mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:266/400)

zapiekane cannelloni z mięsem i bakłażanem 175

rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Dodać na patelnię, doprawić ziołami, przeciśniętym czosnkiem, ewentualnie dosolić i smażyć jeszcze ok. 3 min. Całość połączyć z pomidorami(...)palnika, dolać mleko i wodę, zagotować cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą, gałką muszkatołową, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sosem polać przygotowany makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 180º. W tym czasie przygotować bakłażana. Umyć i pokroić go w plastry 4-5 mm, osolić i odstawić. Po 10 min Bakłażana ułożyć na makaronie

zabawa smakiem
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 135

łyżkiFARSZ:* mięso mielone – 400 g* czosnek – 3 ząbki* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* mleko – 200 ml* jajko – 2 szt* ser żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.FARSZ:Piekarnik nagrzewamy(...)marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.CAŁOŚĆ :Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem.Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut.Smacznego!KLIK

Ostra na Słodko
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 146

jagnięciny można przyrządzić pyszne i wykwintne potrawy. Ma specyficzny smak i wyjątkowo delikatne mięso, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety… jagnięcinę nie wszędzie można dostać. Przepis ten bierze udział w konkursie „Blog ze Znakiem Smaku”.Składniki:4 kotlety z jagnięciny podhalańskiej (comber)1 pęczek szparagów (zielonych)1/2 kg młodych ziemniaków1 łyżeczka suszonego rozmarynu3 łyżki oliwy(...)kotlety jagnięce i odstawiamy na około godzinę do lodówki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Ziemniaki:Ziemniaki dokładnie myjemy (młodych nie trzeba obierać), osuszamy i kroimy na ćwiartki (lub ósemki w zależności od wielkości

Oryginalny smak
Duszone kotlety z piersi kurczaka [edytowany: 11.09.13 r.] 222

obtaczamy z bułce (mocno, aż się nie przykleja) i wkładamy do naczynia żaroodpornego.3. Pieczemy bez przykrycia 10 min w temp. 180 stopni (termoobieg)4. Wyjmujemy, podlewamy wodą, mocząc przy tym bułkę na górze, tylko tak, żeby była cienka warstewka wody na dnie.5. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.6. Kotlety wyjmujemy, obtaczamy jeszcze raz w bułce (powinno(...)skończy nam się bułka), w razie potrzeby gdyby "sos" był za gęsty dolewamy trochę wody i dalej dusimy.9. Całkowity czas duszenia ok. 20 min.Kalorie:Cała porcja 200 g mięsa - ok. 340 kcal (bez kaszy gryczanej)Porcja z dodatkiem kaszy gryczanej - ok. 440 kcal     Smacznego

Malowane smakiem
Zapiekanka meksykańska 5792

Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę(...)dente. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą, następnie nakładamy porcję makaronu, farsz i posypujemy startym serem. Robimy w ten sposób 3 warstwy. Na koniec posypujemy zapiekankę bardziej obficie serem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach 15-20 minut

Mania Gotowania
Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak 109

jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle sucha ani za mocno spieczona.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 woreczek kaszy pęczak (100g) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 dużej czerwonej cebuli(...)szklanki wody sól, pieprz natka pietruszki bułka tarta Marchewki oraz cukinię obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może być suszona jak i świeża). Na sam koniec wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrobić i uformować pulpeciki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego

Ugotować
Pieczony kurczak na butelce z piwem 88

Od dłuższego czasu myślałam o zrobieniu pieczonego kurczaka na butelce bo zawsze wszyscy go tak zachwalali i w końcu zrobiłam i ja, wyszedł przepyszny a

Kulinarne życie
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 169

gęsiego mięsa.   Od 2009 roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek(...)łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Udka układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu i obsmażamy po około 2 minuty z każdej strony. Nie trzeba dodawać tłuszczu, wytopi się ze skóry. Podsmażone udka

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 106

ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość(...)ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania. Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Kolorowy Przepisownik
Filet z fetą na makaronie z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem 171

Filet z kurczaka to naprawdę bardzo wdzięczny kawałek mięsa, z którego można wiele zrobić. Tak jest i tym razem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli(...)Najpierw przygotowujemy filety. W filetach robimy nacięcie i do środka wkładamy fetę z suszonym pomidorem i bazylią. Filety na wierzchu nacinamy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie filety wkładamy do kieszonek zrobionych z foli i wlewamy do nich trochę wody i zamykamy. W drugiej fazie filety pieczemy w temperaturze

Kuchenne Wariacje
Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana 208

formy Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski, do ciepłej jeszcze kaszy dodajemy surowe mięso wieprzowe. Dodajemy również do kaszy podsmażoną cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do nadziewarki do wyrobów domowych wkładamy(...)Taka kaszanka jest już gotowa do jedzenia, ale można ją jeść na zimno, ale ja przygotowałam kaszankę zapiekaną w piekarniku z cebulką i tymiankiem. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem układamy porcje kaszanki, pomiędzy nimi układamy ćwiartki cebuli i świeży tymianek. Pieczemy kaszankę w 150 stopniach ok. 30 minut, aż kaszanka będzie złota. Smacznego! The post Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z kurczaka z marchewką. 154

mąki 120 g bułki tartej 30 ml oleju Przygotowanie:  Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki płat ok. 0,5 cm. Solimy i pieprzymy je z obu stron.  Marchew dokładnie myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w słupki o długości(...)rozgrzewamy olej i obsmażamy na średnim ogniu przez ok. 3 min z każdej strony roladki. Następnie przekładamy je do brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.  Roladki serwujemy z chrupiącymi, pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 282

Mąkę, mleko i jajka powinien mieć każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety.Składniki:1 + 1/2 cukinii2 plastry szynki1 duża cebula1 łyżka masła1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler(...)Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Dodajemy warzywa do masy, kroimy fetę w kostkę i posypujemy wszystko szklanką sera. Mieszamy.Wkładamy naszą masę do foremek. Pieczemy ok. 20 minut

Kitchens Alphabet
Pieczona owsianka z brzoskwiniami 100

Już starożytni Rzymianie chętnie jedli brzoskwinie, które nazywali perskimi jabłkami. Ich ojczyzną są Chiny, ale uprawiano je także w Persji. Stamtąd te słodkie i soczyste owoce

My Chcemy Jeść
Aromatyczne skrzydełka. 103

Drób to mięso po które najczęściej sięgamy! Pyszności z piersi, udek są częstym gościem na naszych stołach. Rzadko przygotowujemy skrzydełka, a przecież mogą być wspaniałą gorącą przekąską, jednym z kolacyjnych, czy obiadowych dań! Przygotowane w dobrej marynacie z dodatkiem ogórkowego spaghetti  zaczarują Was smakiem! SKŁADNIKI: 1 kg. skrzydełek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego lub maggi 2 łyżeczki majeranku(...)przeciśniętego przez praskę (plus 1, jeśli pieczemy na patelni) 1/2 łyżeczki soli 1 średnia cebulka ( jeśli pieczemy na patelni) 3 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: skrzydełka przecinamy na trzy części odrzucamy lotki, część, która ma 2 kości przecinamy wzdłuż (marynata dotrze głębiej), przygotowujemy marynatę, wkładamy skrzydełka, zostawiamy na noc, skrzydełka pieczemy w głębokim tłuszczu około

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania