mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:259/400)

Kaczka w jabłkach 200

SKŁADNIKI k aczka ok. 2 kg 2 pomarańcze 3-4 jabłka łyżka tymianku łyżka majeranku 2 łyżki masła łyżeczka cynamonu sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA    

Przepisy Kulinarne
Zapiekanka z mięsem mielonym 153

Opcji jest wiele, często używam składników, które mam w lodówce i ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika.  Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków  sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków(...)solą. 2. Do warzyw dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy, przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat, majeranek mieszamy i wyłączamy palnik. 3. Z ziemniaków robimy puszyste puree. Ugniatamy ziemniaki tłuczkiem dodajemy 2 łyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając

NA MOIM TALERZU
paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 203

Paprykowe fryteczki z powodzeniem zrobią furorę na Waszym stole jako ciekawa przystawka do innych dań. Choć równie dobrze możecie sobie taką sałatkę przygotować na późną kolację, gdy ciężkie mięsa są już niewskazane. Jest mało kaloryczna, swoimi kolorami bardzo cieszy oko i w połączeniu z dipem czosnkowym oraz szczególnie gałką muszkatołową zrobi na Was wrażenie. Składniki : 2-3 żółte papryki sałata(...)wylewamy oliwę z oliwek oraz posypujemy ją słodką papryką w proszku - całość dokładnie mieszamy by wszystkie paski były pokryte mieszanką oliwy ze słodką papryką rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, paprykę wykładamy na papier do pieczenia starając się ją równomiernie rozłożyć i pieczemy przez 25 minut w międzyczasie kroimy bardzo drobno sałatę lodową oraz przygotowujemy dip czosnkowy czosnek przeciskamy przez praskę

zobacz ich smak
Pasztet z soczewicy 172

Pasztet bezmięsny...odmiana od codziennego  mięsa, którego nie powinno się jeść codziennie. Jak spróbujecie go raz, zobaczycie, że będziecie go robić częściej. Ma dużo mniej kalorii niż normalny pasztet. Polecany dla osób na diecie:)Składniki; 500 g czerwonej soczewicy, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru, 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry, 2 łyżeczki garam masali(...)Dodajemy starty imbir, wyciśnięty czosnek i  zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Parę słów o przyprawie garam masal - " gorąca mieszanka" - kmin rzymski, kolendra, kardamon,goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liść laurowy , pieprz - zachwyca aromatem. Pasztet zyskuje bardzo

Anioły w kuchni
84. Twaróg, ciastka, bazylia, maliny, czyli bazyliowo- miodowy sernik na ciasteczkowym spodzie. 161

domu! ;) Składniki na spód: ok. 300 g ciasteczek kakaowych (herbatników, lub oreo bez nadzienia) 200 g masła Ciastka kruszymy w malakserze, lub ręcznym sposobem (przez folię tłuczkiem do mięsa ;)) i wrzucamy do miski. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasteczek. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na masę serową: 3 opakowania twarogu chudego, każdy(...)łyżek dżemu z jeżyn (domowy) Taki "goły" też jest ładny- równy jak stół, lekko zarumieniony. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciasteczkowym spodem. Wysypujemy przygotowany spód do formy i ugniatamy łyżką - tak jest najwygodniej. Odstawiamy najlepiej do lodówki (niekoniecznie). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Twarogi lekko rozdrobnione (połamane, pokrojone) do misy malaksera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania

Symfonia Smaków
Tarta z boczkiem i szparagami 157

Zainspirowała mnie: Dusia. Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko

Pasja Smaku
Rumcajs Historycznie - Tort Jakobinski 226

Francji zwani Jakobinami.  Oryginalny przepis zawierał również ogonki rakowe, a zamiast morszczuka mięso węgorza, który w średniowieczu był powszechnie jadaną rybą, dziś łatwą do zastąpienia ładnym białym mięsem na przykład właśnie morszczuka.  Składniki:  2 porcje kruchego ciasta (można użyć gotowego lub zrobić samemu) 400-500g filetów z morszczuka 100g tartego sera 1 średni por 1 łyżeczka(...)utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Źródło: Rene Husson, Philippe Galamiche, Kuchnia średniowieczna

Gotuj z Rumcajsem
Grasica cielęca w sosie z madery 179

żurawiny suszonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina , miód Grasicę namocz w zimnym mleku przez 24 godziny.  Odsącz ręcznikiem papierowym. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć do niej mięso i blanszuj przez 5 minut. Po tym czasie grasicę przełóż do lodu i przyciśnij miską z wodą. Po 10 minutach obierz z osierdzia.  Na patelni rozpuść masło, grasicę obtocz w mące(...)ułóż grasicę, dodaj bouqet garnis i zalej całość bulionem. My dodałyśmy posiekane chili – do smaku. Po zagotowaniu zakryj patelnię cartouche (przykrycie z papieru do pieczenia) i pokrywką. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu dodaj do sosu rukolę oraz migdały. Porządnie zamieszaj. A tu nasze dalsze modyfikacje: – do garnka wlać wino, zagotować, wrzucić żurawinę i gotować aż płyn odparuje

królestwo garów
Roladki drobiowe z naleśnikiem 325

półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Teraz składamy w całość nasze roladki. Naleśniki posmarować majonezem (fot.1) , następnie położyć porcję mięsa mielonego  (fot.2) , posypać serem żółtym  (fot.3)  (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon  (fot.4) . Na rozbitą pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik(...)fot.8) . Włożyć do naczynia do zapiekania  (fot.9) , posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut. Źródło: Kuchnia Broni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 151

Kurczak w roli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY.   Pyszne chrupiące  danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa  ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon(...)powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać  piekarnik (GÓRA -DÓŁ) do 220 stopni.  Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione

Kuchnia Beaty
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 149

jeść na różne sposoby. Najbardziej trafiają do nas te, które łączą w sobie kilka smaków i wypełniają cały dom przyjemnym aromatem. Tak, wtedy dom pachnie życiem. Tą porą roku piekarnik mógłby chodzić non-stop ogrzewając nas przyjemnym ciepłem, ulubionym światłem i otulając tańczącymi nutkami słodkości bądź charakternymi powiewami wytrawności. Tym razem też nie dałyśmy mu odpocząć(...)obieramy i nie oczyszczamy z nasion)- mięso indycze udziec 1 kg (ugotowane)- pół bułki bezglutenowej- cebula 4- czosnek 1-2 główki (Nasz polski)- jajka kurze 4 (lub 8 przepiórczych_- płatki owsiane bezglutenowe 4-5 łyżek- 3-4 łyżki oleju/oliwy/Przyprawy na smak:- domowa przyprawa warzywna- pieprz ziołowy,- pieprz czarny- pieprz cayenne Piątnica- ziarenka "Piekło Niebo"- ziarenka "Ziołowo mi"- mieszanka: pomidor, bazylia

Wypisz Wymaluj
Schab z morelami 186

Zapraszam was dziś na solidną porcję mięsa :)   Schab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy(...)Nacieramy sosami i przyprawami, odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.     Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił.   Buraki gotujemy

Sajkofanka smaku
Pani Hokkaido z pieca 127

Uśmiechała się do mnie od momentu jak tylko weszłam do sklepu, więc zabrałam ją ze sobą do domu. Oto ona. Pani Dynia. Składniki 1 dynia hokkaido

My Chcemy Jeść
Pasztet z cukinii z kaszą kuskus – wyśmienity 632

Pasztet bez dodatku mięsa. W roli głównej cukinia, która ma teraz swoje pięć minut, więc i kosztuje niewiele. Zachwyci niejednego niedowiarka, który nie skojarzy warzyw z pasztetem.   Pyszny pasztet z cukinii z kaszą kuskus.   Składniki (keksówka 26×12)   3 szklanki startej cukinii (bez skóry) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy kuskus 20 dag startego(...)jajka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy według uznania i oliwę.   Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy pasztet się zarumieni wyłączamy piekarnik i odstawiamy do wystygnięcia. A później? Później to tylko zajadać się ile dusza zapragnie 🙂       Smacznego

Niunioki
Domowe burgery 162

samodzielnym upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi.  Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany  olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki pszennej(...)wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. 2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania