Ciasteczka z masła orzechowego, z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie czyli Słodki Czwartek odc.113 229dojrzałam jeszcze do weganizmu, do wegetarianizmu też zresztą nie ale jem coraz mniej mięsa i bardzo mi z tym dobrze. Szukam, szperam, przeglądam. Książki, czasopisma, internet. Szukam inspiracji. Tym ciasteczkom nie mogłam się oprzeć. Wiedziałam, że w domu mam wszystkie ingrediencje i mogę przystąpić do działania. Na początek z połowy porcji (przecież Córcia nie lubi(...)masło orzechowe, dodajemy syrop klonowy i mieszamy. Dodajemy posiekane daktyle i posiekaną czekoladę Ucieramy a następnie dodajemy mąkę ryżową i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto ręką. Piekarnik nagrzewamy na 190 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy, układamy je na blasze. Ciastka pieczemy ok. 10 – 15 minut, tylko tyle by lekko się zrumieniły
Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki po meksykańsku 212szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło i były drobne małe kawałeczki. Jak mięso mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę(...)usmażeniu wszystkich naleśników zaczynamy zawijać w nie farsz i układamy w brytfance. Wierzch wszystkich naleśników możemy posypać startym serem żółtym dla wzmocnienia smaku naleśników. Gotowe naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu kiedy się ser roztopi. Gotowe naleśniki możemy polać zrobionym sosem pomidorowym. Smacznego
Kuchenne Wariacje
Zapiekanka curry z kurczakiem i makaronem 475szklanki puree z dyni po 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki i kolendry (kilka listków odłożyć) 1/2 - 3/4 łyżeczki przyprawy garam masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Makaron ugotować w dużej(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, posmarować 1/3 sosu curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka z ananasem i rodzynkami. Całość pokryć resztą sosu i posypać nerkowcami. Piec w 180°C ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać ziarnami granatu i listkami kolendry. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerz
Domowa lasagne 224Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły się. W garnku roztapiamy masło. Po rozpuszczeniu się dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała gęsta zasmażka. Następnie porcjami dolewamy zimne mleko. Gdy uzyskamy(...)beszamel i odrobinę startego żółtego sera. Układamy w ten sposób warstwy do samej góry naczynia żaroodpornego tak aby na samej górze znalazł się sos pomidorowy i beszamel. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec pieczenia lasagne posypujemy obficie startym żółtym serem
Amatorka kuchenna
Domowy Cheeseburger 272Cheeseburger to tuż obok Hamburgera jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy
Słodka Strona
Kiszka ziemniaczana. 374metrów jelit. Zawsze jest to robione z tego co aktualnie mamy. Składniki:2 kg ziemniaków2 cebule1 szklanka mleka 1 jajkonajlepsze są zmielone w maszynce skwarkilub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone)2 łyżki mąki pszennejolej rzepakowysól, pieprz czarny Kamis jelita cienkieWykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą(...)farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam pęknie. Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce ( u mnie cazuela ) polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody, zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna
Malinowe Pocałunki
Udka kurczaka zapiekane w szynce parmeńskiej z kurkami 419pracy trochę z tym miałam. Dlaczego użyłam akurat mięsa z udek kurczaka a nie z piersi? Przecież byłoby znacznie łatwiej... Jednak mięso z udek jest bardziej soczyste, podczas pieczenia nie wysusza się tak szybko jak pierś. Oczywiście wersja dla leniwych- z piersią kurczaka. Tak czy siak- polecam!Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem(...)gram kurek, umytych, osuszonych 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki wody sól pieprz cebulka ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy Doprawione mięso z udek zawijamy w ruloniki- na jednym plasterku szynki parmeńskiej układamy mięso z jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek
Mango Papaja
Granola kokosowo-migdałowa 190Znana od końca XIX wieku granola to doskonały pomysł na śniadanie. Płatki owsiane w połączeniu z różnymi orzechami czy suszonymi owocami oraz miodem tworzą prawdziwą ucztę
My Chcemy Jeść
Karmelizowane udka z kaczki na modrej kapuście z jabłkami 221Składniki: na 6 porcji 6 kaczych udek 4 jabłka 2 cebule 1 mała główka czerwonej kapusty 0,5 kubka cukru 1 tabliczka czekolady karmelovej
Luźna Kuchnia
Quiche ze szpinakiem i serem feta 158Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie
wyzwania kuchenne
Puree z selera 211odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Seler(...)startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree z selera. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysi
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 207sosie nie będzie grudek. Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty. Nadzienie do placka należy mocno przyprawić pieprzem, kolendrą, tymiankiem i solą. Nadzienie należy schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, najlepiej przygotować(...)brzegi ciasta i przykleić jego zapas do brzegów naczynia. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem i za pomocą noża zrobić niewielkie nacięcie (takie jak widoczne na zdjęciu). Placek piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchenny
Pasztet drobiowy babci Basi 212jest go niewielka ilość ) rozmiękczamy czerstwą bułkę, która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać na obiad. 4. Przestudzone mięso, wątróbkę , warzywa mielimy ( trzeba wyrzucić twarde liście laurowe,) dwa razy przez maszynkę. Na koniec mielimy bułkę. 5. Zanim dodamy do farszu jajka, ostatecznie przyprawiamy dość mocno solą , pieprzem , ( bo jajka(...)ręcznie , nalewając na dłoń trochę oleju i rozsmarowujemy go po wierzchu. 9. Widelcem karbujemy pasztet w poprzek formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Potem obniżamy na 175 st. C i pieczemy kolejne 20 min. Po kilku godzinach, kiedy dobrze wystygnie wykładamy pasztet z formy i kroimy na plastry. Smacznego
Pysznosci Babci Basi
Ratatuja , albo jak kto woli ratatouille :) 891czyli warzywne danie prowansalskie, składające się głównie z cukinii, bakłażana, cebuli, pomidorów i papryki. Ja zamiast papryki użyłam cienko pokrojonych ziemniaków, dlatego świetnie się sprawdziło jako dodatek obiadowy do mięsa zamiast ziemniaków. Ratatuja będzie też fajnym pomysłem na lekka kolację. Mimo, że na początku podchodziłam do niej z rezerwą, zakochałam się w tym daniu. RATATUJA ZAPIEKANA (Ratatouille(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy nią warzywa ułożone w formie. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 30 minut. (w zależności od piekarnika można przedłużyć czas zapiekania jeśli np. ziemniaki będą jeszcze twarde
Bon appetit mon amie
Domowy Chikker jak z McDonald's 1941poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla chikkera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć). Bułeczki smarujemy mlekiem (możemy je także posypać kaszką kukurydzianą charakterystyczną dla chikkera). Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Piersi(...)Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju
Słodka Strona
Przekładaniec 307wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki. Składniki 2 ciasta francuskie 1/2 kg karkówki lub łopatki (może być gotowe mielone) 4cebule czosnkowe 4 pomidory 20dkg sera żółtego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka płaska pieprzu 1 łyżka majeranku lub oregano oliwa do smażenia Wykonanie Krok 1 3 cebule pokroić drobno i podsmażyć . Dodać zmielone mięso, cały czas mieszać(...)wywinąć na zewnątrz ,tak aby mięso było widoczne. Krok 6 Pomidory i pozostałą cebulę pokroić w krążki. Krok 7 Do powstałych kieszonek włożyć po kilka krążków cebuli , pomidora , posypać z tartym serem . Krok 8 Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni
Eli Gotowanie
Przekąska do piwa pszenicznego - francuskie zawijasy 250Szybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść(...)paseczki ok. 1 cm. Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami ciasta, układamy na blasze (zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kabanosy posypujemy chili, a fasolkę pieprzem i czosnkiem. Pieczemy porcjami ok. 10 -15 min (do zrumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Smacznego
Moniki Smakołyki
Chleb Dukana III 191Pewnie nie każdy te komentarze czyta więc przytoczę go tutaj. "Chciałbym się podzielić doświadczeniami z czteromiesięcznej "eksploatacji" tego przepisu. Nie, nie jestem dukanowcem (nie byłbym w stanie jeść samego mięsa, brrrr.), stosuję go do Diety Królów (od września do grudnia waga minus 15 kg i spada dalej :) ) Wypróbowałem kilka modyfikacji. Na początek poszły kombinacje z różnymi przyprawami, ale żadne(...)cebulą mikser z "haczykami" do ciężkiego ciasta ledwo zipał). Kluczową modyfikacją okazał się czas pieczenia. Najpierw wydłużyłem go do ok. 70 minut - było dużo lepiej, ale jeszcze nie idealnie. Kluczowego odkrycia dokonałem dzisiaj: "glut" (tak go z żoną nazywamy ;) ) przez zapomnienie siedział w piekarniku 2 godziny w 180 stopniach... i wyszedł tak smaczny, jak nigdy przedtem ! Zniknęła nienaturalna wilgoć
Marder&Marder Manufacture
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 244Łosoś ma wspaniałe soczyste mięso o charakterystycznym, wyraźnym smaku. Je się go na surowo – w postaci tatara (bardzo popularne w Szwecji) oraz jako składnik sushi, smażonego i pieczonego oraz wędzonego, choć ten ostatni jest wyraźnie uboższy w kwasy omega 3.” Łosoś pieczony w niskiej temperaturze to danie idealne na świąteczny stół… i nie tylko. Przepis zapożyczyłam(...)kroimy na plasterki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy łososia. Nacieramy go wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek i tak samo oprószamy solą. Do środka ryby wkładamy plasterki cytryny oraz zioła (oregano, bazylię i kolendrę). Na wierzchu również układamy plasterki cytryny, a obok kładziemy ząbki czosnku w łupinach. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70° C i pieczemy
mojewypiekiinietylko
Dutch baby – grzeszne śniadanie 176Delikatność, lekkość, puszystość, wyjątkowy smak i niecodzienny wygląd. Ten naleśnik jest tak pyszny, że aż grzeszny… Takie śniadanie może i ma więcej kalorii niż owsianka
Niedzielny kucharz
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 213pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane. Składniki: 500 g bardzo małych pieczarek(...)solą, pieprzem i mieszamy. Następnie dodajemy surową kaszę kuskus, pieczarki z cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy). Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem. Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C. Smacznego
Moniki Smakołyki
Biała Dama - sernik z białej czekolady bez pieczenia, bez mąki i jajek 1130Dziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności odpalania piekarnika :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki(...)uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklepujemy do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg przeciskamy kilkakrotnie przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa; mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy
My Culinary Art
Bakłażan z mięsem po bałkańsku 246faszerowane mięsem mielonym zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy. Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Pęczek natki pietruszki Łyżka oleju(...)wodę i gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Po chwili dorzucamy czosnek, smażymy około minuty i wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut. W między czasie bakłażany rozcinamy poprzecznie na pół, a następnie wydrążamy. Środek jednego bakłażana kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnie. Chwile obsmażamy i dorzucamy puszkę
Kolizje Smaków
Przepis na udka z kurczaka 240Udka z kurczaka ? Jakie lubicie, pieczone, smażone, czy z grilla? Mięso z udek jest delikten i soczyste. Dzisiejszy przepis to udka z kurczaka marynowane w cytrynowym tymianku i cytrynie. Ciekawy sposób na przyrządzenie udek, przepyszny i szybki obiad ! Cytrynowy tymianek o żółto zielonych liściach pachnie naprawdę cytrynowo. Rośnie u mnie na balkonie jak zwariowany, więc go dzisiaj obcięłam(...)cytrynę na grube plasterki. Wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą. Dodaj opłukane i osuszone udka z kurczaka. Wymieszaj i odstaw na godzinę lub na noc. Piecz udka z kurczaka w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 45 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia odwróć udka na drugą stronę
codojedzenia
Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 223Mięso przyprawiacie tak jak lubicie na ostro lub łagodnie. Masa nie powinna być ani zbyt „zbita” ani za „luźna”. W razie potrzeby możecie dodać wody lub bułki tartej. Właściwa konsystencja jest wtedy, kiedy masa nie przykleja się do rąk. Aby uformowac pieczeń najłatwiej jest wziąć kawałek papieru do pieczenia szerokości formy w jakiej będziecie piec pieczeń(...)Starajcie się aby łączenie było na spodzie. Na wierzch pieczeni rzymskiej układamy plasterki boczku. Dzieki temu pieczeń nie wyschnie i nabierze fajnego aromatu. Odcinamy nadmiar papieru, pozostawiając go tyle, żeby przykryć pieczeń na około połowe czasu pieczenia. Pieczeń pieczemy w piekarniku około 1 h do 1,5 h w 180 C (termoobieg). Po 45 min zabierzcie z wierzchu papier
Kulinarna Patilogia
Pstrąg z piekarnika 199Mięso pstrąga jest bardzo smaczne, a jego dużą zaletą jest mała ilość ości. Dodatkowo ma mało kalorii i najwięcej kwasów omega-3 z ryb słodkowodnych. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 pstrągi (wypatroszone) 1 cytryna 1 łyżeczka posiekanej pietruszki przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb opcjonalnie: koperek, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Piekarnik nagrzać(...)włożyć gałązkę koperku (jeżeli akurat macie) i posypać pietruszką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałą pietruszką, a pomiędzy rybami ułożyć gałązki tymianku lub rozmarynu. Nałożyć pokrywę i piec 30 minut w nagrzanym piekarniku. Pozostałą połówkę cytryny pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu (każda z osób może skropić sobie gotową już rybę wedle uznania). Pstrągi po usunięciu łusek
Passions hobbies life
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 304Dzisiaj proponuję Wam smaczny obiad z rybą w roli głównej, klasyka nadmorskich smażalni, czyli dorsz w maśle czosnkowym :)Tylko, że u mnie nie w wersji smażonej
Kraina Miodem Płynąca