbardziej trafiają do nas te, które łączą w sobie kilka smaków i wypełniają cały dom przyjemnym aromatem. Tak, wtedy dom pachnie życiem. Tą porą roku piekarnik mógłby chodzić non-stop ogrzewając nas przyjemnym ciepłem, ulubionym światłem i otulając tańczącymi nutkami słodkości bądź charakternymi powiewami wytrawności. Tym razem też nie dałyśmy mu odpocząć(...)obieramy i nie oczyszczamy z nasion)- mięso indycze udziec 1 kg (ugotowane)- pół bułki bezglutenowej- cebula 4- czosnek 1-2 główki (Nasz polski)- jajka kurze 4 (lub 8 przepiórczych_- płatki owsiane bezglutenowe 4-5 łyżek- 3-4 łyżki oleju/oliwy/Przyprawy na smak:- domowa przyprawa warzywna- pieprz ziołowy,- pieprz czarny- pieprz cayenne Piątnica- ziarenka "Piekło Niebo"- ziarenka "Ziołowo mi"- mieszanka: pomidor, bazylia

Wypisz Wymaluj
Schab z morelami 164

Zapraszam was dziś na solidną porcję mięsa :)   Schab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy(...)Nacieramy sosami i przyprawami, odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.     Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił.   Buraki gotujemy

Sajkofanka smaku
Pani Hokkaido z pieca 113

Uśmiechała się do mnie od momentu jak tylko weszłam do sklepu, więc zabrałam ją ze sobą do domu. Oto ona. Pani Dynia. Składniki 1 dynia hokkaido

My Chcemy Jeść
Pasztet z cukinii z kaszą kuskus – wyśmienity 621

Pasztet bez dodatku mięsa. W roli głównej cukinia, która ma teraz swoje pięć minut, więc i kosztuje niewiele. Zachwyci niejednego niedowiarka, który nie skojarzy warzyw z pasztetem.   Pyszny pasztet z cukinii z kaszą kuskus.   Składniki (keksówka 26×12)   3 szklanki startej cukinii (bez skóry) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy kuskus 20 dag startego(...)jajka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy według uznania i oliwę.   Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy pasztet się zarumieni wyłączamy piekarnik i odstawiamy do wystygnięcia. A później? Później to tylko zajadać się ile dusza zapragnie 🙂       Smacznego

Niunioki
Domowe burgery 147

samodzielnym upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi.  Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany  olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki pszennej(...)wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. 2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety

Szefowa kuchni
francuskie trójkąty z niespodzianką i sosem tzatziki 140

wielu innych potraw; w sezonie grillowym przygotowuję go bardzo często. składniki: opakowanie ciasta francuskiego dowolny wytrawny farsz pierogowy (najlepiej 2-3 rodzaje, u mnie ze szpinaku , z gotowanego mięsa , z mozzarelli ) jajko siemię lniane sos: nieduży zielony ogórek 3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku Ogórek zetrzeć na tarce(...)Nakładać po odrobinie farszu, za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem smarować brzegi, składać w trójkąty, sklejać dokładnie brzegi. Trójkąty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarować jajkiem, posypać siemieniem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut, do zrumienienia. Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce. Trójkąciki podawać z sosem

6niebo
Piersi z kurczaka faszerowane gorgonzolą i suszonymi pomidorami w szynce schwarzwaldzkiej 135

Wiele przepisów już widziałam z mięsem zapiekanym w szynce parmeńskiej lub schwardzwaldzkiej więc postanowiłam sama wypróbować jak to połączenie wyjdzie. Jednak nie odpuściłam ostatnio mojej ukochanej gorgonzoli i suszonym pomidorom wiec je wcisnęłam do środka :) Wszystko wyszło rewelacja. A już w połączeniu z zapiekanymi brokułami z tego przepisu po prostu pyszny lekki obiad. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)gorgonzolę i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Gotowe piersi obkładamy dokładnie szynką szchwardzwaldzką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową ( błyszczącą stroną od spodu) i pieczemy 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 15-20 min zdejmujemy folię włączamy termoobieg i pieczemy aż szynka będzie lekko chrupka ok. 5 min. Całość prezentuje się

Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 312

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki i siekamy drobno czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę. Smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajmy pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem ok 7-10 min. Sos. W misce mieszamy śmietanę z jajkami. Dodajemy starty na grubych(...)warstwy analogicznie: ziemniaki, farsz mięsny, sos. Na wierzch ścieramy pozostały ser żółty. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy ją i pieczemy jeszcze 5-7 min z włączonym termo obiegiem, tak aby ser na wierzchu zapiekł się

Pyza i Surówka
Dynia na zimę wraz z poradami 217

zakręcać (tu również przyda się facet). Odwracać do góry dnem, ustawiać w pojemniku. Ja na wszelki wypadek wstawiam słoiki do pasteryzacji na 60 min do rozgrzanego do 120 st. piekarnika. Później wyjmuje, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree(...)kupować tylką ją, ma najmniej pestek, dużo miąższu, mało wody, idealna do słoików na zimę. **Podczas pieczenia, warto przykryć dynię od góry folią aluminiową, aby nam się nie przyrumieniła, bo będzie gorzkawa. ***W przypadku braku blendera najlepiej dynię mielić w maszynce do mielenia mięsa. **** Alternatywny sposób pasteryzacji to: przełożyć puree do słoików, dokładnie zakręcić, umieścić w garnku wypełnionym zimną wodą

moj przepis na
Jesiotr w galarecie, 129

cukier Rodzynki zalać winem, zagotować i odstawić. Jesiotra wypatroszyć (mój jesiotr ważył 2,5 kg), wyjąć kręgosłup, skrzela, umyć, osuszyć. Delikatnie wyciąć mięso zostawiając 0,5 cm przy skórze. Mięso pokroić w długie słupki. Brzydkie kawałki ( u mnie było to około 100 gram) zmiksować razem z namoczonymi w winie i odciśniętymi biszkoptami oraz dwoma żółtkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową(...)papierem do pieczenia ( dzięki papierowi ryba nie będzie przywierała do dna brytfanny) i przełożyć do niej rybę uważając aby jej nie uszkodzić. Ponieważ ryba jest dłuższa od brytfanki, trzeba ją lekko zawinąć. Do brytfanki włożyć obrane i przekrojone na pół cebule, rodzynki, wlać 200 ml wina, wodę ( około 600 ml) , przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych w pikantnym sosie pomidorowym 116

plastry ok. 2 cm. Plastry mięsa delikatnie rozbijamy za pomocą dłoni. Nie róbmy tego tłuczkiem do mięsa, gdyż mięso jest za delikatne i może nam się rozpaść. Rozbite mięso przekładamy do miski. Zalewamy oliwą z oliwek. Dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie(...)rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy, aż sos zgęstnieje.   PRZYGOTOWANIE pieczonych ziemniaków:Ziemniaki myjemy i kroimy na talarki 1 cm. Przekładamy je do miski i dolewamy oliwy z oliwek. Dodajemy sól, pieprz i świeży rozmaryn. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 40 min. Ja na ostatnie

kulinarnyJa
Ciastka francuskie z truskawkami 173

moich ulubionych. Moim zdaniem, jego twórca zasługuje na kulinarnego Nobla. To ciasto daje ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami.     Składniki na 8 sztuk:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego   375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy(...)prostokąt, nie docinając do końca w miejscach zaznaczonych X na gifie. Chwytamy za rogi i przekładamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzelka) i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie

mojewypiekiinietylko
Bułka brudasek 195

wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli   - tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry tworząc w ten sposób bułkę, obracam i delikatnie formuję i odkładam na blaszkę wyłożonym papierem do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min  - w tym czasie nagrzewam piekarnik na 200 stopni - wkładam(...)wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy)- gdy lekko ostygną polewam masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno  WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek  resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość- gdy robimy placki przygotowując

Basia w kuchni
Muffinki owsiane 153

wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem). Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej (możecie też użyć mąki razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych(...)sobą suche składniki oraz mokre. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy wg uznania ulubione bakalie, ziarna, orzechy. Foremki wypełniamy do ok 2/3 wysokości (max. 3/4) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu... Tak przyrządzone ciasteczka są niezwykle zdrowe i pożywne. Idealne

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania